Šta je novo?

Google Pixel 8 / 8 Pro

• Začetnik teme Deleted member 200002
  • Datum pokretanja
Evo stanja:

Od sinoć u 2h do jutros u 8h baterija je pala sa 62% na 58%.

Ko proizvodi Pixel? Jasno da je Kina nego koja fabrika iz godine u godinu proizvodi telefone sa nekim falinkama? Otpadanje dugmića, pucanja stakla kamere, očigledno loš raspored komponenti unutar samog telefona koji dovodi do pregrevanja su samo neki od slučajeva koji se prijavlju i pojavljuju širom sveta. Ove izbočine ispod ekrana će dovesti ko zna do čega na kraju kad krene toplije vreme ili ko zna šta...Nije Google baš firma koja slabo posluje pa da mora da štedi na tim stvarima, ali deluje da im je kontrola kvaliteta 0 pa ispada da ČAK I APPLE bolje tretira svoje kupce. Pixel je bukvalno mačka u džaku, ili ti zapadne ok primerak ili se raspadne. Mom prijatelju iz Splita je puklo staklo kamere samo od sebe, dakle jadranska klima teško da je imala velike promene u temperaturi kako se negde navodi, ali čak i to je smešan izgovor... I ne pljujem Pixel, baš naprotiv. Bio sam veliki fan Nexus telefona, ali ovo što se sad nudi je sprdnja

Može da reklamira. Bio je taj jedan batch na kojima je pucalo staklo kamere. Na redditu rekoše da je to rešeno još odavno. Srećom moj primerak 7 pro evo godinu dana bez ikakve ogrebotine. Novembarski update je doneo extra fluidnost, izgleda kao novi fon

On je imao sreće jer ga je kupio preko Amazona, pa je na taj način i dobio novi telefon. Ali nevezano za to, ja ne znam brend mobilnog telefona koji ima više potencijalnih problema od Pixela i to mi je apsurd jer iza njega stoji jedna od najbogatijih kompanija na svetu. I sve ok, softver je na prvom mestu, ali džabe ti on ako hardver ne valja

Hajde najbolje možda da pokrenem temu ovde, pošto je najaktivniji topic.

Kako se vama čini kalibracija Pixel ekrana?

Nakon dugog buljenja u televizor sinoć, kad sam se prebacio na 6 Pro skontao sam da ekran ima blago žuti tint. Guglanjem sam video da je to karakteristična kalibracija za Pixel, da teže tom D6500 standardu. Verovatno je i da dosta telefona ima blago plavi tint, pa da je onda razlika veća kada se uporede.

Jako je suptilno, ništa drastično da izgleda kao "falinka". Za gledanje je jako prijatno, ali mi bela boja ne izgleda kao bela na telefonu, ne znam kako da objasnim. Malo mi je čudno što review-eri uopšte to ne spominju.

P.S. Ne, nije uključen night mode.

Ko proizvodi Pixel? Jasno da je Kina nego koja fabrika iz godine u godinu proizvodi telefone sa nekim falinkama? Otpadanje dugmića, pucanja stakla kamere, očigledno loš raspored komponenti unutar samog telefona koji dovodi do pregrevanja su samo neki od slučajeva koji se prijavlju i pojavljuju širom sveta. Ove izbočine ispod ekrana će dovesti ko zna do čega na kraju kad krene toplije vreme ili ko zna šta...Nije Google baš firma koja slabo posluje pa da mora da štedi na tim stvarima, ali deluje da im je kontrola kvaliteta 0 pa ispada da ČAK I APPLE bolje tretira svoje kupce. Pixel je bukvalno mačka u džaku, ili ti zapadne ok primerak ili se raspadne. Mom prijatelju iz Splita je puklo staklo kamere samo od sebe, dakle jadranska klima teško da je imala velike promene u temperaturi kako se negde navodi, ali čak i to je smešan izgovor... I ne pljujem Pixel, baš naprotiv. Bio sam veliki fan Nexus telefona, ali ovo što se sad nudi je sprdnja
Pa nije baš tako.. kod ostalih proizvođača to prolazi neprimetno jer se ne radi o Google.
Realno gledano pod lupom medija su samo apple, Samsung i Google. Ostali mogu da izbace kakve god falinke na mobovima to prođe kao da se ništa nije desilo.

mislim da ih Foxconn pravi.

I na pixel 6 pro sam imao ta udubljenja ali mnogo veća. Na vrhu ekrana. Ali bukvalno se ne primećuje nikada, ja sam to izvalio posle 14meseci korišćenja p6pro.

Eeee da bravo, Foxconn. Samo primećujem da ni Apple ni Samsung nemaju toliko problema kao Google telefoni

U poslednjih 10-ak godina, svi iole bitni proizvođači su bili pod lupom medija, kada su softverski a posebno hardverski problemi u pitanju.
Možda su neki bili ''malo zaštićeniji'', kao Apple npr, ali ne treba zaboraviti da su čak i mali igrači, poput HTC-a, bili itekako kritikovani u tom smislu. U poslednjih par godina nema više nekih kritičnih problema kao nekada (Note 7 afera, LG i htc fail-ovi, razne panel lutrije) ali je činjenica da se i dalje dešavaju ovakve, sitne gluposti, posebno u prvim serijama, i to češće kod Gugl telefona nego kod Samsung, Apple.

A displej uz kameru i softver najviše hvaljen na pixel 8 pro :)

Display.png

Odličan je displej, jedino što boje nisu nasvirane kao na nekim drugim telefonima pa ljudima to deluje "isprano"...

Frankly, I'm not sure what else there is to say about this screen. It's bright, fast, and vivid, without appearing too overly saturated compared to Samsung (and, of course, you can disable the adaptive screen mode in settings if you find yourself looking for something a little more natural).

Poslednja izmena:
Hajde najbolje možda da pokrenem temu ovde, pošto je najaktivniji topic.

Kako se vama čini kalibracija Pixel ekrana?

Nakon dugog buljenja u televizor sinoć, kad sam se prebacio na 6 Pro skontao sam da ekran ima blago žuti tint. Guglanjem sam video da je to karakteristična kalibracija za Pixel, da teže tom D6500 standardu. Verovatno je i da dosta telefona ima blago plavi tint, pa da je onda razlika veća kada se uporede.

Jako je suptilno, ništa drastično da izgleda kao "falinka". Za gledanje je jako prijatno, ali mi bela boja ne izgleda kao bela na telefonu, ne znam kako da objasnim. Malo mi je čudno što review-eri uopšte to ne spominju.

P.S. Ne, nije uključen night mode.
Računaj na to da većina običnih TV-a, monitora, pa čak i smartfon displeja ima WB 7500-8000K.
U principu ne valja kada neki displej ima bilo kakav izraženi ''tint'' (npr. da sve boje vuku na neku nijansu i da je prikaz loš), ali ako ti u odnosu na loše kalibrisan TV P6 Pro displej deluje blago ''toplo'', to je zato što je bolje kalibrisan.

Probaj ovaj jednostavan test, ovde imaš objašnjeno u kojim uslovima isti može da se primeni. Pa probaj da uporediš monitor, TV i P6 pro displej na taj način.

On je imao sreće jer ga je kupio preko Amazona, pa je na taj način i dobio novi telefon. Ali nevezano za to, ja ne znam brend mobilnog telefona koji ima više potencijalnih problema od Pixela i to mi je apsurd jer iza njega stoji jedna od najbogatijih kompanija na svetu. I sve ok, softver je na prvom mestu, ali džabe ti on ako hardver ne valja
Zaboravio si na stotine postova ovde korisnika Samsung S22 Ultra sa obogaljenim exynosom. Pregrevanje, random restart, curenje baterije, lag...

U ovih 7 godina koriscenja google pixel telefona, svake godine uzmem aktuelni model, mogu reci da nisam primetio nekih kriticnih nedostataka. Ok, pixel 2 i 3 se ni ne secam potencijalnih problemcica tada, pixel 4 imao malu bateriju i bila je preosetljiva farba na okviru pa je morao da se pazi vise, pixel 5 ako se secam da je malo tisi glavni zvucnik jer je bio ispod ekrana, 6 pro malo losiji otisak prsta, mada uzmem napravim 2 otiska i radi kao zmaj, na 7 pro nikakvih pucanja kamere i slicnih hardware-skih mana, 8 pro evo vec 2 meseca besprekorno iskustvo.
Mnogo komada je prodato u svetu, normalna stvar je kao i kod svakog drugog tehnickog uredjaja da se potkrade propust, ali nista sto bi se okarakterisalo kao globalno i masovni tehnicki problem.
Moje misljenje, google je u svakoj generaciji pravio po odlican uredjaj po opravdanoj ceni. Sada jedino sto cena nije vise toliko lepa, cekam i 9 pro svakako :)

Prva serija Pixel modela je gotovo uvek bila pogođena manjim ili većim nedostacima, QC problemima, zaključno sa P6 generacijom.
Setite se samo postova iz Pixel 7 teme, i koliko je svima bilo lakše kada se saznalo da su Pixeli 7 prvi bez većeg broja tih propusta i QC problema u prvoj seriji uređaja, što su potvrdili i dežurni kritičari dolazećih telefona sa neta (mada su navodili neke sitnice i za P7, ali nisu to bili propusti kao kod P6 serije).
Nije to ništa čudno, svi brendovi su manje-više prošli kroz tu fazu, ali Gugl je u tom smislu ipak kasnio za konkurencijom. Sada, kako rastu početna cena i štancovanje uređaja na sličnoj osnovi, verovatno će i kontrola kvaliteta biti sve bolja, što se i videlo i na osnovu Pixela 7.

Pixel telefoni su obican eksperiment googla, sutra mogu da prestanu da prave telefone. Verujem da ideja za pixel ide ovako: evo 200$ za komponente, gledajte sta mozete softverski iz toga da izvucete i kako ce ljudi na to da reaguju. Mislim da google uopste ne interesuje neka zarada od mobilne divizije, pre bih rekao da oni druge podatke i znanja skupljaju odatle.

Pre će biti obrnuto - Nexus serija je bila uglavnom u developer/geek fazonu, sa povremenim fensi detaljima i funkcijama, ali uz brojne kompromise i ne baš sjajne uređaje. A sve to je bilo posledica tadašnje neozbiljnosti Gugla, česte promene brendova koji proizvode Nexus telefone i limita tadašnje tehnologije (pre svega čipsetova koji su dostupni u Android svetu).

Sa prelaskom na Pixel modele (posebno 7 i 8) deluje da sve više ciljaju na drugačiji tip korisnika, i da im je cilj da postepeno pređu u Apple/Samsung flagship cenovni rang. Što će se i desiti uskoro, verovatno čim budu u mogućnosti da ugrade čipset koji može na crtu najboljim u klasi.
Što ne znači da će moći da ugroze ta dva brenda po ukupnoj prodaji vodećih modela, cilj im je da što više prikupljaju podatke, reklamiraju svoje servise i usluge, a na kraju je i zarada po prodatom primerku najveća kod najskupljih telefona.

Meni su Nexus 4 i 5 vrhunski radili. Koliko se sećam to je bio LG i nikakvih problema nije bilo. Što se tiče Pixel serije, nije mi jasno kako jedna softverska kompanija ne može da napravi softver koji bolje radi sa hardverom koji ima. Zašto se toliko greje, ima otvorenih procesa u pozadini koji svuku bateriju od čak 5000 miliampera mnogo brže od konkurencije. Dakle čak i da je hardver upitan, slabiji soc, mekše legure koje se lakše grebu i ulubljuju kod vizira kamere, softver bi trebao da je utegnut 100%. Pa meni ajfon izvlači mnogo veći sot od Pixela 7. I namerno poredim ajfon i pixel jer su oba "stock" softver. Samo mislim da za ove pare treba da bude mnooogo bolji telefon. Isto kao što ni Apple ne bi smeo da naplaćuje 2000 evra telefon koji se ljušti i puca lakše ,a zaboga ima titanijum u sebi?! Ali oni su bar pregrevanje rešili

Manje više sve je do SoC. Možeš ti da ga utezes koliko god kada ti na 4g/5g konekciji nestaje baterija ispred očiju.

Pixel više nije nikakav experiment jer da jeste ne bi bio jedan od glavnih sponzora NBA lige.

Valjda je svima jasno da će pixel koštati 1300e kada pređu na TSMC proizvodnju chipova.( navodno 2025 godine)

Meni su Nexus 4 i 5 vrhunski radili. Koliko se sećam to je bio LG i nikakvih problema nije bilo. Što se tiče Pixel serije, nije mi jasno kako jedna softverska kompanija ne može da napravi softver koji bolje radi sa hardverom koji ima. Zašto se toliko greje, ima otvorenih procesa u pozadini koji svuku bateriju od čak 5000 miliampera mnogo brže od konkurencije. Dakle čak i da je hardver upitan, slabiji soc, mekše legure koje se lakše grebu i ulubljuju kod vizira kamere, softver bi trebao da je utegnut 100%. Pa meni ajfon izvlači mnogo veći sot od Pixela 7. I namerno poredim ajfon i pixel jer su oba "stock" softver. Samo mislim da za ove pare treba da bude mnooogo bolji telefon. Isto kao što ni Apple ne bi smeo da naplaćuje 2000 evra telefon koji se ljušti i puca lakše ,a zaboga ima titanijum u sebi?! Ali oni su bar pregrevanje rešili
Kao što reče kolega, nije problem optimizacija kod potrošnje baterije, već problematičan SoC, i to konkretno modem, koji jednostavno slabije hvata i onda se konstantno muči sa prijemom signala i konstantno traži mrežu.

Bukvalno je svaki pixel imao neku manu. Ranije je bio flagship ubica sa odličnom cenom(pa se to tolerisalo) danas je od "flagship" etkete ostala samo cena. Bolje da su se skoncentrisali na unapređivanje kamere i cene(a ne budalaštine poput temp senzora) kao na pxl2/3 koje još uvek imam. Da imamo pxl8/pro sa SD gen 1, boljim dizajnom i nižom cenom imao bi daleko veću rasprostranjenost. Ali skuplje/bolje GooApple 😉.

Ako imaš para i možeš da kupiš 8 pro, ne vidim što bi gledao 7 pro...posebno sad kada je 8 pro na bf sniženjima.

Kako da iskoristim bf sniženja u Srbiji? Na Amazonu je shipping taman toliki. A inače je razlika oko 250 evra, pa me zanima da li je 8 pro toliko bolji. Nisam stekao utisak da jeste...

Nikako, kao ni garanciju ako nešto rikne. Sve u svemu samo ti znaš šta ti najviše odgovara kod telefona... neko bi samo oblije ivice i ravan ekran kod novog modela platio tu razliku, a nekom baš odgovara ono na 7 pro. Sve ima svoje. Greota što kod nas ne možeš da vidiš i probaš jedan pored drugog pa da ti u startu bude lakše.

Nije velika razlika u odnosu na 7 pro svakako, ali mi bas prijaju izmene ekrana recimo sto je ravan konacno. Oko cene sam ti pisao na pp, niko ne moze nigde da ponudi za koliko ja mogu da prodam, jer ja trenutno ne zaradjujem od toga.
A ovo za probanje, napravimo ispijanje kafe na NBG pa cackajte :)

Hvala za info, to me i zanimalo. Čak i za tih 900 kojih stvarno nema nigde kod nas, ako je razlika samo u ravnom ekranu, onda 7pro koji je sad 700 e deluje kao bolja kupovina

Pitanje za ljude koji su omogućili Volte sa onom suzukom app ili kako već :)
Da li mogu da se obrišu te app koja su korišćene kada se sve to odradi? Ili mora neka app da ostane da radi u pozadini da tako kažem.

Nazad
Vrh Dno