Šta je novo?

Google Pixel 10 / 10 pro

Stvar je u tome da ljudima koji su zaludjeni Pixelom (ili iPhone-om, ili Samsungom) nijedna falinka nece da bude dovoljna, i za njih ne postoje drugi telefoni i inovacije.

Sada, stoji, svako ima pravo da trosi svoje pare i da kupi telefon koji ima isti kamera sistem i bateriju kao pre 5 godina. U to se ne mesam.
Ja ipak mislim da im softver igra najveću ulogu ovde, ekrani i zvučnici su takođe odlični na gorepomenutim telefonima a i neće ništa da "lažiraju" kao određeni, Pixel je dodao "AI zoom" pa opet sačuva i originalnu sliku pored "AI" dok na "kinezima" taj izbor nemaš bez obzira što je hardver kamera 2-3 puta jači, uvek ćeš da dobijaš ulepšanu sliku stvarnosti (mada smo mi na to u Srbiji nekako i navikli 😛)

iPhone, Samsung i Pixel takođe imaju optimizaciju za gotovo sve naše aplikacije, pogotovo kamere u istim dok na drugim androidima i dalje dobijaš "screenshot" viewfindera

Prosto se ljudi osećaju sigurno ovde i to je sasvim okej, pogotovo što je na Pixelu stock AOSP pa ažuriranja stižu gotovo momentalno

E sad što je SoC ispod proseka i što su baterije i dalje li-ion - biće bolje, nekad, zato su drugi tu da dižu hajp

Stvar je u tome da ljudima koji su zaludjeni Pixelom (ili iPhone-om, ili Samsungom) nijedna falinka nece da bude dovoljna, i za njih ne postoje drugi telefoni i inovacije.

Sada, stoji, svako ima pravo da trosi svoje pare i da kupi telefon koji ima isti kamera sistem i bateriju kao pre 5 godina. U to se ne mesam.
Ne znam za druge, ali ja pricam za sebe. Imao sam 7 Pro i posle 3 godine itekako osecam napredak. 3-4 godine je dovoljan vremenski period da se oseti promena, pre toga nema potrebe menjati modele.
Uopste nisam vezan za brend, samo sam u tom trenutku kada mi dodje vreme za novi telefon uzimao to sto mi se u tom trenutku za mene cinilo najbolje. OnePlus 7T Pro (dan danas jedan od najboljih uredjaja koje sam imao), HTC M7,M8, U11 itd. Tako da ti taj stav da smo ovce i zaludjenici brenda ne piju vodu..
Bas suprotno mislim, da su ljudi koji koriste pixele u vecini slucajeva tech nerdovi koji vole da imaju malo drugacije nego vecina (samsung iphone)..

Danas je kupovina telefona kao kupovina onih smart uređaja gde je 80% funkcija u pratećoj aplikaciji koja se aktivira samo preko njihovih servera, i onda kad kompanija odapne papke i pogase servere, od uređaja ostane ćuskija.

Ne treba verovati nijednom proizvođaču, svi će izdati obećanja samo je pitanje vremena. Od njih se ničemu ne treba nadati. Samo mi dajte iole normalan telefon gde još uvek mogu da otključam bootloader i da imam kakav-takav izlaz kada do toga dođe.

Nekad je Xiaomi bio savršen za to - solidan hardver na koji se stavi kršten rom, i gotovo. Sada već i ne baš. Pikseli su za sada otvoreni, za godinu-dve ili već koliko to će biti i Motorola—ako oni ne iznevere svoja obećanja, jelte. Bolje i ta dva nego nijedan.

A što se tiče odnosa cene i kvaliteta, nisam baš pratio ali mislim da Realme već neko vreme drži tu krunu?

Da uletim klizeci, nisam bas ispratio oko VoLTE, jel na kraju radi ili ne radi (bez shizukovanja naravno)? Ja sam na Yetelu i upaljen je Volte u podesavanjima, ne vidim nikakvu ikonicu gore kad pricam.. Ovo mi je prakticno nebitno jer imam 10 minuta telefoniranja mesecno, al ako moze sto da ne..

Da uletim klizeci, nisam bas ispratio oko VoLTE, jel na kraju radi ili ne radi (bez shizukovanja naravno)? Ja sam na Yetelu i upaljen je Volte u podesavanjima, ne vidim nikakvu ikonicu gore kad pricam.. Ovo mi je prakticno nebitno jer imam 10 minuta telefoniranja mesecno, al ako moze sto da ne..
Radi bez icega, proveri samo da li su ti oni na tvom broju omogucili.

Ne treba da se vidi ikonica vec da ti ne pada sa lte/4g kada pricas na telefon.

Radi bez icega, proveri samo da li su ti oni na tvom broju omogucili.

Ne treba da se vidi ikonica vec da ti ne pada sa lte/4g kada pricas na telefon.

Aha, sad sam testirao, ostane "LTE" kad sam na pozivu, znaci to je to? Znam da na nekim telefonima bas pise gore "volte".

Nikad nisam imao HD ikonicu pre nego što je proradio volte 🙂
Ja jesam, jos na OnePlus-u pre koju godinu kada sam ga koristio (4+).

No nebitno, najbitniji i jedini pravi pokazatelj svakako je da ti ne pada sa 4g iliti lte u toku poziva.

Dizajn i ekran: Zadržava slične dimenzije kao Pixel 10 (152.8 x 72 x 8.5 mm), ali sa primetno tanjim ivicama oko ekrana. "Camera bar" na zadnjoj strani je redizajniran u potpuno crnu varijantu. Ekran ostaje 6,3-inčni LTPO AMOLED, uz glasine o prelasku na 144Hz osvežavanje.

Tensor G6 procesor: Glavna promena je prelazak na TSMC-ov 2nm proizvodni proces. Fokus procesora je na energetskoj efikasnosti i boljem upravljanju toplotom, koristeći specifičnu sedmojezgarnu arhitekturu.

Novi modem: Google napušta Samsungove modeme i prelazi na MediaTek M90, što bi trebalo značajno da poboljša stabilnost signala i brzinu mrežnog povezivanja.

Memorija i baterija: Očekuje se 12 GB RAM-a i početnih 128 GB prostora za skladištenje. Baterija će biti kapaciteta oko 5,000 mAh sa podrškom za Qi2 standard (magnetno bežično punjenje).

Kamera: Spominje se napredni telefoto objektiv sa mogućnošću do 100x zumiranja potpomognutog veštačkom inteligencijom (AI).

Datum izlaska: Službeno predstavljanje i izlazak na tržište planirani su za avgust 2026. godine.

Za mobilnu mrezu mi je po defaultu namesteno na "preffer 5G". Posto jos nije zvanicno podrzan, da li da stavim LTE, ima li kakvog boljitka za bateriju..

Stavi, trebalo bi da manje troši bateriju jer ovako modem konstantno skenira frekvencije u potrazi za 5G. Razlika bi trebalo da se najviše primeti u mirovanju, recimo dok ti je telefon u džepu, on u pozadini "radi" više nego što bi radio da je fiksiran na stabilnu 4G mrežu. Prebacivanjem na LTE, modem zna da ne treba da traži ništa drugo, što mu omogućava da češće ulazi u power save sleep režim.

Stavi, trebalo bi da manje troši bateriju jer ovako modem konstantno skenira frekvencije u potrazi za 5G.
Ne radi to bas tako, modem ce da skenira 5G frek samo onda kada mu bazna stanica to kaze, sto ce da se desi samo onda kada ta bazna stanica ima 5G(ili eventualno ako neighbor bazna stanica ima 5G u slucaju inter-site 5G-a).
To skeniranje traje vrlo kratko, npr ako si van dometa 5G a bazna stanica kaze telefonu da skenira neku 5G frek, telefon ce da skenira i nece prijaviti nista baznoj stanici, nakon cega ce bazna stanica da kaze - ok, nemoj vise da skeniras 5G frek. To obicno bude nakon ~3s, zavisi od vendora/podesavanja.
U svakom slucaju nije kao da telefon non stop 'trazi' 5G i zbog toga trosi bateriju. Te stvari su vrlo dobro optimizovane upravo zbog potrosnje baterije.

Ako sam dobro razumeo, ja se vozim gradom i na svaku promenu bazne stanice telefon izgubi ~3-5 sec da skenira 5g frekvencije svaki put kad se stanica promeni ili pokrivenost oslabi? I to ne utiče na bateriju? Važi.

Ja nisam stručnjak u toj oblasti već čisto pričam sa neke logičke strane, pa sam zato sad pitao i Ai. Koliko vidim imamo skoro pa identično mišljenje, koje ne mora da znači da je tačno.
Screenshot_20260331_152342.jpgScreenshot_20260331_152406.jpg

Ako sam dobro razumeo, ja se vozim gradom i na svaku promenu bazne stanice telefon izgubi ~3-5 sec da skenira 5g frekvencije svaki put kad se stanica promeni ili pokrivenost oslabi?
Ne. Ako si u connected modu telefon ce samo da radi handover, u sustini pri svakom 4G handoveru radis i 5G handover. To se odradi za par desetina ms.
Ako si u idle mode(telefon ti bleji u dzepu/ne koristis ga aktivno) onda te 5G ne dotice uopste, telefon ce da koristi samo 4G.
Drugo, telefon ne skenira 5G frekvencije 3-5s, to skeniranje se meri u milisekundama. Kao sto rekoh, modem se koristi vrlo efikasno. Tih 3s sam pomenuo u kontekstu ako bazna stanica kaze telefonu da skenira 5G frek -> telefon skenira nekoliko puta i ne nadje nista -> bazna stanica kaze telefonu - e, nemoj vise da skeniras.

I trece - ne znam kako su nase mreze konfigurisane, ali neke mreze npr nece aktivirati 5G uopste na niskim throughputima, npr tek kad predjes 1mbps ce da se dodaje 5G leg, do tad ce sve da ide preko LTE.
Sve u svemu ima tu mnogo varijabli, ali mislim da se ljudi previse tripuju da ce baterija da im se trosi 7x brze kad ukljuce 5G. To nije tacno.

A i to sto ti GPT prica nije tacno. 🙂

Jel se oni šale ili šta?!...nećemo vam povećati storage sa 128gb ali ćemo vam zato smanjiti ram sa 16 na 12gb...wtf!!

Za sada je sve to rekla kazala.. ali ovo za ram me ne bi iznenadilo, svi Kinezi guraju 12gb rama na nove telefone.

Nazad
Vrh Dno