Šta je novo?

Google - Big Brother?

sumanut

Čuven
Učlanjen(a)
02.11.2003
Poena
650
Stavio bih ovo u internet sobu ali mislim da se ne tice samo interneta.

U poslednj vreme cujem sve vise ljudi kako negoduju protiv Google-a. Pravi nase profie prema nasim search-ovima i mail-ovima, prati svaki nas klik, koliko i da li uopste ima privatnosti u svemu tome?

Pa to je isto kao onaj nas pogodak.co.yu...Oni su jos javno objavili rezultate tj sta Srbi sve traze.Tako da i google sigurno to radi...Mada mislim da je to vise mera zastite nego spijuniranja.

Pa šta mislite, zašto Google daje džabe 2.5GB prostora, mail server, satelitske snimke, ovo-ono...? Dobri ljudi, vole da pomognu? Sve će to naplatiti kroz prodaju usluga marketinškim agencijama i korporacijama. Uskoro će znati sve o svakom.

Šta ima da znaju? Ustvari, neka znaju.

pročitaš lepo pnjihova pravila, ako se lsažše korsit njihove usluge koje su bespltane,a k ose ne slažeš nemoj da koristiš i tačka

a nije ti palo na pamet da je sve marketing?

Ne krše oni nikakav zakon, samo skupljaju dostupne im informacije. Ali ne skupljaju samo od onih koji koriste njihove usluge već i o onima koji ih ne koriste.

Npr. ako znaš nečiji username (pseudonim) Google će ti dati sve njegove napise u forumima po svetu, njegove stavove na razne životne teme, kao i reference gde je pominjan, iskopati mail adresu... Ako znaš telefon (negde se izlanuo u podacima ili raspravama) daće ti adresu stanovanja (ili obrnuto), prikazati na satelitskom snimku njegovu kuću i okućnicu (čak i sa arhivom kako se menjalo), automobil, detaljna uputstva kako da dođeš do tamo, sve obližnje restorane, prodavnice, benzinske pumpe... a poseduje i podatke za koje se od njih interesovao, kakva putovanja planirao, šta je licitirao/kupovao na aukcijama... sky is the limit.. a tek će ti servisi uznapredovati.

Ne rzumem, to je nekima OK?!

momsab je napisao(la):
pročitaš lepo pnjihova pravila, ako se lsažše korsit njihove usluge koje su bespltane,a k ose ne slažeš nemoj da koristiš i tačka

a nije ti palo na pamet da je sve marketing?
uh, bre.. zar vi ljudi ne prochitate shta ste napisali pre nego shto post-ujete? :zgran:
ili bar edit, kazzu ljudi radi do sat vremena iza post-a.. ,)

pozdrav

ma,opusteno
nisam gledao u monitor dok sam kucao :D

ovaj, Google skuplja i prikazuje JAVNO dostupne informacije

username je javno dostupan,zar ne? password nije
aj iskopaj svoj password preko Googla

a kako Google da ti prikaže sve tražene informacije ako ne vrši indeksiranje javno dostupnog dela interneta?

ne kapiram ove priče google big brother
Google se razvija brže nego što su neki navikli (s obzirom na to ko sve radi u Google-u, čudi me da razvoj nije brži)

Nemam ništa protiv njih, rado koristim sve od Googla, samo bez zavaravanja. Smišljaju oni ili će tek smisliti neverovatne primene, zasada krcaju bazu sa svih strana, a informacija je danas natraženija roba. Uostalom zato vrede $100 mlrd na berzi. Recimo, meni kao laiku pada na pamet nešto tipa:

Tražiš stan da se seliš, otvoriš GoogleEarth, klikneš na neku stambenu četvrt da ošacuješ okolinu... za to vreme Google je iskombinovao tvoje gmailove (već mašinski analizirane u tvoj potrošački profil), povezao se sa bazom trgovaca nekretnina, dobacio im upit... i tebi dok razgledaš iskače mail u kome ti neki građevinski preduzimač nudi baš odgovarajući stan u bloku koji upravo posmatraš, sa tapetama u tvojoj omiljenoj boji, malo bržim Internetom od tvog trenutnog, kablovskom sa omiljenim ti kanalima, kreditnim aranžmanom koji odgovara tvojim primanjima...

Malo se šalim, ali to jeste lepa usluga tebi, samo još više gradjevinskom preduzimaču kome se dovodi probran, profilisan zainteresovani kupac na kome se smeši poveliki profit. A on to rado plaća... Googlu.

@ZorMi Ti nisi običan laik.

Ništa nije bolje sa običnim pismima (bar kod nas). Više puta sam dobio otvoreno pismo.
Nekog je živo zanimalo šta tu piše i lepo otvorio i video! Najviše vole pismo iz suda!

Mislim da nije pitanje da li postoji tako neshto vec je pitanje koliko si spreman da prihvatish tako neshto. Ali ozbiljan sam.

SumAnuT je napisao(la):
Ne rzumem, to je nekima OK?!

Ja nemam šta da krijem. :D Voleo bih da znam kad će da propiči satelit, pa kad bude lepo i vedro nebo da im pokažem jednu stvar. ;)

Genghis Khan je napisao(la):
Mislim da nije pitanje da li postoji tako neshto vec je pitanje koliko si spreman da prihvatish tako neshto. Ali ozbiljan sam.

I nećeš moći da biraš. Da živiš u urbanoj sredini, gde će znati sve o tebi i gde će pratiti svaki tvoj korak, ili da se spakuješ u neku nedođiju.

ZorMi je napisao(la):
meni kao laiku pada na pamet nešto tipa:

Tražiš stan da se seliš, otvoriš GoogleEarth, klikneš na neku stambenu četvrt da ošacuješ okolinu... za to vreme Google je iskombinovao tvoje gmailove (već mašinski analizirane u tvoj potrošački profil), povezao se sa bazom trgovaca nekretnina, dobacio im upit... i tebi dok razgledaš iskače mail u kome ti neki građevinski preduzimač nudi baš odgovarajući stan u bloku koji upravo posmatraš, sa tapetama u tvojoj omiljenoj boji, malo bržim Internetom od tvog trenutnog, kablovskom sa omiljenim ti kanalima, kreditnim aranžmanom koji odgovara tvojim primanjima...
uf... pa, ovo zvuci kao zivot u nekom savrsenom svetu! :D

Ahaaaa... Ko je to gledao sajt ********* pre nedelju dana??!??!! :D :d

Zna sve google, ali mene, pravo da vam kazem, nije briga. Pored onog sto nas ameri i CIA prati i zna sve o nama (dobro ovo stoji za ameriku), google je mala buva... Nekoliko puta mi je ultra pomogao, a najbolja opcija mi je define: , kada bas nisam imao recnik pri ruci ;) I sta panicite tu sada da vas "prati/gleda", ma samo ga vozite i opusteno... Meni je bas drago da momci zaradjuju pare i da izbacuju korisne programe npr. Google Earth, Google Talk, a uskoro ce i Google Web Browser - bolje oni nego Bill Gate$ :smoke:

Poslednja izmena od urednika:
Pa iskreno ako ovako nastave uskoro ce postati Bill Gate$ Number 2... :d

Google Talk.. priemr da Google pšodržava open source :D
valjda znate da je Gtalk jabber

sumnjam da će se pojaviti Google Web Browser zbog ovoga

Po meni je to sve uglavnom ok... ako neko ima sta da krije, naci ce nacin kako da sakrije.

Pa neka zna sta kupujem i sta zelim time ja negubim nista
a mene ne ineresuje koliko on time zaradjuje

@Sumanut
E bas ti hvala. Upravo si probudio ono cega sam se bojao da izgovorim. Koliko god to transparentno bilo, mnogo mi je sumnjivo cemu tako dobri Samaricani, iako mi je google alatka kojom trazim samo slike i neke gluposti, nista ozbiljno.

ZorMi je napisao(la):
Npr. ako znaš nečiji username (pseudonim) Google će ti dati sve njegove napise u forumima po svetu, njegove stavove na razne životne teme, kao i reference gde je pominjan, iskopati mail adresu... Ako znaš telefon (negde se izlanuo u podacima ili raspravama) daće ti adresu stanovanja (ili obrnuto), prikazati na satelitskom snimku njegovu kuću i okućnicu (čak i sa arhivom kako se menjalo), automobil, detaljna uputstva kako da dođeš do tamo, sve obližnje restorane, prodavnice, benzinske pumpe... a poseduje i podatke za koje se od njih interesovao, kakva putovanja planirao, šta je licitirao/kupovao na aukcijama... sky is the limit.. a tek će ti servisi uznapredovati.

Nego, jel imas neki njihov broj telefona? Neke od ovih usluga mi mi dobro dosle :d

Ne bih se slozio da je inforamcija najtrazenija, jer da nema ljudi da prenesu tu informaciju, odnosno da je iskoriste na odgovarajuci nacin, ona bi bila bezvredna, tako da na prvo mesto stavljam coveka (kao strucni kadar), pa informaciju :d

Globalizacija je tu, povratak u kameno doba je besplatan (verujem da Google ima aranzman i za to :d), mogucnost izbora je tu :bottle:

BTW ima ona pesma, pa-pa-paranoja...

Poslednja izmena:
PJ je napisao(la):
Nego, jel imas neki njihov broj telefona? Neke od ovih usluga mi mi dobro dosle :d

Ne bih se slozio da je inforamcija najtrazenija, jer da nema ljudi da prenesu tu informaciju, odnosno da je iskoriste na odgovarajuci nacin, ona bi bila bezvredna, tako da na prvo mesto stavljam coveka (kao strucni kadar), pa informaciju :d

Globalizacija je tu, povratak u kameno doba je besplatan (verujem da Google ima aranzman i za to :d), mogucnost izbora je tu :bottle:

BTW ima ona pesma, pa-pa-paranoja...

stvarno je neko ovde paranoican... sto vec rekose PA STA !!!
kako ce da nam bude sa novim licnim kartam ?!

Poslednja izmena:
Ličnim karticama? 2050-te sa Google čipovima u njima, gde su sadržana sva naša interesovanja i kada uđemo u prodavnicu robomat nas uputi u deo radnje koji bi nas interesovao?

:)

Hocu,bre,da budem slobodan!u tome je stvar...O kakvom je ovde izboru rec?necu da biram izmedju crnog ili belog,po njihovom ili nikako...jer se sve svodi na to!

Ja sam na poslu primoran da imam kreditnu karticu gde mi se novac uplacuje na racun....iako sam protiv toga da neko kontrolise i prati kretanje mog novca!bez nje ne mogu da dobijem isplatu!jel treba onda da prestanem da radim da ne bi imao kred. karticu?????suludo...

Ista stvar i sa googlom,koristim internet zato sto mi je potreban(zasad ne kao sredstvo za izdrzavanje,ali za par godina verovatno ce biti vazniji od hleba....) a mogu na njemu da biram izmedju googla i yahooa(isti k.....)!jel trebam da prestanem da koristim internet da me neko ne bi spijunirao i pratio moj zivot????
Da li sam u pravu?

Pa ja verujem drugaru iz srednje skole koji je otisao za Ameriku i zaposlio se u Microsoft. I sad posle glupog pitanja "Sta ti tacno radis" izbegava odgovor, ali smo izvukli posle par pica da, ako neko iz hoolywooda ukuca u pretrazivac auto dobije ferrarija isl. a onaj iz provincije forda po tacnoj lokaciji se zna kolko imas para i to se prodaje mnogo pre googla tj pre '99

Malo se šalim, ali to jeste lepa usluga tebi, samo još više gradjevinskom preduzimaču kome se dovodi probran, profilisan zainteresovani kupac na kome se smeši poveliki profit. A on to rado plaća... Googlu.

E sad je pitanje da li se ovde stvara veliki profit na tvoju stetu.

chak sta vise imas i dalje internet pa surfuj

Nazad
Vrh Dno