Šta je novo?

Golema nevolja! :D

bukum

Slavan
Učlanjen(a)
13.06.2004
Poena
319
E pa ljudi ovako stoje stvari! ne znam zasto ali posle nesto vise od 2 godine koriscenja mog kompa resio sam da ga overclockujem! nista tako ti ja procitam uputstvo na forumu i pocnem da operisem! inace imam 2500+ i ne znam neku msi plocu (ako je bitno navescu i nju) i 768MB ddr na 400MHz. odesim da odnos fsb i memorije bude 1:1 i podignem frekcenicju na 180Mhz (mnozilac je 11) i tako dobijem negde 2GHz procesorske snage i 360Mhz na ddr-u sto i nisu neke vrednosti ali nisam hteo da rizikujem odmah na pocetku! win se poceo ucitavati i onda se komp sam resetovao! pojavio se crn ekran i sve je na tome ostalo!!!!! izvadio sam bateriju iz ploce i ponovo je vratio da bi bios vratio na deafult. ona je normalno poceo da radi! pokusao sam jos jednom i samo sto sam smanjio frekvenciju! poceo sam normalno da radim u winu dok se jednog trenutka desila ista stvar! i to je poslednje sto se desilo mom kompu! sada mi samo stoji crn ekran kad ga ukljucim i nista se ne desava (ponovo sam vadio bateriju i nista, takodje sam i podesio da me upozori kad temperatura predje 50stepeni)! moram i da napomenem da se ne cuje vise onaj zvucni signal kad se ukljucuje komp!!
da li neko moze da predpostavi sta se desilo i da li sam nesto gadno zeznuo!? :D

poz

zar niko ne moze ni da predpostavi?

To su ti smešne frekvencije i za procesor i za memoriju, mislim taj procesor 99% može na 200Mhz fsb (pretpostavka da je Barton), tako da verovatno ti je otišlo napajanje, a ako je ploča ili procesor slobodno nemoj da se nerviraš pre ili kasnije bi i ovako i onako otišli jer taj overclock stvarno nije nešto što spaljuje mašinu.

pa znam zbog tog mi je i krivo sto je sve poslo naopako! a ne nosi mi se komp u neki servis gde ti traze 500din samo da ti otvore kuciste!

MSI se ne klokuje, Asus se klokuje
Intel se ne dira, AMD se budzi!!!

hvala puno vasi odgovori su mi puno pomogli...

Pa jel ti se sada pali računar ili ne, mislim gori li power led, okreću li se kuleri? Izvadi sve kartice osim grafičke a i nju proveri kako stoji u slotu pogotovo zadnji kraj kartice, poskidaj sva napajanja sa optike flopija i hdd-a. Clear CMOS uradi sa jumperom prema uputstvu od ploče, Možda bateriju nisi držao dovoljno dugo van ploče. Ako se ne zavrte kuleri i ne upali power led onda ti je najverovatnije stradalo napajanje.

JOJ!!! Imas garant krsiks od MSI NF2 ploce. Pa pola njih je sr*lo, nisu nista htele da prihvate u BIOS-u, nikakvu promenu, oci smo vadili sa njima. Koja je radila, radila je, a o OC nije bilo ni govora! Izvadi bateriju, kabel iz napajanja i ostavi plocu jedno sat-dva da stoji, pa pokusaj opet. Ako nece znaci da se "zabola" i nema pomoci osim flesa BIOS-a na programatoru ;)

Poslednja izmena:
ako nekog zanima, ustanovio sam da ram i graficka rade, danas treba da proverim napajanje (sijaju led i kuleri rade, ali sam cuo da to ne znaci i da je napajanje skoroz ispravno) i procesor ali 99% je bios i moracu da ga flashujem na programatoru kao sto je GoranM rekao, sto ce me kostati oko 10 do 15e ako se ne varam?!
imam neku msi nforce2 plocu ali koliko sam gledao po netu ona uvopste nije losa za OC, na zalost ona je prihvatala sve sto sam htela da promenim!
javljam kasnije kad saznam koji je problem

Izvadi bateriju, kabel iz napajanja i ostavi plocu jedno sat-dva da stoji, pa pokusaj opet.

pokusaj ovo obavezno, zna da upali
cak je pozeljo i sve povaditi sa ploce, sve i tako je ostaviti bez baterije
meni je to vise puta poslo za rukom

Moj barton je preživio i 216 Mhz fsb i 1.96 V na jezgri 2 godine i tek onda otišao u vječna loviša. Ali ovo sa msi-jom nije nikakvo čudo znao sam instalirat windowse pa se zakuca i nakon tek 2 dana proradi samo od sebe!

bio sam danas u servisu i rekao mi je da mi je ploca 99% ispravna ali nije imao neki cpu da proba da se 100% uveri! proverio mi je i mem i sve radi ok! problem smo suzili na cpu ili bios na ploci! najverovatnije ce mi doci sutra drugar sa procesorom i konacno cu utvrditi sta se pokvarilo! nego koliko cesto se ti desava da zabrljavi bios posto mi je lik iz servis rekao da se to veoma tesko desava!?

jos jedno pitanje! imam pozadi na ploci 4 led diode! koje mu u zavisnosti kako sijaju govore u cemu je problem! na uputstvu za plocu kaze: testing onboard memory size the d-led will hang here if the memory modul is damaged or not installed properly! jel se to odnosi na ROM ili na RAM? inace kad izvadim cpu prijavi mi preko dioda gresku za procesor tako da mi ploca 100% radi jedino ako su otisli svi slotovi za RAM memoriju ali ne znam kako to da proverim ni zasto bi se to desilo!

i? Sta je bio problem naravno ako si ustanovio?

valjda mu nisi dao 500,- din. za otvaranje kompa? :) salim se malo, nema ljutnje!

u ovakvim slucajevima(mada u skoro i u svi drugim) najbolja metoda je metoda probanja. povadis iz kompa sve, uradis clear cmos, vizuelno proveris plocu i osrale komponente, ocistis kontakte, i to je taman sat-dva da se komp "oladi". Onda vratis samo neophodne komponente i palis komp. Gledas da li se nesto desava, a ako ne gasis menjas komponente dok ne nadjes falicnu. Tako nesto ces i uraditi kada ti drug donese cpu.
ajd' pa javi sta si uradio?

problem sam resio tako sto sam jumper na ploci prebacio u safe mode! ploca je smanjila fsb (ne mogu da se setim na koliko samo znam da je bilo dosta malo sto je i logicno) komp se upalio normalno, usao sam u bios i sve vratio na deafult! ne znam zasto ovo nije uspelo sa vadjenjem baterije i resetovanjem bios pomocu jumpera ali eto, problem je resen! da sam nosio komp iu neki servis sigurno bi mi rekli da sam sprzio proc ili plocu i onda bih morao da menjam totalno ispravne komponente! dok sam sve ovo radio otkrio sam da mi je pakom pre jedno 3 godine prodao obicnog bartona kao box varijantu! toliko o mom poverenju prema serviserima... ;)

a razlika izmedju box i "obicnog" je u... ? Kuleru? Pakovanju?

Poslednja izmena:
da objasni na sta simislio tacno? mislis prodali ti odnosno posebno naplatili box kuler? ili...?

pa taj box kuler je dosta boji od ovog sto su mi ugradili a razlika u ceni je bila, ako se ne varam, nekih 10e do 15e. nije mnogo ali box je box ;)

ma, prvo, razlika u cijeni sigurno nije tolika, a drugo, box kuler koji dolazi uz Bartona sigurno ne vrijedi 5-10e, tako da opet razlika ne moze biti tolika (na stranu to sto je taj kuler IMHO krsh).

nego jel su tebi sve memorije na 400Mhz?
sledeci put digni malo napajanje za proc jer nece svi na difolt naponu da rade do 2.2Ghz.
Imao je ortak bartona kome je morao napon da dize na 1.85V da bi mu radoi na 2.19Ghz i nije hteo vise, a moj radi na 1.6V 2.2Ghz, tako da je to do primerka proca.

Obe su radile na 400! koliko cu ja realno dobiti na brzini ako podignem radni takt proca na 2.2GHz?!

[SiSoftware Sandra lite 2007.1.11.17]
Evo ti skor na 2.2Ghz
Ti vidi skini ovu Sandru pa uradi na difoltu pa vidi koliko ces da dobijes.
6969=3556.JPG

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno