Šta je novo?

GNOME i KDE. U cemu su razlike?

Učlanjen(a)
22.10.2005
Poena
304
Pozdrav svima. Instalirao sam UBUNTU, i kao default Desktop Environment sam dobio GNOME. Posto sam "novajlija" za linux, interesuje me koje su osnovne razlike izmedju GNOME i K Desktop Environment-a. Da li isti programi rade i pod jednim i pod drugim okruzenjem (video sam da su neki playeri pisani za jedno ILI drugo okruzenje)? Da li GNOME i KDE mogu zajedno da rade, npr pri dizanju sistema da biram u kojem cu okruzenju raditi? Posto sam podesio (uglavnom sve) drivere pod GNOME, da li cu sve morati ponovo da podesavam i pod KDE ako odlucim da instaliram ovo okruzenje?

1. Mogu da rade zajedno.
2. Programi zahtevaju prisustvo odgovarajućih grafičkih biblioteka a ne celih okruženja. Dakle, ti programe koji koriste GNOME-ove GTK biblioteke (što će reći GNOME-ov "look") možeš terati i pod KDE-om iako nemaš GNOME, ali GTK biblioteke moraju biti prisutne.

Hvala na odgovorima. Imam jos jedno pitanje: da li je velika komplikacija instalirati KDE na Ubuntu da rade uporedo sa GNOME? Trenutno koristim GNOME, ali bih voleo da vidim koje mi okruzenje vise odgovara.

Nije, trebalo bi cak da postoji u toku instalacije mogucnost da se izabere i KDE. Svejedno, treba da skines KDE i sve potrebne fajlove a sam postupak instalacije nije tezak.

Ili da skines/kupis Kubuntu sto ti je Ubuntu sa KDE-om kao default okruzenjem..

Nije mi problen da skinem i instaliram Kubuntu, ali nisam siguran da bi posle instalacije mogao da biram okruzenje. Mislim da se izborom instalacije bira okruzenje, ali meni treba da rade uporedo, da mogu na boot-u da biram. Probacu da instaliram posebno KDE.

Ili da instaliras neki distro koji odmah daje oba okruzenja (tipa SuSe 10 OSS).

BlackKnight021 je napisao(la):
1. Nije mi problen da skinem i instaliram Kubuntu, ali nisam siguran da bi posle instalacije mogao da biram okruzenje.
2. Mislim da se izborom instalacije bira okruzenje, ali meni treba da rade uporedo, da mogu na boot-u da biram. Probacu da instaliram posebno KDE.
1. kod ubuntua mislim da ne moze, zato shto uz njega ne stize kde, pa zato ni ne pita (instalira ono shto ima)
2. Okruzenje se ne bira pri boot-u, nego pri login screen-u. Da bi promenio okruzenje, dovoljno je da se logoutujes iz grafickog okruzenja, odaberes ono drugo g.o. i ponovo se loginujes

Da li je pametno skidati KDE i instalirati ga, pa lakse ti je da skines KUbuntu ili SuSE 10 i njega da instaliras (kao shto sam rekao, pri login-screenu biras okruzenje)

Ubuntu dolazi samo sa GNOME-om, a Kubuntu samo sa KDE-om. Medjutim, posto naslucujem da imas dobru vezu, ne bi trebalo da bude problema da instaliras KDE.
Vidi na www.ubuntuforums.org kako se instalira KDE. U sustini u konzoli treba samo da otkucas nesto tipa apt-get kde ili slicno. Mozes da probas i da u Sinapticu u search polju ukucas kde pa vidi sta ce sve da pronadje.

Ma skini suseta i zavrsio si posao.

Ukoliko imas stalnu vezu sa netom, ne bi trebalo da predstavlja nikakav problem da instaliras KDE u Ubuntu. Ja, na primer ne mogu bez K3B-a koji je KDE aplikacija, a takodje koristim Ubuntu. Pomocu Synaptic-a sam bez problema instalirao K3B pri cemu je isti sam odabrao dependancies i svukao sve to sa neta.
Programi koji su pisani za Gnome mogu da rade pod KDE-om i obrnuto, pod uslovom da su instalirane odgovarajuce biblioteke ((Qt i Gtk).
Mozda bi stvarno bilo najbolje da probas Suse 10 koji dolazi sa oba okruzenja tako da nema dodatnog cimanja nakon instalacije.

Vrh Dno