Šta je novo?

Gmail - Vrlo čudan bug!

wiz011

Guest
Učlanjen(a)
18.12.2004
Poena
440
Upravo sam dobio jedan e-mail na jedan od mojih Gmail naloga, e-mail adresa je oblika:

[email protected]

Međutim, mail koji mi je stigao poslat je (takođe sa Gmaila) na:

[email protected] (bez tačke!)

Nije nikakav spam niti bilo šta slično. Privatan mail koji je nekom grubom greškom na Gmail-u završio u mom inbox-u, mada izvesno nije meni namenjen.

Bilo je reci o tome (mozda ne i na ovom forumu) ali za gmail je svejedno da li imas tacku u username-u ili ne, mail ce ti stici ako se poklope slova i brojevi ;)

Dobio sam ja mail na user ime.prezime gde je prvo slovo imena bilo drugo slovo.

Bilo je reci o tome (mozda ne i na ovom forumu) ali za gmail je svejedno da li imas tacku u username-u ili ne, mail ce ti stici ako se poklope slova i brojevi ;)
Pa čekaj bre... Moja e-mail adresa je sa tačkom, ta bez tačke je e-mail adresa nekog mog imenjaka i prezimenjaka. Dve različite e-mail adrese, dva različita čoveka, kako nema veze jel ima tačku ili nema???

Uzgred budi rečeno, taj "bez tačke" je valjda još nekad u životu dobio neki mail na tu adresu, a meni nikada ranije nije stizao ni jedan e-mail koji nije meni namenjen (u stvari, ništa i nije stizalo jer tu adresu ne koristim). Da je svejedno sa tačkom ili bez onda bi meni stizali i svi prethodni e-mailovi koje mu je neko poslao na tu adresu. A nisu.

Poslednja izmena:
Pa čekaj bre... Moja e-mail adresa je sa tačkom, ta bez tačke je e-mail adresa nekog mog imenjaka i prezimenjaka. Dve različite e-mail adrese, dva različita čoveka, kako nema veze jel ima tačku ili nema???

Nisu dve različite adrese. Što se tiče gmaila ta tačka ne postoji. Niko ne može da registruje nalog [email protected] ako si ti već registrovao [email protected]

Probaj sebi da pošalješ email na: [email protected] i stići će u tvoj inbox.

Hm... Sad ću da probam... Editovaću ovu poruku da javim rezultat.

EDIT: Stvarno je stiglo (a bilo je 3-4 tačke, i našla se poruka, BTW, u bulk mail folderu). Well, ovo je zaista vrlo koristan info, ja pojma nisam imao o tome. Verovatno i mnogi drugi.

No, sad priroda te pristigle e-mail poruke postaje još misterioznija.

Poslednja izmena:
Da radi tako.
Iskreno ni ja nisam znao.... jos uvek naglasim tu tacku:d

Pazi stvarno! Znaci ta tacka koju vecina nas ima je samo za nas, da lakse procitamo:S:
.... jos uvek naglasim tu tacku
I ja

Meni neki mailovi nisu stizali na ime.prezime, ajde onda, sta je konacno, jel mogo neko da registruje isto to samo imeprezime ili nije?

@wiz011: Kada pogledas u poruku i kliknes na show details videces da je pored adrese primaoca stoji nesto tipa "yes it's you" i kada kliknes dobijes obavestenje o ovome sto su ljudi pisali.

E sada to sam ja provalio tek pre neki dan, kada sam dobio mail za koji sigurno znam da nije meni namenjen, a stigao je bas meni.

Hehehe... Dobra fora da se uradi trace za izvore spama. Svakom se da adresa sa nekim drugim brojem i rasporedom tačaka i onda po tome znamo odakle je krenuo spam.

Dižem temu iz mrtvih. Meni se ovo isto što je wiz opisao u prvoj poruci desilo večeras. Neko je na jednoj news grupi postavio oglas zajedno sa adresom (bez tačke) i stigla mi je ponuda na mail.

Ako sam dobro razumeo, neko namerno ili slučajno napiše vašu Gmail adresu negde na netu, i onda na nju počinje da stiže neželjena pošta, a GMail garantuje da niko drugi ne može otvoriti varijantu maila sa tačkama, ako je mail nalog bez tačaka već otvoren i obrnuto.
http://mail.google.com/support/bin/answer.py?answer=10313&topic=1564

E sad, pitanje je sledeće - da li ste apsolutno sigurni da nikada ranije bilo moguće otvoriti Gmail username sa tačkom iako već postoji isti takav bez tačke (i obrnuto)?

Poslednja izmena:
E sad, pitanje je sledeće - da li ste apsolutno sigurni da nikada ranije bilo moguće otvoriti Gmail username sa tačkom iako već postoji isti takav bez tačke (i obrnuto)?
Pretpostavljam da nije nikada bilo moguće. Jer da jeste, ne vidim kako bi se Gmail izborio naknadno sa problemom da različiti ljudi imaju "iste" mail adrese.

Inače, tačno je i ovo što Djordje1979 kaže, mada ne znam kad je to sa + uvedeno, mislim da nije od početka (ili bar mi nismo znali).

BTW, ovu vrstu zezalica možete pronaći na službenom Gmail blogu.

OK, mislim da sam razrešio misteriju. U pitanju je definitivno zloupotreba moje mail adrese. U full headeru poruke na news grupi gde je moja adresa bez tačke postavljena kao adresa postavljača poruke vidi se da je poruka na grupu poslata preko hrvatskog provajdera direktno na news server preko Thunderbirda, dakle ne preko interfejsa za Google grupe. Na taj način, postavljač može da koristi bilo koju adresu ili pseudonim kada postavlja poruke. Upravo sam probao i uspeo da uradim istu stvar preko Sezama na jednoj domaćoj news grupi, lupio sam ime i ukucao imaginarnu email adresu.

Tako da mi sad preostaje da kontaktiram njegovog provajdera i prijavim abuse.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno