Šta je novo?

glupa booka

• Začetnik teme Začetnik teme Frost
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
F

Frost

Guest
:wall: Kupio sam skoro komp, amd 2500+ barton box, sa napajanjem od 400W (ima dva venta). itd. Komp mi se cuje ko' avion.Poludecu.Odem dole u igraonu gde su krsh kompovi (tj. nisu krsh ali su slabiji od moga dosta) i ne cuje se nista pod milim bogom.Jos sam kao racuno..nabavio sam Samsungov HDD koji je dosta tih..a ono..kuleri me ubishe
1) Jel to normalno,i da je trebalo da naglasim pri kupovini da necu avion u sobi.
2) Palo mi je napamet da napravim zvucnu izolaciju kucishta..nesto kao sto se koristi za muzicke studije i tako to.Samo sto bih ja koristio onaj shugavi karton za jaja.Da li je neko probao nesto slicno i koje su druga reshenja.

Pa sad, sto je racunar slabiji u principu treba manje da se hladi, i zato nije bucan. Danasnje zveri od racunara, uz enormne performanse, imaju i gadnu osobinu da se vrlo zagrevaju, pa je najekonomicnije to resiti sa dodatnim ventilatorima. Razliciti ljudi su osetljivi na razlicit nivo buke, neko se ne obazire na buku od ventilatora jer ionako slusa buku iz zvucnika.
E sad, ovde su ljudi dosta pisali o tome kako da sredi buka pa da racunar radi i dobro i tiho. Sustina je smanjiti broj obrtaja ventilatora, ili iste zameniti sa onima koji se obrcu na manje rpm, eventualno staviti veci broj ventilatora koji se obrcu na manje od npr. 1500rpm. Najpre bi bilo zgodno da preciziras koje tacno napajanje imas, i eventualno da proveris nekim programom (obicno se dobija uz plocu) na koliko se obrcu kuleri.

U sustini, jeste trebalo da naglasis da neces avion u sobi - trazio si barton box, dobio si ga. Trazio si dobro napajanje, i njega si dobio. Nisi trazio tih racunar... nisi ga ni dobio.

Nije bas neka frka, najzgodnije je da odes kod onih koji su to sklopili da malo promene ventilatore i stave manje bucne.
Verovatno bi se mnogo vise potresao da ti je racunar tih ali da se stalno blokira. Mislim, ovde se radi o kompromisu, da se dobre performanse racunara dobiju uz neki minimalan nivo zvuka i da pri tom sve bude sigurno. Nije to neki preveliki problem, mnogi ovde na forumu su ga odlicno resili, procitaj malo starije postove. I vidi da promenis ventilatore, ili da ti neko ko je vican zbudzi potenciometar za ventilatore u kucistu/napajanju, pa da mozes po volji to da smanujes. Pisalo se i o tome skoro.

Poslednja izmena:
Ima li svrhe probati sa kartonima od jaja i slicnim forama za suzbinjanje buke 😉

Sumnjam, iz razloga sto nema sanse da od kucista napravis gluvu sobu kada ono mora da ima bar jednu rupu (od npr. napajanja) za izduvavanje - a kroz tu rupu ces cuti i zvuk fanova.

Postoji resenje koje ce te odloboditi od buke 100%, stavi kompjuter u drugu sobu, pa dovuci kablove kroz zid i resen problem 😀 😀 😀

milenkoc23 je napisao(la):
Postoji resenje koje ce te odloboditi od buke 100%, stavi kompjuter u drugu sobu, pa dovuci kablove kroz zid i resen problem 😀 😀 😀
A kako da ubacuje CD-ove? 😀
Drzhi crnca pored sebe pa mu daje da ubacuje? 😀

Poslednja izmena:
LOL
E sad je**ga nisam bas sve promislio 😀
Neka pravi image svega sto mu treba, otkud znam, ma mali crnac i nije tako losa ideja kad razmislis.

Crnca? Sto crnca bre? Bolje crnkinju! 😀 😛

Frost: Kao sto ti kazu, stavi sve fanove na 7V. Samo prespojis zice na konektoru. Inas o tome na netu. Sad sam u lite rezimu pa ne mogu da ti dam link. Al' ako se dobro secam ide ovako: CRVENA zica sa fana ti ide na krajnju ZUTU na molex konektoru i CRNA sa fana ide na CRVENU na molexu. Dakle crvena i zuta su na krajevima molexa!!!

Ne brini se, nista ne mozes da spalis. 😀 Uostalom experimentisi. Osetices razliku izmedju 5,7 i 12V pa ti biraj koju voltazu zelis.

Frost je napisao(la):
Ima li svrhe probati sa kartonima od jaja i slicnim forama za suzbinjanje buke 😉

Naravno da ima... samo ne sa kartonima. Sundjer koji dolazi uz svaku maticnu plocu (otprilike A4 dimenzije) i nekih 5-8mm debljine je idealan za oblaganje stranica kucista, na chieftecima cak i ne mora da se lepi. Idealan je za smanjenje bruma koji dolazi od rotacije ventilatora, harda i slicno.

Mmmmmm.... Slazem se sa crnkinjom u potpunosti. Sto sam nocas dok sam se setao sa nekim drustvom Strip-om video neko drustvance (nekoliko crnkinja) mmmm.... kako su dobre
Uzmes takvo neko drustvance za ubacivanje... mislim cd-ova i :smoke: :smoke: :smoke:

pitanje sta znaci "cuje se ko avion" ... Ako se iz kucista cuje bas neki iritirajuci zvuk, zaustavljaj ih jedan po jedan (ventilator) moguce je da samo jedan od tih pravi buku. Ventilator sa procesora ne bi trebalo da je bucan, e sad sta je bucno, a sta ne, ja imam TeramTake 11+ namesten na 3500rpm...

Paaaa ovako..imam tri kulera..jedan na proci.. i dva na napajanju..ono na proci se cuje ali slabo..ali zato kuler na napajanju..mislim da je samo jedan od dva..boze me sacuvaj..
To moram da ubijem nekako :wall:

najbuchniji ti je kooler na grafichkoj jer je mali i proizbodi taj iritirajuci zvuk.
probaj da nadjes neki kuler koji bi zamenio sa tim.

Frost je napisao(la):
"Ljubavni zivot Budimira Trajkovica" , a? :d:d:d

Nazad
Vrh Dno