Šta je novo?

Glup ali iritirajuc problem u WindowsXP-u

• Začetnik teme Začetnik teme Mexa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Mexa

Čuven
Učlanjen(a)
16.12.2001
Poena
619
Evo da pokusam da objasnim.
Naime, s vremena na vreme (nema pravila) dok sam na desktopu desi se sledece; monitor zablinkuje kao da se automatski refreshuje i sva slova na ikonicama na desktopu dobiju kao neku senku, odnosno dupliraju se i potamne. Onda ja refreshujem dekstopi sve je opet normalno. Strasno me iritira i ne znam sta moze da bude!
Da napomenem da je do skoro sve radilo kako treba!
Graficka je MSI GF4 Ti-4200, drajveri su omega 61.77

Kao non-stop rezidentan program na racunaru mi se nalazi Active Desktop Calendar. Kada sam ga uninstalirao problem je prestao da se desava i sve je bilo u redu jedno 3-4 dana, a onda je i bez tog programa ponovo pocelo da se desava isto!

Ako neko zna nesto neka napise, mogu ja da zivim i da radim i sa ovim problemom ali bilo bi dobro kada bih to resio.

Objasnio sam sta se desava najbolje sto sam umeo, ali kada se to ponovo desi uhvaticu screenshot pa cu da okacim!

Pozdrav

Nazalost probao sam i sa drugim drajverima, i ista se prica desava!
Cackao sam i efekte, standard/clear type... opet nista.

Evo malopre sam ''upecao'' situaciju pa vidite...

Prilozi

• Normalno.webp
    Normalno.webp
    13.9 KB · Pregleda: 159
  • Ovako ne bi trebalo.webp
    Ovako ne bi trebalo.webp
    19.4 KB · Pregleda: 174
Ako je tft monitor, proveri na koliko ti je stavljen refresh rate, to zna da zeza ponekada, pre neki dan se slicno desavalo kod ortaka i to smo sredili promenom refr. rate-a

Nemam TFT vec imam CRT monitor Samsung 757dfx!

Ajde da izvucemo iz naftalina posto i mene ovo nervira 😡
Primetio sam da je ovo veoma cest problem i nisam nasao neko pravilo zasto se to desava 🙁

Da pojasnim malo...
Problem moze da se vidi na ovim mutnjikavim slicicama koje je okacio Mexa, a desava se iskljucivo na desktop-u, pa pretpostavljam da je problem vezan za dropshadow.
Recimo sve je ok i posle nekog vremena kada Win odradi refresh desktopa labele ikonica dobiju zadebljanu senku kao da se ukljucio ClearType (slika "Ovako ne bi trebalo") iako je po default-u ClearType iskljucen (Standard Font Smoothing). Nekada pomaze rucni desktop refresh ili "Align Icons by..." (1, 2, 3, 5...), ali cesto ne 🙁
Ono sto sigurno pomaze je selektovanje ikonica, ali vrati se na normalno samo kod onih ikonica koje su selektovane.

Nakon nekog vremena ili ako se ponovo uradi refresh na desktopu ili "Align Icons by..." (1, 2, 3, 5...) eto problema nazad :wall:
Nekad se ovo bas cesto desava, a nekad redje, ali se kad-tad desi i extremno nervira :crash:

Iskljucivanje Font Smoothing-a samo delimicno resava problem u smislu da se malo proredjuje ucestanost "problema" (ili sam se ja samo utripovao da je tako 😀).

Ono sto sam primetio je da nema veze sa nV/ATI grafickom/drajverima jer se desava sa razlicitim grafickim i razlicitim verzijama drajvera, bez SP, sa SP1 i sa SP2, pa cak i sa klot sveze instaliranim XP-om :smash:
M$ ClearType Tuner ne pomaze 🙁

Jel ima neko neku ideju ili resenje za ovu glupost??? :cigar:

Linux?! :smoke:

Šalu na stranu, i meni se ovo dešava, i apsolutno nisam ni obraćao pažnju na to dok nisam pročitao ovaj thread...

Poslednja izmena:
Da,taj problem se dogadja cesto...ali iz nekog razloga niko ne primeti to,a i ako primeti ne obazire se mnogo...i meni se to dogodilo par puta. Gnjavio sam se satima da skontam zasto i kako se to desava,ali jednostavno nema razloga. Dogadja se spontano(izadjes iz Winamp-a,ili iz nekog drugog banalnog programa i *boom* senke i zadebljanje)...bilo bi super kada bi neko znao zasto se to dogadja...
Doduse,"problem" se resi kada se reinstalira XP 🙂

Poslednja izmena:
Vec sam rekao da se desava i sa sveze instaliranim XP-om 😉

@novakno1: veoma konstruktivan predlog :smash:

Poslednja izmena:
@Crni: da,znam,ali htedoh reci da kada se dogodi,najbolji nacin je reinstall XP-a 🙂
U suprotnom mozes provesti sate pokusavajuci da vratis sve na normalu,da pocupas sve dlake sa glave i izgrizes sve nokte na prstima i ne otkrijes sta je problem.
I onda uradis neku banalnost i sve se sredi(a ti ni ne znas zasto 😀)
Windows works in mysterious ways 🙂

Raasta je napisao(la):
@Crni: da,znam,ali htedoh reci da kada se dogodi,najbolji nacin je reinstall XP-a 🙂
U suprotnom mozes provesti sate pokusavajuci da vratis sve na normalu,da pocupas sve dlake sa glave i izgrizes sve nokte na prstima i ne otkrijes sta je problem.
I onda uradis neku banalnost i sve se sredi(a ti ni ne znas zasto 😀)
Windows works in mysterious ways 🙂
Ja sam svoje nokte davno pojeo i kosu izgubio 😀
I davno sam srecom naucio da se ne resava svaka glupost formatiranjem i reinstalacijom Win-a 😉
Da nije tako, sto ti rece "Windows works in mysterious ways", pa bi po ceo dan samo reinstalirao isti i ne bih onda imao vremena ni za sta drugo :d

Nije valjda da sam ja jedina picajzla koju ova glupost nervira :wall:

Poslednja izmena:
Gledam ovaj trid, pa isprva ne shvatih u cemu je problem. A onda sam pogledao mexine slike, i ako dobro shvatam problem je sto se (bez pravilnosti) povremeno javlja da font na ikonama dobije izrazeniji dropshadow.

Ja licno nikada nisam imao ovaj problem na bilo kom racunaru, na kome sam instalirao winxp, pa mogu jedino da navedem sta je to sto eventualno izaziva da se problem ne javlja.

Naime, kako se najbolje osecam kada mi win izgleda klasicno, cim ga instaliram odma` mu iskljucujem vizuelne teme i postavljam sve na classic. Takodje, wallpaper izbegavam. Fontove menija i ikona obicno malo povecam jer je u rezolucijama vecim od 1024x768 uglavnom neprijatno raditi duze sa tako sitnim slovima kakva su po defaultu (8). Tranzicione efekte i animacije menija takodje potpuno iskljucim jer me to ponekad usporava.

Pa, ovako setovano nisam video da mi se na destopu ikada javlja dropshadow, osim kada se nakon instalacije win prvi put podigne.

Poslednja izmena:
Problem sam resio kada sam presao na TFT, postavio sam na Clear type i vise nije bilo ovakvi bug-ova. Doduse samo na TFT-u Clear type izgleda ok.

Start>Run>regedit>HKEY_CURRENT_USER>Control Panel>Desktop>FontSmoothing> Podesite vrednosti i restartujte dok Vam se ne svidi.

Ronnie Coleman je napisao(la):
Start>Run>regedit>HKEY_CURRENT_USER>Control Panel>Desktop>FontSmoothing> Podesite vrednosti i restartujte dok Vam se ne svidi.
Vec sam rekao da ni Standard, ni ClearType, ni iskljucen Font Smoothing ne resavaju problem 🙁

@tw1sted: na TFT-u to nije toliko izrazeno, ali na CRT-u... 😡

Nazad
Vrh Dno