Šta je novo?

GLOBALTEL - virtuelni mobilni operator

Ko ima vise brojeva na profilu , ako se prijavi na obe aplikacije
tj. i na Globaltel i na Moj Globaltel izgubice mogucnost da upravlja
brojevima - potrebno je izlogovati se iz obe aplikacije i ostaviti
aktivnu tj. ulogovati se samo na Globaltel.

Ako ste registrovani korisnik i zelite da zadrzite vise brojeva mozete za svaki
broj ( pre 11.11.2023 ) podneti zahtev da vam izdaju novu SIM karticu
( kartica se dobija besplatno )

U trenutku gasenja Globaltel aplikacije ( 11.11 ) , trajno ce biti obrisani svi
virtuelni brojevi tj. brojevi koji u tom trenutku ne budu na SIM/eSIM kartici

Ocigkedno je da je tako nesto jako teško odrzivo i ima puno propusta i bugova pogotovo kad su se time bavili poluprofesionalci. Mislim da ko god da uzme uz dobru ideju i marketing moze da napravi boom od toga. Verovatno ce se jos nesto desavati na tom podrucju po tom pitanju

Imam kod njih 2500 din kredita. kako to da spasem ako menjam mrezu?
Jedino da ga kroz aplikaciju Moj Globaltel prebaciš na drugi broj u Usluge/Podeli kredit, a zahtev za prenos podneseš u toku roka važenja dopune.

Viber, Whatsapp, Skype, Telegram itd ne mogu biti zamena za Globaltel.

UniFon donekle može, ali i njega SBB ukida.

Poenta je u "fizičkom" broju telefona u Srbiji i zvanju fizičkih brojeva u Srbiji.

Šta da vam kažem ko namerava broj u kantu, ko ne lepo gde hoće nek prebaci pogotovo korisnici koji imaju dobre fizičke brojeve i ćao.

Ko ima vise brojeva na profilu , ako se prijavi na obe aplikacije
tj. i na Globaltel i na Moj Globaltel izgubice mogucnost da upravlja
brojevima - potrebno je izlogovati se iz obe aplikacije i ostaviti
aktivnu tj. ulogovati se samo na Globaltel.

Ako ste registrovani korisnik i zelite da zadrzite vise brojeva mozete za svaki
broj ( pre 11.11.2023 ) podneti zahtev da vam izdaju novu SIM karticu
( kartica se dobija besplatno )

U trenutku gasenja Globaltel aplikacije ( 11.11 ) , trajno ce biti obrisani svi
virtuelni brojevi tj. brojevi koji u tom trenutku ne budu na SIM/eSIM kartici
Samo da proverim. Dakle imam staru aplikaciju (gde se gleda tv) i dva broja na profilu, onaj što je došao kad je kupljena i onaj što sam odabrao. Ovaj drugi je aktivan trenutno. Nema potrebe ništa da se radi da bih zadržao taj odabrani?

Samo da proverim. Dakle imam staru aplikaciju (gde se gleda tv) i dva broja na profilu, onaj što je došao kad je kupljena i onaj što sam odabrao. Ovaj drugi je aktivan trenutno. Nema potrebe ništa da se radi da bih zadržao taj odabrani?
Da, bar prema informacijama iznetim ovde. Koliko sam razumeo, taj broj što je na SIMu ostaje, sako hoćeš i ostale, moraš da tražiš SIM sa njima.
A zna li se do kada će da traje ovako? Trenutno mi i ovo odgovara jer je kartica u satiću kod klinca, ima za 300 din mesečno 100 minuta, to mu je dosta.

Sad sam zvao Globaltel i ovo su informacije: gasi se aplikacija, ponuda ostaje i dalje, onaj broj koji je trenutno na sim kartici ostaje, a ukoliko neko hoće i druge brojeve, mora da kupi karticu sa tim brojevima. Dodaće na aplikaciji mogućnost da se kontroliše više brojeva, ali će to biti zasebni brojevi (zasebno se dopunjuju).

Negde tamo, februar 2024:
Poštovani, u cilju unapređenja usluga, Globaltel postaje MTS. Cena minuta razgovora biće 50 dinara, SMS 15 dinara, a 1 kb prenosa podataka 1 dinar. a kako bi vam bilo lakše, ukidaju se svi nepotrebni tarifni dodaci.
Gde MTS stane, tu trava ne raste.

Da li je Globaltel (bio) jedini operater u Srbiji koji je nudio VOIP, pozive i poruke preko aplikacije? Da li ima u Srbiji neka druga slična VOIP alternativa?
Nažalost, da. Postojao je Telekomov GO4YU sa 076 brojevima, ali i on je takođe ukinut. Kao što je već poglavicas napomenuo, i Unifon se povlači iz Play prodavnice, odnosno neće biti dostupan za nove ugovore. Koga sleduje, moći će da skine i instalira apk pa koristi do isteka ugovora, nakon čega mu se ukida pravo korišćenja. Još Orion je imao Ring+, ali i to koliko znam više ne radi.

Srbija je postala najgre mesto za Telefoniju u Evropi.
Dokz za to je:
  • Nemamo nikakvo trziste sekundarnih MVNO provajdera, bilo ih je ali su brzo nestali, samo je Globaltel opstao neko vreme
  • Roaming troskovi su nenormalni kad uporedimo sa drugim zemljama, kako iz Srbije ka inostranstvu, tako i iz inostranstva ka Srbiji
  • Cene lokalnih provajdera naspram troskova poslovanja su previsoke u odnosu an evropske mreze,
  • U 2023. ne postoji normalan VOIP provajder, sve sto je bilo, kako je navedeno je prestalo da postoji jer je uvek bilo u neko sivoj zoni i nikad dozvoljeno da se razvija kako treba.

Dodao bih i kloniranje kartica zbog zloupotreba u doba Mobtela je bitno uticalo na to da se ova usluga ne ozvaniči kod operatora, ali to doba je davno prošlo. Ako je Telekom mogao da ukine VoIP na Globaltelu, može i registracijom brojeva da bude uslovljen prelazak na 128K SIM kartice.

Dodao bih i kloniranje kartica zbog zloupotreba u doba Mobtela je bitno uticalo na to da se ova usluga ne ozvaniči kod operatora, ali to doba je davno prošlo. Ako je Telekom mogao da ukine VoIP na Globaltelu, može i registracijom brojeva da bude uslovljen prelazak na 128K SIM kartice.
Može pojašnjenje?(nisam baš toliko tehnološki potkovan :) )Mislim da su današnje kartice 64k a bile su mislim u pre 32 k, je li su sa njima veća memorija ili šta već, koja je njihova prednost?Unapred zahvala na odgovoru.Pozdrav

• Like
Reagovanja: uji
Mislim da trenutno imamo najlošiju ponudu što se tiče mobilne telefonije. Globaltel je malo vadio prosek. Svojevremeno je Maxi imao neke svoje kartice, ne sećam se dobro.

Mali ot: Gledam u Bosni imaju dva MVNO operatera, jedan ide preko mtel (Telekom) infrastrukture, šiju ponudom sve druge operatere.
Drugi postoji već preko 12 godina.
U Hrvatskoj isto tako .

Čudi me da u Srbiji to MVNO tržište nikako ne uspeva.

Ocigkedno je da je tako nesto jako teško odrzivo i ima puno propusta i bugova pogotovo kad su se time bavili poluprofesionalci. Mislim da ko god da uzme uz dobru ideju i marketing moze da napravi boom od toga. Verovatno ce se jos nesto desavati na tom podrucju po tom pitanju
Korisno jeste, voleo bih da neko razvije kvalitetnu app, a da bude pristupačna cena .(mada kaže narod koliko para tolikoi muzike).Je li VoIP imao nekad SezamPro ili kako se nekad zvao?Mada postoji Viber, ali ipak svi ga ne koriste pa je ipak problem.

Mislim da trenutno imamo najlošiju ponudu što se tiče mobilne telefonije. Globaltel je malo vadio prosek. Svojevremeno je Maxi imao neke svoje kartice, ne sećam se dobro.

Mali ot: Gledam u Bosni imaju dva MVNO operatera, jedan ide preko mtel (Telekom) infrastrukture, šiju ponudom sve druge operatere.
Drugi postoji već preko 12 godina.
U Hrvatskoj isto tako .

Čudi me da u Srbiji to MVNO tržište nikako ne uspeva.
Postojao je Maxi i Alo prepaid išli su preko Vip mobajla, mada ništa preterano revolucionarno, Globaltel je vadio prosek.Možda glavni operater koji iznajmljuje ifrastrukturu ima veće apetite prema manjim operatorima pa se niko ne usuđuje da posluje kao virtuelni operater u Srbiji.Telekom kupuje operatore i gasi konkurenciju na ušrb nas običnih korisnika.068 brojeve su koristili Alo i Maxi mob., vidim A1 iako ima numeraciju 068 neće da je koristi ne znam zašto je štedi...

Može pojašnjenje?(nisam baš toliko tehnološki potkovan :) )Mislim da su današnje kartice 64k a bile su mislim u pre 32 k, je li su sa njima veća memorija ili šta već, koja je njihova prednost?Unapred zahvala na odgovoru.Pozdrav
Osim memorije za poruke i kontakte (1000), imaju mogućnost za LTE (više mesta za upis programskih instrukcija i parametara za priključivanje na 4G mrežu), teže (odnosno gotovo nemoguće) ih je kompromitovati. 128K trenutno izdaju svi operateri kao najaktuelniju, a postoji i 256K, što mislim da čak i nije stiglo na naše tržište, mada postoji to skoro 15 godina.

Bukvalno kompjuter kao i svaki drugi, vise memorije, Više se instrukcija moze nabaciti, rezervisati za veci imenik. Veci Meni za sim toolkit. Tipa mogla bi se ubaciti neka logika da se odabere klaster mreža da jednom ne moramo da budemo na prepaidu jer bi imali guardiana na sim kartici ili tako nesto...

Osim memorije za poruke i kontakte (1000), imaju mogućnost za LTE (više mesta za upis programskih instrukcija i parametara za priključivanje na 4G mrežu), teže (odnosno gotovo nemoguće) ih je kompromitovati. 128K trenutno izdaju svi operateri kao najaktuelniju, a postoji i 256K, što mislim da čak i nije stiglo na naše tržište, mada postoji to skoro 15 godina.
Ove 4G kartice što su kod nas aktulne jesu li već 128 K?Vidim neke kartice u telefonu pokazuju 232 mesta ili 250 za imenik a u modemima se pokazuje da ima 1000 slobodnih mesta (msm. mogućih kontakata).

Sad sam zvao Globaltel i ovo su informacije: gasi se aplikacija, ponuda ostaje i dalje, onaj broj koji je trenutno na sim kartici ostaje, a ukoliko neko hoće i druge brojeve, mora da kupi karticu sa tim brojevima. Dodaće na aplikaciji mogućnost da se kontroliše više brojeva, ali će to biti zasebni brojevi (zasebno se dopunjuju).
Interesuje me što se tiče Globaltel brojeva.Telekom plaća zakup numeracije kod Ratela, on je vlasnik 064,065,066 +Globaltel numeracije 067 6 xxx xxx trenutni postpaid i 067 7 xxx xxx prepaid , ako je prenet Globaltel broj u Yettel a Telekom ugasi Globaltel i odrekne se 067 6 i 7 podnumeracije da li bi imalo posledice na prenete brojeve kod drugog operatora koji nije Globaltel-Telekom?Kada sam se davno raspitivao oko prebecivanja na mts mrežu (signal), pitao sam ako Telekom ugasi Globaltel šta će biti sa prenetim brojevima, operater mi je rekao kao prenosom broja operator primalac broja postaje vlasnik broja, pa me intresuje da li je to pouzdana informacija ako bi Telekom prestao da plaća zakup numeracije (koji je već stari Globaltel platio) posle određenog vremena.

Interesuje me što se tiče Globaltel brojeva.Telekom plaća zakup numeracije kod Ratela, on je vlasnik 064,065,066 +Globaltel numeracije 067 6 xxx xxx trenutni postpaid i 067 7 xxx xxx prepaid , ako je prenet Globaltel broj u Yettel a Telekom ugasi Globaltel i odrekne se 067 6 i 7 podnumeracije da li bi imalo posledice na prenete brojeve kod drugog operatora koji nije Globaltel-Telekom?Kada sam se davno raspitivao oko prebecivanja na mts mrežu (signal), pitao sam ako Telekom ugasi Globaltel šta će biti sa prenetim brojevima, operater mi je rekao kao prenosom broja operator primalac broja postaje vlasnik broja, pa me intresuje da li je to pouzdana informacija ako bi Telekom prestao da plaća zakup numeracije (koji je već stari Globaltel platio) posle određenog vremena.
Brate kod nas je jedino sigurno da se spakujes i odes da zivis i radis u Nemačkoj. Inače operater zadržava broj. Ako bi raskinuo broj. Vraća se prvom operateru sa datom numeracijom. Ne moze A1 da posle šest meseci izda 064 broj koji je prenesen i ugasen u A1. Jedino sta je problem. Jer matični operater handluje međunarodni saobraćaj... Tako da bi to neko morao da preuzme da radi nekako....

Ja mislim da je ta numeracija A1. Sad, kako će oni to između sebe rešiti, ne znam, ali ako si ti registrovan korisnik broja, pretpostavljam da ga ne mogu ugasiti, bez obzira na pozivni.

Telekom plaća zakup numeracije...
Ne plaća. Dodeljena je.
Ako Telekom ugasi Globaltel i odrekne se 0676 i 7 podnumeracije da li bi imalo posledice na prenete brojeve kod drugog operatora koji nije Globaltel-Telekom?
Ukoliko Telekom donese odluku da ne pušta nove 0676 i 0677 brojeve, odnosno da ograniči pružanje usluga na one koje su u opticaju, na tome će ostati.
Šta će biti sa prenetim brojevima?
Preneti brojevi su u vlasništvu pretplatnika sve dok je isti u upotrebi kod drugog Operatora. U slučaju da dođe do trajnog isključenja, vraća se matičnom Operatoru.
Šta onda ukoliko bi Telekom prestao da dodeljuje nove brojeve za obe numeracije posle određenog vremena?
Verovatno isto kao što je A1 preuzeo 068 brojeve sa Alo i Maxi Mobile postavši glavni pružalac usluga, tako što bi pripojio Globaltel doo Telekom Srbija AD, nakon čega bi prestao da postoji, a mts postao matični Operator tih brojeva, što povlači i obavezu zamene sim kartica.

Brate kod nas je jedino sigurno da se spakujes i odes da zivis i radis u Nemačkoj. Inače operater zadržava broj. Ako bi raskinuo broj. Vraća se prvom operateru sa datom numeracijom. Ne moze A1 da posle šest meseci izda 064 broj koji je prenesen i ugasen u A1. Jedino sta je problem. Jer matični operater handluje međunarodni saobraćaj... Tako da bi to neko morao da preuzme da radi nekako....
Sve sam razumeo operator primalac bi trebao da ostane vlasnik broja do raskida ugovora ili isteka broja na prepaidu-u.Kako misiš handluje, misliš preumerava pozive sa svog sistema na sistem operatora gde je prenet broj?(stvarno bi nastao vakum ako bi se Globaltel ugasio).Preneo sam lep broj, ali ništa ne traje večno :) (nije zagarantovano), ma broj je nevažan bitnije je dobar paket i dobra pokrivenost! ;)

Verovatno isto kao što je A1 preuzeo 068 brojeve sa Alo i Maxi Mobile postavši glavni pružalac usluga, tako što bi pripojio Globaltel doo Telekom Srbija AD, nakon čega bi prestao da postoji, a mts postao matični Operator tih brojeva, što povlači i obavezu zamene sim kartica.
Zašto bi se menjale SIM kartice zbog nekog tamo broja telefona?
Svaka SIM kartica ima svoj IMSI broj koji počinje sa MCC MNC kodom operatrera, a MSISDN je nešto sasvim drugo.

Ako bi hteli da izbace iz upotrebe 220 11 (MCC MNC kod), onda bi morali da menjaju SIM kartice kao kad su u Crnoj Gori prelazili sa 220 02 na 297 01 odnosno 220 04 na 297 02 itd

Uostalom sve Globaltel SIM kartice su dovoljno "pametne" da podržavaju OTA programiranje, odnosno da dobiju nov SIM profil sa IMSI-jem 220 03 xxxxxx...

Zašto bi se menjale SIM kartice zbog nekog tamo broja telefona?
Svaka SIM kartica ima svoj IMSI broj koji počinje sa MCC MNC kodom operatrera, a MSISDN je nešto sasvim drugo.

Ako bi hteli da izbace iz upotrebe 220 11 (MCC MNC kod), onda bi morali da menjaju SIM kartice kao kad su u Crnoj Gori prelazili sa 220 02 na 297 01 odnosno 220 04 na 297 02 itd

Uostalom sve Globaltel SIM kartice su dovoljno "pametne" da podržavaju OTA programiranje, odnosno da dobiju nov SIM profil sa IMSI-jem 220 03 xxxxxx...
Nadam se da će Globaltel opstati,a ako ih mt:s odluči da gasi a preuzme numeraciju da neće morati da se menjaju fizički kartice.Ono što sam primetio, pre je znalo da piše samo hitni pozivi, i onda se vrati Globaltel i piše SIM ažuriran, znači da oni daljinski mogu sve da dodrade bez menjanja sim-a ako ih mts stavi 100% pod svoju upravu.

Ima li neko problema sa signalom na Globaltel, pocelo je par dana posle kupovine od strane lelekoma, npr, na telefonu pun signal, mene zovu ja nedostupan, a poruku o propuštenim pozivima dobijem tek za nekoliko sati.....

Vrh Dno