Šta je novo?

GLOBALTEL - virtuelni mobilni operator

Menjao telefon danas i normalno neke aplikacije šalju kod preko sms za verifikaciju (konkretno Huawei i lidl plus) i obe mi nisu stigle. Ima li resenja ili ista priča kao za paypal što drugi imaju problemd(meni je stigao iz trećeg pokušaja 😁) ali ova dva sam probao deset puta i ništa za sad

Ne znam koja je praksa kod Globaltela, u Bugarskoj i Rumuniji sam koristio pakete od 1 i 3GB, nikakva obaveštenja mi nisu stizala od njih. Pratiš stanje sam, net u roamingu ne radi van paketa, ne može da troši kredit.
Hvala ti veliko na odgovoru prethodnom i na onom ranije.
Vezano za ovo poslednje, setio sam se - u globaltel aplikaciji pojavi se još jedan kružić koji prikazuje stanje roming gigabajta - sve potpuno pregledno! 👍🏼☺️

Da li potrošnja interneta u zoni zapadnog Balkana bez net roaming paketa stane posle 416 megabajta u našem slučaju? Pošto to ne mogu da merim, bilo bi sjajno da se automatski zaustavi. Evo to je moje poslednje pitanje! Hvala!

Poslednja izmena:
Dva pitanja za korisnike Globaltelove obične sim kartice (ne esim) u običnom telefonu (feature phone):
  • Da li je izvodljivo da kartica bude u običnom telefonu (npr. Nokija), a da aplikacija bude instalirana na npr. iPhone (zbog dopune kredita)? Ne vidim razlog zašto ne bi moglo, ali bolje da proverim.
  • Pouzdanost prijema i slanja poruka i poziva s telefona (ne iz aplikacije).
Hvala unapred!

Moze normalno u bilo kom telefonu da radi SIM kartica.
Pozivi su u 99% slucajeva pouzdani, rade kako treba, poruke, uglavnom rade, mada su mnogo manje pouzdane od poziva. Najveci problem je sto servisne SMS poruke (banke, verifikacioni kodovi itd) bas lose rade.

@poglavicas - Kakva je situacija s porukama koje šalje eUprava, pošto mi upravo zbog toga i treba (ne mogu u eUpravi da registrujem inostrani broj mobilnog)?

Totalno nepouzdano za servisne sms poruke. Za te potrebe bolje uzmi bilo koju pripejd karticu drugog operatera, jer svi imaju online dopunu.

@lale87 - Znači ništa od toga :( Ostale mi ne piju vodu jer je online dopuna moguća samo platnim karticama izdatim u Srbiji, a ja imam samo inostrane (ne živim u Srbiji). Jedino Globaltel prihvata strane kartice (kroz aplikaciju), a i to mislim da je pitanje do kada će funkcionisati sad kad su u vlasništvu MTS-a.

Stvarno postoji realan problem sa sms porukama, koji je prisutan od početka rada. Apsolutno nepouzdano za verifikacione poruke. Ne mora da znači da ne radi ili neće raditi sa konkretnim servisom, ali isto tako može odjednom prestati.

Hvala na odgovorima. Mislim da ću sačekati s kupovinom Globaltelove pripejd kartice, bar dok ne vidim kakvu im sudbinu kroji MTS.

@Miki919 - Ni kod A1 ne radi. I oni (kao što jasno stoji u njihovim Uslovima korišćenja usluge) prihvataju isključivo kartice koje su izdale banke u Srbiji.

Prilozi

• Screenshot 2023-08-08 at 13.38.31.png
    Screenshot 2023-08-08 at 13.38.31.png
    801.8 KB · Pregleda: 27
@Miki919 - Ni kod A1 ne radi. I oni (kao što jasno stoji u njihovim Uslovima korišćenja usluge) prihvataju isključivo kartice koje su izdale banke u Srbiji.
Dobro i na tarabi pise pita pa niko ne grize tarabu.
Jesi probao da li prolazi? Dopuni nekome 200 dinara kredita... Nemoguce da nemas nikoga na A1 prepaidu. Ako Banka vrsi auto konverziju (a sve vrse ) ne vidim razlog da ti ne prodje uplata...

Dobro i na tarabi pise pita pa niko ne grize tarabu.
Jesi probao da li prolazi? Dopuni nekome 200 dinara kredita... Nemoguce da nemas nikoga na A1 prepaidu. Ako Banka vrsi auto konverziju (a sve vrse ) ne vidim razlog da ti ne prodje uplata...
Provereno ne primaju strane kartice - jednostavno odbiju uplatu uz predlog da pokušam ponovo s nekom drugom karticom (koju takođe odbijaju jer je izdata u istoj - stranoj - državi). Verovatno se plaše da bi kartice ili podaci mogli biti ukradeni i Banca Intesa (oni obrađuju plaćanje) ne želi da bude ta koja će evt. progutati ceh ako nešto nije u redu. Lakše im je da se ganjaju s domaćim karticama.
Apropo tarabe i pite, ni American Express ne izdaje banka u SAD, iako se tako zove.

Dva pitanja za korisnike Globaltelove obične sim kartice (ne esim) u običnom telefonu (feature phone):
  • Da li je izvodljivo da kartica bude u običnom telefonu (npr. Nokija), a da aplikacija bude instalirana na npr. iPhone (zbog dopune kredita)? Ne vidim razlog zašto ne bi moglo, ali bolje da proverim.
  • Pouzdanost prijema i slanja poruka i poziva s telefona (ne iz aplikacije).
Hvala unapred!

1. Može. Upravo Globaltel SIM karticu koristim na telefonu Nokia E63 a aplikacija radi na Androidu.
2. Kako je već napisano, ima problema sa servisnim porukama. I dodao bih, na starijim telefonima ima neki problem sa delivery report-om, tj. ne možeš videti da li je nekome poruka poslata ili ne iako su izveštaji uključeni.

@ugljesa93 - Delivery report meni nije toliko bitan, a i nikad nije bio 100% pouzdan. A obzirom da meni broj treba upravo zbog servisnih poruka... ostaje mi da se nadam da će se nešto promeniti.
Btw, nekada davno sam imala crni E63. Baterija je držala dve nedelje bez problema. Seller's remorse.

Izveštaj o isporuci za sms poslat na globaltel broj stiže u roku od odmah, iako ta poruka nikada ne bude isporučena korisniku. Verovatno poruka dođe do globaltelovih servera, ali nikada ne prođe dalje.

A kad sms prođe, izveštaj o isporuci stigne pošiljaocu i pre nego poruka bude stvarno isporučena krajnjem korisniku.

Jeste malo konfuzno za shvatiti, ali tako je. Testirano više puta i sa više različitih telefona.

Bas juce sam radio anketu preko zooma na Ipsosu,vezano za Globaltel. Izgleda da je mtsu ipak stalo (bar malo) do toga sta korisnici misle o Globaltelu.

Pretpostavljam da je to da vide da li da ostave Globaltel da radi kao poseban brend u okviru mts-a, ili da ih u potpunosti progutaju. Ja bih rekao da će ostati kao Globaltel sa svojim sajtom, aplikacijom, paketima i radiće odvojeno od mts-a, kao recimo supernova što radi.

Pretpostavljam da je to da vide da li da ostave Globaltel da radi kao poseban brend u okviru mts-a, ili da ih u potpunosti progutaju. Ja bih rekao da će ostati kao Globaltel sa svojim sajtom, aplikacijom, paketima i radiće odvojeno od mts-a, kao recimo supernova što radi.
Pa najbolja je ta lazna konkurencija. Imas brend koji je skup i isto brend pod drugim imenom prodavnica pored. I ti udjes u jedan vidis skupe cene (onaj sto ima pazari u njemu) a ti odes u radnju pored i uzmes malo povoljnije i misliš nek onaj propadne. A u suštini dupli profit uzimaju...

@Miki919 - Ako budu radili kao što se to radi u EU, pozatvaraće fizičke prodavnice, a korisnička podrška će biti svedena na minimum, pravdajući to niskim cenama pa stoga i malim prihodima. Nemoj me pogrešno shvatiti, to je odlično za one korisnike koji sve mogu sami da završe online i kroz aplikaciju, ali će ceh platiti korisnici koji ne znaju da prebace sadržaj sa starog telefona na novi i koji zavise od pomoći radnika u prodavnici/poslovnici. U Danskoj tako TDC je vlasnik Eesy i Telmore, Telenor ima CBB, a 3 ima Oister.

Ipsos sad radi ankete i preko Zoom-a a ne samo preko telefona? :)
Mi koji smo clanovi panela smo poceli da ih radimo jos kada je bila korona. Lakse im je tako a i nece svi da se cimaju za Bg za 2000.

Sto se Globaltela tice nadam se da ce cena pripaid paketa ostati ista. Trebaju da srede problem sa porukama i cekanje na javljanje operatera. Nazalost,cim predju na mts-ove bazne stanice,kvalitet signala i brzina interneta ce drasticno opasti (bar na mojoj lokaciji).

Na Kosovo Globaltel nema roming Sve naše mreže imaju Roming samo Globaltel nema!

Yettel i a1 nemaju svoje bazne stanice, već obezbeđuju pokrivenost tako što se povezuju na mts mrežu (mts doo).
Globaltel nije imao takav ugovor ranije, ali verujem da će uskoro biti i to obezbeđeno s obzirom na to da je sada deo mts-a.

ne znam za A1, ali Yettel ima roming sa Ipko vec godinama...

Ne koriste samo mts doo, ta mreza na Kosovu ima vrlo ogranicenu pokrivenost, u principu samo u srpskim enklavama, Yettel i A1 koriste IPKO mrezu za roaming (kolko ja znam) po pravilima za zonu "zapadni Balkan".

Yettel i a1 nemaju svoje bazne stanice, već obezbeđuju pokrivenost tako što se povezuju na mts mrežu (mts doo).
Globaltel nije imao takav ugovor ranije, ali verujem da će uskoro biti i to obezbeđeno s obzirom na to da je sada deo mts-a.
Yettel, nekadašnji mobtel je imao bazne stanice dok im albanci nisu srušili i posekli

Vrh Dno