Šta je novo?

Global blue tax free

NTodorovic

Poštovan
Učlanjen(a)
07.11.2018
Poena
95
Moja oprema  
CPU & Cooler
7800x3d & THERMALTAKE TH360 V3 Ultra ARGB
Matična ploča
MSI Tomahawk X870 Wifi
RAM
Lexar Ares ARGB 2x16GB 6000mhz cl30
GPU
Rtx 4080 Gigabyte Gaming OC
Storage
Kingston KC3000 1tb & Toshiba sata hdd 2tb
Zvuk
Fractal Design Scape Light
PSU
MSI MAG A1000GLS Pci 5.1 atx 3.1 1000W
Kućište
Lian Li O11 Dynamic Mini V2 Flow
Monitor
Dell Alienware AW3225DM
Miš & tastatura
Razer basilisk v3 pro hyperspeed & Ajazz AK980 V2
Pozdrav, da li je neko radio povracaj PDVa preko Global Blue-a ? Koliko % uzimaju ? Jer radnja tehnike u kojoj uzimam u Eu tehniku nudi samo taj vid 'tax free-a' , preko njih.

Sve informacije imas na njhovom sajtu https://www.globalblue.com/en . Izabere se zemlja u kojoj se kupuje i ostale info su na raspolaganju.
Ranije je bila i tablica/kalkulator povrata poreza u zavisnosti od vrednosti kupovine, trebalo bi da je i dalje ima.

Nema infomacije o tome koliki je njihov procenat od povrata. Na internetu ima raznih iskustva - od 10% pa do 30%.

Slovačka i Češka su zemlje gde će biti pazareno, Alza.

0. Napravi profil na globalblue.com i unesi podatke iz pasosa
1. U prodavnici prilikom kupovine/placanja das pasos da ti naprave taxfree formular. Brze je ako si odradio prethodni korak
2. Pri izlasku iz EU (poslednji let prema Srb ili madjarska granica) ides do masine/carinika da ti to overe. Trazice ti da pokazes robu da nije koriscena u EU. Za madjare spremi kopiju racuna i tog formulara
3. U Alta menjacnicama na nekim lokacijama (npr Galerija) das formular i pasos i karticu i za par nedelja novac ti legne na karticu
4. Racunaj na dodatne provizije za konverziju

0. Napravi profil na globalblue.com i unesi podatke iz pasosa
1. U prodavnici prilikom kupovine/placanja das pasos da ti naprave taxfree formular. Brze je ako si odradio prethodni korak
2. Pri izlasku iz EU (poslednji let prema Srb ili madjarska granica) ides do masine/carinika da ti to overe. Trazice ti da pokazes robu da nije koriscena u EU. Za madjare spremi kopiju racuna i tog formulara
3. U Alta menjacnicama na nekim lokacijama (npr Galerija) das formular i pasos i karticu i za par nedelja novac ti legne na karticu
4. Racunaj na dodatne provizije za konverziju
Zar nije bilo na aerodromu da ti odmah vrate pare, tako mi rekoše? Nisam odavno ovo radio.
Doduše moguće da nije za Global blue

Moze. Ali neki uzimaju nenormalne provizije za isplatu gotovine

Visoka provizija ne gine, bez obzira na način povrata novca.
Upravo izvršio povrat na aerodromu. Za stvar od 150 evra, vratili mi 16 evra, Global blue, Italija u pitanju.
Sad, možda bi bilo više para vraćeno da sam čekao kao što ti kažeš par nedelja, a možda i ne bi. Ipak treba i Alta da se ugradi. Za ovoliki iznos mi se nije cimalo, ovako sve završio za 2 minuta

Kada se uloguje na globalblue.com ima i opcija da se doda kao refund method debitna/kreditna kartica i da onda automatski legnu pare kad se zavrsi validacija na aerodromu/granici.
Da li se drasticno razlikuju provizije tako u odnosu na rafundaciju preko alta menjacnice, sta je uopste isplativije?

Da li neko ima iskustva za Madjarskom i Global Blue? Konkretno za Mediamarkt me zanima, koliki bih povrat uopste dobio?

Malo sam istraživao ovu problematiku i zaključak je da te posredničke agencije (tipa Global Blue) u teoriji i nisu neophodne.
Ali u praksi prodavci ne žele da se bave pojedinačnim refundacijama pa kad im tražiš tax free na kasi po defaultu ti daju formular Global Blue-a (ili sa kim već imaju sklopljen ugovor) koji ti na kraju uzme skoro pola iznosa od povraćaja poreza. U principu je i tebi jednostavnije jer će najčešće to biti neki manji iznosi i nećeš da se bakćeš sa procedurom koju nigde na netu nisam ni našao.
Ali bilo bi zanimljivo čuti od ovih naših dilera tehničke opreme sa kupujem-prodajem koja je procedura ako se ide bez posrednika, a pretpostavljam da oni kad švercuju iz Mađarske ne ostavljaju agencijama pola profita.

Jel ima neko iskustva sa ovom mastercard pripejd karticom vezanom za global blue akaunt?
Imam neki povraćaj pdv-a iz Italije. Registrovao sam se na automatu na aerodromu i sada mi traže da formiram master card pripejd karticu ali ne uspevam.

Edit: Ipak sam uspeo da formiram karticu i stavim je u google wallet. Sad još da je isprobam da li radi

Poslednja izmena:
Evo da podelim da ova pripejd master kartica radi. Platio nake sitnice google wallet-om.
Znači registrovao se na aerodromu u Italiji, na automatu za povraćaj poreza. Posle toga se registrovao na globalblue, formirao pripejd master karticu u gooogle wallet-u i njome platio neke stvari. Znači radi

Nazad
Vrh Dno