Šta je novo?

Gigabyte p35 ds3r ata disk problem

danijell

Slavan
Učlanjen(a)
16.05.2007
Poena
345
Uzeh drugaru pomenutu plocu zajedno sa C2D E6750. Testirana sa mojim sata hardom i sve radi najnormalnije. Ali on ima ata disk koji nisam uspeo da nateram da radi ni u jednoj kombinaciji. Kacen je sam na granu ali ne pomaze. Ne moze win da se boot-uje sa njega. Kod instalacije sve ide najnormalnije, vidi particije i sve ostalo. Kad iskopira fajlove i odradi onaj prvi restart ne prepoznaje hard. Pravilno dzamperisan. Jel to generalna falinka gigabyt-a? Ima li nade sem kupovine sata diska?

ne bi trebalo, ja imam jako slicnu plocu i sve radi. Jel ima jos neki hard disk u sistemu?

definitivno nije do ploce!
jeste li u biosu namjestili da se sistem dize sa tog ata diska?

nije feler, garant...prvi put kad sam nakacio ATA HDD na nju imao (do duse DS3, a' isti djavo maltene) sam isti problem (BIOS prepoznaje, WIN ga ne vidi). Me guess bi bio da checknes jos jednom u BIOSU #$%#$%#$(ne mogu se setim kako se zove) gde namestas SATA/IDE/RAID (imas te 3 opcije)...

Danas je uzet sata WD 320Gb(ima se moze se :) . Nije bilo drugog diska, sem tog ata. Namesteno da se dize sa tog harda, ali nije htelo. Pregledao sam opcije biosa na brzinu sve mi je bilo ok (nisam imao bas puno vremena). Windows je instaliran na novi disk, tako da mu nije vise nista hitno pa cu pokusati da promenim postavke u biosu cisto da vidim do cega je.
Hvala svima na odgovorima

Definitivno ploca zeza. Povezan ponovo stari (ata) disk. Prvo ga prepoznaje iz biosa, a kad se vindows podigne - ne vidi ga. Posle par restarta proradi on i iz windowsa, ali nece da kopira na novi disk. Pocne kopiranje i prijavljuje "I/O device error". Kad se pali win se dize 20 min. A, pesmu na primer, mozes da pustis i sa starog diska, a ne mozes da je iskopiras (cudne li logike). Sad je hard u mojoj masini i radi normalno. Nisam imao pri ruci ata kabl da probam da nije do njega, ali ne verujem...

Uzeh drugaru pomenutu plocu zajedno sa C2D E6750. Testirana sa mojim sata hardom i sve radi najnormalnije. Ali on ima ata disk koji nisam uspeo da nateram da radi ni u jednoj kombinaciji. Kacen je sam na granu ali ne pomaze. Ne moze win da se boot-uje sa njega. Kod instalacije sve ide najnormalnije, vidi particije i sve ostalo. Kad iskopira fajlove i odradi onaj prvi restart ne prepoznaje hard. Pravilno dzamperisan. Jel to generalna falinka gigabyt-a? Ima li nade sem kupovine sata diska?

Isti problem imam na DS4 ploci. ATA disk nikad nije proradio na njoj pa sam uzeo SATA. U biosu ga vidi ali WIn se ne podize sa njega. Ne znam sta je u pitanju.

I ja imam sličan problem sa PATA kontrolerom na DS3R ploči: imam SATA disk na kome je instaliran XP , a na PATA kontroleru su hard disk (instalirana Vista) i DVD pisač. Po default-u se butujem u XP sa SATA diska. Vrlo često se desi da posle startovanja XP-a ne vidim ni disk ni DVD. Čim uradim restart oba se pojave i rade normalno do sledećeg starta računara. Često se isto desi i kada računar ode u sleep mod i posle ga uključim: posle uključenja počne da koči na kratko i posle minut-dva iz MyComputer nestanu PATA disk i DVD. Posle toga XP radi normalno, ali da bih video disk i DVD opet moram da radim restart.
Danas sam promenio PATA kabl pa ću videti šta dalje. Probao sam da HDD i DVD stavim na cable select opciju i čini mi se da se sada pojava dešava malo ređe, ali nisam 100% siguran. Probaću i nove drajvere, mada mi se sve više čini da je nešto hardverski loše u samom Micron-ovom kontroleru i da prilikom startovanja zabrlja.

Poslednja izmena:
Jel P35-DS3L imuna na ovo, ako je neko pokusao..
I da li je neko na tim vasim plocama probao da stavi drugu verziju drajera
za čipset?

Jeste imuna. Nema nikakvih problema sa PATA uređajima.

Isti problem imam na DS4 ploci. ATA disk nikad nije proradio na njoj pa sam uzeo SATA. U biosu ga vidi ali WIn se ne podize sa njega. Ne znam sta je u pitanju.

Tacnije da se ispravim radio je jedno pola sata ali se cudno ponasao i onda posle jednog restarta vise nije radio. Flash-ovan je novi bios pa cu pokusati ovih dana ponovo da ga vratim na ovu plocu mozda se nesto promenilo.

Necu da budem dosadan, al' jesi probao sa razlicitim verzijama drajvera za cipset?

Meni je na (kao sto sam gore, u skracenoj verziji, rekao) sa gov***im F5 BIOSom pravila taj problem (mada ja imam DS3 bez R) sa Maxtor 160GB, cini mi se....
Sada, posle malo igranja gore navedenih opcija i F10 BIOSa (sto mislim da je i presudno), uz najsvezije Intel INFove, nemam te probleme...
Zakljucak izvedite sami...

EDIT: pade mi na pamet, ako nista ne pomogne, ukljuci/iskljuci ACHI support (zavisi kako ti je namesteno); mozda pomogne, ali verovatno ce morati i reinstall WINa (zavisi od situacije, da ne objasnjavam sad)... Ali mislim da najsveziji BIOS resava problem...

Poslednja izmena:
Evo sa kaze poslednji BIOS

F9 2007/11/15
1. Fix: Some of 1000 GB (1TB) HDDs will be detected size error.

Trebali su da stave : "Some of 1000 GB (1TB) HDDs will be detected size error and much much more..." ;) ; ja sam izmenjao od F5 pa redom do zadnjeg F10 na DS3 i u svakom narednom sam nailazio na poboljsanja, sto vidljivih (dodatna setovanja isl...), sto "ispod haube" (max.OC, stabilnije voltaze, ti FIXevi koji oni navedu isl...)...veruj mi... ;)

Pa sto se ne seti da stavis i DL linkove kad si ih vec nasao?
rev.1: http://america.giga-byte.com/FileList/bios/motherboard_bios_ga-p35-ds3r_f9.exe
rev.2: http://america.giga-byte.com/FileList/bios/motherboard_bios_ga-p35-ds3r_f9.exe

BTW. GA-ovci nisu normalni, na 15 dana izbacuju sveze BIOSe (ja imam link u books-ovima pa provereavam na par dana :p )

EDIT: Aj bas vi sa PATA problemima flashnite BIOSe pa javite jel' popravilo, sad me zivo zanima da li je sam BIOS resio stvar ili on + setovanja...

Poslednja izmena:
Ja imam bios F9 već nedelju dana, ali se i dalje ponekad dešava da posle uključenja računara ne vidi uređaje na PATA grani

Kod mene na DS3R nema nikakvih problema sa PATA uredjajima.

Tacnije da se ispravim radio je jedno pola sata ali se cudno ponasao i onda posle jednog restarta vise nije radio. Flash-ovan je novi bios pa cu pokusati ovih dana ponovo da ga vratim na ovu plocu mozda se nesto promenilo.

Bios trenutno F6 i stari ata hdd ponovo radi na F3 biosu nije radio. Kad sam ga ponovo prikljucio nisam mogao da pristupim svim particijama, spasio sam podatke koji su mi trebali uradio format sklonio particije i sad normalno radi za sada.

kaze Djape lepo za BIOS, eto Sicky potvrdio ;)

Vrh Dno