Šta je novo?

Gigabyte nvme hladnjak

iRodjak

Poznat
Učlanjen(a)
24.12.2023
Poena
35
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 7800X 3D, Noctua NH-U12A
Matična ploča
B650e Aorus Elite X Ax Ice
RAM
G.Skill 2x16Gb ddr5 cl30
GPU
RTX5070ti gigabyte aero
Storage
KC3000 1tb, WD black 2t
Zvuk
HyperX cloud 3
PSU
Seasonic gx-850 gold
Kućište
Fractal Designe North
Monitor
Lenovo R27qe Gen2
Miš & tastatura
Steelseries
Ostale periferije
Playstation 5 pro
Mobilni telefon
Iphone 15
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pozdrav, imam malu nedoumicu oko sklapanja računara. Kupio sam matičnu ploču Gigabyte B650E AORUS ELITE X ICE (rev. 1.0) i primetio sam da hladnjak za M.2 SSD (onaj bliži procesoru) kada ubacim ssd i stavim hladnjak i pipnem ga prstom odozgo ima mali luft od oko 0,5–1 mm.
SSD koji koristim je WD Black SN7100 (1TB). Hladnjak ima fabrički termalni pad i mehanizam bez šrafa (samo klik sistem).
Kontakt postoji — kada pritisnem hladnjak ka ploči, vidi se da se i SSD blago pomera nadole. U kutiji nisam dobio dodatni termalni pad niti distancer koji bi mogao da iskoristim kao što na primer daje asus ili msi uz matičnu.

Možda to i nije problem, ali prošle godine sam sklapao računar sa istom pločom (takođe rev. 1.0), ali sa Kingston KC3000 SSD-om, i kod njega nije bilo lufta — iako se SSD tada blago savio nadole kada sam stavio hladnjak.

Zanima me da li je ovaj mali luft normalan ili bi trebalo dodati još jedan tanak termalni pad da hladnjak čvršće nalegne? Brine me samo da se SSD ne bi previše pritisnuo i savio ako dodam još jedan sloj termalnog pada. Moja pretpostavka je da je WD disk nešto tanji od Kingston modela, pa zato postoji blagi luft na kvačici hladnjaka.

Ne mogu da pohvatam šta tačno luftira. Trebalo bi da na ploči ima mala gumena kockica koja kao podupire ssd sa se ne savija po sredini, ako ima dodaj još malo deblje duplex trake iz Woby Hausa, ako luftira hladnjak stavi malo deblji termalni pad

Ne mogu da pohvatam šta tačno luftira. Trebalo bi da na ploči ima mala gumena kockica koja kao podupire ssd sa se ne savija po sredini, ako ima dodaj još malo deblje duplex trake iz Woby Hausa, ako luftira hladnjak stavi malo deblji termalni pad
Video sam da ta crna kockica dolazi sa nekim modelima maticne ploce, ali moj model nema nista ispod ssd-a. Kada pritiskam prstom hladnjak na dole (prema ploci) kao da nije "zalepljen" za ssd vec da ima malo lufta. Kao da je malo labav kontakt, a sa druge strane i ssd se pomera kad pretiskam hladnjak. Malo me to buni jer sam sastavljao dra racunara sa identicnim delovima ali razlicitim nvme ssd. Na konfiguraciji gde je kingston kc300 nema luft, a na konfiguraciji gde je wd black ima blagi luft. Strah me da stavim deblji pad da se ne savije ssd da ne ostetim nesto.
Kako izgleda ta duplex traka sto si napomenuo da li provodi toplotu?

Prilozi

jeli naleze heatisnk na chipove od ssd-a?

jeli naleze heatisnk na chipove od ssd-a?
Lepo naleze jer kada pretisnem na hladnjak prstom na dole blago se spusta i ssd. Koliko sam ja mogao da zakljucim ta mala "kvačica" što drzi hladnjak kao da ima neku oprugu.

To je sad tako, poturi neko gumeno parče ispod m.2 na sredini, kockicu, sa dupleks trakom da se zalepi da ne spadne, i rešen je problem. Probaj par kockica pa vidi kako naleže, to sam ja radio, i mene nervira kad ima lufta

To je sad tako, poturi neko gumeno parče ispod m.2 na sredini, kockicu, sa dupleks trakom da se zalepi da ne spadne, i rešen je problem. Probaj par kockica pa vidi kako naleže, to sam ja radio, i mene nervira kad ima lufta
Rešio sam problem tako sto sam ispod ssd zalepio parce gume i preko nje stavio termalni pad da ssd legne lepo i stavio sam deblji termalni pad na samom hladnjaku koji lezi preko ssd. Sada deluje sve lepo skockano i utegnuto.

Prilozi

• IMG_3360.jpeg
    IMG_3360.jpeg
    183.3 KB · Pregleda: 43
  • IMG_3361.jpeg
    IMG_3361.jpeg
    154.2 KB · Pregleda: 42
Nazad
Vrh Dno