Šta je novo?

Gigabyte K8NF-9

Asteriks

Slavan
Učlanjen(a)
14.02.2007
Poena
319
Nforce4 chipset - S939, 2xIDE, 4xSATA, 4xDDR1, PCI-E x16...

Problem koji mislim da imam bas sa plocom je sledeci:
Racunar je poceo da pravi probleme izbacivanjem strafti po ekranu.
Graficku PCI-E Asus 7600GT sam zamenio sa 8600GT. Racunar je posle toga radio nekoliko dana i poceo da pravi slicne probleme. Zatim sam stavio ATI X800 i ista prica. Racunar radi par dana i onda pocne da izbacuje strafte.
U medjuvremenu sam dva puta reinstalirao sistem nadajuci se da je to u pitanju, ali nije.
HDD Maxtor SATA 200 GB i memorija 2x512MB Kingston su u redu. Napajanje je bilo Frontier 400W. S obzirom da je bilo 20-pinsko, a ploca je imala 24-pinski prickljucak, probao sam sa novim 24-pinskim napajanjem. Racunar je radio par sati i opet poceo da daje strafte.
Ono sto mi je jedino ostalo pod sumnjom jeste ploca. Nema naduvenih elektrolita i hladjenje je dosta dobro, s tim sto je chipset dosta dugo radio pod visokom temperaturom, dok nisam stavio mali hladnjak.
O ovim plocama koje kombinuju PCI-E i DDR1 sam cuo dosta losih iskustava drugih korisnika, a i ja sam imao jedno (osim ovoga).

Ako neko ima neku sugestiju ili teoriju neka se javi, ukoliko se pre toga snadje u ovome sto sam napisao.

Pa otprilike da prst ne moze da se drzi, znaci jedno 80 stepeni.
To je jedna od prvih stvari koje sam uocio i odmah sam stavio mali ventilator preko pasivnog hladjenja. Tada je vec to doslo na neku normalu, ali je mozda vec delimicno stradao zbog duzeg rada na visokim temperaturama.

Postoji velika sansa da je chipset. Ako chipset rikne to se obicno manifestuje(kao sto sam ja imao problem), tako da nece da upali racunar iz prve, ili nece uopste. Probaj drugo napajanje, i probaj drugi monitor, jel taj problem ces resiti jedino sistemom eliminacije(ako je sve ostalo uredu). Koje ti je to drugo napajanje i da li je novo?

Probao sam i monitor i novo napajanje.
Sa novim napajanjem je radio neko vreme i opet isto - strafte na ekranu.
Jedino je pitanje da li ovakva konfiguracija treba neko brand napajanje. Ali i to ne verujem jer je dosta dugo radila sa obicnim napajanjem od 400W.

Pa jedino još da ubaciš neku grafiku koja baš minimalno troši, pa da probaš...Probaj da spustiš takt procesora, memorije, HT linka. Po ovome svemu čini se da je ploča, i to deo zadužen za grafiku. Proveri te elektrolite oko slota za grafiku još jednom..

Pa jedino još da ubaciš neku grafiku koja baš minimalno troši, pa da probaš...Probaj da spustiš takt procesora, memorije, HT linka. Po ovome svemu čini se da je ploča, i to deo zadužen za grafiku. Proveri te elektrolite oko slota za grafiku još jednom..

Pogledao sam sve elektrolite opet i nisu naduveni.
Imam na mom kompu graficku X550. To bi bila cetvrta graficka koju bih isprobao. Uradicu to posto je ova najslabija od svih do sada.

Jedno pitanje sa strane - ako promenim plocu sa procesorom da li bih ovu staru graficku (X800) mogao iskoristiti na PCI-E 2.0 (koji je na novoj ploci), bez nekih problema?

Ja mislim da je ipak do chipseta, to je nenormalno velika temperatura. X800 bi trebalo da radi na nekoj novoj ploci mada znaju neke stare graficke da prave problem recimo sa 780g chipsetom. Onda moras i memoriju i procesor da menjas posto je s939 i ddr1.

Protumaci malo bolje:

PCIe 2.0 motherboard slots are backward compatible with PCIe v1.x. PCIe 2.0 cards have good backward compatibility, new PCIe 2.0 graphics cards are compatible with PCIe 1.1 motherboards, meaning that they will run on them using the available bandwidth of PCI Express 1.1. Overall, graphic cards or motherboards designed for v 2.0 will be able to work with the other being v 1.1 or v 1.0.

Na toj ploci sam ja terao 8600gt tako da ne pricajte napamet!

ma nisam ja iz wiki to izvukao , 1.0 /1.0a nije kompatibilan sa 1.1/2.0 pcie a tvoja 8600 je 1.1
to sto si ti terao 8600 zavisi koja pci e revizija je bila u toku tad, al kako god bilo posto si izmenjao 3 grafe
ocigledno da je najbolje da se ne smarash sa tom plocom vise. U svakom slucaju je ploca a zasto to su ti sad finese.

Poslednja izmena:
Ponovicu se:
PCIe 2.0 motherboard slots are backward compatible with PCIe v1.x. PCIe 2.0 cards have good backward compatibility, new PCIe 2.0 graphics cards are compatible with PCIe 1.1 motherboards, meaning that they will run on them using the available bandwidth of PCI Express 1.1. Overall, graphic cards or motherboards designed for v 2.0 will be able to work with the other being v 1.1 or v 1.0.

Poslednja izmena:
U medjuvremenu sam izvadio plocu iz racunara.
Zamenicu je sigurno sa nekom drugom (i procesor najverovatnije). Ja bih isto rekao da je u pitanju chipset. Obavesticu ako saznam naknadno.
U svakom slucaju hvala svima.

Nazad
Vrh Dno