Šta je novo?

Gigabyte K8NE cudna pojava

• Začetnik teme Začetnik teme Flight
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Flight

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
15.12.2004
Poena
349
Imam procesor Sempron 64 2500+ koji je na DFI-NF4X radio stabilno za svaki dan na 2450 mhz. Sada taj procesor na Gigabyte K8NE, lepo je stigao do 290 FSB (HTT) i u biosu podesim recimo na 300 htt, i sve lepo u biosu pise i izracuna koliko je brzina memorija i ostalo, ali kada udjem u Win, vidim da u stvari radi na 290, znaci do 290 uvek je sve precizno radilo i pokazivalo u samom biosu, a preko toga nece, iako mi dozvoljava u biosu da ga podesavam i na 310-312 mada bez efekata. Verzija ploce je 2.0, a stavio sam bios FB 12/05/2005 (pre toga je bio 10/13/2005, ova prva brojka oznacava mesec)?

Poslednja izmena:
Sa originalnim biosom verzije FA, uspeo sam za sada da poteram procesor na 2119 mhz. Da li neko ima neka zanimljiva iskustva sa kombinacijom GA-K8NE i Sempron 64?

Rekao bih da imaš sreće, kod mog drugara neće ni makac. Ako ti je stalo do overkloka, mislim da si kupio najpogrešniju NF4 S754 ploču na kugli zemaljskoj.

Hehe

'ladno ja na njoj poteram procesor, ali recimo sutradan startujem PC i 'ladno nece da radi na toj frekvenciji ili mi sam bios promeni parametre za memoriju, a vece pre toga sam pustio i Super Pi test 😀 Ova ploca je *bem li ga! Ne znam stvarno sta da radim, a sta cu imao sam DFI, ali zbog kvara sam morao da menjam, Epox nema nigde i tako...
Ako je neko uspeo nesto kontretno sa ovom plocom nek se javi. Znaci ja sam poterao 2119 mhz, ali to vec sledeceg dana ploca sama nekako promeni ili nece da radi na tim podesavanjima, ma ludnica 🙂

Poslednja izmena:
Moje saučešće 😀
DFI infinity NF4 S754 rula :banana: :banana: :banana:
2800+ za svaki dan na 6x338.75=2710 MHz (tačan klok iz CPU-Z, onaj iz biosa nije tačan) - (FPU prime95 - 48h, valjda je dosta, memorijski isto toliko). Oće i na 2800MHz, ali nije stabilan, ček da mu nabudžim bolji kuler :smoke:
Budi se i na 2900MHz, ali posle :crash: :crash:

A najbolje je kako DFI radi sa memorijom:
Kingston HyperX 2x256 Mb DDR333@228MHz CAS 2.5-3-3-5 (radi i na 240MHz na CAS3). Ma DFI je čudo.
Super Pi 1Mb na 2710MHz sa ovom memorijom - 34.5 sec.
P.S.
Ostavi tu kršinu na miru, meni je na poslu odapeo GA-N400 nForce 2 kada sam digao FSB na 220 MHz, nije joj bilo spasa :S:

Poslednja izmena:
DFI, to stoji, ali ima najgore moguce reseno hladjenje chipseta. Sto je veliki minus, posle pola godine neces moci plocu da ocistis koliko prasine nabaca onaj ventilator. Tako da iskreno mislim da je Epox najbolji u tom rangu, ali se vrlo tesko nalazi.

ista stvar mi se desava na 4 takve ploce dve ver.1.0 i dve ver. 2.0,

sve sam to postovao pre neki dan u rubrici mat.ploce.

ubedjen sam da je u pitanju bios.

Ali nikako da izadje neka nova verzija ili da nadjem neki modovani na net-u.

i nemojte vise smarati sa DFI pa DFI
ako neko ima resenje za problem u vezi ove ploce neka napise.

Flight je napisao(la):
DFI, to stoji, ali ima najgore moguce reseno hladjenje chipseta. Sto je veliki minus, posle pola godine neces moci plocu da ocistis koliko prasine nabaca onaj ventilator. Tako da iskreno mislim da je Epox najbolji u tom rangu, ali se vrlo tesko nalazi.

M'jok... Jedinu zamerku imam na buku nesrećnog ventilatora, ali prašine nema.

Neke stvari mi se svidjaju kod ove Gigabyte ploce, ali izgleda mi da cu morati da je menjam za neku drugu marku. Da li je Asus ok za neki overklok? S obzirom da je malo uzaludno tragati za Epoxom, koji bih ja prvenstveno uzeo?

Uzmi DFI ako nema Epoxa. Ni sa kojom drugom pločom nećeš imati dovoljno dobar overklok kao sa navedenim. A da budem potpuno iskren i subjektivan, s obzirom da u zadnjih 8 godina samo 10tak meseci nisam imao DFI ploču u računaru, ja navijam da uzmeš DFI. 🙂

Ista stvar mi se desava s tim 290!Budi se meni i na 330 al u bilo kojem programu za ocitavanje vrijednosti pise da je HTT 290? WTF?? Tj oko 2333mhz (full stabilno) U chemu je problem...Misliim i ovo je ok al ako moze vise zasto da ne 🙂

Evo sad odjednom moze preko 290 tj pokazuje onoliko koliko i stoji u biosu HTT....E stvarno tripa 🙂

nidza je napisao(la):
M'jok... Jedinu zamerku imam na buku nesrećnog ventilatora, ali prašine nema.
Resenje za buku je neki adapter ili ptenciometar za regulisanje broja obrtaja ventilatora! Ja sam iskoristio zalmanov kabli-regulator, koji jednostavno prepolovi broj obrtaja i tako ti potpuno utisa ventilator! Onda je poceo da mi smeta ventilator na procesoru, pa sam mu iz BIOS-a oborio broj obrtaja na 60% 🙂 naravno, bez zrtvovanja overklok skora!
@
RUS
Otkad je 6x338=2710? :d

Nedjo je napisao(la):
Resenje za buku je neki adapter ili ptenciometar za regulisanje broja obrtaja ventilatora! Ja sam iskoristio zalmanov kabli-regulator, koji jednostavno prepolovi broj obrtaja i tako ti potpuno utisa ventilator! Onda je poceo da mi smeta ventilator na procesoru, pa sam mu iz BIOS-a oborio broj obrtaja na 60% 🙂 naravno, bez zrtvovanja overklok skora!
@
RUS
Otkad je 6x338=2710? :d
Izvinjavam se na katstrofalnim gerskama u kucanju, a nemam notebook :d :d
Pa naravno da je 8 x 338,75 MHz = 2710 MHz - (iz CPU Z ili NF4 clock gena). Sempron 2800+ ima mnozilac 8x ,)
P.S.
Već je neko postavljao pitanje coolera za chip set za infinity. U gužvi sam ovih dana, nikako ne stižem da pogledam šta ima, ali se nešto mora nabudžiti, 6250 o/min je ubitačno, jedino je 6Cu+ bio gori 😛 , a neki su i spavali pored takvih mašina 😀
Naravno da neće svaki 2800+ da ide sa boksom na 2710 MHz za svaki dan ultra stabilno. Hvala ti, o veliki drfedja :Klanjanje :Klanjanje :Klanjanje za to što sam mogao da biram proc.

Ali niko da pomogne Flight-u.
Po meni ni ASUS nf4 mislim da je oznaka K8N4-E ili Deluxe dobar izbor, na par komada koje sam probao Sempron 2800+ je uvek radio na 2400 maximalno stabilno. Preko toga nisam ni terao zbog low-budget memorije koju sam ugradjivao. Po meni je ona jedino resenje za tebe Flight ako vec ne mozes da nadjes DFi, BTW ja ima DFI i srecan sam 🙂

@ n_131

Hvala puno, moracu izgleda mi Asus, jer ovaj GA je stvarno cudo, imam osecaj da ploca moze dosta, ali bios ne moze nista, tako da mi procesor radi na bednih - fabrickih 1400 Mhz.

A ljudi plocha stvarno mislim da moze dosta ali izgleda da ima zhestokiiiih problema s biosom...Ja stvarno ne znam shta je ovo ali nema shanse da mogu da nadjem opciju za povecavanja napona CPU-u tj vcore i pored pretiskanja ctrl+F1 tj za prikazivanje skrivenih opcija...Izbaci mi neka podesavanja al sve je to nebitno....nema vcore!Inache moj 2800+Sempron radi full stabilno 300x8 tj 2400mhz shto je ok... naravno ne sinhrorno s memorijom 😀

GA-K8NE postoji u dve revizije 1.0 i 2.0 sto se i vidi kada se ode na zvanicni sajt, sa kojeg sam opet zakljucio da revizija 1.0 ima vcore adj. a 2.0 nema. Takodje je PCB kod 2.0 manji, generalno K8NE rev 2.0 je socijala ali opet kontam da je za neki "umeren" OC do recimo 250MHz moze opushteno. I konacno cena date ploce ne opravdava investiciju (osim ako se ne nadje rev 1.0) jer asus k8n4-e je ako ne iste cene onda u dva,tri evra sa GA. Jedini po meni plus u Gigabyte-ovom biosu su "ne standardni" mem. delioci (183,150 ...) ...

Poslednja izmena:
NEMOJ KUPOVATI ASUS PLOCU!
imam na poslu Asus K8N i ne moze da se OC vise od 8x275MHz jer u BIOSU ne mozes da promenis napon za CPU. Mada nisam dugo proveravao da li postoji novija verzija biosa za ovu plocu.
Taj isti Sempron2800+ na DFI radi na 8x315MHz.

Ne radi se o K8N vec o K8N4-E (koja ima Vcpu), citaj pazljivije, sto se tice K8N to je super HTT za tu plocu i nije za porediti sa dfi...

ah, sorry.

Ljudi ko god hoce da overklokuje zaobilazite Gigabyte (neko je vec to rekao ali posto sam imao iskustva i ja da naglasim), zamenio sam je za DFI kakvu sam i ranije imao, i sem bucnog kulera na chipsetu DFI-a, ostalo je pesma!

Znaci K8n-e, hoce po neki primerak da se klokuje nesto, ali mislim da joj je optimisticki maksimum 300 htt, retkim primercima tih ploca.

kovacm je napisao(la):
NEMOJ KUPOVATI ASUS PLOCU!
imam na poslu Asus K8N i ne moze da se OC vise od 8x275MHz jer u BIOSU ne mozes da promenis napon za CPU. Mada nisam dugo proveravao da li postoji novija verzija biosa za ovu plocu.
Taj isti Sempron2800+ na DFI radi na 8x315MHz.

Ja imam Asusa k8n-e sto je u sustini ista ploca ni kod mene nemoze preko toga vec na 280 zakcava.

Dali neko ,ima savet za dobar o/c na ga-k8npro-sli sa f6 bios-om,ili za ASUS A8N-SLI SA 1013 BIOS-OM,imam A64 "venice" 3200,2Xkingston KVR cl 3-3-3-8,napajanje 400w codegen,na asus-u sa uspevao da ga dignem na 2320mhz i tu je stabilan sve preko toga nije mi se dopadalo,a ovaj GA-k8n pro-sli,sam digao na 2100 sa ht x5,i max mnoziocem,doduse nisam se previse baktao,zato sto cu sada da vratim ASUS-a,jer licno mislim da je dva koplja iznad ovog GA,PONAVLJAM BILO KAKVE KORISNE SAVETE ZAO/C NA BILO KOJOJ OD OVE DVE PLOCE ,UNAPRED HVALA

i DA DODAM ,VIDIM DA MAcoPOLO,KUKA NA ASUS A8N,ALI JA NA SVOM ASUSU IMAM U BIOSU PRECIZIONTWEKER,NA KOM SE APSOLUTNO SVI NAPONI MOGU PODIZATI I SPUSTATI ZA 0,25 VREDNOSTI,I ZATO SAM I REKAO DA JE STO SE TICE MOGUCNOSTI O/C-A DVA KOPLJA IZNAD ga-byte,koji ima podizanje našpona za +0,1,stim sto joj je defult napon za mem 2,5 sto apsolutni *****izam,kada se zna da su sve mem 400mhz,narocito za dualch,na 2,6,pa boze pise na njima,difult za cpu je 1,35,sto je isto glupo,znaci sa +0,3,koliki je maksimum podizanja nap,moze te stici do 1,38,koliko mi i ocitav u pcwizardu i ostalim senzor prog.dok mi u bios-u pise 1,425,no da negnjavim,ponavljam,zahvalan unapred na korisnim savetima za o/c narocito na ASUS-U

Problem sa GA-k8ne (rev. 2.0) i semp 2800+, kod drugara. Dal je moguce da ploca nece ni preko 210MHz.Sve je u biosu lep podeseno.Memorija je spustena i ispod ddr 400, HT na 3, ali komp se resetuje i sledeci put kad podize sistem izbaci onu poruku "skip overclocking..".Kad ponovo u biosu vratim bilo koju vrednost FSB iznad 210MHz sledi ista prica.Memorija je apacer 512 Mb ddr400. Mozda je problem sa mem. deliocem i ovom memorijom?

Evo kod druga k8ne radi na 8x300 bez ikakvih problema, rev 2.0 ...

A da li je drugar jos nesto podesavao u biosu osim FSB, memorije i HT?

Velika je tuga sto K8NE - RH Gigabyte revizija 2.0 nema podesavanje Vcore-a preko 1.550, a ploca opasno undervoltuje, tako da je prilicno nemoguce da tvoj sempi radi onako kako je nekada radio... Ja sam je imao i preko 280MHz nije htela da prepozna H.D...

Nazad
Vrh Dno