Šta je novo?

Gigabyte (i sve ostale) 4850 - prvi utisci

:) Pichu, sve je u redu sa tvojim drajverima: ta slika je postavljena kao zez. :D Modovao sam '.inf' fajl pre instalacije drajvera ('CX_66900.inf') tako da se kartica umesto 'ATI Radeon HD 4800 Series' identifikuje kako vidiš na slici (to me je dosta nerviralo). Ne diraj ništa. Izvini ako sam te uznemirio, bilo je jače od mene. :-devil-:

:) Pichu, sve je u redu sa tvojim drajverima: ta slika je postavljena kao zez. :D Modovao sam '.inf' fajl pre instalacije drajvera ('CX_66900.inf') tako da se kartica umesto 'ATI Radeon HD 4800 Series' identifikuje kako vidiš na slici (to me je dosta nerviralo). Ne diraj ništa. Izvini ako sam te uznemirio, bilo je jače od mene. :-devil-:

Hehe zlikovce jedan,:smash: samo mi fali jos da imam probleme sa drajverima...

Da li da forsiram anti aliasing i anistropic filtering preko drajvera da bi dobio sto bolju sliku? I sta mu dodje ono Catalyst A.I da li da ukljucim to?

'Anti-Aliasing' i 'Anisotropic Filtering' forsiraš po želji: ako osećaš da kartica ima performanse u rezervi, a igra sama nema kontrole za njih, slobodno ih forsiraj. 'Catalyst A.I.' je poželjno ostaviti uključen, i postavljen na 'Standard'. Samo ako imaš problema sa nekom igrom bi trebao da se igraš sa tim (da ga deaktiviraš ili staviš na 'Advanced'). Inače, to je kontrola optimizacije drajvera za pojedine naslove, i baš je lepo od ATI-ja što je omogućio korisnicima kontrolu nad time.

Sad sam na benchmarku pogledao opis Gainward 4850 i tamo su napisali da su sa tom karticom uspeli da izvuku 730/2120 a nigde ne pise kakvo je hladjenje korisceno, da li da probam da oc ovu moju koja je isto Gainward kao sa testa??

Probaj, niko ti ne brani. Sto se hladjenja tice, ako nista nije navedeno - a ne znam zasto bi uopste menjali referentno hladjenje, tj. ono koje dolazi uz samu kartu... eventualno da se doda neki ventilator da nabacuje vazduh - onda je najcesce samo fan odvrnut na 100%.

i ja sam od danas ponosni vlasnik ove karte. menjao sam 8800gts 320 i 50 jura za nju. iskreno sam ochekivao vishe dobitak u 3d marku je neznatan (200-300 bodova). znam da 3d mark vishe voli nvidia-u pa se nadam da je dobitak u igrama vetji da opravda ulaganje. prilichno je topla ako se ne povetja brzina fan-a ali zato ko mozhe da trpi buku imatje kartu hladnu kao shpricer. ati standardno ima retardirane drajvere. ovoliko plavih ekrana nisam video u zivotu. ispostavilo se da je problem pravio magic tune program za monitor.

Poslednja izmena:
primetio sam. :) koliko treba da verujem temperaturi u overdrive-u?

poklapa se sa rivom. na 50% fanu 40 stepeni idle, svi su govorili da je furuna pa ono otkud znam. 8800 gts tu temperaturu ju teshko mogao da izvuche i na 100% fanu.

Jedinu zamerku koju bih imao tim karticama je sto se dosta greju. Par puta sam se opekao na njihov hladnjak. Secam se da sam odmah po kupovini malo povecao brzinu obrtaja ventilatorima na obe kartice i posle 30 min STALKER-a u zatvorenom kucistu temperatura je bila okruglo 100C. Od tog momenta drzim rpm na oko 70% i otvorenu stranicu kucista. Ne znam sta bi bilo da sam ostavio rpm fanova na fabrickim setovanjima. :) Mada pretpostavljam da Ati ipak zna sta radi i da kartice ne crkavaju od pregrevanja koliko ljudi misle.

shta mislite koja je idealna kombinacija buke i temperature u 2d modu. na 50% se chuje.

Ja sam sinoc ubacio ovu karticu zajedno sa cooler masterom od 520w modularnim,odigrao sam jedno sat-dva crysis-a i sve je bilo ok.Komp mij ostao uklucen od sinoc skidam nesto sa neta,temperatura joj je bila 83 stepena posle igranja a u idle modu je 80??

zato shto vent po defaultu radi na oko 20%. na 80% (chuje se kao zmaj. nije toliko bitno dok se igrash) ne prelazi 5 ni pod najvetjom torturom.

klokovao sam grafu preko att i sad mi iskache iz igara zbog onog vpu recovera. obrisao sam ccc ali i dalje iskache, shta da radim???

Poslednja izmena:
att je taj koji pravi problem

evo sad mi je pukao ati2dvg fajl, pojavio se BSOD. kako mogu da klokujem grafichku a da mi normalno radi? nashao sam u att-u i iskljuchio vpu recover i nishta nisam dobio isti problem je i u ccc-u.:mad:

evo i ja sam sad imao problema po prvi put, igrao sam bionic commando rearmed i desio se vpu recover. upalim ja overdrive prozor i tamo kazhe 102 stepena! ja kao wtf, proverim klokove kad ono malo manji od default (kao shto sam i stavio) i fan na 60%, nisam mogao da verujem da se tako usijala u fo3 nije prelazila 77 stepeni sa 80% fanom.

edit: neshto definitivno nije u redu, evo lupio sam sto stepeni sa 100% fanom na default klokovima

Poslednja izmena:
provrteo sam sad 3dmark06, kad je zavrshio temp je bila 80 stepeni, mozhda je do bionic commando-a

Poslednja izmena:
provrteo sam sad 3dmark06, kad je zavrshio temp je bila 80 stepeni, mozhda je do bionic commando-a

ma jok, sta da je nesme da se pregrejava!
3d mark nije merilo jer su testovi kratki!

pusti neku zahtevnu igru ili ati tool (onu cupavu kocku) pa vidi

i 100 stepeni posle nepuna 4 minuta kocke i onda pad od 25 stepeni za isto toliko sekundi. mozhda je ochitavanje pogreshno. riva i overdrive kazhu isto.

Poslednja izmena:
i 100 stepeni posle nepuna 4 minuta kocke i onda pad od 25 stepeni za isto toliko sekundi. mozhda je ochitavanje pogreshno. riva i overdrive kazhu isto.

proveri klokove mozda radi downclock GPU-a i FPS u kocki dal varira kad pada temperatuura...

temp pada kad ugasim kocku za 25 stepeni za 25 sekundi

temp pada kad ugasim kocku za 25 stepeni za 25 sekundi

to je normalno.... nesto sigurno nije u redu:
- ventilator se sporo vrti
- naleganje kulera na GPU je lose
- telo kulera je jakooo prljavo
- sam GPU
- ATI (morao sam) :p

Poslednja izmena:
ne deluje mi jako prljavo a vent proizvodi isti zvuk kao i ranije, tako da je mozhda neshto drugo.

problem solved, vent nije bio prljav ali kad sam skinuo plastiku onaj bakarni deo koji sprovodi vazduh je bukvalno bio zapushen shtrokom, usput sam stavio malo xilence paste na gpu jer ona budjave fabrichke skoro da nije ni bilo i voila idle temp je za 20 stepeni nizhi. further test coming.

desilo se neshto chudno, quicklaunch ikonice su nestale, tj i dalje su tu ali su sad one default beli papir ikone a i ikone na desktopu su dobile onu shortcu strelicu, da li neko zna kako to da reshim

Poslednja izmena:
evo sad mi je pukao ati2dvg fajl, pojavio se BSOD. kako mogu da klokujem grafichku a da mi normalno radi? nashao sam u att-u i iskljuchio vpu recover i nishta nisam dobio isti problem je i u ccc-u.:mad:

setuj da ti 2d i 3d klokovi budu isti. Mozes preko rivatunera najnovijeg (!!!)

PS. welcome to the club ! :smoke:

ljudi sveze sam kupio gigabajtovu 4850 sa zalmanom i jos je nisam ni posttavio a vi mi ubiste zelju u pojam: "greje se, bucna je" :))))))
e stvarno o ste ccccc.....

ljudi sveze sam kupio gigabajtovu 4850 sa zalmanom i jos je nisam ni posttavio a vi mi ubiste zelju u pojam: "greje se, bucna je" :))))))
e stvarno o ste ccccc.....

Кад једном решиш грејање, буку, Bsodove, забадања, рестарте и драјвере, онда ћеш уживати у свом Ати производу :D :d

Vrh Dno