Šta je novo?

Gigabyte ga965gm-s2 problem

brankoni

Slavan
Učlanjen(a)
21.01.2005
Poena
316
Dakle o cemu se radi doticnu plocu sam uzeo pre par dana (ovo je rev2) skinuo najnoviji bios sa
Gigabyteovog sajta i uradio update.E sad sve je proslo ok update radjen iz windowsa pomocu @bios-a medjutim sada mi se desava da kada ukljucim masinu sve prodje ok ali pri prvom restartu komp zakuca na post ekranu.Jedino sto mogu da uradim je clear cmos i posle toga izbaci bios chaksum eror i daje mi opciju da ucitam sve na defaul options itd....Kada to uradim opet isto system se ponovo podigne ali pri sledecem restartu ponovo isto.U cemu bi mogao biti problem?

Ponovo sam radio update biosa sada pomocu q-flasha i sve isto.

http://www.gigabyte.com.tw/Products/Motherboard/Products_Overview.aspx?ProductID=2617

Poslednja izmena:
ucitaj default vrednosti u bios.
imas li neki program koji radi automatski overklok?
vrati stari bios, kako bi rekli proizvodjaci-ne menjajte bios ako vam sve radi

Ma ucitao sam ,ali ne pomaze problem je u tome sto nemam stari bios na zalost i nemam ni jedan program koji radi overclock niti mi je padalo na pamet da overklokujem masinu.Instalirao sam xp odradio update biosa a zatim pregazio sve to sa linuxsom.Radio je dan i onda su poceli gore navedeni problemi.Zapravo kada uspe da prodje post on posle radi normalno ali problem je sledeci restart.Uradio sam update zato sto je na gigabyte-ovom sajtu stajalo da ova ploca podrzava core 2 duo E6320 sa biosom F7 dok je ploca imala verziju F6.Doduse i tako je bez problema prepoznala proc ali sta da radim sj... sam se.Mada sve je proteklo ok nije mi prvi put da flash-nem bios.Nego ne znam sta mi je sada ciniti.Postoji ista ova ploca samo rev1 i tu postojei prakticno svih 7 verzija biosa F1,F2...... za ovu moju postoji samo F7.E sada ne znam da li radi posao da flash-nem bios recimo F6 od ove sa rev1.???

Poslednja izmena:
probaj ne moze da skodi,ploce su iste a koliko vidim F6 podrzava isto E6320 proc.
F6
Fix PCI-E overclock issue
Support Intel E6420 & E6320 CPU
a ako radis to iz window-sa, radi u safe modu i iskljuci antiviruse i ostala cuda

Sada vidim i ja ali tada kada sam gledao interesovala me je samo ova rev 2 i gledao sam cpu support list i vidim svuda ver biosa F7 kapiram ajde i ja da je zbudzim kad ono corak.Razmislicu o ovom tvom predlogu valjda bi trebalo da odgovara ploce su zaista iste samo sto ova sa rev1 dolazi sa pocetnim biosom F1 a ova sa rev dva sa F6.

tebi je neispravna ploca ja sam imao isti problem i sve probao ali uvek isto
uzmi drugu plocu

Pazi vrlo je verovatno da si u pravu danas sam rizikovao i odradio gore navedenu radnju i opet isto.Pre nego sto sam poceo ista da radim upalim masinu i ono sve radi normalno.Gasim palim tako par puta i ono sve ok.U super taman sam pomislio proradilo sve a kako ne znam ni sam ,sve to trajalo 1-2 sata na kraju ajde jos jedan restart pre gasenja masine i opet isto.Zakuca na postu kad verifikuje har i dvd ne mozes da udjes ni u bios .E onda nova fora resetujes ga i on ponovo radi kako treba.E onda flash biosa F6 od rev1 ove ploce i opet sve po starom znaci nista ne valja.Sta god da radim uvek dodje do toga da moze da radi par sati ali da posle toga obavezno jednom zakuca na postu.Tako da ja sutra ovu plocu nosim u servis pa cemo da vidimo sta mi je ciniti.

Dve osnovne greške si napravio:

1. Nije trebalo da menjaš BIOS ako ti je sa prethodnim sve bilo u redu. kao što ti je član q4u već napisao.

Nisi trebao da menjaš prehodnu verziju jer je i ona koju si imao u potpunosti odgovarala tvome procesoru.

Kao što si i sam kasnije pročitao F7 omogućava: Add support for new super IO version.

2. Nisi uradio back up postojećeg BIOS-a pre nego što si ga zamenio novim.

Gigabyte GA-965GM-S2 (Rev. 1.0) je matična ploča koju imam.

Kupio sam je početkom juna, imao sam F5 koji sam zamenio sa F6.

On omogućava: Fix PCI-E overclock issue i Support Intel E6420 & E6320 CPU.

Pre nego što sam to uradio sve je bilo u redu, ali želeo sam kao i ti noviji BIOS.

Nisam F5 zamenio sa F7 jer mi nije potreban.

Prve matične ploče GA-965GM-S2 (Rev. 1.0) koju su napravljene imale su F1.

Kasnije su bile sa novijim verzijama BIOS-a.

Ako bilo kako mogu da ti pomognem piši mi.

@Brazilko
Ma ok prijatelju mislis da ja toga nisam svestan.Backup biosa sam napravio iz xp-a ali kada sam video da navodno radi kako treba i da je u tom momentu sve proslo ok onda sam preko toga sibnuo linux i pregazio i xp i backup biosa.Tada je sve to radilo sasvim pristojno.Problemi su poceli dan posle toga.Ne sporim ja da sam napravio gresku sto sam uopse i buzio novi bios da me ne shavtis pogresno samo kazem da je taj update prosao sasvim regularno probao sam i sa tom verzijom sto ti imas ali opet nista.Znaci moze da radi bez problema ali u jednom trenutku jednostavno zakuca (ne dok radi samo kada se ukljucuje ili restartuje).Zato sam i pomislio da nije ipak neki bug u samoj ploci.Uostalom danas idem do servisa pa cu da vidim sta ce da mi kazu.

Poslednja izmena:
Pažljivo sam pročitao tvoje poruke.

Primetio sam da si probao F6 i da to nije omogućilo nikakvo poboljšanje.

Mislim da je najveći problem u tome što si odmah promenio BIOS.

Uskraćeni smo za saznanje da li je matična ploča uopšte dobra.

To ćemo verovatno danas saznati.

Evo ovako posto ste se sa svojim idejama trudili da mi pomognete u resavanju mog problema evo da vas ispostujem i kazem vam sta se u principu izdesavalo.Ploca je bila u servisu par dana zajedno sa procesorom memorijom i hardom.Ljudi ispitivali i kazu radi tj nije se desilo da je i jedanput zakucao.Covek kaze ja ga palio i gasio 50 puta isto toliko i resetovao i nista.Jedino sto
nije bilo nakaceno na plocu bio je lg dvd rom i mrezna karta.Ponesem ja dvd u servis da zajedno probamo kako to radi i kada smo ga prikacili upalimo i sipak.Masina zakuca skinemo dvd i sve ponovo radi normalno_Objasnise mi ono sto sto sam i sam shvatio da je verovatno problem u dvd-u a potencijalno moze da zeza i pata controler (neki jmikron) kazu da je njesra.I eto sada mi kao sve radi doduse bez dvd-a posto ce to biti neki servercic nije mi neophodan bar za sada.

Poslednja izmena:
korisna informacija

Nazad
Vrh Dno