Šta je novo?

Gigabyte GA-P35-DS3{ ,L,R} - rev. 1.0, 2.0?

niceness

Slavan
Učlanjen(a)
07.01.2008
Poena
305
Planiram da kupim jednu od ovih ploca, ali me nesto kopka oko ovih revizija.
Znaci postoji li neka bitna razlika izmedju 1.0 i 2.0?
Jedino sto sam nasao je npr. na DS3L broj USB konektora i takve sitnice.

I ja,uporedjivao sam ploce na gigabyte sajtu i to je jedina razlika. (rev 1.0 ima 12 4 pozadi 8 na ploci 2.0 isto 12 ali 6-6)

Poslednja izmena:
Novija revizija DS3R ima vise USB konektora sa zadnje strane, ali naustrb serijskog i paralelnog porta. Postoje i ti portovi, ali preko bracketa.

Ako se ne varam, DS3R ima 8 SATA konektora na ploči, dok "obična" DS3 ima 6 ...

E pardon .. pošto merkam neku od ovijeh, ne znam ni gde da vidim koja je verzija ...

A i razlika između broja USB takođe potpada u razliku između ploča a ne revizija ?

Ja sam primetio još jednu razliku. Verzija 1.0 koristi većinom plave, dok verzija 2.0 koristi crvene kondenzatore. Moram priznati da mi nije jasno u čemu je razlika, ali izgleda da "jači" modeli ploča koriste ove crvene, dok jeftiniji koriste uglavnom plave (pogledajte slike po GB sajtu). Ovde prvenstveno mislim da kondenzatore oko procesorskog podnožija, DIMM podnožija i x16 PCI-E slota. Mada... ja imam GA-G33-DS3R i na slici sa njihovog sajta se vidi da ploča ima uglavnom plave kondenzatore, za razliku od ekskluzivnijih modela (bez integrisane grafike), mada je moj primerak ploče došao sa svim crvenim kondenzatorima. :)

Kol'ko se ja razumem u problematiku, plava boja predstavlja veću energetsku vrednost u odnosu na crvenu, mada se kondenzatori odavno ne kodiraju bojama. Sada je samo još pitanje šta je sa ovim "sprovodnim polimer aluminijum" elektrolitskim kondenzatorima, odnosno čemu te boje kod njih - pošto nema šanse da se vrednosti kondenzatora drastično razlikuju. Možda pre neke njihove karakteristike i kvalitet!?!?!

Poslednja izmena:
Onda nema nekih bitnih razlika zbog kojih vredi traziti iskljucivo verziju 2.0?
Zbunjivalo me to sto je odjednom skok sa rev.1 na 2, ali sad kad malo bolje pogledam vidim da vecina Gigabyte-ovih ploce ide odmah na rev 2.0 sa 1.0 :)

EDIT: @magick
eeee... bas kad sam se umirio i reko sebi da uzimam prvu koju nadjem ti napises nesto ovako :D

Poslednja izmena:
R - raid, ima dodatak za raid.
L - light, malo osiromasena nema raid i to.
DS3 obicna - 6 USB konektora nazad, nema raid

Mislim da je nesto ovako.

A AHCI mod za diskove, da li podržavaju i koje? Imam P31-DS3L i zadovoljan sam, ali planiram da uzmem P35, ali se takodje dvoumim koju od ovih!?

A AHCI mod za diskove, da li podržavaju i koje? Imam P31-DS3L i zadovoljan sam, ali planiram da uzmem P35, ali se takodje dvoumim koju od ovih!?

p35 ds3l ima AHCI,tako da imaju i sve ostale,ako ti treba raid (ili ako hoces vise od 4 sata konektora) uzmes DS3 ili DS3R ako ne DS3L.

Poslednja izmena:
Ja imam GA-P35-DS3 i kako to mislis da ona nema raid?

Mislim da ona ima 8 Sata konektora i da se sa njom dobije jos nesto za raid, mada nisam siguran malo i pricam na pamet.
Meni je drug pre neki dan sklopio komp sa DS3 i uz nju se dobije isto nesto slicno a gledali smo na Gigabyte site-u i valjda R ima jos neki konektor za raid + 8 sata a ne 6, mislim da je u tome neka razlika.

Ja sam primetio još jednu razliku. Verzija 1.0 koristi većinom plave, dok verzija 2.0 koristi crvene kondenzatore. Moram priznati da mi nije jasno u čemu je razlika, ali izgleda da "jači" modeli ploča koriste ove crvene, dok jeftiniji koriste uglavnom plave (pogledajte slike po GB sajtu). Ovde prvenstveno mislim da kondenzatore oko procesorskog podnožija, DIMM podnožija i x16 PCI-E slota. Mada... ja imam GA-G33-DS3R i na slici sa njihovog sajta se vidi da ploča ima uglavnom plave kondenzatore, za razliku od ekskluzivnijih modela (bez integrisane grafike), mada je moj primerak ploče došao sa svim crvenim kondenzatorima. :)

Kol'ko se ja razumem u problematiku, plava boja predstavlja veću energetsku vrednost u odnosu na crvenu, mada se kondenzatori odavno ne kodiraju bojama. Sada je samo još pitanje šta je sa ovim "sprovodnim polimer aluminijum" elektrolitskim kondenzatorima, odnosno čemu te boje kod njih - pošto nema šanse da se vrednosti kondenzatora drastično razlikuju. Možda pre neke njihove karakteristike i kvalitet!?!?!

Ja imam rev 1.0 iako na slici ima plave kondezatore kod mene su uglavnom crveni (bas oko cpu-a,pci e,dok su kod memorije i plavi i crveni) na slici ima i ljubicastih a na mojoj ploci nema nijedan.

Poslednja izmena:
Verovatno je jednima radni vek 20 godina, a drugima 15 ;)

@ga-p35-d3sl NEMA raid!!!!
raid ima samo IHC9R south a kao sto vidis ova ploca ima IHC9 soutbridge
A ahci mod je ****** bez raida. U globalu procentualno nicemu ne koristi.

A ahci mod je ****** bez raida. U globalu procentualno nicemu ne koristi.
Nešto si ti tu pobrkao...

Samo ICH6M, ICH6R, ICH7DH, ICH7R, ICH7M, ICH7MDH, 631xESB/632xESB, ICH8R, ICH8M, ICH8M-E i ICH9R su realizovani po AHCI specifikaciji, što znači da podržavaju NCQ i hot-swaping. AHCI nema veze sa RAID-om kao takvim, osim koincidencije da je Intel odlučio da po AHCI specifikaciji realizuje samo kontrolere u naprednijim južnim mostovima, koji ujedno imaju i Matrix RAID funkcionalnost.

Poslednja izmena:
Ja imam rev 1.0 iako na slici ima plave kondezatore kod mene su uglavnom crveni (bas oko cpu-a,pci e,dok su kod memorije i plavi i crveni) na slici ima i ljubicastih a na mojoj ploci nema nijedan.
Vidiš, baš čudno... Onda mogu samo pretpostaviti da su ovi plavi bolji, jer sam u radnji držao u rukama i G33-DS3R i P35-DS3R direktno ih poredeći. Elem, P35 je imala uglavnom plave kondenzatore, dok su na G33 samo crveni (osim nekoliko većih).

Ako uzmemo u obzir da je G33 čipset isto što i P35+GMA_3100 logično je zaključiti da je i skuplji (mora da ima veće jezgro - zbog grafike). Razlika u ceni ove dve ploče je međutim smešno mala, pa je logično zaključiti da su na integruši malo prištedeli. Ipak, P35-DS3R nema ni COM port, a ni header na ploči za isti, tako da sam morao da uzmem G33-DS3R da ne bi kupovao zaseban UART kontroler. :wall:

Bilo kako bilo, ploča je strava i klokuje se kao blesava, tako da ne verujem da razlika može biti tako epohalna. Barem ne za nas koji ne pretačemo tečni azot i konkurišemo na nekakvim GHz i 3DMark top listama. :d

Nazad
Vrh Dno