Šta je novo?

Gigabyte GA-P31-DS3L

Imam "mali" problem sa ovom plocom. Naime skoro sam se ponovio i uzeo ovu plocu, kao i E5200 i Palit 9600GSO. Za sada sve radi podmazano ALI maticna i programi mi citaju za VID 1.8750 V a Vcore mi je ~1.15 ! Ne pomaze ni kada podesim rucno voltazu na VID vrednost, mada podesavanje voltaze na recimo 1.2 urzokuje povecanje voltaze na ~1.7. Postavlja se pitanje, da li je problem u maticnoj ili mozda u napajanju ili ipak necem trecem? Ploca je rev 1.0 i to ova "ekoloska" EP31. Probao sam i sa F4 kao i sa novim beta F5a BIOSOM ali bez promena... Napominjem da je sistem ovako stabilan, prolazi Intel Burn testove bez problema itd. P.S. Ako je problem do ploce, da li je to dovoljan razlog za reklamaciju, tj. da li ce je uvaziti?

Preko čega pratiš te voltaže?

Meni na primer, na ploči p35-ds3r voltažu za DIMM memoriju od 1.87v prijavljuje senzor vcore2 na speedfanu...

Preko čega pratiš te voltaže?

Meni na primer, na ploči p35-ds3r voltažu za DIMM memoriju od 1.87v prijavljuje senzor vcore2 na speedfanu...

Najmanju razliku mi prikazuje sam BIOS a najvecu CPU-ID.

Edit: Verovatno je problem u napajanju, ili mozda ja nisam nesto lepo povezao, evo su ocitavanja HWMonitora (sve na defaultu)

Gde mi je 12v grana? :D

Poslednja izmena:
Najmanju razliku mi prikazuje sam BIOS a najvecu CPU-ID.

Koliko vidim voltaže su ti ok (sa uključenim C1 i EIST-om u biosu), kao i temperature za proc. Senzor VIN1 meri voltažu za memoriju.

Gde si dobijao za VID 1.8750V?

Edit: Verovatno je problem u napajanju, ili mozda ja nisam nesto lepo povezao, evo su ocitavanja HWMonitora (sve na defaultu)

Gde mi je 12v grana?

Ako nisi siguran proveri na ploči, da li je dobro lego ATX 12v četvoropinski konektor, ako je tu sve ok, probaj neko drugo napajanje, pa vidi da li se dešava isto. Poz.

Prilozi

• Capture.JPG
    Capture.JPG
    73 KB · Pregleda: 87
u Biosu i CoreTempu sam dobio ovaj VID.

Proverio sam, sve je lepo leglo a BIOS mi vidi +12V granu i ocitava +11.85V. P.S. sve okacene vrednosti su sa iskljucenim C1 i EIST opcijama...
Probacu sutra sa drugim napajanjem. Ko zna, kakve su mi instalacije u stanu gde zivim trenutno, mozda je vec nesto crklo :D. Otkad su se uselile komsije na drugom spratu (a na istom smo brojilo) konstantno mi svitkaju sijalice, ili jos gore, prepolovi se kolicina svetlosti na par sekundi, pa onda nastave da sijaju punom jacinom. uzas...

Poslednja izmena:
Ova druga vrednost od 1.8xxV ispod Vcore, je zapravo voltaza RAM-a, a 1.8xx je default za vecinu RAM modula. Ako te to brine sve je ok.

Poslednja izmena:
ja imam rev 1.x (2 kondenzatora kod memorije)
e sad
fsb na 333, pci-e na 100, vcore na 1.4, multi na 9, northbridge 0.1 i win 7 se ne diže (skuca se pri "starting windows") a na xp-u popijem BSOD... predlozi?

EDIT: sad sam uspeo fsb na 312 (2.8ghz), vcore na 1.375 i memorija radi na 780mhz ali pod intel burn testom ide na 79 za jezgro, mnogo je, moraće da sačeka neko bolje hladjenje... meni bar bitno da loaduje windows na 3ghz.

Poslednja izmena:
ja imam rev 1.x (2 kondenzatora kod memorije)
e sad
fsb na 333, pci-e na 100, vcore na 1.4, multi na 9, northbridge 0.1 i win 7 se ne diže (skuca se pri "starting windows") a na xp-u popijem BSOD... predlozi?

EDIT: sad sam uspeo fsb na 312 (2.8ghz), vcore na 1.375 i memorija radi na 780mhz ali pod intel burn testom ide na 79 za jezgro, mnogo je, moraće da sačeka neko bolje hladjenje... meni bar bitno da loaduje windows na 3ghz.

Vidis i sam da su previsoke temperature. Meni je sad proc za preko 10c topliji nego zimus. Bas je vruce ovih dana.

Imao sam identicne komponente, trebalo bi to da radi kako si zamislio...

PCIE frekvencija na ovoj ploci mora UVEK da stoji na AUTO. Do fsb 333 ovo nije problem jer tada ga drzi na 100mhz, ali preko toga se povecava, meni je za ovih fsb 415 pcie frekv oko 125mhz, tako da sam morao pomocu rivatunera da podesim da mi pri dizanju sistema spusti takt graficke da bi sistem radio stabilno. Mada tih 79 C za proc jeste mnogo.

Vrh Dno