Šta je novo?

Gigabyte GA-P31-DS3L

Oće to kod gigaša :)
Moraćeš nešto od setovanja da olabaviš ili da se vratiš na f7 bios

drugari pomagajte... Imam ovu plocu kao i E6550 i OC sam ga na 400fsb (2.8 Ghz) sa kingston pc667 koja je dosla na 800, sve radi extra sa OC-ingom, procesor ne prelazi 42 Celzijusa, dok je memorija ledena kao zmija... Problem je sledeci:
Kad overklokujem masinu i zatim ugasim komp tj. posle gasenja izvucem kabli iz struje, pa ga onda vratim (iliti simuliram nestanak struje :) ) i upalim, on poradi 10 sek pa se ugasi i zatim se sam upali nakon 3 sek sa iskljucenom opcijom u BIOSu za manuelno podesavanje frekvencija (u prevodu sa default frekvencijama) i nastavi tako da radi. Baterijica nije sigurno, sta moze da bude???
BIOS je F8, by the way...

To ti je standardno za ovu plocu kad "odvrnes" FSB. Samo si trebao da procitas temu od pocetka.

drugari pomagajte... Imam ovu plocu kao i E6550 i OC sam ga na 400fsb (2.8 Ghz) sa kingston pc667 koja je dosla na 800, sve radi extra sa OC-ingom, procesor ne prelazi 42 Celzijusa, dok je memorija ledena kao zmija... Problem je sledeci:
Kad overklokujem masinu i zatim ugasim komp tj. posle gasenja izvucem kabli iz struje, pa ga onda vratim (iliti simuliram nestanak struje :) ) i upalim, on poradi 10 sek pa se ugasi i zatim se sam upali nakon 3 sek sa iskljucenom opcijom u BIOSu za manuelno podesavanje frekvencija (u prevodu sa default frekvencijama) i nastavi tako da radi. Baterijica nije sigurno, sta moze da bude???
BIOS je F8, by the way...

pokusaj sa povecanjem napona za po jednu vrijednost za mem i cpu...meni je to pomoglo dok sam imao tu plocu...i vrati se na neki od prethodnih biosa f5-f7...
ako ni to ne pomogne, smanjuj fsb pomalo, pa vidi gdje ce ploca prestati da vraca fsb na def...

Evo, mislim da sam resio prob... Problem sa resetovanjem podesavanja OC-a na default, NAKON vadjenja kabla iz zida se resava tako sto kad je je racunar ponovo pod napajanjem treba da se saceka par minuta (recimo 10 min) i kad ga upalim regularno se upali, bez resetovanja itd... A sto se tice PCI-E frekvencije, imam ideju sta bi moglo da bude u pitanju pa cu da proverim, nadam se da nece a bude pufff...

Evo, mislim da sam resio prob... Problem sa resetovanjem podesavanja OC-a na default, NAKON vadjenja kabla iz zida se resava tako sto kad je je racunar ponovo pod napajanjem treba da se saceka par minuta (recimo 10 min) i kad ga upalim regularno se upali, bez resetovanja itd... A sto se tice PCI-E frekvencije, imam ideju sta bi moglo da bude u pitanju pa cu da proverim, nadam se da nece a bude pufff...
verovatno je neki fail-safe mehanizam u pitanju...

Izgleda, ipak nisam resio prob :( malopre sam ponovio isti i cvrc opet isto... Nego what the hell dobijam novu grafu pa se ne bedarim suvise...

Ima li neko predlog za dobru i pouzdanu alternativu za ovu plocu!!??
Mislim u tom cenovnom rangu!!
Hvala!!!

Dear Sir,

In regards to your issue, if you fix PCI-E frequency on 100 Mhz in BIOS setup. The PCI-E frequency should be fixed.

It will cause system hanging up if the frequency ratio is higher then that of CPU.And we are not responsible for any results from overclock. Please also be careful of the overheat problem.

Toliko o fixiranju PCI-e...

MSI P31 Neo dobra i stabilna ploca, definitivno dobra alternativa Gigabyte-u, ali nije nesto dobar za clockovanje. Cena joj je oko 50 eura, :) isplativno nema sta.

Gigabyte p31-ds3l je i dalje odlican izbor ako se trazi Intel platforma za sto manje para. Zaboravlja se da vraca na def za nekih 320+MHz. Na 300 radi bez problema, makar je moja radila tako. Racunajuci da je sada u prodaji E2180 50e, a E2200 nekoliko evra vise, ne treba otpisivati ovu plocu.

Predlog za jeftinu Intel masinu:
GA-P31-DS3L + E2180 (ili jos bolje E2200) + 2x1GB Transcend 800MHz = ~130e
Velika je verovatnoca da ce raditi 300x10 (moze se desiti i da memorija hoce na 900MHz) i eto vam brze masine za male pare...

E sad, to sto nece da gura FSB543 i sl., to je vec i previse za ovu cenovnu klasu...

Gigabyte p31-ds3l je i dalje odlican izbor ako se trazi Intel platforma za sto manje para. Zaboravlja se da vraca na def za nekih 320+MHz. Na 300 radi bez problema, makar je moja radila tako. Racunajuci da je sada u prodaji E2180 50e, a E2200 nekoliko evra vise, ne treba otpisivati ovu plocu.

Predlog za jeftinu Intel masinu:
GA-P31-DS3L + E2180 (ili jos bolje E2200) + 2x1GB Transcend 800MHz = ~130e
Velika je verovatnoca da ce raditi 300x10 (moze se desiti i da memorija hoce na 900MHz) i eto vam brze masine za male pare...

E sad, to sto nece da gura FSB543 i sl., to je vec i previse za ovu cenovnu klasu...

Pa i nije, ako neko ide na Wolfdale moze slobodno da razmisli od ASUS PB5, P5B moze preko 500FSB-a i Wolfdale se bash voli sa P965chipsetom, a cena P5B-a je oko 50e :smash:

Pa i nije, ako neko ide na Wolfdale moze slobodno da razmisli od ASUS PB5, P5B moze preko 500FSB-a i Wolfdale se bash voli sa P965chipsetom, a cena P5B-a je oko 50e :smash:

Napisao sam jeftina Intel platforma. Koji je to Wolfdale jeftin? E7200 za 90e?
Trenutno to nije to, a menjacu i ja predloge kad konacno stigne E5200 :) :wave:

Za nekog ko cesto menja komponente, bolje je da se uzme P5E u kombinaciji sa E2xxx procesorom, pa kasnije da ga zameni za E5xxx ili E7xxx. Ili jos bolje za E8xxx. To sve stoji. Poenta mog posta je da P31-DS3L nije krsina od ploce... Mada, ja licno sam je prodao, a sad je nesto kao branim :smash:. E jesam nenormalan :p

Pa dobro, e7200 je vec relativno jeftin :p

Nisi jedini koji bira veruj mi :)
Chesto tako sednem i razmisljam da bi mi sasvim bio dovoljan i neki X2 sa nekom 780G plochom, al kad ja ne mogu da odolim hardveru :p

Uzeo sam ovu plocu pre 7 dana jer mi je prethodna otisla u vecna lovista. FSB drzim na 415 za svaki dan, to sto je pcie magistrala 125MHz mi nije problem, koliko vidim to moze da bude problem samo na nekim plocama (povecana pcie magistrala i sata hdd npr). Posto je sa povecanjem pcie magistrale i graficka automatski oc ja sam pomocu riva tunera spustio takt GPU kako bi mi sistem bio stabilan u 3D aplikacijama. Sve u svemu, za nesto sto kosta 4100 din i ima 3 god garancije, mislim da je ploca jako dobar izbor.

Uzeo sam ovu plocu pre 7 dana jer mi je prethodna otisla u vecna lovista. FSB drzim na 415 za svaki dan, to sto je pcie magistrala 125MHz mi nije problem, koliko vidim to moze da bude problem samo na nekim plocama (povecana pcie magistrala i sata hdd npr). Posto je sa povecanjem pcie magistrale i graficka automatski oc ja sam pomocu riva tunera spustio takt GPU kako bi mi sistem bio stabilan u 3D aplikacijama. Sve u svemu, za nesto sto kosta 4100 din i ima 3 god garancije, mislim da je ploca jako dobar izbor.

Ma samo napred. Gigabyte voli heroje. Ujesces samog sebe za ..da kada ti bude sve redom pocrkavalo. Ali, nema veze. Imas garancije pa cepaj. Ccc... :zgran:

Meni je ova ploca radela jedno 4-5 meseci na 400 MHz-a za FSB a PCIE je bio na auto i njije bilo nikakvih problema, ali sam uvek ocekivao da nesto iskrsne jer mi je nekako tih 400 izgledalo puno tako da ti tih 415 bar po meni nije neka bas dobra ideja za 24/7, da imas neki p35 koji ide do 450-500 pa i ajde ili ako ti je max za ovu plocu 450 onda i moze nekako ali sa nekim dodatnim hladjenjem.

opet ja i moja pitanja :)

kako da nateram da mi HDD (5000aaks) radi u sata2 rezimu ??? Gde se to nalazi u biosu ?? oslepeo sam izgleda :( ).

Ma samo napred. Gigabyte voli heroje. Ujesces samog sebe za ..da kada ti bude sve redom pocrkavalo. Ali, nema veze. Imas garancije pa cepaj. Ccc... :zgran:

Sto plasis coveka bez razloga, slobodno moze da drzi 415HT, meni stoji na 413, vec nekih 9 meseci i nema nikakvih problema, niti ce biti :)

opet ja i moja pitanja :)

kako da nateram da mi HDD (5000aaks) radi u sata2 rezimu ??? Gde se to nalazi u biosu ?? oslepeo sam izgleda :( ).

Pa nigde. U MCH je vec implementiran SATA2 kontroler tako da nemas sta da namestas. Ne znam da li na HDDu sa zadnje strane imas mozda SATA1/SATA2 dzamper pa to procackaj ali sam 100% siguran da tvoj HDD vec radi u SATA2 rezimu.

...hd tune kaze sata1 ...u biosu ne vidim nista osim auto,enhanced (to ga vraca na dma2 - ata33 cak),non-auto i none ...nista vise ?

@Zorz
Nista ne brini, svako od nas ko se iole bavi oc svesno preuzima rizik. Sto se tice
fsb od 415 MHz, za tu vrednost nista nije od napona dodato osim za RAM (za CPU mi je cak napon i spusten u odnosu na default). Dakle FSB i GMCH su na normal vrednostima. Interesantno je da sam isti fsb postigao i na prosloj Tforce 965PT ploci (mada je za nju isao MCH napon +0.2v). Ili sam nabasao na 2 poce koje imaju fsb limit na nekih 430 MHz ili mi CPU ima fsb wall na oko 430 MHz (na 440 nece da boot-a ni sa kojim naponom ni za cpu ni za plocu, isto bilo i sa p965).

Poslednja izmena:
Koliko znam 5200,7200,8200 i vishi iz istih serija ne rade na 965 cipsetu,ili se ja mozda varam?

Evo samo da iskazem moje odushevljnje ovom plocom znaci skalpao sam drugu komp 2180 8800Gt 2Gb rama sve radi kao sat islo je stabilno na 3.3ghz
pre neki dan je odnesem moj CPu kod njega E8400 i stavim u socket i ono radi bez problema i kad se setim da je kupljena dok je jos pokojni eurolink radio i tada je bila ne vishe od 70e i ona bi sada mogla da radi sa tipa nekim E8600 4gb rama i 280GTX ili 4870X2 :zgran: :klanjanje :)

Imam "mali" problem sa ovom plocom. Naime skoro sam se ponovio i uzeo ovu plocu, kao i E5200 i Palit 9600GSO. Za sada sve radi podmazano ALI maticna i programi mi citaju za VID 1.8750 V a Vcore mi je ~1.15 ! Ne pomaze ni kada podesim rucno voltazu na VID vrednost, mada podesavanje voltaze na recimo 1.2 urzokuje povecanje voltaze na ~1.7. Postavlja se pitanje, da li je problem u maticnoj ili mozda u napajanju ili ipak necem trecem? Ploca je rev 1.0 i to ova "ekoloska" EP31. Probao sam i sa F4 kao i sa novim beta F5a BIOSOM ali bez promena... Napominjem da je sistem ovako stabilan, prolazi Intel Burn testove bez problema itd. P.S. Ako je problem do ploce, da li je to dovoljan razlog za reklamaciju, tj. da li ce je uvaziti?

Imam "mali" problem sa ovom plocom. Naime skoro sam se ponovio i uzeo ovu plocu, kao i E5200 i Palit 9600GSO. Za sada sve radi podmazano ALI maticna i programi mi citaju za VID 1.8750 V a Vcore mi je ~1.15 ! Ne pomaze ni kada podesim rucno voltazu na VID vrednost, mada podesavanje voltaze na recimo 1.2 urzokuje povecanje voltaze na ~1.7. Postavlja se pitanje, da li je problem u maticnoj ili mozda u napajanju ili ipak necem trecem? Ploca je rev 1.0 i to ova "ekoloska" EP31. Probao sam i sa F4 kao i sa novim beta F5a BIOSOM ali bez promena... Napominjem da je sistem ovako stabilan, prolazi Intel Burn testove bez problema itd. P.S. Ako je problem do ploce, da li je to dovoljan razlog za reklamaciju, tj. da li ce je uvaziti?

A sto bi reklamirao? Stavi Vcore na vrednost koju zelis i vozi. Ploca inace radi?
Koliko sam video po forumu, ljudi idu do 1.35-1.4V sa tim procesorom i prebacuju 3.5GHz. Prati temperature i to je to. A ako neces da overklokujes, ne znam sto se stresiras bezveze :)

Vrh Dno