Šta je novo?

Gigabyte GA-EP45-UD3R ili GA-EP45-UD3P uz koji CPU?

Amaretto

Slavan
Učlanjen(a)
22.09.2006
Poena
301
Moja nova maticna bi bila jedna od dve navedene Gigabyte GA-EP45-UD3R ili GA-EP45-UD3P, a pitanje je sledece. Postoji li razlika u kvalitetu izrade ovih ploca, i vredi li pazariti skuplju? Za razliku u hardveru znam, i vise mi odgovara jeftinija. Drugo pitanje je kako bi se sve ovo slozilo sa komponentama koje vec posedujem? Komponente su sl.:

1. Palit 9600GSO Sonic 384MB DDR3 192-bit
2. Kingston HyperX KHX8500D2K2/2G 2x1GB
3. Western Digital WD6400AAKS 640GB (mozda jos jedan)
4. LC POWER LC6420GP 420W v2.0 14cm fan

I zadnje pitanje je koji CPU uz sve ovo? Odgovarao bi mi CPU koji bi uz osrednji OC radio na 3.6GHz max. nista preko toga, E8400 mi izgleda precenjen za njegovu trenutacnu cenu od 150 i kusur evara (cena za CPU do 120e, ako ne mora vise). Hardver menjam svake 2-4god. ako je to bitno.

Poslednja izmena:
Za ploce neka ti kaze neko ko ih je upodredjivao, nema razloga da se bilo koja od tih ploca ne slaze sa tim komponentama, a sto se tice CPU-a, E7400 je sasvim dovoljan.

Sa kojim plocama bi iz ostalih tabora uporedjivao ove dve po pitanju kvaliteta? Ovo pitam jer je meni potrebna ploca koja ce sluziti bar 2 godine, a mislim da ne gresim sa Gigabyte-om.

Pa tu su negde sa Asus P5Q Pro/P5Q-E, Biostar TPower i45 i DFI LanParty DK P45-T2RS Plus, to je ta klasa. Meni je nekako ovaj Biostar omiljen, stvarno je vrh ploca, ali neces pogresiti ni sa Gigabyte-om uopste.

Te maticne sam i imao u vidu, a odluka je pala na Gigabyte zbog pratece opreme i funkcionalnosti. 2 x PCI Express 2.0 mi ne treba. Postoji sansa da upotrebim RAID, ako se odlucim da uzmem i drugog WD-a. Ostalo ostaje, mozda kasnije zamena napajanja. Kolika je razlika u performansama procentualno koriscenjem RAID 0 u realnom radu? Znaci Gigabyte GA-EP45-UD3R i E7400?

Znacajna je razlika, da sada ne bacam procente, ali ako ti crkne jedan hard, sa drugim mozes da se slikas, odlaze svi podaci, tako da bih dobro razmislio o tome.

Radi primetno brze nego jedan takav hard, ali je i rizik od gubitaka podataka veci, jer ako ti ode jedan hard, podaci na drugom su neupotrebljivi. To vazi za RAID 0 rezim, pored toga, imas i druge vrste, kao RAID 1 koji predstavlja mirror, tj. isti se podaci istovremeno upisuju na oba harda, brzina je ista kao kada se koristi jedan hard, ali je pouzdanost, logicno, veca, pa imas RAID 0+1, koji predstavlja kombinaciju ova dva itd. Vise o tome:

http://en.wikipedia.org/wiki/Redundant_array_of_independent_disks

Ma to mi je sve ok, ali kad presipam iz supljeg u prazno bolje da ne presipam iz duplog supljeg u duplo prazno, tj. da prespem samo za graficku kad dodje vreme. Zbog toga i pitam koji CPU za naredne 2 godine min. Ako mi crkne jedan hard u normalnom radu, sa podacima sa njega takodje mogu da se slikam, ili se varam?

Poslednja izmena:
Ma to mi je sve ok, ali kad presipam iz supljeg u prazno bolje da ne presipam iz duplog supljeg u duplo prazno, tj. da prespem samo za graficku kad dodje vreme. Zbog toga i pitam koji CPU za naredne 2 godine min. Ako mi crkne jedan hard u normalnom radu, sa podacima sa njega takodje mogu da se slikam, ili se varam?

Kako kazes za naredne 2 godine min., onda samo C2Q "serije 9" :S:

Gigabyte GA-EP45-UD3R ili GA-EP45-UD3P
Ja bih se svakako odlucio na model sa P oznakom. Obe ploce imaju mogucnost da prebace FSB preko 500 kao od sale, znaci odlican OC. UD3P je malo hladnija na northbridge i ima podrsku za CF, ne full vec 16x i 8x. Svakako neces da pogresis ni sa UD3R. Za plocu koja je jeftinija od UD3P i vredi oko 115e, isplati se svaki evritj :d Ja sam prvenstveno hteo da uzmem taj UD3R.
Dakle, ja bih isao na skuplju ako ti nije problem da izdvojis jos malo, ali SIGURNO ne gresis ni sa jednom ni sa drugom.

Ovo je bilo produktivno za FSB i NB. CF ne verujem da cu koristiti, vise sam za sigle varijante, a i trenutno imam NVidiu. Svidja mi se varijanta sa 3 PCI slota, uvek ima sanse nesto ubosti (UD3R), ali je lepo i 2xGLAN (UD3P). Ima li neko jos kakvo iskustvo sa ovim plocama, ili da je naleteo na neki problem sa njima, sto bi mi jako pomoglo pri odabiru?

Kakavi su utisci korisnika Gigabytovih P45 ploca,videh na netu da se UD3R i UD3P pobrale fine ocene an testovima.

Da li UD u oznaci ploce znaci da je Ultra Durable sa japanskim kvalitetnim komponentama?

Najbolja kupovina za taj novac kako je space svojevremeno rekao! I da, UD je upravo to!

Mislish da je bolja kupovina i od Asus P5Q serije? Razmilsjam se izmedju ta 2 proizvodjaca jer su i po stranim testovima(vishe hvale Gigabyte) i po utiscima sa foruma(vishe hvale P5Q) dobili preporuke. U oba slucaja je garancija 3god i cene su slicne u svakoj od podklasa ploca sa P45cipsetom

Nazad
Vrh Dno