Šta je novo?

GIGABYTE GA-945PL-S3 I UPGRADE MEMORIJE

MiskoMaxfix

Slavan
Učlanjen(a)
20.08.2008
Poena
309
Pozdrav svima !

Dakle, problem je u sledecem: Na maticnoj ploci GIGABYTE GA-945PL-S3 imam 4GB memorije. Svi moduli su Transcend i 2 modula su DS na 533 Mhz, a dva su SS (to su oni niskoprofilni !) na 800 Mhz, mada mislim da razlicita hercaza ovde nije problem Maticna ploca je isprva videla samo 2GB, a kada sam malo "promesao module" pocela je da vidi i 3GB.

Kasnije sam nasao da ploca podrzava 4GB u 4 modula samo u u kombinaciji kada su sva 4 modula SS.

Postoji li nacin da se ovo ogranicenje zaobidje bilo novom revizijom biosa, bilo
softverski (nekim pomocnim programom i slicno) ??????

Hvala unapred !...

Sudeći po onome što piše u priručniku za ploču, četiri modula možeš da staviš samo u dve kombinacije: DS-SS-DS-SS ili SS-DS-SS-DS, odnosno ne smeš u jedan "chanell" da staviš dva "double-sided" modula. Ovo je ograničenje čipseta i BIOS update ne može da pomogne. Uslov da bi funkcionisao "dual chanell" sa četiri modula je da su sva četiri SS. E sad, ovo su teoretski podaci, jedino što možeš je da probaš prethodne dve kombinacije. Nije loše ni da ubaciš najnoviji BIOS, ali moraš da paziš pošto ploča ima tri revizije, treba da nađeš koja je tvoja i odabereš saglasno tome odgovarajući BIOS. Što je verzija ploče niža, to je manja verovatnoća da će raditi prethodno. U novijim verzijama obično je dodata podrška za novije memorije. Znači, ubaci najnoviji BIOS, probaj one dve varijante i ako ne radi to je to, ne može više.

Zanima me je li dati upgrade prošao kako treba? Imam istu matičnu, manje više-istu situaciju, s tim da je proizvođač RAMa hp... Čitav dan guglam za solucijom problema, ovo je prvi put da na nailazim na tu "SS-DS" šemu... Svuda piše isto "Maximum 2GB RAMa".

Ajd da ne otvaram novu temu... Zasto nece na toj ploci da proradi ova grafika? Ne pojavi se ni slika ni nista, samo pisti :(

edit:

Jel ovo problem?

ploca:
Slots
• One PCI Express x16 slot. (supports PCI Express Bus specification v1.0a compliant)
• One PCI Express x1 slots. (support PCI Express Bus specification v1.0a compliant)
• Four 32-bit v2.3 master PCI bus slots. (support 3.3v/5v PCI bus interface)

grafika:
Card Bus PCI-E 2.1

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno