Šta je novo?

Gigabyte EX58-UD5 rev.1

micairvas

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
13.01.2009
Poena
199
Pozdrav, planiram da zakacim na plocu ssd, na zalost ploca je sata2. Interesuje me da li cu kupovinom Sata3 kontrolora i kacenjem SSD-a na taj kontroler imati iste rezultate kao da mi sama ploca ima sata 3 podrsku?
Valjda sam razumljivo napisao :D
Hvala

Mozes da nakacis direktno na sataII samo ce ti brzine biti manje.

Steta :( Znam da nije tema ali jer moze neko da mi kaze procentualno koliko sporije ce raditi SSD zakacen na sata 2 u odnosu na sata 3 prikljucak? Nisam do sada koristio ssd, pa ne znam, a ne bih voleo da menjam locu osim ako nisu drasticne razlike....

u normalnom radu neces imati celike penale... razliku mozes videti u sekvencijalnom upisu/citanju(veliki fajlovi, njihovo citanje ili pisanje), gde razlika moze biti i dvostruka, u zavisnosti od izbora ssd-a. ali ono gde ces primetiti znacajan napredak u odnosu na zivot bez ssd-a je isto:) mali fajlovi...
tako da, slobodno uzimaj taj sat3 ssd, ako nista, promenices nekad i plocu, a nisu nista skuplji nego ovi sata2

OK, hvala na odgovoru i savetu!
Best regards!

Ono sta gubis sa SATA2 su sequential read/write performanse i mozda (ako imas high-end SSD) 4K-64+ thread read/write performanse.

Sa dodatni kontroler dobices bolje rezultate, ali ne so svaki nego zavisi koji kontroler planiras da ugradis.

Ja na moja Asus P6T-Deluxe (X58/ICH10R SATA2) koristio sam ASMedia 1067 SATA3 kartica na PCI-e x1. Bandwidth joj je bio limitiran na 400MB/s, pa so mali OC na PCI-e dogurao sam do 430MB/s. Proveri moje rezultate na tema "Kako radi vas SSD", postirao sam mnogo moji rezultati, medju kojih i sa X58 + ASMedia 1067. Kartica sam kupio od e-bay za oko $13 sa dostava.

OK, hvala na sugestiji. Mozda cu i ja da porucim neki sa ebay-a :D

Ugradio sam ssd, komp radi osetno brze, ali rezultati testova nisu ni priblizni testovima sa sata 3 plocama :D

Imam drugo pitanje i ne bih da otvaram novu temu.
Na ploci imam ubaceno 3x2gb hyper X 1600mhz, a planirao sam upgrade sa jos 6gb, problem je sto memorija radi u 2-4-6 slotu, a nece da mi digne sistem u 1-3-5. Ubacio sam f13 najnoviju verziju biosa, medjutim opet nece da prepozna memoriju u tim slotovima, interesuje me da li poslednji bios sadrzi sve prethodne update-ove biosa, jer u ovom poslednjem konkretno nema nikakvih izmena sto se tice memory support,dok u nekim prethodnim verzijama ima....

Ubaci slobodno jos memorije, pogledaj sliku i videces zasto ti ne radi 1-3-5 ;)

XnzTpnu.jpg

Nije mi jasno kako su mogli da postave takvu koncepciju.... 1-3-5 slot ne rade samostalno, dok kad ih uparim sa 2-4-6 rade.
Jel mogu ja nekako da proverim sa moja 3 modula da li svaki slot 1-3-5 radi pre nego sto kupim memoriju i na koji nacin? Ok je to sto oni pisu ali hocu da proverim da li svi slotovi rade pre kupovine :D

Rade verovatno svi slotovi ! ... da proveris, mozes jedino da pozajmis od nekog jos modula, pa stavis na ove tvoje postojece.

Pozajmicu 1 modul, pa cu ubosti 4 modula u prva 4 slota.......

Onda neces imati triple channel:) ali nema veze, proverices da li ti rade svi slotovi.
edit.
Kad malo bolje razmislim, ja sam dodavao isto tako, imao sam 3x1 i onda sam stavio jos jedan stap i bio je triple channel samo ne secam se u kojoj kombinaciji.

Poslednja izmena:
Ma bitno mi samo da vidim da li radi :D
Hvala na pomoci i savetima.
Poz

Ubacio sam jos 3 modula memorije iz popisa, sad imam ukupno 12gb. Racunar radi bez greske, medjutim sad je prisutan drugi problem, a to je da ne mogu da overklokujem cpu. Naime kad probam da overklokujem procesor recimo simbolicno na 3ghz bez dizanja voltaze, nece da mi se podigne sistem,pr ulaska u win izbaci blue screen. Memorije su istih karakteristika samo su hladnjaci razliciti, hyperX memorija je u pitanju na 1600mhz, 1,65V.

Daj neki screenshot biosa pa da vidimo u cemu je problem. Ako nije degradirao i uz malo srece I7 920 trebalo bi da ide oko 3.7-4.0ghz na default naponu. Osim ako nije revizija C1. I da, tesko ces sa tim kulerom moci OC. Nehalem zna fino da se greje ako je HT ukljucen.

Poslednja izmena:
Zaboravio sam da kazem da sam nakon blue screena sa fabrickog biosa presao na F13, pa sam onda vratio na F12. Kada je sve na def vrednostima komp radi perfektno,sve testove prolazi, sem sto sam prebacio na ahci mode zbog ssd-a. Jel moguce da ova 3 modula sto sam dodao mogu tako da za......ju.....
Pre upgrada memorije mi je racunar radio na 3,8ghz bez problema........

Stavio si vise modula, moguce da trazi vise napona sam memorijski kontroler, tako da za pocetak, probaj da povecas QPI/VTT1.35v...obavezno stavi performance enchancet na standard ,,, pogledaj i ove parametre QPI clock Ratio x36/UnCore clock ratio x16

Ovo su ti neka moja podesavanja, 19x200 na kojima ga drzim stalno, C1 je stepping procesora, jedino sto ja imam 3x4gb ram 1.5v, mada svejedno imao sam i 6x1gb i radilo je isto ok

Ne znam ni sam sta se desilo zbog dodavanja memorije, racunari su cudo :D
Hvala na savetu,pokusacu to da uradim cim dodjem sa posla. A da li memoriju da stavim na 1,65v, ili da ostavim na auto?

Ispostavilo se da je bios poceo da brljavi,kocio je i usporavao dok sam u njemu, resio da stavim ponovo f12 i sve radi kako treba.....

super sto je sve ok ;)

Nazad
Vrh Dno