Šta je novo?

Gigabyte DS4 + E6300 + 2x512 Geil PROBLEM

MarkoJ.

Slavan
Učlanjen(a)
24.06.2004
Poena
319
Urekao sam sam sebe kada sam pomislio da sve radi kako treba.
Naime stvari stoje ovako!

Gigabyte DS4(F6 bios)
E6300
2x512 Geil cas4 533mhz(sa sivim hladnjacima)
Leadtek 7300Gt ddr3
Chieftec 360watt(ATX-1136H)

Mucio sam se par sati da instaliram da mi hard radi u AHCI modu , nebitno instalirao win i drajvere i probao 3dmark kad ono puff!:crash:

Zaglupi se (zamrzne ekran) nekad posle 15sec nekad pri kraju testa , ali ga nikad nije odradio do kraja!

Nakon misljenja da mi je graficka neispravna donesem od druga 7600gt i isto!:wall:

Skinuo sam neki tester za proc i mem(kao prime , ne znam kako se sada zove) i probam procesor przi ga przi i nista! Probam mem kad ono posle 2-3 sec puff:S:
Izvadim jedan modul (probam samo sa 1 mem) sa jednom je radio test i 2-3min ali sa onom drugom pukne posle 1sec!

I sa ovom jednom se zaglupi kod 3dmarka(nekad da nekad ne , jednom je prosao i bilo je 13500 bodova sa 7600gt) , i ima neke cudne simptome , naime ima 70-80fps i secka ili preskace!U nekom trenutku mi se ucinilo da sam video cak i neke linije tj greske(ali dok su radili oba modula!)

Sta mislite sta je?
Jel mi slabo napajanje?
Da probam drugi bios?
Da nije do mem?
Da nije do proc?
Da nije do ploce?

Znaci prosla je instalacija win i svih drajvera i odma na prazan win 3d test i tortura mem i
crash!

Kada sam testirao 3dmark sve je bilo na default vrednostima , nista klokovano!

Pomozite!

p.s. koristio sam i 91.47 i 84.66 drajvere ali isto!

Mislim da je to napajanje dovoljno da tera sve na def bez ikakvih problema pa bih ga eliminisao kao problem u startu. E sad jedino sto mogu da ti savetujem je da probas da iskljucis sve moguce u biosu (fdd; muzicku, mreznu, paralelni i serijski port i sve ostalo, da namestis manuelno neke tajminge za memoriju ali ih ipak olabavis malo pa da probas onda). Takodje ako taj drug ima i ddr2 probaj njegove module. Ukoliko nedodje da problema tako sa svim pogasenim palis jednu po jednu stvar i gledas sta prouzrokuje problem.

Prodaj nebih ja bas tako lako otpisao napajanje, to bese ono sa samo jednom +12 granom ? ili ? u svakom slucaju ako mozes proveri i napajanje tj. pozajmi od nekog jace.

DEFINITIVNO probaj sa drugim napajanjem.

Ja sam skoro sklapao jednu masinu, i isto sam bio stavio dve Geil memorije, 512MB sa sivim hladnjacima. Dva dana je masina radila kao sat, a onda je krenulo sve da puca. Masina uopste nije OC. Ispostavilo se da je memorija u pitanju, oba modula! Vratio sam memorije, zamenili su mi za Corsair i od tada sve radi kako treba.

Probaj prvo da zamenis memorije, izgleda da je uvezena neka losa serija!

Posto imas chieftec napajanje probaj sa iskljucivanjem C1E funkcije CPU-a u BIOS-u/ moguc je i takav problem imao sam slicna iskustva sa Chifom i P4 2M procesorima.
Nije mi jasno zasto si digao HDD u AHCI modu, iako imas 1 HDD lepo ti podigni sistem na RAID grani bez konfigurisanja RAID-a, samo postavi HDD na RAID u BIOS-u, i stavi mu drajvere za isti, pa da vidis promenu :) :trust:
:wave:
edit:
Ako je RAM u pitanju uzimaj Corsair ili Transcend!

Poslednja izmena:
@smarac
Prodaj nebih ja bas tako lako otpisao napajanje, to bese ono sa samo jednom +12 granom ? ili ? u svakom slucaju ako mozes proveri i napajanje tj. pozajmi od nekog jace.

Da mislim da jeste sa jednom 12v grnom!
Ali drugar ima isto takvo i gura amd ([email protected],2x512mb,2harda,2cd-a,jacu graficku tj 7600gt,tvkartu,zvucnu i radi mu kako treba!)
Meni je to napajanje do nedavno teralo Nf7-s,athlon [email protected] i 2x256mb i gf4ti sve klokovano!

Probacu sve valjda nije do napajanja ***!

@Yoti
Nije mi jasno zasto si digao HDD u AHCI modu, iako imas 1 HDD lepo ti podigni sistem na RAID grani bez konfigurisanja RAID-a, samo postavi HDD na RAID u BIOS-u, i stavi mu drajvere za isti, pa da vidis promenu

Procitao sam ovde negde da brze radi u AHCI modu! A imam WD250gb 8mb sata2 1komad

Mogu ja opaliti sistem ponovo ako mislis da ce bolje da radi ako stavim tamo na raid mod!

@Falcon
Ja sam skoro sklapao jednu masinu, i isto sam bio stavio dve Geil memorije, 512MB sa sivim hladnjacima. Dva dana je masina radila kao sat, a onda je krenulo sve da puca. Masina uopste nije OC. Ispostavilo se da je memorija u pitanju, oba modula! Vratio sam memorije, zamenili su mi za Corsair i od tada sve radi kako treba.

Probaj prvo da zamenis memorije, izgleda da je uvezena neka losa serija!

Juce nesto sam na brzaka isprobao ali jedna memorija nekako radi a druga odma puca!
Nisam jos probao u biosu da manuelno namestim tajminge , probacu pa cu videti!

Od memorije cini mi se mogu da uzmem sada samo Takems 667mhz

Poslednja izmena:
Samo ti digni sistem na RAID grani :), a uzmi taj RAM na probu nista te ne kosta.

Evo probao sam da olabavim tajminge na 5-5-5-15 i sa samo jednom memorijom i opet puca 3dmark !Probao sam i sa vecom strujom 2.0 i 2.1v ali isto! i to pri 533mhz nista klokovano!

Zanimljivo je da sa drugom grafickom tj MSI 7600gt nekad pukne nekad ne(ali uglavnom secka i preskace a da pri tom ima dosta frejmova!)

A sa leadtek 7300gt ddr3 pukne odma na pocetku 2 scene(igre)

Neverujem da ova mala graficka vuce vise struje od ove vece i jace i da mi nesto napajanje zz!

Poslednja izmena:
Ja sam imao 380 w napajanje cooler master i nije bilo dovoljno za moju konfu koja je u potpisu,a skoro je ista ko tvoja,tj sa karticom od ortaka,tako da bi ja probao drugo napajanje pod obavezno,sad sa 450 radi kako valja...

Marko, POD HITNO ISKLJUCI AHCI mod!!! Tvoj HDD ne podrzava tu funkciju, i promeni napajanje obavezno(min.400W)!

Evo probao sam rame kod drugara koji ima isto gigabyte plocu ali 945 chipset i pentium D 3.0ghz i rade bez greske!Sve prolazi (3dmark , igre,testove)

Mislim da nisu rami onda!

Probacu onda graficku kod nekog , nadam se da nije ploca ili proc tj da je napajanje!

Probaj odmah napajanje,i skrati muke,inace ti treba jace...Kazem ti imao sam 380 w coller master i mucilo se sa mojom mashinom...

Kupio si jako dobru konfiguraciju.To je optimum i najbolja kupovina u odnosu cena-kvalitet.Ono shto sigurno trebash staviti je sigurno napajanje.Teshko je sada reci shta je sluchaj kod tebe.Da sam blizu pa da dodjem i vidim.Ovako samo nabadamo sugestijama.
Podeshavanja u BIOS-u mogu da zezaju a moze da bude i PSU kod tebe...

Probao sam i graficku i radi bez greske!(5000 bodova u marku05 na obicnoj konf athlon64 @2.5ghz)

Da poslusacu za raid mod(u vezi harda) pa cu dici sistem ponovo!

Iscupacu neko jace napajanje da probam pa cu videti , posto i ja sada sumnjam da je slabo za ovo moje (i pokazuje na 12v 11.6v)

Nadam se da je napajanje ,bolje nego da je ploca!

1. Ako ti 3DMark puca u testu graficke (a ne procesora) onda je najverovatnije u pitanju slaba 12V grana koja ne moze da da dovoljno struje za GPU.

To sto jedan modul radi, a drugi zeza -- Geil memorija nije bas 100% kompatibilna sa mnogim plocama i BIOS-ima cak iako proizvodjac ploce kaze suprotno. Ja sam imao problema sa ASUS P5LD2 i Geil-om (koji je inace na Qualified Vendors List) dok nisam nabavio Corsair.

U svakom slucaju, na single core procesoru ce ti i Geil raditi bez problema (meni je radio sa Pentium 630 u kombinaciji), ali sa dual-core (Pentium D 8xx i 9xx ili Core 2 Duo) koji vise opterecuju memoriju (veci protok zbog dva jezgra) slabe su ti sanse.

Uzgred, to sto radi kod drugara ne mora da znaci da je 100% stabilna/ispravna. Meni Geil memorija nije pucala ni u igrama, ni u memtestu, ni u goldmemu, ni u 3DMarku, nego u DivX dekodiranju/enkodiranju ili SNM memory testu. Savetujem da ipak uzmes Corsair.

Sto se tice AHCI i price da tvoj hard ne podrzava AHCI to je glupost. Prvo, AHCI je samo naziv za mod rada SATA kontrolera u kome su dostupne i napredne funkcije tipa NCQ i power management koje podrzavaju skoro svi SATA diskovi druge generacije. Drugo, razlike izmedju AHCI i RAID moda nema dok se ne doda drugi disk i ne postavi u RAID0. Jedina prednost RAID moda je sto mozes kasnije dodati disk u niz ako budes hteo. Dakle, slobodno ostavi AHCI ili ako ce reinstalirati XP (sto je pozeljno ako ti je racunar pucao) mozes da stavis i RAID mod ako planiras da dodas disk kasnije.

Sto se tice napajanja, pozeljno je imati napajanje sa dve grane od 12V.

12V2 grana mora biti u stanju da izdrzi kontinualno opterecenje od 13A i 16.5A u trajanju od 10ms. Ovo su cifre koje Intel navodi za 775_VR_CONFIG_5A procesore sto je najpribliznije Core 2 Duo procesorima izuzimajuci naravno X6800 za koji je potrebno nesto vise. U svakom slucaju bez krstenog napajanja od bar 450W ja ne bih nastavljao.

Poslednja izmena:
1. Ako ti 3DMark puca u testu graficke (a ne procesora) onda je najverovatnije u pitanju slaba 12V grana koja ne moze da da dovoljno struje za GPU.

To sto jedan modul radi, a drugi zeza -- Geil memorija nije bas 100% kompatibilna sa mnogim plocama i BIOS-ima cak iako proizvodjac ploce kaze suprotno. Ja sam imao problema sa ASUS P5LD2 i Geil-om (koji je inace na Qualified Vendors List) dok nisam nabavio Corsair.

U svakom slucaju, na single core procesoru ce ti i Geil raditi bez problema (meni je radio sa Pentium 630 u kombinaciji), ali sa dual-core (Pentium D 8xx i 9xx ili Core 2 Duo) koji vise opterecuju memoriju (veci protok zbog dva jezgra) slabe su ti sanse.

Uzgred, to sto radi kod drugara ne mora da znaci da je 100% stabilna/ispravna. Meni Geil memorija nije pucala ni u igrama, ni u memtestu, ni u goldmemu, ni u 3DMarku, nego u DivX dekodiranju/enkodiranju ili SNM memory testu. Savetujem da ipak uzmes Corsair.

Sto se tice AHCI i price da tvoj hard ne podrzava AHCI to je glupost. Prvo, AHCI je samo naziv za mod rada SATA kontrolera u kome su dostupne i napredne funkcije tipa NCQ i power management koje podrzavaju skoro svi SATA diskovi druge generacije. Drugo, razlike izmedju AHCI i RAID moda nema dok se ne doda drugi disk i ne postavi u RAID0. Jedina prednost RAID moda je sto mozes kasnije dodati disk u niz ako budes hteo. Dakle, slobodno ostavi AHCI ili ako ce reinstalirati XP (sto je pozeljno ako ti je racunar pucao) mozes da stavis i RAID mod ako planiras da dodas disk kasnije.

Sto se tice napajanja, pozeljno je imati napajanje sa dve grane od 12V.

12V2 grana mora biti u stanju da izdrzi kontinualno opterecenje od 13A i 16.5A u trajanju od 10ms. Ovo su cifre koje Intel navodi za 775_VR_CONFIG_5A procesore sto je najpribliznije Core 2 Duo procesorima izuzimajuci naravno X6800 za koji je potrebno nesto vise. U svakom slucaju bez krstenog napajanja od bar 450W ja ne bih nastavljao.

Ko nam je opet dosao :banana: :cigar:
AF zar se ne povecava minimum transfer rate-a ako stavimo HDD na RAID granu :trust: Koliko sam gledao, INTEL uvek dize OS na RAID grani kod svojih test masine iako imaju jedan HDD u konfiguraciji?!
Ako li gresim, molim te objasni :)
:wave:

Poslednja izmena:
Urekao sam sam sebe kada sam pomislio da sve radi kako treba.
...

Hmmm, meni deluje kao da je jedan od tih modula neispravan ili da napajanje štuca. Ja sam upravo sklopio DS4+6300+2x512 Geil (doduše, narandžasti :p) i sad testiram 7x400...

Što se tiče AHCI moda, preporuka svima sa GA pločama, na adresi http://www.gigabyte.com.tw/Support/Motherboard/Driver_DownloadFile.aspx?FileType=Driver&FileID=2780
je image sa drajverima za ICH8R, redovno F6 kod instalacije Win ili slipstream sa nLite i sve radi kako treba u AHCI modu bez problema, sem onog čekanja posle posta. Plextor 716 uredno butuje na PATA kontroleru sa uključenim i Native SATA 0-3 i AHCI, so... za sad sve prilično glatko ide na skoro identičnoj konfiguraciji što se tiče MB+CPU+Mem. Ili ću i ja da se ureknem do ujutru... :d

Si poslusao coveka i sve reinstalirao bez AHCI mod-a? Moguce da te to zeza, a takve probleme pravi memorija.

Nabavio sam jace napajanje Chieftec CFT-620A12S ,
Iskljucio AHCI mod i digao ponovo win preko Raid moda ,

i opet zakucava ...:wall: :wall: :crash:

Poludecu vise!

Ljudi pomoc! Uzeo sam od drugara transcend 667mhz 2x1gb i isto se zakucava!

Sta da radim?

Jel ploca? Probao sam sve moguce bios-e F2,F3,F5 i F6 i isto!

Jel procesor?

Pomagajte!

Nakon mnogobrojnih izgubljenih sati testiranja i njakanja evo da sapostim na cemu sam.

Naime ipak je trebalo jace napajanje!

Nakon frustracije i pucanja u 3dmarku 2003 probao sam 3dmark2005 i 2006 i za cudo tamo je prosao test bez greske!

Ne znam ili je taj 3dmark bagovit ili meni nesto ne radi kako treba! Probao sam vrtiti dual prime i radi bez greske!
Sada sam probao super pi i memset i isprobao jednu memoriju pa onda drugu!
Jedan modul radi jedva na 700mhz pri 5-5-6-12 i 2.1v a za veci klok puca nece ni da se digne bios!Veci napon takodje zakucava!
E a drugi modul evo sada sam ga digao i przim ga na 800mhz isti napon i latency otprilike isti(i da napomenem da sam taj drugi modul pri isto 700mhz mogao zatezati do 5-4-4-10 i radio je ok!)

Mislim da nije normalno da je jedan modul toliko slabiji od drugog ne ?

Graficka je ispravna(klokuje se 630/840) i imao sam 5400bodova u 2005!

Procesor takodje prolazi krckanje na 2.8ghz pri standardnom naponu (temp pri full loadu za oba jezgra je 60/59 mereno sa core temp) u praznom hodu je ispod 40.

Tako da ako smem reci(da se ne ureknem ponovo) da mi se cini da je sve ok OSIM tog Geil rama!
Napominjem u pitanju je Geil 533mhz sa sivim hladnjacima 4-4-4-12 !

Izgleda da mi je upao jedan slabiji ili cak falican modul , u svakom slucaju uzecu neku zamenu.

Nakon mnogobrojnih izgubljenih sati testiranja i njakanja evo da sapostim na cemu sam.

Naime ipak je trebalo jace napajanje!

Jedan modul radi jedva na 700mhz pri 5-5-6-12 i 2.1v a za veci klok puca nece ni da se digne bios!Veci napon takodje zakucava!

Izgleda da mi je upao jedan slabiji ili cak falican modul , u svakom slucaju uzecu neku zamenu.

Čekaj, jesi ti to sve probao na default taktovima i jesi zamenio napajanje na kraju? Nisam baš sve pohvatao, ali cenim da je taj modul OK ako prolazi testove za ono za šta je deklarisan, a to je 533/4-4-4-12.

Ono što je meni interesantno, vezano za GEIL memorije, imao sam ranije DDR500 Ultra module na kojima je pisalo 2.5-4-4-7, dok je na sajtu u nekom pdfu stajalo 2.5-5-5-9, naravno, krv sam propljuvao dok sam ukačio zašto je comp nestabilan na 4-4-7 čak i na 200MHz. Sad opet, ovi Orange Ultra su deklarisani na sajtu (a i na njima piše) 800@4-4-4-12, a Everest prijavljuje ove tajminge samo na 533, dok za 800 kaže da bi trebalo da bude 5-5-5-18. Na sreću, praksa pokazuje da memorija ide do 900 na 2.1V i 4-4-4-12, tako da ovog puta nisam imao problema s tim stvarima, ali defintivno Geil se nije proslavio s označavanjem memorija.

mickeyrs: nije da se geil nije proslavio samo malo dublje treba uci u tu problematiku i tumacenje. Naime ta ultra 800mhz ce i da radi na 4-4-4-12 ali ukoliko je maticna prepozna i postavi da radi na 2.1V (sto sam negde i procitao; doduse i dekara mi je to potvrdio kada sam kupovao istu mem od njega).

Kako sam se resio na upgrade, procitah mnogo tekstova i vidim da gygabite ima generalno velliki problem sa kompatibilnoscu.

vidi temu :
http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=46921

kao i spisak memorije:
http://www.gigabyte.com.tw/FileList/MemorySupport/motherboard_memory_ga-965p-ds4.pdf

Nema gigabyte nikakav problem osim sa neznanjem kupaca.To ne vazi samo za gigabyte,nego i za Asus i ostale brandove.
Ja sam stavljao u moju GA i Intel badaxe plochu svakakve module i grafichke karte.Sve radi bez ikakvih problema.
Ali zato sam platio dobro napajanje,pa onda kachio snaznu mashinu.Drugo,nije svako za klokera.Treba iskustva.Userima na pomenutim sajtovima mnogi na ovom malenom srpskom forumu mogu da predaju rachunarstvo a pogotovo overklokovanje,,,zato batalite verovanja svemu shto prochitate tamo..praksa samo i nishta drugo...

Poslednja izmena:
mickeyrs: nije da se geil nije proslavio samo malo dublje treba uci u tu problematiku i tumacenje. Naime ta ultra 800mhz ce i da radi na 4-4-4-12 ali ukoliko je maticna prepozna i postavi da radi na 2.1V (sto sam negde i procitao; doduse i dekara mi je to potvrdio kada sam kupovao istu mem od njega).

Tako je a kao ilustraciju i potvdu citiracu Tony-ja iz ocz-a:
For 6400 or higher products you will see a max speed in the SPD table of 800MHZ and 5-5-5-15 timings, this is completely normal, the modules need to be set up manually from bios for rated timings and voltage. We have set the SPD this way to enhance compatibility. Motherboards for Conroe and AM2 are still quite new and bios files are still not fully tweaked for performance or compatibility, our new SPD's will help a great deal with this issue.

OK, u pravu si za ove DDR2 module, ja sam uzeo u obzir i dešavanja koja sam imao sa DDR500 Ultra memorijom, inače sad sam baš probao sve na Auto i tačno ih je ploča stavila na 800@5-5-5-18 na 1.8V, probao samo da spustim tajminge i neće da prođe post ako se ne digne napon, tu zaglavi, so, u pravu ste, nisam se preterano udubljivao u problematiku, srećom, pošto je proradilo iz prve. :D

Nego, da priupitam, kad smo u već u threadu koji sadrži i 6300 i DS4 i Geil, pa da ne otvaram novi, kako naterati ploču na više od 450FSB? Memorija oće do 985 na 2.1V, cpu do 3.18, možda bi hteo i više, da tu nije kraj na 450-452 x 7? Ne bi ga ja nešto mučio više od ovih 3GHz za svaki dan, samo mi lepše izgleda 6x500 nego 7x430. :d De beše može da se nađe onaj tesktić o rekalkulaciji FSBa kad se smanjuje množilac, možda me to zeza, jer mi izgleda da bi procesor mogao i više umesto da se cela mašina prosto vrati na default kako pređem 450FSB.

BTW, upravo ga testiram na 1.3V (BIOS, CpuZ kaže 1.264, Gigabyte Easy Tune 1.32/1.34), 62 i 60 temperature jezgara posle 25 min dual prime... Šta mislite, dal' nije cooler legao kako treba/pasta se zgrčila na nekom delu (CM Nano, jedva je razmazah i to ne baš nešto najlepše + sam malo mrdao cooler pri montaži) ili je heatsink takav da ne naleže kako treba ili se prosto dva jezgra različito zagrevaju? Dok su išla do 68 stepeni, oba su umela da budu na max 68, bez nekih oscilacija, na ovim nižim temperaturama uvek ima oko 2 stepena razlike između core 0 i core 1? :trust:

A super je i što mašina potpuno normalno radi i kad je CPU usage 100%, tj. može komotno da se radi i sa dual prime u pozadini, bar ja ne primećujem u desktop operacijama da mi nešto drlja u pozadini... :,,:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno