Šta je novo?

Gigabyte 3d Cooleri

E ne da ste smorili, nego ubili ste i poslednjeg gremlina od smora! Gnjavezi jedni obicni. Da sam ja moderator, ceo ovaj thread bi leteo u korpu za otpatke k'o prepecena pegla stara 30 godina!

Ali da ja ne bih otisao u preveliki offtopic, situacija sa GB 3D kulerom je upravo takva kako ste je opisali; nit' smrdi, nit' mirise. TT je bolji, ali znate kako kazu: bolje vrabac (iliti GB 3D kuler) u ruci, nego golub na grani (TT12, istina je tamo negde... 😀 )

Uostalom, koga je briga za 1 ili dva stepena razlike u temperaturi??? Ja priznajem samo >=5 stepeni razlike. Sve ostalo se moze kompenzovati sa otvaranjem/zatvaranjem kucista, finom modifikacijom napona, 50 Mhz manjim OC, ili slicno! Hmpf.

Ljudi zaboravili ste zbog cega sam pokrenuo ovaj thread?Ko ima njegova iskustva i utisci.Ja cu nesto da postavim cim se dokopam digitalnog fotoaparata.

Dosadan si! 😉

Ljudi zaboravili ste zbog cega sam pokrenuo ovaj thread?Ko ima njegova iskustva i utisci.Ja cu nesto da postavim cim se dokopam digitalnog fotoaparata.
evo...kupio sam 3d gb kuler ultra 31(bakarna verzija)...cena je 3400din..ne zato sto je najbolji nego zato sto nisam nasao Zalman 7000.Utisak:dobar je,nije bucan kao sto bi covek pomislio kada cita testove,,,duva kao lud i po celoj ploci (i to dosta snazno na 2500rpm).posle igranja far cry situacija je bila sledeca:
nije prelazio cpu 51c. 3000 rpm
nije bucno...nisam se pokajao...eto toliko

Poslednja izmena:
Uskoro test jednog od tih kulera na Benchu 🙂, nesto tipa u utorak.

Btw, nije los, ali nije ni spektakularan. Ipak je Hyper 6 majka Mara 🙂.

Delija:3D cooleri zahtevaju "malu" izmenu protoka vazduha za najbolje perfomanse.Lose namesten tok vazduha moze znacajno da utice na temperaturu(3-5 stepeni). ,)
Evo jednog paradoksa za tebe delija:nizu temp dobijam sa zatvorenom stranicom nego sa otvorenim kucistem(bocni ventilator nije ukljucen,a otvor sam privremeno zatvorio zbog testa jer ometa protok vazduha i kuca vece temp).Samo sam jednu sitnicu izmenio.Pogodi sta. 😛
Zbog slabog(citaj:ako nema dodatnog ventilatora ispod napajanja) ili lose namestenog protoka vazduha,3D cooleri mogu da naprave pakao u kucistu,jer razduvavaju vazduh u krug 360 stepeni.To znaci da duvanje 360 stepeni u krug moze da bude super ili nevidjeni ocaj.Da li sada zvucim dosadno nekome? 😉
Fotose hocu da postavim sa objasnjenjima(i nacrtano na fotosima)sta i kako. 🙂

NARAVNO da je HYPER 6 majka mara.

Poslednja izmena:
Ne znam, po meni to nije paradoks, i meni su sa zatvorenim kucistem nize temperature.
Promaja, bato! 😀

p.s. Salio sam se za doticni komentar! U principu, nisam kompetentan da dajem takve komentare, posto i sam umem da smorim oko neke teme koja mene kopka, a druge bas i ne tangira mnogo. :d

najbolje resenje:2x8 podesene da izduvavaju iz kucista,zatvoreno kuciste.provereno tacno.e sad,meni su mosfetovi 2 klase,2 komada pa se malo vise greju..a ovaj 3d je za njih melem na dusu 😀 on u sustini pravi odlicnu promaju 360 stepeni oko sebe....ove dve osmice lepo izduvavaju topao vazduh i to lepo radi...evo jednog od monitoringa prilikom igranja Far Cry:

Prilozi

• temp.webp
    temp.webp
    185.4 KB · Pregleda: 62
@GIGAFAN pa dobro ta bi sa tim objasnjenjima?
mrzi me da isprobavam sa okretanjima fanova pozadi...
Inace imam donji fan na PSU
Kad sam vec kod tog ventilatira da li neko zna gde mogu da nadjem ventilator 80 debljine 1 cm da ga zamenim posto je ovaj blagi ocaj...
Da li bi bilo OK da umesto njega montiram obicnu 80-icu samo sa spoljasnje strane PSU (znaci da "visi" u kucistu sa napajanja)?

Cemu nestrpljenje?

😀 Evo i obecanih slika sa uputstvima:

Na slici 1 vidite tokove vazduha u mom kucistu.Linija 4(CRNA) pokazuje kako je izgledao protok vazduha pre nego sto sam skinuo poklopac za 5,25 inchne uredjaje sa prednje maske(SLIKA 2).Kao sto se vidi veci deo svezeg(citaj hladan)vazduha je prolazio pored coolera(pored usisne oblasti oznacene plavim) ne ulazeci u njega+ je topao vazduh iz graficke dodatno pogorsavao stvar.Protok vazduha je bio takodje manji(ventilatori su bili isti i pre i posle),sto je izazivalo da topao vazduh prakticno kruzi kroz ventilator.Ona budza od kablova bi trebalo da bude prislonjena uz jednu od stranica kucista(u mom uz stranicu koja se skida),jer 3D cooleri usisavaju vazduh, i sa donjeg, i sa gornjeg otvora za usisavanje vazduha(otprilike pola-pola).Diskove sam ovako namestio zbog njihovog hladjenja jer se manji deo vazduha usisava kroz drugi otvor za floppy i hladi hardove(LINIJA 2).Hard koji je pomeren unazad omogucava da deo svezeg vazduha koji ulazi sa donje strane osim sto hladi hardove sa donje strane ide i na graficku(LINIJA 3).Mali deo vazduha odmah odlazi u napajanje(LINIJA 1),ali to ne utice na hladjenje ostatka sistema(a poboljsava hladjenje napajanja).Kao sto vidite(LINIJA 1) dobar deo svezeg vazduha dolazi do 3D coolera(u ovom slucaju 3D cooleri pomazu hladjenju ostatka sistema).
Veci deo onoga o cemu sam hteo da vas posavetujem verovatno ste shvatili iz ovog opisa.A sada ono cuveno ALI.Ono sto se ne vidi na slici je da deo toplog vazduha(kod mene gotovo zanemarljivim delom) ipak prolazi kroz 3D cooler,a to je zbog visine grafice kartice(kad se uzme povrsina ploce za vodoravnu povrsinu),jer topao vazduh sa graficke ide na gore uz samu stranicu koja se skida,pa zbog visine 3D coolera kroz gornji deo usisava deo vazduha sa graficke.Ovo se da eliminisati coolerom koji se nalazi na bocnoj stranici,blize zadjnoj strani,na visini usisnog otvora 3D coolera ili ispod visine graficke(ovo vec pretpostavljam da znate 😀 ).Za dobar protok vazduha pomaze samo ako vazduh ulazi kroz jedno od dva gornja mesta(kod mene ispod CD rezaca).
Neko pitanje? 😀 :smash: :d

P.S.Izvinite zbog kvaliteta slika. :d Ovo ne pomaze ako nemate dodatni zadnji vetilator :d :smash: 😛

Prilozi

• slika 1.webp
    slika 1.webp
    233.9 KB · Pregleda: 76
  • slika 2.webp
    slika 2.webp
    61.5 KB · Pregleda: 71
Poslednja izmena:
ovi kablovi ti smetaju.ja sam morao da ih sklanjam sto sam vise mogao jer mi je jedan ventilator na vrhu kucista,okrenut spoljaa drugi na zadnjoj ka spolja...

Poslednja izmena:
Po toj logici bi ventilatori na gornjoj stranici kucista trebalo da uvlace vazduh??!

Ustvari mozda bi najbolja bila jedna 12ica na bocnoj tacno preko procesora?

Poslednja izmena:
ja sklanjam kablove sto vise mogu tj.povezujem ih.meni osmice izbacuju vazduh ali je to mizerno.....
a za kablove sam prokometarisao sliku....dosta su mu nabacani...nesto je vezivao ali nije to onako kako je kod mene...

Nije moglo bolje.Necu da kablovi budu po celom kucistu,zato sam ih grupisao na jedno mesto(sto se pokazalo dobro za hladjenje.

Nazad
Vrh Dno