Šta je novo?

Gigabitna mreza

jaksaM

Čuven
Učlanjen(a)
28.11.2003
Poena
619
Imam TP-LINK gigabitni ruter i na njega sam do juce imao prikljucenih 6 kompova sa gigabitnom ethernet karticom. Danas sam u mrezu ubacio laptop koji nema gigabitnu karticu, i protok (prebacivanje) podataka izmedju kompjutera koji imaju gigabitne kartice je drasticno usporio.

Da li je sam ruter spustio brzinu protoka na 100mbps zbog nedostatka gigabitne kartice na laptopu?

edit: ruter je tp-link TL-SG1016D
os na 6 kompova je win7
os na laptopu winXp

Poslednja izmena:
Takodje, da li je moguce pristupiti konfiguraciji ovog rutera preko browsera kao sto pristupam WIFI ruteru na 192.168.1.1 i ako jeste, jel zna neko koja je adresa?

TL-SG1016D nije ruter vec switch, i nema konfiguracioni interfejs.

Moja greska, znao sam da je switch al sam permutovao. Al da nema interfejs to nisam znao.
Jel zna neko odgovor na prvo pitanje?

Vidi da li je na ostalim računarima i dalje gigabitna veza.
Probaj i da u drajverima forsiraš gigabitnu konekciju. Mada ne bi u opšte trebalo da uključivanjem sporijeg mrežnog adaptera spustiš brzinu ostatku mreže.

Disable-uj flow control na svih 6 racunara koji su gigabitni. Ides na podesavanja svake kartice u kontrol panelu, pa pod Advanced i iz padajuce liste izaberi Flow Control pa desno od toga idi na Disable.

Testiraj brzine onda pa javi da li je pomoglo.

Nisam uspeo da nadjem to podesavanje. To nije u Device Manageru?

To je u podesavanjima same mrezne kartice. Dakle control panel pa (u zavisnosti koji je OS) ides na networks pa desni klik na ikonicu mrezne kartice pa properties....

Nakon toga nadjes Advanced i tu bi trebalo da imas ovo sto sam ti rekao.

Poslednja izmena:
ok, hvala. pogledacu

Ne bi bilo lose ;)

Na kom portu ti je zakacen Laptop? Kontam ako je vec unmanaged switch da se sam prebcuje na 100mbit rezim rada ukoliko bi LAN1 bio 100mbit.

Zar neprebacuje ako je na bilo kom portu?

Nazad
Vrh Dno