Šta je novo?

Ghostovanje Win 7 sistema?

frenkyshka

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
30.09.2007
Poena
229
Interesuje me jel neko ima nekakva iskustva sa ghostovanjem novog os? Ja sam probao par puta i uvek nailazio na probleme pri restoru, i na istoj mashini i na drugoj mashini. Probao sam sa Norton Ghost. Ajd' da podelimo iskustva!

druze na sta konkretno mislis,ghostovanje samo operativnog sistema,bez drajvera i programa,ili komplet sa svim potrebnim drajverima i programima,ja licno koristim acronis za moje potrebe,napravio sam image i kad god mi zatreba za manje od 7 minuta tu je da vrati sistem u prvobitno stanje,e sad ima verzija acronisa koja dozvoljava da se na jednoj masini napravi image sa svim potrebnim drajverima i programima,a na drugoj totalno razlicitoj masini mozes taj image da iskoristis i instaliras os,ja doduse to nisam probao jer nema dobrovoljaca za eksperiment :D...za sad.

http://www.restore.rs/poslovni/atie_workstation.htm

Poslednja izmena:
Ja sam 8 godina koristio Norton Ghost, ali sam sada presao na Acronis. I kod mene se ispoljilo to "nefunkcionisanje" ghost-a, ali sam ja u mom slucaju to povezao sa promenom hardvera (koja je i bila baza za novi OS, tj. prelazak sa XP na 7). Razlog je sto imam low-budget plocu, a tesko mi je bilo da povezem kako bi eventualno drugi OS mogao da utice na funkcionisanje nekog softvera koji uopste ne radi pod njegovim okruzenjem...pa sam zato i posumnjao na hardver.

Poenta price: nisam imao zivaca da se mnogo upustam u pricu zasto ghost nece, video da svi hvale Acronis i presao na njega. Navika je zaj****a stvar, tako da bi mi uvek prijalo da se vratim na Ghost (mozda i bez nekog racionalnog razloga), ali za to sada nemam ni vremena ni zivaca. Acronis radi...paaaa...mozda mu malo manje vremena treba da napravi image koji, cini mi se, bude cak i malo manji (bolje kompresovan) nego ghost-ov, plus postoji i jos jedan, veci, stepen kompresije (od onog koji ja koristim), koji bude suvise spor, a ustedi se ~300MB, tako da njega ni ne koristim. To su plusevi... Minusevi, pa ima gomilu opcija koje ja necu nikada koristiti, a zbog njih mi ne deluje bas nesto preterano stabilno (kao npr. ghost). Ovde podrazumevam neke sitne "bugove" tipa kada kliknem na "browse" dugme da mu zadam lokaciju odakle ce da povuce image, to traje od 3 do 10 minuta (da, zaista - 3-10min. pre nego sto se pojavi "explorer" tree...i to cekanje uvek traje razlicito). E sad, ja to opet povezujem sa mojom debilnom plocom, i mozda nekim kontrolerom ili cime vec, a ne sa samim softverom...

EDIT: Da ne bude zabune, moj problem sa Ghost-om je totalno druge prirode u odnosu na tvoj...ja cak nisam mogao ni da dodjem do situacije da restore-ujem image, jer nisam mogao ni da ga kreiram, tj. ni da udjem u Ghost. Prijavljuje mi "CD rom boot priority ..boot ready", sta god to znacilo (cd rom je first boot device), i posle toga nista ne moze dalje, cak ni CTRL+ALT+DEL, jedino hard reset.

I jos jedna stvar, ja sam oduvek koristio Norton Ghost 2003, matoru verziju, posto ne volim da menjam stvari koje rade a samo zato sto je izaslo nesto novo...ali kada se preslo na SATA standard, uvek sam pre Ghost-ovanja morao da prebacim na IDE mode (ili AHCI ili zavisi vec od ploce koje je resenje pomagalo...ali native SATA nikada nije moglo). E sad, mozda su sa nekim novijim verzijama to omogucili, ne znam. Znaci uvek mi je trebao jedan extra ulazak u BIOS, i posle zavrsenog posla jos jedan, da vratim na SATA mode. Kod Acronisa ne gubim vreme sa ovim, radi normalno i u SATA mode-u.

Poslednja izmena:
Meni je Acronis totalno nepouzdan...Kada sam prvi put instalirao uspeo sam da uradim backup, proverim ga sa onim njihovim ''validate archive'' - sve ok. Ali kada mi je taj isti backup zatrebao, ''corrupted backup archive''.. Posle toga više nije hteo da pokreće backup uopšte nego ga kao stavlja u neki scheduler, ali ni start at once nema šanse da se pokrene, kao mrtav.
Sledeća verzija mi je imala isti problem, uopšte nije hteo da pokreće backup.
Sledeća, vrlo skoro izašla verzija mi je uništila win koji je radio savršeno (a zato sam hteo backup-ironije) tako što u svrhu backup-a tražio restart, a nakon restarta imam šta da vidim - krenuo da reparticioniše particiju (bez ikakve prethodne najave!) šatro da je smanji ... ja brže bolje prekinem ali bilo je kasno.. nastao je takav haos da sam podatke sa GetDataBack izvlačio 2 dana, kod druga.
Sada sam prešao na matori GHOST iz 90 i neke koji obavlja ono za šta je namenjen. Jeste da ne može da se stavlja na drugu mašinu ali bar radi ono što kaže da može.

Meni je Acronis totalno nepouzdan...Kada sam prvi put instalirao uspeo sam da uradim backup, proverim ga sa onim njihovim ''validate archive'' - sve ok. Ali kada mi je taj isti backup zatrebao, ''corrupted backup archive''.. Posle toga više nije hteo da pokreće backup uopšte nego ga kao stavlja u neki scheduler, ali ni start at once nema šanse da se pokrene, kao mrtav.
Sledeća, vrlo skoro izašla verzija mi je uništila win koji je radio savršeno (a zato sam hteo backup-ironije) tako što u svrhu backup-a tražio restart, a nakon restarta imam šta da vidim - krenuo da reparticioniše particiju (bez ikakve prethodne najave!) šatro da je smanji ... ja brže bolje prekinem ali bilo je kasno.. nastao je takav haos da sam podatke sa GetDataBack izvlačio 2 dana, kod druga.
Sada sam prešao na matori GHOST iz 90 i neke koji obavlja ono za šta je namenjen. Jeste da ne može da se stavlja na drugu mašinu ali bar radi ono što kaže da može.

meni se cini da nije problem u acronisu,nego u tebi,nesto si pogresio prilikom kreiranja image,nemoguce da ti ni jedna verzija nije radila kako treba.Pokusacu da postavim uputstvo za koriscenje acronisa...

Prilozi

• Pravljenje_rezervne_kopije_sistema_pomocu_Acronis_True_Image-a.pdf
    641.2 KB · Pregleda: 642
  • Vracanje_rezervne_kopije_sistema_pomocu_Acronis_True_Image-a.pdf
    474 KB · Pregleda: 939
  • Kreiranje_bootabilnog_CD-a_pomocu_Acronis_True_Image-a.pdf
    416.1 KB · Pregleda: 956
Poslednja izmena:
Mene je mucila ona mala particija od 100MB koju 7-ica napravi prilikom instalacije. Kada sam prvo napravio sistemsku particiju sa instalacionim CD-om XP-a, pa onda odradio instalaciju na tu particiju, sve je radilo normalno.

Koji si ghost koristio, koliko znam win7 trazi ghost 15

@ Sine nebojsa
Lepo što si okačio uputstvo, sigurno će dobro doći nekom, mada Acronis ima vrlo jednostavan interfejs i nije teško pogoditi pravu stvar. Ja nisam ništa grešio jer govorim engleski kao i srpski, tako da sam sve radio po PS-u, a tamo kada sam kliktao na ''start'' meni nije kretao nego je samo zatvarao prozor i dodavao nešto tipa ''scheduled task'' ne mogu tačno da se setim .. možda je to bilo samo kod mene, ne znam.
A za onaj resize partition, ,nisam ga prekinuo, greška, pustio sam da odradi do kraja ali mi je ipak uništio particiju, a posle sam našao na netu još mnogo istih slučajeva...
Nije mi namera da blatim Acronis a veličam Ghost, neka svako koristi ono što mu radi a poenta ovog posta neka bude da kada napravite backup obavezno ga u kratkom roku i isprobajte!

Kod mene radi bez problema. Ali....
Nisam mu dao da sam napravi hidden particiju od 100MB.U tom slucaju on sam napravi taj svoj folder u okviru Windowsa.

Ja sam acronisovao sa diska koji je imao hidden particiju na novi ssd bez te hidden particije i windows se svadjao i svadjao i nije hteo da radi... onda sam ga malo cackao boot alatima i na krjau je proradio (uz muku). Uvek imam hirens na usb-u, tako da koristim iz njega acronis.

Inace windows7 ima ugradjen mehanizam za pravljenje i restore image-a, pa ako vas ostali alati muce, probajte njega.

A jel ima neko iskustva sa ugradjenim u win7 ultimate backup/restore alatom?

Danas sam dosta cackao po Acronisu, inace koristim i njega a i Norton Ghost. Acronis true image home 2010 uspesno radi posao, danas provereno. Znaci image je napravljen na msi ploci, athlon 2 cpu, kasnije uspesno restorovan na msi - intel celeron pa onda i na asus - phenom i sve bez problema, cak je i drivere uspesno pronasao. Inace je image pravljen sa pratecim programima jedino sam cekirao opciju universal restore. Hmmm, hiden particiju nisam ni video, zapravo nisam ni obratio paznju mozda je i bila tu.
@mladj
''corrupted backup archive'' se i meni pojavio jednom i to na mojoj mashini, u pitanju je bio xp i acronis TIH 2009. Koji mu je problem nisam utvrdio samo znam da je image bio na istom disku samo u drugoj particiji. Za takve stvari preporucujem izvlacenje imagea na dvd, brzo, jednostavno i mozda najsigurnije resenje.
@Daki77
Kad kliknem na dugme browse nikad nisam cekao duze od 5sec, cak i kad je na kompu prikacen backup server plus fioka 400gb. Na koliko razlicitih mashina sam to uradio samo moj sto zna, jer je sve ostalo u medjuvremenu promenjeno. :p

Gledam potpis tvoje masine i odmah mi je sve jasno. Overklokovao si masinu i problem sa Acronisom trazi tu, masina ti nije 100 % stabilna. Naravno, moze da bude problem i u necem drugom, ali je velika sansa da je upravo to problem.
Po mogucstvu, kada radite ghost, vratite i proc i memoriju na fabricka podesavanja.

Poslednja izmena:
Acronis True Image Home 2010 koristio sam 10ak puta u raznim kombinacijama za win7 OS-om bio on 32 ili 64-bita i nisam imao nikakvih problema, tj. jedina stvar koju bi dodao da prilikom prenosa sistema na drugi komp treba obratiti paznju na Recover-y MBR-a hard diska jer u suprotnom gubite aktivaciju i licensu OS-a a u nekoliko slucajeva mi nije hteo uopste da podigne OS zbog toga.

U svakom slucaju jedan veliki + za Acronis.
P.S. Da ne bude zabune Acronis Disk Director Suite jos uvek nema podrsku za win7 i ako neke starije verzije dozvoljavaju instalaciju na isti

uzdravlje

Acronis True Image Home 2010 koristio sam 10ak puta u raznim kombinacijama za win7 OS-om bio on 32 ili 64-bita i nisam imao nikakvih problema, tj. jedina stvar koju bi dodao da prilikom prenosa sistema na drugi komp treba obratiti paznju na Recover-y MBR-a hard diska jer u suprotnom gubite aktivaciju i licensu OS-a a u nekoliko slucajeva mi nije hteo uopste da podigne OS zbog toga.

U svakom slucaju jedan veliki + za Acronis.
P.S. Da ne bude zabune Acronis Disk Director Suite jos uvek nema podrsku za win7 i ako neke starije verzije dozvoljavaju instalaciju na isti

uzdravlje

U kom smislu obratiti paznju, treba cekirati tu opciju ili ... ?

Da opcija treba biti cekirana, izvinjavam se na velikom kasnjenju sa odgovorom :)

Nazad
Vrh Dno