Šta je novo?

Ghost programi?

Stefan1

Čuven
Učlanjen(a)
05.09.2003
Poena
649
Cuo sam da postoje tzv ghost programi.
Koliko sam razumeo oni mogu da ti "vrate sistem "na pocetno stanje,valjda kao sostem restore opcija(nemojte da se smejete ako sam lupio 😀 ).

E sada kao sto i sami vidite nerazumem se u to,pa me interesuje prakticno sve o njima,sta su?,kako rade?,cemu sluze? usporavaju li sistem i jos po nesto

Pomoću ghost programa napraviš image (sliku) particije ili celog hard diska koju posle možeš da vratiš kad hoćeš.Konkretno,instaliraš Win,drajvere,programe i podesiš sve to i onda sačuvaš.Kasnije kad ti se javi potreba da reinstaliraš Win,umesto sve to da radiš iz početka nekoliko sati,ti bukvalno za 5 min vratiš image na particiju ili hard gde ti stoji Win (preporučljivo je ako imaš jedan hard da imaš dve particije sistemsku,dovoljno je 6-7 GB,i drugu gde čuvaš filmove,muziku,dokumenta... ,i image sistemske).
Ghost programi ti ne usporavaju kompjuter jer su aktivni samo dok praviš i vraćaš image,za razliku od System Restore koji je sve vreme aktivan i kad sa njim radiš povraćaj sistem ipak ostaje "zaprljan",doj je sa ghostom baš 100% onakav kakave je bio u datom trenutku.Preporučujem NortonGhost 2003 for DOS.Koristi search, dosta je rečeno o ovome.

Sa moje strane prepruka za "Acronis Trueimage". Poslednja verzija 8. Izuzetno razumljiva i jednostavna primena i čitav postupak se odvija u Windows okruženju. Koristim ga veoma često, čim primetim da mom PC-u fali jedna dlaka, odmah se fatam za Acronisa 🙂 . U zavisnosti od konfiguracije računara sliku "prelepljuje" za par minuta. Preporuka od sveg srca.

evo i ja dajem glas za acronis trueimage
danas sam ga isprobao prvi put i sasvim sam zadovoljan...

ni ja nisam zadovoljan sa sistem restore,a interesuje me moze li kod ghost programa,da recimo automatski pravi imageove novoinstaliranih programa.

Ghost software prvenstveno sluzi za pravljenje image-a diskova/particija...

Nazad
Vrh Dno