Šta je novo?

Ghost pitanja

• Začetnik teme Začetnik teme Sime
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Sime

Čuven
Učlanjen(a)
28.12.2001
Poena
619
Cesto mi se sje*ava drugi OS (win98) pa moram svaki put da ga instaliram. Onda mi je palo napamet da napravim ghost "sveze" instaliranog windowsa te da svaki sledeci put samo taj ghost snimim.
E sad pitanja:
1. Particija je 40gb i na njoj ima 30gb svega i svacega te sam do sada samo brisao sve foldere koje napravi windows i ponovo ga instalirao iz DOS-a. Da li je moguce napraviti ghost samo Win-a ili mora cela particija?
2. Kojim programom to mogu da radim? Najbolje resenje bi bio neki program koji ne zahteva windows vec radi iz DOS-a.

Ne razumem pitanje - pa Ghost je DOS program !?!?

Instalacija 98 zauzima manje od 300 Mb koliko se secam. Podelis disk na dve ili vise particija, jednu vrlo malo 1-2Gb na kojoj je OS i samo nju ghostujes, sve ostalo ide na druge particije koje nemas potrebe nikad da diras.

Iako vise volim ghost za Win98 je dovoljno i obicno kopiranje na neku drugu particiju ili direktorijum. Ipak mislim da ti je ghost mnogo elegantnije resenje.

...jednu vrlo malo 1-2Gb na kojoj je OS i samo nju ghostujes, sve ostalo ide na druge particije koje nemas potrebe nikad da diras.
Vec imam dve particije (20 i 40gb) i nesto mi je glupo da imam jos jednu samo za win98.

Da preformulisem pitanje: Da li postoji nacin da se "snimi" windows98 koji u sebi vec ima instalirane drajvere i programe bez njegove instalacije?

Trenutno problem resavam, kao sto rekoh, brisanjem svih dir-ova koje pravi windows (windows, program files...) i to je OK ali malo dugo traje i mrzi me da svaki put instaliram sve iznova (drajveri, pa VCD4 za koji mi treba IE5 koji win98 nema... VELIKO CIMANJE!).

Nadam se da sam sad bio malo jasniji...

Da preformulisem pitanje: Da li postoji nacin da se "snimi" windows98 koji u sebi vec ima instalirane drajvere i programe bez njegove instalacije?
Pa tome i sluzi Ghost.
Kao sto rece Drapin napravi jednu malu particiju (nije obavezno, ali je prakticnije) od 1-2GB na kojoj je Win98 sa svim instaliranim drajverima i programima koje svakodnevno (citaj cesto) koristis, sve to lepo podesis i onda sa Ghost-om napravis Image cele te particije (jedan ili vise fajlova koji mogu biti i kompresovani da zauzmu manje mesta) koji mora biti na nekoj drugoj particiji.
Kad krene da te zeza Win, a ti samo sa Ghsotom vratis sve kako je bilo (bukvalno raspakujes Image) i nema potrebe za bilo kakvim brisanjem, formatiranjem...
Ono sto je jos bitno jeste da na druge particije mozes da instaliras i druge programe ili igre (koji recimo zauzimaju mnogo mesta) da bi ti image bio sto kraci, jer bi ovako morao da pravis image particije od 20 ili ne daj boze 40GB sto je ipak mnogo

Nazad
Vrh Dno