Šta je novo?

"ghost"-ovanje hardova

• Začetnik teme Začetnik teme Chokky
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Chokky

Čuven
Učlanjen(a)
28.11.2003
Poena
619
Resio sam da se ponovim za hard i nabavio sam Seagate, 160GB, SATA disk. Sad bi zeleo da ono sto sam imao na starom, prebacim na novi. Stari je WD, 120GB, ATA i na njemu imam 3 particije: C - W98, D- podaci, E-XP. Posto sam zamenio i plocu, CPU, mem, grafiku, video sam da 98-ica ne radi na tom novom hardveru (doduse radi, ali je slika i ponasanje kompa kao da rade u "safe" modu). OK, nema veze, batali cu 98-icu, i preci cu samo na XP.
Moje pitanje glasi:
dali mogu da sa "ghost'-om prebacim staru XP particiju (E) na novi disk (C) i da bude bootabilna ili je neizbezno da ponovo instaliram XP na novi disk?

Poslednja izmena:
Ajd lepo upotrebi gornju opciju "Nadji u ovom forumu" koristeci reci: Ghost, Acronics....

Bilo je puno o tome na forumu... Al nema veze. Ovako sam ja to radio:
Imas dosta programa za taj postupak, a ja sam to uradio sa ACRONISom i bio sam prezadovoljan, stvarno ja sve uprosceno do maksimuma... Program se zove Acronis True Image i ima dosta opcija.. Verovatno ce ti zavrsiti posao. Moj ti je savet da ipak instaliras cist XP!

Posto si zamenio plocu, CPU, mem i grafiku bolje bi bilo da sve instaliras s nule, pa onda da napravis Image diska kao backup za ubuduce, a to mozes da odradis sa Ghost-om ili True Image-om. Oba rade posao dobro i priblizno isto, a svako ce iz nekih licnih razloga favorizovati jedan od ta dva iako se razlikuju u nijansama.
U svakom slucaju, i o jednom i o drugom je i vise nego dovoljno diskutovano ranije, pa potrazi...

OK, hvala svima na brzom odgovoru.....

Ja sam skoro imao isti problem, promenio hard i iskoristio stari image ali nije to, to. gomila programa kao sto je office, adobe acrobat... traze ponovnu aktivaciju jer se promenio hard i tako da je najbolje da instaliras sve od nule.

tako ti rade prodavci racunara, 1 ghost-image, pa bacaj na sve racunare...... e, ali kada image bacis na skroz drugaciji komp, dobijes masinu na kojoj winamp i exprorer ne mogu da rade istovremeno, a da neko ne krlja zesce......... ili explorer i...... bilo sta.......
znachi moguce je, ali ces i sam videti da treba da reinstallirash sys posle toga.....

To je tacno sto kazes, ali ja zelim da prebacim particiju E sa starog na particiju C na novi disk. Znaci, svi drajveri su vec ucitani i sve radi kako treba. Ako i neki program ne bude radio, samo bi njega instalirao, to bar nije problem. Mene zeza to sto ranije particija E nije bila bootabilna ( nego C gde sam imao 98, koji sada izbacujem). Pogledao sam malo program Acronis, ali on klonira, ili prebacuje sadrzaj celog diska a ne samo particije (ili sam lose procitao) a Ghost mi nije pomogao (particija C na novom disku nije bootabilna) !

a Ghost mi nije pomogao (particija C na novom disku nije bootabilna) !

Napraviš bar jednu particiju na novom disku. Na prvu particiju na novom disku prebaciš celu E particiju sa starog diska uz pomoć Ghosta - Partition to Partition (može i neki drugi program, apsolutno je sve jedno, svi rade isto).

Onda ubaciš WinXP instalacioni CD, bootuješ sa njega i pustiš recovery konzolu. Pustiš prvo fixboot, pa fixmbr i na kraju bootcfg /rebuild. I to bi trebalo da bude to.

Poslednja izmena:
Napraviš bar jednu particiju na novom disku. Na prvu particiju na novom disku prebaciš celu E particiju sa starog diska uz pomoć Ghosta - Partition to Partition (može i neki drugi program, apsolutno je sve jedno, svi rade isto).

Onda ubaciš WinXP instalacioni CD, bootuješ sa njega i pustiš recovery konzolu. Pustiš prvo fixboot, pa fixmbr i na kraju bootcfg /rebuild. I to bi trebalo da bude to.

Trebalo bi da bude, ali , nazalost nije. Jeste da je on poceo da se bootuje, ali kad je dosao da onog dela kada prikaze svetlo plavi ekran sa "welcome" tu se zaglavi......:-(

treba da instaliram na komp win xp, i zeleo bih da nakon instalacije xpa, drivera samo za plocu i modem, i aktivacije i dl update-ova (ovaj deo bih uradio kod druga jer jos uvek cekam svoj adsl) ghostujem sve sa norton 2k3, tako da ne moram svaki put da se smaram downloadom updateova (ima ih oko 200MB trenutno za moj release), nego samo format C: i recovery odmah.

moja pitanja:
1. da li ce kad uradim recovery moj win i dalje biti "legalan", t.j. da li ce mi vaziti aktivacija i wga?
2. naknadno bih eventualno dodao RAM i zamenio graficku (zato necu instalirati drivere pre bekapovanja)- da li ce to moci?
3. i najvaznije!!! u nortonu imam 4 opcije za vrstu image-a (default, nesto kao all image i jos neke dve) sta treba izabrati za ovo sto ja hocu?

treba da instaliram na komp win xp, i zeleo bih da nakon instalacije xpa, drivera samo za plocu i modem, i aktivacije i dl update-ova (ovaj deo bih uradio kod druga jer jos uvek cekam svoj adsl) ghostujem sve sa norton 2k3, tako da ne moram svaki put da se smaram downloadom updateova (ima ih oko 200MB trenutno za moj release), nego samo format C: i recovery odmah.

moja pitanja:
1. da li ce kad uradim recovery moj win i dalje biti "legalan", t.j. da li ce mi vaziti aktivacija i wga?
2. naknadno bih eventualno dodao RAM i zamenio graficku (zato necu instalirati drivere pre bekapovanja)- da li ce to moci?
3. i najvaznije!!! u nortonu imam 4 opcije za vrstu image-a (default, nesto kao all image i jos neke dve) sta treba izabrati za ovo sto ja hocu?
1.kako je bio pre backup-a, tako ce biti i posle 😀 (znaci, identicno 😉)
2.naravno da ce moci, ali ces posle "recovery-ja" svaki put morati da doinstaliras drajvere za vga (ukoliko prelazis sa nV na nV ili sa ATI na ATI onda odradi instalaciju pre ghost-a, mada je u principu isto ukoliko znas da pocistis posle repove, a ako nisi siguran odradi bez, pa kasnije kad zamenis vga i instaliras drajvere napravis novi image)
3.tebe zanima Partition->To Image opcija, pa izaberes source disk, pa source particiju, pa onda destination particiju (bilo koja druga particija na kojoj ima dovoljno mesta za image da ne bi morao da se split-uje u vise delova) i onda ce da ti ponudi kompresiju (slobodno izaberi high jer ide dosta brzo)
4.sve je maximalno jednostavno tako da ne mozes da omasis i jedini "problemi" nastaju kada hoces da selis Win sa particije na particiju ili sa diska na disk koji se resavaju onako kako sam ti vec rekao, a ukoliko odradis clean install, pa napravis image takvog OS-a i posle ga vracas na istu particiju neces imati problema ukoliko MBR nije ostecen (ako se to desi onda se to resava fixboot/fixmbr kombinacijom)
5.nema potrebe da formatiras HDD pre vracanja image-a jer je efekat potpuno isti - Ghost vraca stanje HDD u skoro identicno stanje kao i pre s tim da se samo menja raspored fajlova na disku, tj. njegova fragmentiranost sto nije problem 😉
6. ... 🙂

Nazad
Vrh Dno