Šta je novo?

Ghost diskovi_za sta sluze?

• Začetnik teme Začetnik teme MilanL
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

MilanL

Čuven
Učlanjen(a)
11.02.2004
Poena
604
Zdravo, zanima me za sta i kako sluze tzv ghost diskovi. Da li je to prosti bachup sistema ili oni sluze za totalnu instalaciju?

Da pojasnim...Ako ti nedaj boze padne sistem, ti lepo radi preventive napravis image cele particije na kojoj je sistem...Podignes sistem pomocu Ghost programa i jednostavno prevuces napravljeni image da ne bi ponovo instalirao ceo sistem.
Naravno, image snimis na drugu paticiju ili na CD a pre "ghostovanja" formatiras particiju na kojoj je "crknuti" sistem.

I ako imas srece, kao ja, ghost ti javi gresku da ne moze da vrati podatke na particiju, jer je nesto osteceno. A kada citam doticni dvd iz ghost explorera i odatle pokusam da povratim sve podakte - sve radi...

Postoji i mnoge alternative Ghost programu kao sto je npr. Image drive. Meni se licno ne svidja Ghost pa zato koristim gore pomenuti program. Sve u svemu, vredi napraviti image jer instalacija celog sistema+drajveri+programi znaju da potraju i po par sati, a ovako se sve odradi za 20-ak minuta.

meni se licno najvise svidja acronis trueimage

OK, acronis jeste odlican, ali kako radis sa istim, ako imas samo 1 Pc i jedan hard na njemu.Iz dos-a? kao i Norton ili...??

mozes sa njim napraviti bootabilan cd koji ima isti interfejs kao i windows verzija
sto je najbolje, cd je multisession pa posle samo dorezes image
ako imas jedan hard mozer uraditi image particije na fajl na drugoj particiji ili direktno rezati na cd/dvd

Filo je napisao(la):
mozes sa njim napraviti bootabilan cd koji ima isti interfejs kao i windows verzija
sto je najbolje, cd je multisession pa posle samo dorezes image
ako imas jedan hard mozer uraditi image particije na fajl na drugoj particiji ili direktno rezati na cd/dvd

Pa to isto moze i Norton 🙂

ja sam sebi uradio ovako - instalirao XP BEZ drajvera i iskljucio sve sto me nervira ... pola servisa, tletabis look and feel i sl ...
onda sam napravio GHOST image tako golog WinXP
ondak sam pomocu boot ghost diskete naterao Nera da mi napravi BOOT CD i metnuo sam GHOST image na taj CD...

sad mogu da dobijem svoj "omiljeni" sistem polu-spreman za 1-2 minuta uz pomoc tog boot CD-a umest oda se smaram ceo sat-dva ...

Vocko je napisao(la):
Pa to isto moze i Norton 🙂
moze
ali instaliraj acronis pa ces da vidis da je sve lepse, lakse i brze
to je ista prica kao i "sve sto moze xp moze i win2000 ali ljudi vise vole sareno" 😉

Filo je napisao(la):
moze
ali instaliraj acronis pa ces da vidis da je sve lepse, lakse i brze
to je ista prica kao i "sve sto moze xp moze i win2000 ali ljudi vise vole sareno" 😉

Tje da probamo, volim da eksperimentisem :d

btw w2k je zakon, samo mi nikako nije jasno zasto sam onda instalirao XP kada sam pogasio sav sarenis :wall:

Win2k3 mod workstation je zakon 🙂

zaboravih...
acronis radi IZ windowsa BEZ restarta u DOS
a win2k3mod kosta 10x od xp-a
ponekad i to treba uzeti u obzir

Nazad
Vrh Dno