Šta je novo?

GF2 vs. GF4

tex707

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
24.12.2001
Poena
680
Molim za savet....imam GainWard GF2Ti500 sa 64MB....cisto poredjenja radi, u 3dMark2001 daje oko 7100 poena (300/520MHz). Interesuje me koliko bih dobio kupovinom dobre GF4 kartice (dakle kvalitet adekvatan ovoj mojoj GF2) u OpenGL-u i u jedinoj "igri" koju koristim - Flight Simulator 2004. Napominjem da je ovj moj GainWard ViVo i da bi i sledeci GF4 takodje morao da bude ViVo.

Unapred hvala.

Pozdrav TEX. Najverovatnije je da bi dobio u brzini jer su GF4 kartice brze od GF2 ti kartica...

kUdtiHaEX je napisao(la):
Pozdrav TEX. Najverovatnije je da bi dobio u brzini jer su GF4 kartice brze od GF2 ti kartica...

Pitanje je KOJE GF4...imao sam kod sebe neku Eagle GF4, bio je neki MX ali ne znam tacno koji....ovaj moj GF2 ga je "oprao" apsolutno u svemu, kako testovi, tako i FS i CATIA.

Jel mora Ti4200?
Mislim da ih je malo na trzistu u VIVO varijanti za razliku od npr. 9000pro.

tex707 je napisao(la):
Molim za savet....imam GainWard GF2Ti500 sa 64MB....cisto poredjenja radi, u 3dMark2001 daje oko 7100 poena (300/520MHz). Interesuje me koliko bih dobio kupovinom dobre GF4 kartice (dakle kvalitet adekvatan ovoj mojoj GF2) u OpenGL-u i u jedinoj "igri" koju koristim - Flight Simulator 2004. Napominjem da je ovj moj GainWard ViVo i da bi i sledeci GF4 takodje morao da bude ViVo.

Unapred hvala.
Koji procesor?? Jel to bese na [email protected] na NF7S??
Ako je tako, onda je brzi i MX440SE.
Na mojoj makini (2GHz, rda+) sam sa albatron-om MX440se na defaultu imao oko 5xxx, a kada sam ga oc na 360 470 dobio sam 8000. Jedina mana je los 2D( u poredjenju sa mojom TI4200), sto mi je i strasno smetalo, a nije samo do albatrona, nista lepse nije bilo ni sa HIS-ovim modelom, kao ni sa INNO MX440SE.
Znaci, sa kupovinom MX440SE kartice bi vrlo malo dobio na brzini, a 2d bi te sigurno razocarao.
Pitanje je sta tebi treba, i koliko si para spreman da izdvojis, posto u obzir dolaze Ti4200, FXxxxx, Rade 9k(p)...

Na Athlonu XP@2GHz(fsb 166) KT400, Asus DeLuxe GF3Ti200@240/542 pravi oko 9800 3D markica. Valjda je Ti4200 brzi :D
Igrivo apsolutno sve u 1152x864

jaksa je napisao(la):
Jel mora Ti4200?
Mislim da ih je malo na trzistu u VIVO varijanti za razliku od npr. 9000pro.

Pa ne mora Ti4200....bilo sta sto je ViVo i radi znatno bolje od ovoga sto imam...jer za poboljsanje od 10-15% nemam nameru da dajem veliku lovu....mislim da stvarno ne bi bilo opravdano.

MarkoS je napisao(la):
...

Koji procesor?? Jel to bese na [email protected] na NF7S??
Ako je tako, onda je brzi i MX440SE.
Na mojoj makini (2GHz, rda+) sam sa albatron-om MX440se na defaultu imao oko 5xxx, a kada sam ga oc na 360 470 dobio sam 8000. Jedina mana je los 2D( u poredjenju sa mojom TI4200), sto mi je i strasno smetalo, a nije samo do albatrona, nista lepse nije bilo ni sa HIS-ovim modelom, kao ni sa INNO MX440SE.
Znaci, sa kupovinom MX440SE kartice bi vrlo malo dobio na brzini, a 2d bi te sigurno razocarao.
Pitanje je sta tebi treba, i koliko si para spreman da izdvojis, posto u obzir dolaze Ti4200, FXxxxx, Rade 9k(p)...

Da, 2.3GHz na NF7-S.
Siguran sam da je Eagle GF4MX440 radio losije...ne mnogo, ali losije...

Malopre mi covek ponudi 30E za moju karticu...a vidim da je ProLink Ti4200ViVo sa 128MB 169E, a GainWard (koji preferiram) Ti4800 ViVo sa 128MB 215E....pa nema seme da je ta kartica SEDAM PUTA bolja od ove moje...verovatno nema ni TRI puta bolje performanse, a narocito ne sto se ViVo-a tice...cak je moguce da ViVo nije znacajno bolji.

Ono sto mene interesuje je: STO BOLJI OpenGL (sto blize nedostiznim Quadro), dobre ViVo performanse (identicne ovima koje imam bi bile sasvim zadovoljavajuce) i da radi pristojno u npr. FS 2004. Naravno, nemam nameru da doplazujem 185E....

Nisu ti dobre cene koje gledas:
Msi Ti4200 VIVO:
Proizvod : Microstar GeForce4 Ti4200-VTD8X 128Mb DDR AGP
Cena : 143.75 € /bp
u pccentru, sad treba naci ko ce to da ti proda bez poreza, tj cekati da se taj vrati s mora ili gde je vec :)

Ne znam zasto insistiras na VIVO varijanti, ali to je naravno tvoja stvar. U svakom slucaju Gf4 Ti4200, naravno od MSI-a, u VIVO varijaciji...

E sad sto se tice dobitka u performansama u odnosu na tvoju trenutnu karticu, mogu da ti navedem samo cisto ilustracije radi moj skor u 3DMarku 2001 SE

13500, a masina je

P4 2.4Ghz na 2.4Ghz(dakle nije oc, kao ni graficka) na Asusu P4B533E.....

Sto se OpenGl-a tice tu je Nv car u klasi "igrackih" kartica, jer sije ATi za "tri koplja"

Dakle, uzmi onaj MSI sto ti Jaksa preporucuje i pevaj (mada i dalje nije jasno sta ce ti VIVO, kad je ono VI cista kozmetika)..,..

jaksa je napisao(la):
Nisu ti dobre cene koje gledas:
Msi Ti4200 VIVO:
Proizvod : Microstar GeForce4 Ti4200-VTD8X 128Mb DDR AGP
Cena : 143.75 € /bp
u pccentru, sad treba naci ko ce to da ti proda bez poreza, tj cekati da se taj vrati s mora ili gde je vec :)

Pa ja nisam ni pominjao MSI nego ProLink i GainWard...:)

Gledao sam cene na oglasima, naveo sam ih cisto kao primer. Nema veze, neka bude i 143E, to je opet doplata od 110E...da li se isplati je osnovno pitanje.

Pride, svaki Ti4200 moze da se prepravi u quadro, samo cackanjem drajvera. Tada su performanse u OpenGL-u stvarno odlicne.

Pozdrav!

tex707 je napisao(la):
...

Da, 2.3GHz na NF7-S.
Siguran sam da je Eagle GF4MX440 radio losije...ne mnogo, ali losije...

Malopre mi covek ponudi 30E za moju karticu...a vidim da je ProLink Ti4200ViVo sa 128MB 169E, a GainWard (koji preferiram) Ti4800 ViVo sa 128MB 215E....pa nema seme da je ta kartica SEDAM PUTA bolja od ove moje...verovatno nema ni TRI puta bolje performanse, a narocito ne sto se ViVo-a tice...cak je moguce da ViVo nije znacajno bolji.

Ono sto mene interesuje je: STO BOLJI OpenGL (sto blize nedostiznim Quadro), dobre ViVo performanse (identicne ovima koje imam bi bile sasvim zadovoljavajuce) i da radi pristojno u npr. FS 2004. Naravno, nemam nameru da doplazujem 185E....
Pa probao sam jednu INNO 440se koja je bila za klasu losija od albatron i Hisa, kao i od drugog INNO. Naime, u 3dmarku sam sa tom inno dobijao 3500 a sa ostalim 5500, na istom default kloku 250 333. I sto je bilo interesantno, nijedna od 2 inno nije htela da se klokuje preko 290 350, his je isao do 290 355, a albatron cak do oko 360 470.
U cemu je fora, ne znam, ali u svakom slucaju zaobidji MX4xx zbog loseg 2d-a, i losih 3d karakteristika (osim ako ne mozes da biras izmedju par primeraka ona koji se najbolje OC). Ako hoces OGL onda definitivno TI4200 vivo, a opet, mozes da kupis MSI Ti4200 64Mb za 95e i da kupis TV kartu za oko 50e.

telegram_sam je napisao(la):
Ne znam zasto insistiras na VIVO varijanti, ali to je naravno tvoja stvar. U svakom slucaju Gf4 Ti4200, naravno od MSI-a, u VIVO varijaciji...

E sad sto se tice dobitka u performansama u odnosu na tvoju trenutnu karticu, mogu da ti navedem samo cisto ilustracije radi moj skor u 3DMarku 2001 SE

13500, a masina je

P4 2.4Ghz na 2.4Ghz(dakle nije oc, kao ni graficka) na Asusu P4B533E.....

Sto se OpenGl-a tice tu je Nv car u klasi "igrackih" kartica, jer sije ATi za "tri koplja"

Dakle, uzmi onaj MSI sto ti Jaksa preporucuje i pevaj (mada i dalje nije jasno sta ce ti VIVO, kad je ono VI cista kozmetika)..,..

Video In koristim veoma intenzivno....kao prvo, PC mi radi i kao recorder (filmovi, serije itd.), a uz to cesto gledam TV na monitoru (u prozoru, naravno) dok radim neke "lake" stvari. Dakle, za mene je to mnogo korisna stvar.

Tvoj 3DMark 2001SE skor pokazuje da je taj 4200TI. otprilike, dva puta brzi od ovog mog GW-a.

OpenGL mi je kritican, ali ne zbog igara vec zbog CAD-a...treba mi Quadro, ali, naravno, za to love nemam. Da li mislis da bi performanse tog MSI-a pri radu u OpneGL prozorima (na rezolucijama 1600x1200 i vise) bile znatno bolje nego kod ovog mog GainWarda?

Dakle, da li mislis da vredi doplatiti 110E ili vise za tu razliku u performansama?

Sasa je napisao(la):
Pride, svaki Ti4200 moze da se prepravi u quadro, samo cackanjem drajvera. Tada su performanse u OpenGL-u stvarno odlicne.

Pozdrav!

To sam cuo i za GF2Ti, probao sam i nisam dobio nista....tj. APSOLUTNO NISTA, opet su tu bili gubici u detaljima i "seckanje" u 3D-u pre rotaciji ili zoom-u....ne tvrdim, naravno, da je sa Ti4200 ista prica, ali se plasim da ne ispadne tako...:(

MAD_MUzzY je napisao(la):
Postoje dobri hakovi za Quadro4 tako da ti je 4200-tka najbolji izbor.

Ako naletis na one MSI 4200 za oko 100e odma kupuuj. Defitnitno najbolji zibor.

Pa vidis da kazu da su oko 140E...a i nisam siguran da ce ti hakovi stvarno imati nekog efekta...:(

tex707 je napisao(la):
...

Pa ja nisam ni pominjao MSI nego ProLink i GainWard...:)

Gledao sam cene na oglasima, naveo sam ih cisto kao primer. Nema veze, neka bude i 143E, to je opet doplata od 110E...da li se isplati je osnovno pitanje.
Pa gledaj na to ovako:
1. sa GF2 neces moci da igras novije igre (HL2, Doom3), a sa Ti4200 ces moci, ali bez FSAA i ANISO u max 1024x768
2. Imaces duplo veci skor u 3dmarku 2001se
3. U starijim igrama neces osetiti nikakvu razliku (npr. Q3, CS)
4. 2d ce verovatno ostati isti
A sto se kvaliteta tv-out-a i vivo-a tice, ne znam

Sad, da li ovo vredi 110e ne znam, zavisi sta tebi treba.

MarkoS je napisao(la):
...

Pa probao sam jednu INNO 440se koja je bila za klasu losija od albatron i Hisa, kao i od drugog INNO. Naime, u 3dmarku sam sa tom inno dobijao 3500 a sa ostalim 5500, na istom default kloku 250 333. I sto je bilo interesantno, nijedna od 2 inno nije htela da se klokuje preko 290 350, his je isao do 290 355, a albatron cak do oko 360 470.
U cemu je fora, ne znam, ali u svakom slucaju zaobidji MX4xx zbog loseg 2d-a, i losih 3d karakteristika (osim ako ne mozes da biras izmedju par primeraka ona koji se najbolje OC). Ako hoces OGL onda definitivno TI4200 vivo, a opet, mozes da kupis MSI Ti4200 64Mb za 95e i da kupis TV kartu za oko 50e.

MX440 svakako necu uzeti u obzir (kao sto rekoh, radi losije od ovog sto imam), a ostaje pitanje da li vredi doplatiti 110E ili vise za TI4200....ili 180 za GainWard Ti4800, koji, najverovatnij, radi najbolje.

MarkoS je napisao(la):
...

Pa gledaj na to ovako:
1. sa GF2 neces moci da igras novije igre (HL2, Doom3), a sa Ti4200 ces moci, ali bez FSAA i ANISO u max 1024x768
2. Imaces duplo veci skor u 3dmarku 2001se
3. U starijim igrama neces osetiti nikakvu razliku (npr. Q3, CS)
4. 2d ce verovatno ostati isti
A sto se kvaliteta tv-out-a i vivo-a tice, ne znam

Sad, da li ovo vredi 110e ne znam, zavisi sta tebi treba.

Ne interesuje me ni jedna igra osim Flight Simulator-a 2004, i to "po malo". Ovaj moj GF2 ga "tera" u 1600x1200x32, ali frame rate nije bas sjajan na extremnim setovanjima.
Skor u 3DMark-u me stvarno ne zanima, ali sam ga gore naveo cisto da bi pomoglo uporedjenjima.
Najvaziniji mi je "multiprozorski" OpenGL zbog CAD-a.

tex707 je napisao(la):
...

MX440 svakako necu uzeti u obzir (kao sto rekoh, radi losije od ovog sto imam), a ostaje pitanje da li vredi doplatiti 110E ili vise za TI4200....ili 180 za GainWard Ti4800, koji, najverovatnij, radi najbolje.
Ma jok, nemoj da uzimas Ti4800, ne isplati se. Bolji je od 4200 samo zbog veceg kloka, sto opet nista ne znaci. Svaki novi MSI Ti4200 bi trebalo da moze da se oc na 320 670, zbog bakarnih hladnjaka na memoriji, sto je dosta vise od 4600(4800) na defaultu. Dobro, 4800 moze sigurno vise da se oc, recimo do 330 730, ali opet kazem, ne isplati se, a razliku ces videti samo u 3dmarku.
PS. ovde se postovi redjaju kao da smo na chatu.

BTW, Abit MX 440SE OC ide nenormalo, ja ga drzim na 375/500, i kao takav ima preko 8000 skor u marku '01.
Osim toga, Tex, da li si razmisljao da kupis obicnu verziju karte, a da za resto para kupis neki TV tuner sa sve Video IN funkcijom?

prepravkom u quadro neces dobiti nishta extra ako Catia nema drajvere za quadro...kao 3dsmax ili autoCAD
a sem toga, tebi tu procesor vrsi posao
a oni koji mu preporuchuju ati...:smack:

Darko je napisao(la):
BTW, Abit MX 440SE OC ide nenormalo, ja ga drzim na 375/500, i kao takav ima preko 8000 skor u marku '01.
Osim toga, Tex, da li si razmisljao da kupis obicnu verziju karte, a da za resto para kupis neki TV tuner sa sve Video IN funkcijom?

Pa pomislio sam i na to...ali to je jos jedna komponenta vise, znaci (potencijalno) vise problema, a verovatno bi i cena bila visa....

Ji 4Tze je napisao(la):
prepravkom u quadro neces dobiti nishta extra ako Catia nema drajvere za quadro...kao 3dsmax ili autoCAD
a sem toga, tebi tu procesor vrsi posao
a oni koji mu preporuchuju ati...:smack:

Mora da ima drivere....barem sudeci po preporucenim video karticama.

BTW, nije procesor problematican...ne vidim zasto bi se zbog procesora gubili detalji u prozoru....

Ji 4Tze je napisao(la):
ne koristim catia-u pa ne znam ali znam da bez specifichnih drajvera nema leba od quadro-a

Evo nekih od kartica koje IBM preporucuje za CATIA-u....izgleda mi da bi Quadro treblo da radi....:)

NVIDIA Quadro4 900XGL; NvidiaQuadro4 980 XGL; NVIDIA Quadro4 500 GoGL; NVIDIA Quadro2 Pro; ATI FGLX1; ATI Mobility Fire GL 9000; 3DLabs Wildcat 7110; E&S AccelGALAXY 36; ELSA Gloria II; Hewlett Packard Visualize fx10.......

Sasa je napisao(la):

Pozdrav!

Ali onda ViVo ne radi :) Ja licno probao.

Tex ako hoces da probas r9000pro, da li ti radi posao mozemo da se cujemo da ti je pozajmim da probas.
If u're interested pm me.

tex707 je napisao(la):
...

Pa pomislio sam i na to...ali to je jos jedna komponenta vise, znaci (potencijalno) vise problema, a verovatno bi i cena bila visa....

Pa ne mora da znaci. Razlika u ceni izmedju ViVo i obicne karte (na GF4 Ti nivou) u nekim slucajevima dostize 40 i kusur evra, a za te pare imas solidne TV tunere koji imaju VI, a jos dobijes i TV.
Ne verujem da ce biti problema ako nisi popunio bukvalno svaki PCI slot ;)

tex707 je napisao(la):
...

Tvoj 3DMark 2001SE skor pokazuje da je taj 4200TI. otprilike, dva puta brzi od ovog mog GW-a.

OpenGL mi je kritican, ali ne zbog igara vec zbog CAD-a...treba mi Quadro, ali, naravno, za to love nemam. Da li mislis da bi performanse tog MSI-a pri radu u OpneGL prozorima (na rezolucijama 1600x1200 i vise) bile znatno bolje nego kod ovog mog GainWarda?

Dakle, da li mislis da vredi doplatiti 110E ili vise za tu razliku u performansama?

Ok, ako ti toliko treba video ulaz, pazari taj VIVO, mada je pomalo besmisleno, i zbog cinjenice da za nekih 75evrica moze da kupis onu SkyStar 2 karticu, pa imas satelitske kanale + rekorder za iste...

A razlika u ceni za varijantu Gf4 Ti4 4200 No VIVO + SkyStar2 u odnosu na samo VIVO varijantu bi bila nekih 30 evra u korist naravno prve kombinacije, ali su ti zato mogucnosti neuporedivo vece...

Sto se OpenGL-a tiche, ni ja nisam mislio na dobitak u igricama (ja guram samo WCIII, a on bez problema "pici" i na onim konfekcijskim MX-ovima i Radeonima 9000), vec na stvarni dobitak u OpenGL-u. Mada ti ne mogu nista reci za Auto Cad, posto sam ja koristio (i jos uvek koristim 3D Studio). Ali mogu da ti kazem da se u 3D Studiu razlika oseti i to kako (ne treba ti nikakav Bench program da bi to potvrdio)....

I da se ne zaboravi Ti4200 i JESTE duplo brzi od 2GTS-a, a ujedno je to i jedina kartica koja trenutno pruza vise nego sto kosta (oni Radeoni su preskupi, ali i ocajni kad se pokrene bilo kakav OpenGl program, FX-ovi jednostavno ne vrede para posto su neretko i sporiji od "Titaniumki", a one "nabudzene" Ti4800 su cista pljacka)...

Vrh Dno