Ja bih uvek radije uzeo firmirani notebook sa 100-200 MHz manje (Toshiba, HP, Dell, etc), nego nabudzeni Gericom ili neki drugi mid- ili low-ponudjac. Ne mora da se radi samo o megahercima, ali razumes valjda na sta mislim.
Ovi manji proizvodjaci su umeli svasta da rade da bi spustili cenu, a kod notebookova na neke stvari ne smes da ustines. Na primer, posto se P4-ke malo greju, mnogi su ugradjivali desktop varijante umesto mobilnih. OK, na prvi pogled nista strasno - ali, to vuce malo vise baterije, neretko se na tom mestu posle nekoliko meseci od toplote izvitoperi plastika, jer je to _ipak_ desktop procesor. Baterijska resenja su im dosta losija; moj HP Omnibook nekoliko godina star jos uvek vuce po 3.5 sata po bateriji - kada izbacim CD i stavim drugu bateriju, to stvarno znaci autonomiju od po 6-7 sati, sto i nije malo (za komp koji se rabio nekoliko godina). Iako su TFT-ovi danas svakodnevica, treba dobro pogledati ekran kod jeftinijih notebooka pre kupovine. Poslednje sto prikazuje razliku jeste masivnost/tezina komponenata; ovi veci se za vise para potrude da to upakuju u sto manje kila. I jos jedna stvar, koja jeste opcionalna, ali nekima znaci - prosirivost. Veci proizvodjaci prave univerzalnije docking statione ili port expandere (tako da pasuju na vise modela/serija), dok manji proizvodjaci cesto umeju da u to uopste ne investiraju, tj. ne prave.
Stvari kao sto su performanse diskova i slicno su tu negde cesto, ali razlika je u ukupnom pakovanju, kad stavis sve na sto i prodjes onda kroz listu sitnica i vidis da razlika u ukupnom proizvodu i nije sitnica.