Šta je novo?

Geovision

kovacm

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2005
Poena
870
Hi,
da li neko ima iskustva sa GeoVision GV-600 ?

1. treba mi codec kako bih mogao da pustim uopste AVI fajl koji dobijem iz njihovog MultiCam softwarea (u pitanju je neki GEO format... VLC nece da ga pusti)

2. koja je maksimalna brzina snimanja? ne znam ni gde da je podesim tako da uvek imam samo 2-3FPS pri 320*240px :( (po prospektu je 50FPS!?)

Hvala!

Geovision uvek navodi max FPS kartice.... jer konačan zavisi od broja kamera sa kojih istovremeno snimaš.

Ne znam koji si prospekt gledao ali Geovision jasno navodi da je max FPS za ovu kartu 30/25FPS pri 320x240 zavisno od TV sistema. Što se tiče problema sa 2-3FPS ili si tako setovao karticu ili si natrčao na neki od problema (VIA i ATI čipset ili 64bit Win).

Koliko se sećam Geovision software ima opciju za eksport snimka iz svoje baze, čime se dobija AVI fajl... što će reći da dalje možeš da radiš šta ti volja sa njim.

Geovision GV-600

Poslednja izmena:
gledao sam papir koji je bio u kutiji sa GV-600 i tamo jasno pise da CIF (1/4 pune pal rezolucije) ima 50FPS, dok sa punom PAL ima 25FPS (bas cu da potrazim podatak da li je to po kanalu...)

evo sad gledam na sajtu pise nesto sasvim drugo !!! :shock:

kakvo njesra od firme! a jos vece njesra od programa!

elem, kad exportujem u AVI pametni Geovision MultiCam software koristi ili MPEG4 ili H264 ali sa nekim njihovim GeoVision codecom!! i nece ni VLC da ga pusti ni WMP.

ni na Mac-u ni jedan program ne moze da otvori taj AVI fajl!

sad sam im pisao, GeoVisionu, i dali su mi URL sa kod mogu da skinem codec.... :mad:

---

da li postoji neki drugi program za video kamere koji NIJE Geovision ? tj. neki bolji :)

Ako radis sa original karticom nema zamene, koristi taj koji si dobio eventualno malo noviji.
FPS po kanalu je max fps kartice u ntsc ili pal formatu, zavisno koji koristis podeljen sa brojem ulaza na kartici..

blago meni... ok, hvala za info! bar da se ne nerviram dalje :) :wave:

mislim da imam codec koji trazis i sam se susreo sa tim problemom pre par godina
ako je jos uvek aktuelno poslacu ti

pitao sam geovision i dali su mi da skinem codec sa njihovog FTPa...

hvala u svakom slucaju! :wave:

btw ja i dalje ne mogu da podesim GV600 da prikaze vise od par framea - kako da dobijem 25FPS??

da li treba fizicki da iskopcam sve osim jedne kamere? da li ce onda ona raditi u 25FPS?

Ajmo redom....

1. Koliko je kamera priključeno na Geovision?
2. Kako je setovano snimanje?
3. Koji čipset imaš na ploči?
4. Koji OS koristiš?

1. 4 kamere
2.
e sad setovanje - malopre sam ukljucio opciju "Prethodno snimanje" pa "snimanje u RAM" i tu sam stavio 90 sekundi i 25FPS - i sad izgleda da kamere snimaju blizu 25FPS!

pored toga, tek sad sam skontao da u meniju za kamere stoji totalno nelogicno postavljena ona kvacica za "pametan" odnosno fiksan frame rate. (vidi attachment)

u svakom slucaju sada snima daleko bolje! :)

---

mada i dalje imam problem "kupusa" u pregledu video materijala - nikako da podesim pravu osetljivost kamera tako da se pale cesto na po sekundu i prave smece u log-u!

pored toga mi nije jasna jos jedna stvar: ako je ukljuceno snimanje tek nakon detekcije pokreta - ako osoba ide hodnikom i stane i prestane da se mrda i kamera ce prestati da snima. da li moze neko da se definise sta je pozadina pa da sve dok je dodatni predme (osoba) u kadru da kamera snima? mislim da je ovo izuzetno problematicno zbog svetla koje se menja u toku dana... mozda i nemoguce?

3. neka GigaByte ploca sa intel G41 chipsetom i integrisanom grafikom
4. Windows XP pro.

Prilozi

• screen.PNG
    screen.PNG
    45.1 KB · Pregleda: 79
Poslednja izmena:

Četri kamere na sistemu sa 25fps pa ti računaj sam... ako sve krenu da snimaju to je max 6fps po kameri.

e sad setovanje - malopre sam ukljucio opciju "Prethodno snimanje" pa "snimanje u RAM" i tu sam stavio 90 sekundi i 25FPS - i sad izgleda da kamere snimaju blizu 25FPS!

pored toga, tek sad sam skontao da u meniju za kamere stoji totalno nelogicno postavljena ona kvacica za "pametan" odnosno fiksan frame rate. (vidi attachment)

Predhodno snimanje je u stvari memorijski bafer koji služi da omogući snimanje kompletnog dogadjaja. Jednostavno se odvoji odredjena količina memorije u kojoj se nalazi zadnjih n sekundi snimka a koja se snima na disk u slučaju da se detektuje pokret. U kombinaciji sa "maskama" (filter maskiranja) veoma lepo omogućuje da izbegneš zezanje sa zavesama koje lelujaju i sličnim stvarima. Recimo postaviš "masku" na radni sto i njegovu bližu okolinu, a pri tome dodaš predhodno snimanje od jedno 10-tak sekundi, i imaš kompletan snimak osobe kako ulazi u kancelariju i prilazi radnom stolu.

Nije postavljena nelogično, nego na srpskom zvuči glupo. Radi se o standardnom "time-laps" snimanju. U tom modu je snimanje uvek uključeno i radi uštede prostora bira se koliko frajmova u sekundi se snima. Ako se želi da se ima snimljeno zadnjih par meseci radi kasnije intervencije onda je izbor u tom polju 3-5fps, a ako staviš (ko što i jesi) 25fps onda imaš situaciju da ti je uvek uključeno snimanje na sve 4 kamere..... pri čemu normalno fps padne na 5-6.

mada i dalje imam problem "kupusa" u pregledu video materijala - nikako da podesim pravu osetljivost kamera tako da se pale cesto na po sekundu i prave smece u log-u!

Kupusa će uvek biti. Recimo lokal u prizemlju, noć, kola se parkiraju ispred lokala... normalno farovi kola menjaju sliku i eto ti djubreta koliko voliš :).

pored toga mi nije jasna jos jedna stvar: ako je ukljuceno snimanje tek nakon detekcije pokreta - ako osoba ide hodnikom i stane i prestane da se mrda i kamera ce prestati da snima. da li moze neko da se definise sta je pozadina pa da sve dok je dodatni predme (osoba) u kadru da kamera snima?

Rekoh ti već da taj problem snimanja tek nakon detekcije pokreta nije problem zbog predhodnog snimanja. S druge strane razmisli malo... ako stane i ostane tu pa ne treba ti snimak jer ćeš ga zateći tu kako stoji :).

3. neka GigaByte ploca sa intel G41 chipsetom i integrisanom grafikom
4. Windows XP pro.

Znači tu je sve u redu. Jedino gde ostupaš je interisana grafika koju Geovision ne praktikuje zbog mogućih problema u "video overlay" prikazu ali ako nemaš problema u radu onda i ta Intel-ova integruša zadovoljava potreba.

hvala na odgovorima! :wave:

Nazad
Vrh Dno