Šta je novo?

Geometrija monitora?

NikBre

Čuven
Učlanjen(a)
11.03.2003
Poena
604
Mozda malo glupo pitanje ali da li moze nesto da se uradi sa ivicima (krivim) kod monitora kad ono cackanje po dugmicima od monitora ne daje rezultate???

HVALA

Promeniti graficku kartu?

zavisi sta je i koliko krivo... ako ti bas smeta odnesi u servis.

Bahati je sasvim u pravu.
Nekim ljudima je i mala distorzija ogromna, a nekima ne smeta ni da gledaju sliku u 60Hz.

Kako su CRT minitori sa ravnim ekranom postali cesti medju populacijom korisnika racunara, pa i TFT, ljudi su postali osetljiviji na geometriju, jer sada vide da su neki monitori vise a neki manje "krivi". Ja sam vec prestao da se nerviram, i da trazim savrsenost za nesto sto je placeno manje od npr. 500evra. Takav zahtev ipak ima svoju cenu, a meni je dovoljno sto mi nesto malo manje dobro radi (od savrsenog), za mnogo manje para (od savrsenog).
Namestanje geometrije slike (i "peglanje" ivica) na danas aktuelnim CRT (pogotovu onih koji su na bazi dynaflat ekrana), bih najpre opisao kao radnju - Seces usi, krpis dupe - mislim, ako ispravis ivice poremetices sliku u globalu, pa onda zakljucis da je bolje da ti ivice ne budu savrsene, a da ostali, veci deo slike, bude korektan.
Ponekad "odlepim" zato sto mi horizontalne i vertikalne linije u excelu nisu paralelne, dok gledam u svoju dynaflat 17icu - a nekad potpuno zaboravim na to, pa se divim slici i savrsenoj reprodukciji boja. Ponekad pomislim da je zakrivljenost u odredjenoj meri i posledica eventualnog astigmatizma koje prilcan broj ljudi ima (npr. ja) al` kad gledam u tft onda shvatim da je udeo toga verovatno minimalan.

Sve u svemu za osetljive ljude, rekao bih da je jedino resenje servis.
Al` voleo bih da znam koji je to servis(er), koji bi mogao da mi garantuje da cu npr. do 50evra (koji bi mu bili placeni) mogao da mi ispegla "sliku" na dynaflat 17ici u 1152x864, rasirenu do samih ivica, a da horizontalne i vertikalne linije budu paralelne (±2mm max.)

Tu nema pomoci, krivo pa je krivo i zamena kartice nece pomoci. Takvo je moje iskustvo...

a da je reko da ima neki mx 440 onda bi mu reko ma graficka ti krivi sliku :)

ne stvarno ne mozes od samsunga 753s da ocekujes nesto... (navodim kao primer)

Promeni monitor ...
Doduse nisi rekao koji , ali posto je flat , ****** :)
Moje licno misljenje ako hoces CRT uzmi zaobljen (tipa 757p ili 957p) .
Ako hoces flat , uzmi TFT i tacka .

Pozdrav , Misa... :boom:

Iz mog iskustva i graficka karta cesto ima uticaja na geometriju, zato sam to i rekao.

Da li bi power strip mogao da mu pomogne?

Nazad
Vrh Dno