Šta je novo?

Gejming konfiguracija od 2000 Evra

PigFreak

Poštovan
Učlanjen(a)
22.12.2014
Poena
50
Zdravo ljudi! U Aprilu zavrsavam 8. razred pa su moji roditelji odlucili da mi kupe novi PC. Trenutno prezivljavam na nekom laptopu od 2.0 GHz CPU i 2 GB RAM-a. Uspeo sam da izpregovaram budzet od 2000 Evra. Kao sto pise u naslovu ovaj PC ce se koristiti primarno za gejming i malo strimovanja i video editing-a. Ovo je konfiguracija do koje sam uspeo da dodjem posle nekoliko meseci lurk-ovanja po raznim forumima i gledanje LinusTechTips-a.

CPU: Intel i7-4790K
Cooler:Cooler Master Nepton 280L
Motherboard:ASUS Z97 Sabertooth Mk1
GPU:ASUS GTX 970 Strix
RAM:16GB(2x8GB) Kingston Fury 1886MHz
HDD:Western Digital Black 3TB
SSD:Samsung 840 EVO 250GB
PSU:Seasonic SS-850 (Nova X serija)
Case:Corsair 760T
Monitor:ASUS VS238H-P

E sad posto je Srbija tako odlicna zemlja kao sto jeste, ovo konfa kosta oko 2000 evra. :wall: Malo sam cackao po PC Part Picker-u i (zamisli ovo) da sam u Americi mogao bi da ubacim jos jednu GTX 970 i jos jedan monitor za istu cenu al eto sta nam radi Evropska Unija. Sta kazete o konfi? Da li vredi ove pare (znam da vredi ali ajde da trazim utexu za tix 2000e :D)?

I najbitnije: imate li neke predloge ili preporucena mesta za kupovinu?

Poslednja izmena:
Prava gaming masina se pravi na drugaciji nacin. Izaberu se prvo monitor, tastatura, mis, zvucnici(slusalice), pa se za ostatak para vidi sta moze da se uglavi u budzet.
Kad je budzet 2 soma onda se ne pravi kompromis na "periferijama" jer su to delovi konfiguracije koji ce nadziveti sve ostalo, a pri tom najvise doprinose ugodjaju.
-mehanicka tastatura sa osvetljenim tasterima je 100€
-dobar Mis je ~50€
-dobre slusalice su ~50€ ili ako se ide na zvucnike onda 100€+
-monitor, onaj asus se uklapa za jeftine konfiguracije, ali dati 2000€ za sve i sesti ispred njega....strasno
27" je obavezno....znaci 300-500€ u zavisnosti jel 1080p ili 1440p, moj favorit je Benq BL3200PT koji kosta 550€ u nemackoj (32", flicker free, xVA panel). Igranje na 32" je fenomenalna stvar, koristio sam 32" tv kao monitor.
Komponente koje su unutar kucista zastarevaju i menjace se vremenom po potrebi, a kvalitetne periferije nece biti potrebe menjati. 2000€ je idealna prilika da se ugrabe takve stvari. Uvek se moze ubaciti dodatnih 8gb rama, veci hdd, veci ssd, zameniti graficka ili dodati jos jedna.

Da ali 2000€ je zasad sve sto cu dati za PC. Ako ga nadogradim to ce biti tek za 1-2 god (nema finansija). A periferije mogu da sakupim za godinu dana ako pazljivo stedim. Za taj monitor hteo bih i ja takav al' ih nema dobar izbor kod nas niti ce se uklpoti u 2000€. Sa 2 GTX 970 i najjeftinije komponente pored toga ostace oko 450€. Posto necu bas kupiti Intel i1 i maticnu X11 ostaje oko 350€. koliki je i moj budzet za monitor. Razmisljao sam o 2 ASUS-ova ali ako imas neki bolji predlog do 350€ samo reci! (Molim te da ima u Srbiji, nemam mogucnosti da idem u inostranstvo)

Poslednja izmena:
Da ali 2000€ je zasad sve sto cu dati za PC. Ako ga nadogradim to ce biti tek za 1-2 god (nema finansija). A periferije mogu da sakupim za godinu dana ako pazljivo stedim. Za taj monitor hteo bih i ja takav al' ih nema dobar izbor kod nas niti ce se uklpoti u 2000€. Sa 2 GTX 970 i najjeftinije komponente pored toga ostace oko 450€. Posto necu bas kupiti Intel i1 i maticnu X11 ostaje oko 350€. koliki je i moj budzet za monitor. Razmisljao sam o 2 ASUS-ova ali ako imas neki bolji predlog do 350€ samo reci! (Molim te da ima u Srbiji, nemam mogucnosti da idem u inostranstvo)

Po meni je covek u pravu ostaje ti opet 1300 evra za konfu i7-4790, mark z2, gtx 970, ssd 256gb mx100, wd blu 1tb, 8 gb rama, 600w napajnje, kuciste po izboru. Da li ti uopste imas ikakve potrebe za 2x970. A za koju godinu prodas 970 i uzimas novu, grafe se bar lako menjaju a jos brze stare.

edit Nemoras ti monitor od 500 evra

Poslednja izmena:
Ako vec baba i deda hoce nesto da ti ostave, potrosi pola na komp,a drugj deo novca na nesto sto ce stvarno da ti ostane i sto ne propada tako lako ( zlatni lanac, skup sat), ostalo u stek pa troskari kad ti zatreba, a i krece srednja devojke ovo ono treba to da se isfinansira :D

Po meni je covek u pravu ostaje ti opet 1300 evra za konfu i7-4790, mark z2, gtx 970, ssd 256gb mx100, wd blu 1tb, 8 gb rama, 600w napajnje, kuciste po izboru. Da li ti uopste imas ikakve potrebe za 2x970. A za koju godinu prodas 970 i uzimas novu, grafe se bar lako menjaju a jos brze stare.

Ok. I ja sam nekako sumnjao da je previse za 1080p. Znaci budzet za monitor skace na jedno 550€ manje vise. Ima li predloga? Nemojte samo 4K onda mi treba SLI :D

sve ok, razlicito razmisljamo, 2x970gtx i da se igras na 1080p je bacanje para btw.
malo ti je jedno djubre od monitora, nego hoces da uduplas odvratnost....imas dell 27" od 270-350€ 1080p , ili za 500€ 1440p model, a svakako bih proverio za koliko bi madjari dobavili bl3200pt. Dobra je sansa da se do aprila pojavi kod nas.
za slucaj da nisi video, evo linak https://www.youtube.com/watch?v=ifU4ZWWZNb8
periferije nisu jeftine i trebace ti dosta da skupis lovu za njih, bolje odmah zrtvuj 970gtx koja nicemu ne sluzi ionako...

sve ok, razlicito razmisljamo, 2x970gtx i da se igras na 1080p je bacanje para btw.
malo ti je jedno djubre od monitora, nego hoces da uduplas odvratnost....imas dell 27" od 270-350€ 1080p , ili za 500€ 1440p model, a svakako bih proverio za koliko bi madjari dobavili bl3200pt. Dobra je sansa da se do aprila pojavi kod nas.
za slucaj da nisi video, evo linak https://www.youtube.com/watch?v=ifU4ZWWZNb8
periferije nisu jeftine i trebace ti dosta da skupis lovu za njih, bolje odmah zrtvuj 970gtx koja nicemu ne sluzi ionako...

Prelep. Zrtvovao sam jednu 970. Budzet za monitor skace na 550€. Ali Linus rece da ovo cudo kosta 800$. Madjari? Nemam mogucnost da odem u Madjarsku ali do Aprila ko zna! Za periferije ce biti sve sredjeno veruj mi.To mogu da izmolim pod kontekstom AU SLUCAJNO MI PAO MIS SA TERASE. Jedan Razer mis,neka mech tastatura i sluske. Sa 1 Gtx 970 konfa je 1300€. Jos oko 500€ za monitor i ostalo (ako ostane) za periferije. Sta kazes?
EDIT: E da a zar 27ms response GTG nije malo previse? Kad pogledam ovaj ASUS-ov vidim da pise da je 2ms. Bitno li je to za gejming? Linus kaze da je OK za gejming sa boljim solucijama na trzistu.
JOS JEDAN EDIT: Nosim naocare i navikao sam do sedim VEOMA blizu ekrana. Da li ce mi to biti problem ako pokupim ovaj 32 inch-ni monitor? Mozda je prevelik?

Poslednja izmena:
sve ok....samo sam izneo moje gledanje, meni su periferije i monitor mnogo bitniji od unutrasnjosti kucista. Cesto kad se postavlja pitanje "sta kupiti za toliko para" krece savetovanje kako dobiti sto vise mhz, mb, pipe-ova...i onda prikljuciti neke plasticne zvucnike na masinu. Kod niskobudzetnih konfiguracija se ne pominju periferije, jer se podrazumeva da nece ici vise od 20€ na sve, ali kad imas jak budzet onda su periferije primarne po meni.

mislio sam na prodavce koji donose robu iz madjarske, treba proveriti kolika bi bila cena. Posalji mail nekome na kupujem-prodajem. Linus je davno pravio review i bio je monitor 1000$ kad je izasao, sad je 1000$ 3201pt koji ima 4k rezoluciju, evo ti evropske cene https://geizhals.de/benq-bl3200pt-9h-lc3lb-qbe-a1103937.html
za 550€ svakako mozes uzeti odlican monitor kod nas, odnosno monitor dostojan ostatka konfiguracije. Dell 2713HM je logican izbor za te pare.
ostatak masine je super i tu se svi slazu .... i5, 8gb ram, ssd, 970gtx, 500-700w brandirano napajanje.

sve ok....samo sam izneo moje gledanje, meni su periferije i monitor mnogo bitniji od unutrasnjosti kucista. Cesto kad se postavlja pitanje "sta kupiti za toliko para" krece savetovanje kako dobiti sto vise mhz, mb, pipe-ova...i onda prikljuciti neke plasticne zvucnike na masinu. Kod niskobudzetnih konfiguracija se ne pominju periferije, jer se podrazumeva da nece ici vise od 20€ na sve, ali kad imas jak budzet onda su periferije primarne po meni.

mislio sam na prodavce koji donose robu iz madjarske, treba proveriti kolika bi bila cena. Posalji mail nekome na kupujem-prodajem. Linus je davno pravio review i bio je monitor 1000$ kad je izasao, sad je 1000$ 3201pt koji ima 4k rezoluciju, evo ti evropske cene https://geizhals.de/benq-bl3200pt-9h-lc3lb-qbe-a1103937.html
za 550€ svakako mozes uzeti odlican monitor kod nas, odnosno monitor dostojan ostatka konfiguracije. Dell 2713HM je logican izbor za te pare.
ostatak masine je super i tu se svi slazu .... i5, 8gb ram, ssd, 970gtx, 500-700w brandirano napajanje.

Hvala na velikoj pomoci. Znaci 1440p vredi sve pare koje se ulazu u njega? Taj Dell je sasvim ok i cena i performanse. Svidja mi se! Pogledacu malo na kupujem-prodajem al ne verujem da cu mnogo ulazit u to.
EDIT: Nego jedno pitanje. Kad gledam video u 1080p na 1440p monitoru ili radim bilo sta sto nije 1440p rezolucija (anime,manga scan) kako ce to izgledati? Ruzno?

Poslednja izmena:
Tema je vrh. :p
Dečko neće moći da spava do Aprila. A šta će biti ako ga skrate za budžet do tada, ako nedo bog crkne bojler :p
Cene do Aprila će se izmeniti i tada će i GTX970 sigurno biti povoljniji.

A očekuje se i izlazak AMD 3xx serije u prvom kvartalu 2015god, što će pomutiti celu priču i u Aprilu verovatno nećeš ni razmišljati o GTX970.;)

Bezbroj ljudi je ovde reklo sklopi konfu do 1000eu max 1200eu i ostale pare sačuvaj, totalno podržavam tu teoriju,pogledaj Mi nismo andjeli 2 :),al da ne pametujem i ja sam bio takav kao klinac.

Očigledno nisi imao prilike da vidiš kako radi SVE ALI bukvalno sve na grafi kao što je 7870 ili 280X ili ako oćeš GTX 760 primera ima još.
Do Aprila...:wave:

Dečko neće moći da spava do Aprila. A šta će biti ako ga skrate za budžet do tada, ako nedo bog crkne bojler :p

A očekuje se i izlazak AMD 3xx serije u prvom kvartalu 2015god, što će pomutiti celu priču i u Aprilu verovatno nećeš ni razmišljati o GTX970.;)

Bezbroj ljudi je ovde reklo sklopi konfu do 1000eu max 1200eu i ostale pare sačuvaj, totalno podržavam tu teoriju,pogledaj Mi nismo andjeli 2 :),al da ne pametujem i ja sam bio takav kao klinac.

Očigledno nisi imao prilike da vidiš kako radi SVE ALI bukvalno sve na grafi kao što je 7870 ili 280X ili ako oćeš GTX 760 primera ima još.

Crkla masina za ves. To si predvideo. Al mora potrosim tih 2000. Oce za to da kupim PC. Ko sam ja da se bunim :D Slazem se do Aprila ce mozda i svinje da polete. Al bitno je spremati se. A spavam ja al sanjam Gtx970 Tri SLI i X99 platforme :D

Ti mrsko da mi predlozis neke sluske, tastaturu i misa? Budzet oko 200 evra. Toliko mi ostaje posle kupovine sveg ostalog. Moze i vise samo da su *vredne* moje konfe! Primarno koristim slusalice za komp. Zvucnike ne podnosim :D

evo slusalice sa odlicnim odnosom cena-kvalitet http://www.mitrosmusic.com/proizvod/14368-Presonus-HD7A/
tastatura i mis su nezahvalni za preporuku, zavisi kako drzis misa...jel full grip ili "claw". Ako zahvatas celom sakom onda Razer DA ili Logitech iz G serije, za "claw" zahvat ovaj je odlican http://www.itsvet.com/proizvod/cooler-master-storm-xornet--sgm-2001-blon1/comp_comp_mouse/54/2047 kao i Logitech G100.
u vezi tastatura procitaj txt na benchu o mehanickim tastaturama i vrsti mx prekidaca, pa izaberi onaj tip koji ti odgovara u coolermaster izvedbi, kao npr. http://www.itsvet.com/proizvod/cooler-master-storm-quickfire-tk-sgk-4020/comp_comp_keyboard/54/1387 ili http://www.itsvet.com/proizvod/cooler-master-trigger-z-sgk-6010/comp_comp_keyboard/54/1557

Mislim da ako on ne potrosi te pare koje su mu obecane, nece videti nista od eventualnog ostatka...zato mu je valjda stalo da kupi maximalno za 2000€ koje ce biti odvojene za njegov komp.

evo meni na 4770 i 280 CF-u metro 2033 redux pada ispod 40fps,i to sve u 1080p,jedan monitor.takodje ni lari nece kosa da leluja na 75fps konstantno,fc4 nisam ni pokusavao,mogu da zamislim kako to tek radi...batalite vise sa tom pricom kako sve leti na 270,760 i ekipi.

Prvo, igre imaju podešavanja koje su sa planom za budućnost, da ne zastari odmah. Drugo FC4 je krš urađena. Na koliko pada ispod 75 Lara? Lara radi na dosta visokim podešavanjima veoma lepo.

Nisu mi jasni ovi carevi koji dečaku od 15 godina savetuju da sprCa 2000e na komp koji će mu služiti za gejming, a da je momče pre toga napisalo da nije neki lovator i da ima para pa prosipa. Mašinu od 2000e za gejming prave oni koji imaju dovoljno novaca za tu ekstravaganciju. Za FullHD gaming to može za bar upola manje para sa nekom finom 27icom monitorom i da radi odlično narednih nekoliko godina. ***, ja sam kao mali maštao da imam, ne znam, leteći svemirski brod od milijardu maraka, al to je bilo zato što sam bio klinac.

Kao i mnogi drugi, moj ti je savet da bar prepoloviš sumu, jer ćeš se svejedno naigrati mašala i na mašini od 1000e a da za ostatak uradiš nešto pametnije:

1. uštekaj, pa kad napuniš 16 kreni na vožnju. Učinićeš sebi ogromnu uslugu, plus ćeš biti šmeker mnogo veći nego da imaš komp bar 1000e skuplji od kompova svih tvojih ortaka. Devojke će prepoznati razliku.
2. Otidi na Kop ili u Francuske Alpe (ako imaš pratioca) i nauči da skijaš (ako već ne znaš). Narauvočenije iz prethodnog saveta je još jače. Mada, pošto ćeš pare dobiti u aprilu, ovo može do sledeće godine ili da skijaš na južnoj hemisferi :)
3. Letovanje - bilo koji vodeni sport :)
4. Učini nešto lepo za nekog ko to zaslužuje -roditelje, braću sestre, prijatelje, tu babu i dedu ili kome god.
5. Kupi kartu do Kine, siđi na aerodromu, pljuni i pogledaj o kakvim žutim ljudima to naš predsenik priča. Čisto da budeš spreman :)

Ostali saveti uključuju lake opijate, lake žene, težak alkohol i trista crnih rupa, ali su to već stvari koje bih/sam ja radio u tim godinama. Ti budi pametniji i nastavi da rokaš petice u školi a posle desetke na fakultetu i čiste desetke u životu ;)

P.S. ako za gorenavedeno već imaš rešeno sve, onda lepo u priču o kompu uključi i neku kvalitetnu stolciu za komp, pošto nema smisla da se patiš na nekom neudobnom čudu :)

Nisu mi jasni ovi carevi koji dečaku od 15 godina savetuju da sprCa 2000e na komp koji će mu služiti za gejming, a da je momče pre toga napisalo da nije neki lovator i da ima para pa prosipa. Mašinu od 2000e za gejming prave oni koji imaju dovoljno novaca za tu ekstravaganciju. Za FullHD gaming to može za bar upola manje para sa nekom finom 27icom monitorom i da radi odlično narednih nekoliko godina. ***, ja sam kao mali maštao da imam, ne znam, leteći svemirski brod od milijardu maraka, al to je bilo zato što sam bio klinac.

Kao i mnogi drugi, moj ti je savet da bar prepoloviš sumu, jer ćeš se svejedno naigrati mašala i na mašini od 1000e a da za ostatak uradiš nešto pametnije:

1. uštekaj, pa kad napuniš 16 kreni na vožnju. Učinićeš sebi ogromnu uslugu, plus ćeš biti šmeker mnogo veći nego da imaš komp bar 1000e skuplji od kompova svih tvojih ortaka. Devojke će prepoznati razliku.
2. Otidi na Kop ili u Francuske Alpe (ako imaš pratioca) i nauči da skijaš (ako već ne znaš). Narauvočenije iz prethodnog saveta je još jače. Mada, pošto ćeš pare dobiti u aprilu, ovo može do sledeće godine ili da skijaš na južnoj hemisferi :)
3. Letovanje - bilo koji vodeni sport :)
4. Učini nešto lepo za nekog ko to zaslužuje -roditelje, braću sestre, prijatelje, tu babu i dedu ili kome god.
5. Kupi kartu do Kine, siđi na aerodromu, pljuni i pogledaj o kakvim žutim ljudima to naš predsenik priča. Čisto da budeš spreman :)

Ostali saveti uključuju lake opijate, lake žene, težak alkohol i trista crnih rupa, ali su to već stvari koje bih/sam ja radio u tim godinama. Ti budi pametniji i nastavi da rokaš petice u školi a posle desetke na fakultetu i čiste desetke u životu ;)

P.S. ako za gorenavedeno već imaš rešeno sve, onda lepo u priču o kompu uključi i neku kvalitetnu stolciu za komp, pošto nema smisla da se patiš na nekom neudobnom čudu :)

Decko nije pitao na sta da potrosi 2000€, nego kakav komp da kupi za te pare na zamisli najvecem komp forumu. Odakle njemu taj novac i jel siromasan ili bogat nije nasa stvar, ali je bio iskren i objasnio situaciju.
Srecom ti si se nasao da objasnis lepo kako je mlad i nezreo da donese takvu odluku i da mu je bolje da potrosi pola od namenjenog novca na pc, a ostatak na "lake opijate"(marihuanu) i "lake zene"(prostitutke), bravo.

Ove stavke od 1.-5. su neki skup tvojih zivotnih iskustava i zadovoljstava?
Tako za svaki savet za svaki pojedinacni hardware moze da se uleti i preporuci flasa vina umesto tastature, italijanske cipele umesto graficke karte...ili platiti caletu prostitutku umesto kupovine procesora (2 muve jednim udarcem-trose se pare na lake zene umesto na hardware i cini se dobro delo clanu porodice).

Civilizovano se pricalo o mogucnostima i u kom pravcu moze da ide kupovina, nema potrebe da palis vatru i prozivas nas...

Care, to je bila šala, uz vrlo jasan savet da je bolje da to ipak ne radi, nego da bude pametan.
Saveti su ono što bih i svom detetu u tim godinama preporučio, kao što su i meni stariji davali savete i još uvek ih daju. Ne znam da li si primetio, ali ozbiljniji deo saveta su manje više zabavne stvari, a mogao sam da dodam da te pare uloži u obrazovanje, knjige, jezik... No nisam, zato što nisam ni mislio da će stvari koje nabrojim biti idealne, pošto ne znam lično dečka. Poenta je samo da umeato da da 2000e na komp koji mu realno ne treba, proživi nešto više - za igrice će uvek biti vremena.

Naravno, na momku je da odluči šta će da radi. Ali opet, malo mi je be veze da ga ljudi savetuju da sve slupa u komp, baš zato što je ovo najveći računarski forum i što bi bar nama trebalo da buse jasno koliko je to besmislena rabota.

Da je došao Palmin sin skroz bi bilo ok da mu kažemo: Idi care, slupaj pare na pozlacena kućišta, vodena ladjenja, kw u napajanju i uživaj. Ali nije. Dečak je iz normalne srpske porodice i normalno je da bi on hteo shiny komp za sve pare, pa makar on koštao koliko i pet ukuonih mesečnih primanja, ali ljudski je i reći mu da malo bolje razmisli da li mu to zaista treba.

Da ne pričam koliko je besmisleno trošiti nasledstvo na potrošnu robu.

Poslednja izmena:
Care, to je bila šala, uz vrlo jasan savet da je bolje da to ipak ne radi, nego da bude pametan.
Saveti su ono što bih i svom detetu u tim godinama preporučio, kao što su i meni stariji davali savete i još uvek ih daju. Ne znam da li si primetio, ali ozbiljniji deo saveta su manje više zabavne stvari, a mogao sam da dodam da te pare uloži u obrazovanje, knjige, jezik... No nisam, zato što nisam ni mislio da će stvari koje nabrojim biti idealne, pošto ne znam lično dečka. Poenta je samo da umeato da da 2000e na komp koji mu realno ne treba, proživi nešto više - za igrice će uvek biti vremena.

Naravno, na momku je da odluči šta će da radi. Ali opet, malo mi je be veze da ga ljudi savetuju da sve slupa u komp, baš zato što je ovo najveći računarski forum i što bi bar nama trebalo da buse jasno koliko je to besmislena rabota.

Da je došao Palmin sin skroz bi bilo ok da mu kažemo: Idi care, slupaj pare na pozlacena kućišta, vodena ladjenja, kw u napajanju i uživaj. Ali nije. Dečak je iz normalne srpske porodice i normalno je da bi on hteo shiny komp za sve pare, pa makar on koštao koliko i pet ukuonih mesečnih primanja, ali ljudski je i reći mu da malo bolje razmisli da li mu to zaista treba.

Da ne pričam koliko je besmisleno trošiti nasledstvo na potrošnu robu.

Ljudi moji. Pitali me dal mi je spor PC. Ja kazem da. Oni kazu evo ti 2000evra na PC trosi. Ako ne potrosim obecanu cenu ostatak nema da vidim. Zato se *razbacujem*. A i onako nisam *ahem* socijalan tako da mi klubovi i *mladost* ne znace mnogo :D

Nazad
Vrh Dno