Šta je novo?

Periferni uređaji Gejmerski monitor do 1.000 evra

Miševi, tastature, štampači, skeneri i sl.

Sgt. Major

Čuven
Učlanjen(a)
31.08.2013
Poena
575
Treba mi monitor za računar iz profila, na kojem uglavnom igram igre, surfujem internetom i radim sa dokumentima. Filmove i serije ne gledam na računaru, ali koristim Tjub na njemu, naravno. Ne bavim programiranjem, grafičkim dizajnom i sličnim poslovima.

Nemam pojma šta da uzmem, a vidim da je ponuda ogromna. Nisam dosad koristio ultrawide, samo 24" i 27", pa bih verovatno prešao na ultrawide ako to savetujete. Ono što znam da ne želim jesu glossy paneli i ekrani.

Šta preporučujete?

Nisi naveo koju veličinu ekrana bi želeo, pa je malo teško bilo šta reći.
I pored toga ovako nešto mi deluje pristojno, sa osvežavanjem od 160 Hz, što je pretpostavljam dosta važno za gejmere (nisam isti pa ne znam):

Za te pare možda možeš da nađeš neki 38" IPS ultrawide, LG ili Alienware...
Mada, to je seriozan broj pixela za 4070, ali sve zavisi od igara koje igraš.
Možda i neki VA ultrawide?

Preskočio bih OLED jer i dalje ne renderuju text kako treba a radiš s dokumentima, brightness im je nizak ako si u dosta osvetljenoj prostoriji, i vazda prisutna šansa za burn-in...odlični su za igre i multimediju, doduše, ali kod nas će skoro sigurno biti preko 1k evra. (EDIT: ima 2 OLED ultrawide modela kod nas, jedan je 1400-1450, drugi 1700 evra, lol).
Po meni, još uvek nije dovoljno zrelo ali to je moje lično mišljenje...

Ne znam da li bi ti možda odgovarala 2x27" varijanta? Dell ima model (U2724D) sa visokim kontrastom za IPS (2000:1), 120Hz, dobrom ergonomijom i konecijama...

Poslednja izmena:
Evo trenutno igram Doom Eternal, a imam instalirane još RDR2, Blasphemous 2 i Metro Exodus koje čekaju da završim Dumčinu. Kako bi se ti 38" monitori ponašali s njima?

Nisam naveo dimenzije zato što iskreno nemam predstavu koliki je koji od tih ultrawide monitora koje pominjete, pa zato nisam ni suzio izbor. Trenutno koristim 24", ne treba mi nešto džinovsko u odnosu prema njemu.

Ne bih dva monitora, to imam u kancelariji, a trudim se da kod kuće ne radim ako ne moram.

Kakav je DELL P3421WM? Dosta je ispod cene koju sam stavio kao limit, a čini mi se da bi mi bio okej.

Pa zar nije Dell S3422DWG najbolji za gaming, posle njega samo onaj Alienware oled od 170K. :D
A ovi novi oled monitori, ne vidim ih ispod 200K kod nas. Ako onaj gore od 800 dolara kosta 170K, koliko ce ovi od 1300 dolara...

Druga varijanta, dve 24-ke, G2422HS, ili dve 27-ce G2724D. Mada mislim da su dve 27-ce ogromne, lomices vrat non stop.

OLED modeli još uvek nisu usavršeni, a u SRB su (očekivano) preskupi.
Ja bih budžet prepolovio, kupio najbolji 27-32'' 1440p/165Hz model za te pare, i to je to.

Ni OLED ni 42" ekran neće da valjaju za rad sa dokumentima...da, deluje fensi kad zamisliš sebe kako praviš tetris od prozorčića po tolikom ekranu kao u SF filmovima dok se ne setiš kako će vrat da ti radi kao kod sove gledajući od jednog do drugog i koliko ćeš vremena da gubiš aranžirajući to umesto da prosto čitaš šta treba.

@Labello

Zapravo, Iiyama GB3467WQSU je bolji za igre od Della, ima dosta brži odziv...plus je Dell bezobrazno skup iz nekog razloga. Govorim o Dell S3422DWG, onaj drugi Dell koji je Major pomenuo je još gori jer je 60Hz. Ta iiyama bi mi bila glavni izbor za gaming VA ultrawide.

@Sgt. Major

VA je dobar panel za multimediju ali inferiorniji za igre i skrolovanje dokumenata zbog smearinga pa ćeš morati da rešiš da li bi menjao kontrast i dobru crnu za manje ghostinga i bolju oštrinu u pokretu.
Ja sam neko ko sedi u polumračnoj sobi, ne voli IPS glow, nije osetljiv na VA smearing i igra sporije igre pa je VA kao stvoren za mene...ne znači da je za nekog drugog.
Ako bi IPS ultrawide, ja bih uzeo Gigabyte M34WQ koji ima i KVM kao bonus...

Drugo, za bilo šta veće od 27" je poželjno sedeti malo dalje od monitora. Na primer, ja sa 32" 4K monitorom sam na 75-90cm od monitora i ta daljina mi stavlja ceo monitor u vidno polje i možda ima još malo lufta sa strane. Za 34" ultrawide bih se isto držao te razdaljine ako ne misliš da ti vrat šeta levo-desno mnogo. Dakle, zavisi i da li ti setup dozvoljava da se propisno odmakneš...ultrawide, 34 ili 38", je ohoho veće od 24" na šta si navikao.

Generalno, za tvoje potrebe uopšte ne moraš da potrošiš tolike pare, dovoljno je 400-500e a ostatak zadrži ili uloži u jaču grafiku ili nešto...
I naravno, naruči monitor online da bi mogao da iskoristiš one 2 nedelje zakonskog roka za vraćanje ako nešto ne valja ili ti prosto ne odgovara nešto.

Ja bih budžet prepolovio, kupio najbolji 27-32'' 1440p/165Hz model za te pare, i to je to.

A koji bi to modeli bili?

@jurodivi

Svakako ne bih da potrošim svih 1.000 ako ne moram. Grafiku sumnjam da ću da menjam u skorije vreme, ovaj računar sam uzeo pre mesec dana.

Slabo ga koristim za multimediju, za to mi služi TV, tako da ću ići na IPS.

Već sam pomenuo koji bih ultrawide IPS ja uzeo a za manji 27" bi mi izbor bio Dell U2724D zbog duplo boljeg kontrasta od standarnih IPS monitora, što im je glavna boljka, ima dobar panel, dobru ergonomiju i dobar set konektora, a ima i 120Hz panel što nije na nivou strogo gejming monitora ali je dovoljno dobro za casual igranje.
Ako bi nešto sa bržim panelom, onda recimo Dell G2724D ili Iiyama GB2770QSU ili LG 27GP850P...

@Sgt. Major
Ne znam kakva je sada ponuda, ali pre nekih 6-7 meseci sam dosta istraživao, poredio, i zaključio da mi se najviše isplati da kupim monitor do 40k din. Tada su u tom rangu najbolji bili Gigabyte i iiyama.
Tako da za 50-60k din. možeš da nađeš odličan 27''/1440p/144-165Hz monitor. A ako si rešio da potrošiš još 500 evra, ostatak preusmeri u zvuk, ostaje ti taman za odlične slušalice i npr. FiiO K7 :D To kažem jer znam da nisi okoreli gamer, a ulaganje u bolji zvuk je uvek dobar potez.

Ma imam strimer, pa na HK pojačalo i QAcoustics zvučnike puštam muziku sa računara. :D A slušalice za računar mi sad ne trebaju.

Pogledaću onda sve što su svi pomenuli, pa ću da izaberem, koliko vidim sve preporuke su odlične.

Svakako ne bih da potrošim svih 1.000 ako ne moram. Grafiku sumnjam da ću da menjam u skorije vreme, ovaj računar sam uzeo pre mesec dana.

Slabo ga koristim za multimediju, za to mi služi TV, tako da ću ići na IPS.
Wide rezolucija je prilicno zahtevna, te igre koje si naveo da igras su starije i radice ok, ali pozeleces nesto novije, po meni je bolje ovo sto ti @hsv.stoned predlaze

Zavisi od igara koje bi igrao, zaista. Za mnoge je dovoljna, sa nekim će se mučiti...u suštini, ako 0.1% fps ne varira i pada mnogo nisko i ako može da izvlači stabilnih 60+ fps poslužiće.
Ja bih pretraživao testove grafika i gledao da li uključuju i 6700XT, pretraživao bih net i YouTube da vidim kako se igre koje me zanimaju ponašaju sa 6700XT u toj rezoluciji, gledao bih benchmarke po YT...čisto da dobiješ neku predstavu.

Taj Dell U2724D deluje ok, ali nema VRR, Freesync/Gsync itd. Pitanje je koliko to znaci za gaming?
U pravu si, promaklo mi je...navikao sam da svaki monitor danas ima makar neki oblik VRR, čak i biznis 60Hz modeli. Ne sećam se kad sam zadnji put video monitor bez Freesynca...

Nije neki problem ako sistem može pouzdano da isporučuje fps koji je na maximumu ili blizu maximuma monitora ali to se ne dešava često. Ništa, povlačim preporuku...

Odgledao sam Benchmark test ovog monitora na brzaka jutros, i spomenuli su da iako na papiru ne pise da ima, da ga ima i da uredno radi sa Nvidia karticama Gsync.
Ako je tako, onda ovo nije losa kupovina. E sad da li je vredniji za 20-30K vise nego sto kosta G2724D, to treba da se istrazi, jer G27 je veoma dobar a kosta 40k.

Uporedjujem iz ugla gaminga i nekog basic koriscenja monitora, a ako se radi nesto preciznije, onda je izbor naravno na strani U27, plus dosta usb portova.

G serija su gejming monitori, U je Dellova profi serija...kao takva ima bolju izradu, ergonomiju i konektivnost i mnogo bolju fabričku kalibraciju kao i panele koji mogu da prikažu više. 120Hz kod U2724 je bonus, nisam do sad viđao ijedan monutor iz U serije sa više od 75Hz. Glavna "atrakcija" mu je IPS Black panel sa mnogo većim kontrastom, oni su relativno novi i super je da su uspeli da im daju high refresh...
Setih se sad da sam naleteo negde na komentare koji pominju da su bez problema aktivirali VRR na U2724, iako zvanično nije podržan. G2724 će biti bolji za igre, panel sigurno ima brži odziv, ima veći refresh rate, Freesync Premium, dok U2724 ima bolju konektivnost, prikaz boja i kalibraciju a 120Hz je dovoljno za casual igranje...pa šta je kome bitnije.

Mislim da si gledao pogrešnu verziju, inače. U2724 ima 2 verzije, D i DE, i DE je dosta skuplji jer ima Thunderbolt dock, ne znam da li ima još nekih funkcionalnih razlika. U2724D je 450-460€, G2724D je 380-390€...

Naleteh na thread o U2724D/DE na pcmonitors.info:
https://forum.pcmonitors.info/topic/has-anyone-tried-dell-u2724d-or-dell-u2724de/

Treba mi monitor za računar iz profila, na kojem uglavnom igram igre, surfujem internetom i radim sa dokumentima. Filmove i serije ne gledam na računaru, ali koristim Tjub na njemu, naravno. Ne bavim programiranjem, grafičkim dizajnom i sličnim poslovima.
Šta preporučujete?
nesto nece da vuce link sa amazona gde je lepse opisano...

Ahaa, vidi stvarno, ima dva modela. Onda ovaj ispada za 100e vise otprilike, zanimljivo. :) Moracu da ga razmotrim onda i istrazim malo vise. Dobro ce doci, jer se casual igram, plus ako uzmem Macbook, mogu da ga bez problema nakacim i punim.

Ahaa, vidi stvarno, ima dva modela. Onda ovaj ispada za 100e vise otprilike, zanimljivo. :) Moracu da ga razmotrim onda i istrazim malo vise. Dobro ce doci, jer se casual igram, plus ako uzmem Macbook, mogu da ga bez problema nakacim i punim.
I U2724D i DE imaju 15W punjenje, tako da ne moraš da juriš skuplji model zbog toga...
Nije mnogo ali eto, može lagano da dopunjava.

Za nekog ko se igra na Dell P2414H vec 11 godina, mislim da ce biti dobar upgrade. :D
Nadam se da ce Major da ga uzme, pa da imamo jos malo detalja iz prve ruke. Ja tek na jesen ako krenem u kupovinu.

Hteo sam UW, ali preskupi si. Ovo moze da bude najbolje resenje. Videcemo na kraju..

Poslednja izmena:
I ja sam na P2414H, i dalje radi bez greške, jedino mi je pre 4-5 godina upala neka bubica, pa je vidim nasred ekrana već godinama. :D

Pričate o U2724D? Pogledaću ga, pa javljam.

kao neko ko već dugo dugo dugo koristi C1 48" (sto je ipak, preveliko) preporučujem ti da uzmeš C2 od 42" sto je ipak dosta manje, a neka savršena dijagonala bi bila 38 - 40" ...
prozore mozes da pakujes kako hoćeš, ja cesto radim u mraku, crno je crno pa se ne vidi... tako da otvaras prozore kolike god hoćeš dijagonale. G-Sync radi fantastično. ..

Zapravo još ništa nisam uradio, a sad hoću brzo da kupim monitor i da ovaj stari P2414H dam ćaletu da gleda TV u radionici.

Elem, odlučio sam da mi rad sa dokumentima zapravo i nije prioritet kod kuće, jer radim samo kad nešto hitno zatreba dok nisam u kancelariji. Na računaru gledam Tjub, ništa drugo, tako da mi ne treba ni za filmove i serije, već su mi igre i browsing glavne aktivnosti.

Izbor sam sveo na Dell G2724D i U2472D, pa ću danas da ih pogledam u CT Shopu. Više browsujem nego što igram igre, pa me vuče taj kvalitet slike kod U serije.

Imas u Gigi popust 10% (vikend akcija) ako placas Visom u celosti, pa mozes da skines 4-5k i na taj nacin, da znas. Vec smo pricali, ja mu dodjem na istu pricu, tako da U model je definitivno bolja kupovina za nase potrebe.

Nazad
Vrh Dno