Šta je novo?

Laptop Gejmerski laptop

Koji laptop kupiti?

jozaboza

Cenjen
Učlanjen(a)
09.10.2018
Poena
115
Kupio bih neki gejmerski laptop, ima li ko isustva da ovim modelom mozda:

Lenovo Legion 5 15ARH7H 15.6″ Ryzen 5 6600H/16GB/1TB SSD/GeForce RTX3060

Procesor: AMD Ryzen 5 Hexa Core Processor 6600H Brzina: 3.30 GHz (Turbo do 4.50 GHz) Keš memorija: 16MB
Ekran: 15.6", Full HD, IPS, 300 niti Anti-glare, 45% NTSC, 144Hz, FreeSync Rezolucija: 1920 x 1080
Grafička kartica: Nvidia GeForce RTX 3060 sa 6GB DDR6 sopstvene memorije
Tip HDD: NVMe SSD
Memorija: 16GB (2 x 8GB) DDR5 4800MHz RAM, 2 SODIMM slota Maksimalno podržano do 32GB
Opis SSD-a: 1TB SSD M.2 2280 PCIe 4.0x4 NVMe
Raspoloživi konektori: • 3 x USB-C 3.2 Gen 2 • 3 x USB-A 3.2 Gen 1 • 1 x HDMI • 1 x RJ-45 • 1 x Kombo port za mikrofon/slušalice (3.5 mm)
Mrežna kartica: Gigabitni LAN 10/100/1000 Mbps
USB-C/Thunderbolt:

Ovako na papiru mi deluje OK.

Paralelno kupim klincima jednom laptop drugom desktop, skoro indentične konfiguracije.
Laptop posle dve godine (grafa je 1060ti), nije za zahtevnije igre, dok desktop varijanta radi ko sat.

Ako gore navedeni laptop kosta 1700e onda se definitivno ne isplati.

Za manje para mozes uzeti ovaj model koji ima malo jaci procesor i mnogo bolji ekran i izadje oko 1500e:
LENOVO Legion 5 Pro 16ARH7H R7/16/1 82RG00C2YA

Za oko 1850e mozes uzeti ovaj model:
LENOVO Legion Pro 5 16IRX8 i7/16/1/4060 82WK0076YA

Cene od modela koji su gore navedeni su iz G-trona u kom traje kao neka akcija na laptopove (jos 2 dana), pretpostavljam da se negde mogu naci jeftinije, pogotovo na KP.

Proveri samo da li mogu da se uzmu na rate po toj ceni ili je takva cena samo za gotovinu.

Ako gore navedeni laptop kosta 1700e onda se definitivno ne isplati.
kao sto rekoh, kombinacija na 24 rate preko SBB/Shoppster kroz racun od SBB, nema cekova, nema kredita, prilicno bezbolno iako izadje skuplje.
Taj prvi sto si naveo jes da ima bolji ekran ,ali mislim da 3060 nije predvidjena za rezoluciju 2560*1600

Čovek je lepo napisao da mu treba radna mašina i gejmerska za putovanje. Treba čitati.

Kod tih gejmerskih laptopova mene ne brine šta će od hardvera da naguraju unutra jer mogu da stave šta hoće danas... da to bude u rangu desktop mašine.
Interesuje me hlađenje kako je rešeno. Zato obično tražim na netu teardown mašine.
Pogledaj online / YouTube neki review i korisnika koji je "pokrenuo" nešto od igara na njemu pa trguj.
Tvoj novčanik. Deluje kao što kažeš ok na papiru. Velik + što je na rate.

Kod tih gejmerskih laptopova mene ne brine šta će od hardvera da naguraju unutra jer mogu da stave šta hoće danas... da to bude u rangu desktop mašine.
Interesuje me hlađenje kako je rešeno. Zato obično tražim na netu teardown mašine.
Pogledaj online / YouTube neki review i korisnika koji je "pokrenuo" nešto od igara na njemu pa trguj.
Tvoj novčanik. Deluje kao što kažeš ok na papiru. Velik + što je na rate.

Skoro sam raspakivao rodjakov HP Omen 17 iz 2020 (i7, 2070, 16gb ram 144hz) kako bi spakovali SSD i moj utisak je bio, posto su skoro svi noviji laptovi na slican kalup, rekao bih da je hladjenje dobro reseno ali da su opet te masine na samom limitu kod zahtevnijih igara i duzih gaming sesija. Tako da svakako zahtevaju godisnje ciscenje i repaste na 2-3 godine.

Sto se same masine tice koje navodi, a i jer sam gledao skoro bas gaming laptopove ovde u AT, rekao bih da je to mnogo previse love za lap sa 3060...
Ne znam kako se krecu cene u Srbiji ali za 1500e pa na gore je cenovna klasa gde bi mozda mogao i trebao da pojuri barem 3070 ili 4060 (oko 1350e u eu), 3060 lapovi se krecu do 1100-1200e plafon u EU.
Lenovo je generalno ok kao ceo paket (izrada/hw/hladjenje) ali mozda bi kod drugog mogao da dobije malo vise ako bas zeli gaming laptop masinu

-Da ne odgovaram svima pojedinacno odgovoricu ovako, pa ko procita procitao je.
-Ukoliko coveku vise odgovara da uzme laptop koji je naveo, neka ga uzme. Ja sam samo dao sugestiju sta moze da uzme, a da je bolje za manje ili malo vise para, pri cemu nece moci da placa kroz racun vec kroz cekove/gotovinu/banku...
-Neko je napisao da mu prvenstveno treba masina za rad, procitao sam to i zato sam mu i preporucio modele koji imaju malo jaci procesor i prvenstveno ekran jer ne znam sa cim se covek bavi i sta mu je potrebno, mada svi navedeni bi verovatno ispunjavali potrebe.
-Sto se tice 3060/4060 i rezolucije - 3060 (pogotovo ta sa 6gb) jeste za 1080p, ali bi trebalo da gura i 1440p na nekih 40-50fpsa u AAA igricama na najboljim podesavanjima. Uvek je bolje uzeti bolji ekran ukoliko je cena slicna, a ako zelite da povecate performanse onda postoji opcija da se ogranici rezolucija i osvezavanje (Hz) ekrana pa tako ekran od 1440p i 165Hz moze da postane 1080p sa 60Hz.
-Takodje treba imati u vidu da je grafickim karticama na laptopovima ogranicena snaga (wattage), na nekim modelima vise na nekim manje. Sto se tice grafickih na Lenovo Legion 5 Pro laptopovima npr. onima sa 3060, oni bi trebali da mogu postici maksimalnih 130 wat-i (iako ce cesce biti na 80 do mozda 115, razliciti su izvori tako da nisam siguran ni ja) dok na PC-u moze da dostigne oko 170-180 wat-i, na ovo treba obratiti paznju npr. 3070/80 moze biti slabija ili imati iste performanse kao 3060 na nekim laptopovima. Smanjivanje snage se radi kako bi se smanjila potrosnja baterije ili prvenstveno temperatura.
-Za prosek temperature na Legion laptopovima ti preporucujem da jos malo istrazis, to moze dosta da varira od razlicitih faktora kao sto su npr. materijali na kom se nalazi sam laptop, prolaznost vazduha u ventovima, temperature u sobi, opterecenost...(ovako na prvi pogled procitao sam da CPU moze da ode do 85°C, a GPU od 85°C pa sve do 100°C pri intenzivnijim zadacima sto i nije cudno sa obzirom da je laptop).
-Zakljucak: Ne isplati se uopste kupovati bilo sta kod nas jer je sve skuplje. Ponovicu se, ukoliko se tebi vise isplati da uzmes u SBBu/Shoppsteru i ako to zelis onda uzmi, nije los laptop radice odlicno posao samo mu je cena previsoka u odnosu na druge modele koji su jaci i mogu se naci po istoj ceni kod nas, ali gubis tu bezbolnu opciju da placas kroz racun SBBa.

Ovakve teme uvek budu problematicne i preporuka nezahvalna jer je OP uglavnom vec napravio izbor i svaka devijacija u preporuci bude "docekana na noz", odnosno sa nekim razlogom da se ne uzme drugi model... Zna se za sta se prevashodno pazari gejmerski laptop/dtr i da se uglavnom puca na sto bolji model graficke za odredjenu svotu novca... Naravno uz robusniji dizajn i nesto bolje reseno hladjenje od "office/multimedia" laptop modela.

Ako mu je potreban za rad 3060 mu zavrsava posao, ako hoce i da se gilici sa igrama ne bih isao ispod 4060 koja je i do 20-30% brza u nekim naslovima.
Posto uzima na rate mozda i moze da proguta tu razliku, ostaje samo pitanje da li je njemu vredno doplate...
Kako god da pogledamo mnogo je to novca za taj konkretan model u tim konfiguracijama...

nije ovde problem da li sam ja u svojoj glavi vec resio sta cu da uzmem. nazalost, preko SBB od gejmerskih, imaju samo taj u ponudi. posto nemam nameru da se mlatim sa cekovima i kreditima, ova opcija na 24 rate kroz racun mi izuzetno odgovara.
pitao sam samo za Vase misljenje ako neko ima iskustva. na YT sam posle pronasao dosta klipova o doticnom modelu, i prilicno sam zadovoljan sta sam video (i performanse u 1080p i hladjenje). a za neki povremeni gejming mislim da je ryzen 6600H i grafa 3060 u full HD (koji taj ekran i jeste) sasvim dovoljna.

cisto da javim, kupio sam ga juce, instalirao win11, sve drajvere, i iskreno, ostao sam sokiran kako Hunt Showdown u 1080p sve na amx radi na njemu- bukvalno kida - konstantnih 110-115fps!
tako da, prilicno sam zadovoljan
cepao sam Hunt sa drustvom malo preko 3 sata, CPU temp je bila 78-83C, grafiku (sem integruse) nisam uspeo u MSI afterburneru da nadjem load i temp, ali sam nasao potrosnju, vukla je 95-110w.
instalacija win11 sa usb prosla brzinom svetlosti, ali bukvalno.....

malo me je zacudilo da nema DP izlaz za monitor, vec samo HDMI. ima 3 USB-C izlaza, a vidim da ima da se kupi USB-C na DP adapter. zna li neko, da li se gubi nesto od kvaliteta sa tim adapterom, ili se dobije isti signal kao preko DP kabla?
imam ovde jedan 1440p monitor na 144Hz, pa bi ga povezao sa laptopom, zato piutam.

malo me je zacudilo da nema DP izlaz za monitor, vec samo HDMI. ima 3 USB-C izlaza, a vidim da ima da se kupi USB-C na DP adapter. zna li neko, da li se gubi nesto od kvaliteta sa tim adapterom, ili se dobije isti signal kao preko DP kabla?
imam ovde jedan 1440p monitor na 144Hz, pa bi ga povezao sa laptopom, zato piutam.
Ne gubi se nista i odlicno radi.
Dobijas signal koji salje HDMI. Ne vidim problem sa tom rezolucijom i osvezavanjem preko HDMI-a.
Velika vecina monitora nema mogucnost g-sync-a na hdmi portu/portovima za razliku od DP. To je jedini razlog zasto sam kupovao usb-c na DP.

Vrh Dno