Šta je novo?

GeForce5 kasni?

bibby

Čuven
Učlanjen(a)
09.12.2000
Poena
680
Po ovom tekstu to je sasvim izvesno. Kako je sve krenulo nove karte necemo ugledati pre proleca sledece godine...:(

Da li ce se zvati GF5? Po nekim pricama, nVidia je dodala jos malo iznenadjenja u chip... mada mi ove price sve vise lice na opravdanja 3dfx fanova kada je VSA100 kasnio.. i na kraju nije bio brzi od GTS-a... Mozda opet bude tako - mozda ce nV30 da se kolje sa R300 i to debelo... a mozda ga i oduva samo tako... u ovom trenutku je tesko reci....

Sve zavisi od cene koja bude za tu karticu odredila nVidia...

ako sledece godine bude kostala 500+ eura pisi propalo :)

jer ce tada radeon biti mnogo jeftiniji....

Ako NV30 nastavi da se odlaze ima sanse da se na trzistu ne bori sa Radeonom 9700Pro vec u najmanju ruku sa nekom .13 mikronskom varijantom istog koji ce raditi na minimum 25% vecoj frekfenci.
I jos jedna stvar. Koliko sam ja cuo NV30 se imati 128-bitnu DDR-II memoriju koja ce raditi na 1GHz. To znaci 4 x 250MHz. Propusna moc takve memorije bi bila 1024MHz*16bajtova(128bita)=16.000MB/s cirka.
Za to vreme radeon 9700Pro ima 620MHZ (DDR)*32bajta(256bita)=19.800MB/s.
Znaci da Radeon 9700Pro ima vecu propusnu moc meorije. NV30 ce morati da bude zestoko stedljiv sa memorijom da bi nadmasio Radeon 9700Pro.
Isptavite me ako gresim.

Bogda je napisao(la):
Ako NV30 nastavi da se odlaze ima sanse da se na trzistu ne bori sa Radeonom 9700Pro vec u najmanju ruku sa nekom .13 mikronskom varijantom istog koji ce raditi na minimum 25% vecoj frekfenci.
I jos jedna stvar. Koliko sam ja cuo NV30 se imati 128-bitnu DDR-II memoriju koja ce raditi na 1GHz. To znaci 4 x 250MHz. Propusna moc takve memorije bi bila 1024MHz*16bajtova(128bita)=16.000MB/s cirka.
Za to vreme radeon 9700Pro ima 620MHZ (DDR)*32bajta(256bita)=19.800MB/s.
Znaci da Radeon 9700Pro ima vecu propusnu moc meorije. NV30 ce morati da bude zestoko stedljiv sa memorijom da bi nadmasio Radeon 9700Pro.
Isptavite me ako gresim.

Sto bi rekao moj profa sa arhitekture racunara, ne gresis ali - teoretski :D Zaboravljas da su to samo TEORIJSKI i MAKSIMALNI , tj. teorijski maksimalni propusni opsezi. A od unutrasnje arhitekture mnogo, mnogo vise zavisi kako ce to biti iskorisceno, i tu dolazimo do nekog realnog minimuma, ili pak proseka fillrate-a. Sigurno ce DDRII biti prilicno ubedljivija u tome, u odnosu na konvencionalni DDR.

Naravno, ja ovim ne branim NV30 ili stajem na stranu NV-a, posto mi je apsolutno svejedno kako ce se zvati komponente u mojoj masini dok god ispunjavaju neke moje kriterijume

Vrh Dno