Šta je novo?

GeForce RTX 4000 Thread [za adapter, konektor i kabl postoji posebna tema]

3060ti = 100%
4060Ti =100+15% po slajdu koji je dala NVidia
3070= 117% po bazi na Techpowerup

Dakle 4060Ti u najboljem slucaju je isti kao 3070 ili nesto malo sporiji, nema nista od 3070Ti performansi, a memorija ostaje na 8GB, 2,5 godine kasnije dobijamo "efikasniji" 3070 za 100$ manje, a na leto cemo za 500$ dobiti prakticno 3070 "ekvivalent" sa 16GB umesto sa 8GB. Zaista "stelarni" napredak za 2,5 (skoro 3) godine.
Biće ipak malo sporiji nego što sam očekivao. Verovatno u 1080p na nivou RTX 3070 ili blizu a u višim rezolucijama naravno sporiji.

Nego, da li će to RTX 4060 varijanta imati drugi GPU - AD107 ?

Pri tom RTX 4060 Ti koji će koristiti AD106, imaće skresan GPU izgleda.

Fascinantan mi je komentar juce sto sam video, da ti kupujes kartu od 400e MSRP, 4060, a da ona ne moze da ti izgura 1080p sve na max, nego je vise za medium podesavanja.
Pa majku mu, moja 970 gura sve na medium a stara je 10 godina i platio sam je tada 330e novu na KP.

Nisam verovao da ce posle 10 godina, da HD bude i dalje a thing, i da ce karte da se muce po tom pitanju. Ovo je smesno, posebno sa ovim cenama.

Koliko se da zakljuciti RTX 4060 koristi AD107, dok 4060Ti koristi AD106. U prvi mah sam se zapitao kako ce tacno NVIDIA naterati AIB partnere da naplacuju 4060Ti 16GB 100$ skuplje kad za to objektivno nema razloga. Vrlo prosto, napravili su AD106-351 i vezali/zakljucali BIOS karte sa podrskom za 16Gb iskljucivo za tu reviziju. Predpostavka je da ce im taj GPU naplacivati skuplje i na taj nacin forsirati cenu visu za 100$. U principu NVIDIA nam porucuje ili kupite 4060 8GB za 300$ ili nam lepo odmah dajte 500$ za 4060Ti sa 16GB koja je 20% brza. Upsel u svom najboljem obliku.
Sa druge strane ako cemo realno 4060 8GB ce doneti 2080super / 3060Ti performanse za 300$ sto jeste izvestan napredak. Pitanje je koliko kupaca ce se odluciti da izdvoji 200$ vise (kad smo vec kod toga 4070 je 300$ vise) u odnosu na nivo 4060 8GB.
Objektivno posao koji zavrsava 4060 8GB / 3060Ti zavrsava i 4060Ti 8GB, nema tu neke bitne razlike, sve je to "tu negde". Za ono sto svima treba trazi se 500$ (4060ti 16gb), odnosno 600$ (4070). tek se sa tim dobija dovoljna kolicina memorije, s tim da kad vec das 500$ dodaj jos 100$ za 30% brzu kartu.
Ruzno je i tuzno reci ali ispada da je 4070 12GB najbolja kupovina u celoj generaciji neracunajuci 4090 koji je pokidao kako cenom tako i performansama.

1684481681983.png

Fascinantan mi je komentar juce sto sam video, da ti kupujes kartu od 400e MSRP, 4060, a da ona ne moze da ti izgura 1080p sve na max, nego je vise za medium podesavanja.
Pa majku mu, moja 970 gura sve na medium a stara je 10 godina i platio sam je tada 330e novu na KP.

Nisam verovao da ce posle 10 godina, da HD bude i dalje a thing, i da ce karte da se muce po tom pitanju. Ovo je smesno, posebno sa ovim cenama.
Monopol je užasan, Oligopol je ušasan jer se nameštaju stvari. Jedino ako Inetel ne uradi nešto sa svojim karticama AMD i nVidia će i dalje da duvaju cene i daju perdormanse na kašičicu GPU...prosto....nema tu nekog drugog rezonovanja.

Мени ово не делује лоше.
Kao sto su vec rekli drugi u ovoj temi, dobijas RTX 3070 sa 16GB VRAM, DLSS3 i manjom potrosnjom skoro 3 godine kasnije.
Ili 3060Ti sa ~15% vecim perf i 8GB VRAM. Ne znam sta je tu dobro.

RTX 4060 je malcice podnosljiviji, 3060Ti performanse za 100$ manje.

Kao sto su vec rekli drugi u ovoj temi, dobijas RTX 3070 sa 16GB VRAM, DLSS3 i manjom potrosnjom skoro 3 godine kasnije.
Ili 3060Ti sa ~15% vecim perf i 8GB VRAM. Ne znam sta je tu dobro.

RTX 4060 je malcice podnosljiviji, 3060Ti performanse za 100$ manje.
Потпуно легитимно гледиште, али морам да питам шта је ту то толико лоше и да је све дословце тако ?

Мени је под један помак што цене нису отишле горе, радим у набавци, и имам индиректног контакта са чиповима, па је за мене ово један велики плус (а ту треба додати и остале трошкове).

Под два, ово су дефинитивно нове карте, значи никаквог ребрендинга није било а који се дешавао у прошлости, и укључене су "најновије трице и кучине" из зелене кухиње.

И под три, ја и нисам рекао да је ово супер, екстра или не знам шта, само да није лоше. Осим тога, навикли смо и да нам процесиру у свакој наредној генерацији доносе од 10 до 20% бољих перофманси од предходника, зашто тако не би било и са графама.

За мене је тренутно највећи напредак појављивање Интел-а са А770. Хардер је зверина, јесте баговит, али делује да се већ фино испеглао.
До краја године можемо очекивати да је "стабилно" испред 3060/6600 кад се још мало испегла све, али то је за неку другу тему.

Mogu da potvrdimo da se tako dobija D4 :⁠-⁠)
Da ne bude ot, Diablo jako lepo radi sa 4070, mada, pošto sam na kraju morao uzeti Palit dual model zbog veličine i nestašice Asus dual modela, kartica je glasnija od prethodnog 1060 modela koji sam imao. Može se reći da ima iritantniji zvuk.
Pa uradi undervolt kartice, ako mislis da ces izgubiti puno fps odmah da ti kazem neces. U proseku 2-3 fps-a i napravis custom fan control i bice sve uredu.

Hahaha pa to je upravo ono o čemu ja “hejtujem” godinama. Moj prelazak sa 1070 na 3070 ti je 30 fpsa više u igri iz 2016.
Vredja ta pomisao izbacujemo kartice koje guraju 4K u 144hz, a igramo se i dalje na 1080p, a i za to je potrevno izdvojiti lepu sumu kako stvari stoje. 1080 je nesto sto je trebalo u gejmingu biti zaboravljeno, ne samo prevazidjeno.

Nije stvar u kupi 4090 i ne prdi više, mogu da je kupim i da ne trepnem, već je stvar u tomo šta dobijaš iz generacije u generaciju kao i sa svom tehnikom. Na sve strane naslovi pada prodaja, kupci sve duže i duže ostaju uz starije generacije itd.

Ova generacija jeste pokidala sa performansama nema šta, objektivno govoreći i dlss koliko bio softverski trik je itekako upotrebljiv i verujem da će ljudi koji kupe ovu generaciju uz te trikove ostati jako dugo uz svoje karticama mozda i najduze do sada ako se nesto fundamentalno ne desi, sto donekle ublažuje visoke cene.

sto?

a lol...

debilizam

Ionako je privremeno dok ne stigne blok za GPU.

^ sve kartice 4090 mislim da su od 14.8-15cm širine. Da bi sa kablom stalo mora biti veće kućište. Moje cosmos ima 20cm i stane na knap. Kolega uzeo 4070ti Strix takođe je 15cm. Vertikalno nije problem ni na vazduh.

ima najboljeg caleta :)

^ kako i ne bi, ima da te hvali do neba. Pravi ćale 😀

jel ima neko 4080 aero?

^ sve kartice 4090 mislim da su od 14.8-15cm širine. Da bi sa kablom stalo mora biti veće kućište. Moje cosmos ima 20cm i stane na knap. Kolega uzeo 4070ti Strix takođe je 15cm. Vertikalno nije problem ni na vazduh.
Zato volim ove matore Fractale, Define S je širok 233mm...

^ tu staje lagano. Nije problem sto su kartice široke nego sto se kabl ne može bliže saviti. Generalno u svako novije kućište će stati po dužini i širini ali onda dolazi problem da se zatvori kućište.

Moje već mesecima otvoreno. Nikako da se pozabavim potragom za većim kućištem, a posle prepakovati sve komponente. Postaje mi sve više mrsko iz godine u godinu a ranije mi ništa nije bilo zabavnije.

^ tako je kod svih, barem kod mene. Pre nekako menjao fanove, jedva sam se nakanio a par godina u nazad najmanji problem je bio sve izvaditi napolje očistiti i vratiti nazad.

Za sada nisam primetio da grafa prelazi 65 stepeni, zadovoljan.

Nazad
Vrh Dno