Šta je novo?

GeForce RTX 3000 Thread

Ko hoce maksimalne performanse, tisu kartu neka juri ove vece masivnije modele...Sa malim kucistima koliko god da su dobro provetrena mozete da se pozdravite cak i u kombinaciji sa 320w kartama, sem ako te karte nemaju dosta masivan hladnjak... Najbolji odnos cena performanse od svih karti koje sam imao na test je sa 3080 ventus kartom, a verovoatno najbolje peroformanse postize 3080 aorus zato sto je to ogromna karta a to je bas potrebno da se ohladi model 370~450w... Problem nastaje bas u tom odnosu, "jaca" karta tipa 370~450w nedovoljno dobro hladjenje rezultat je performanse jako bliske 320w kartama a pritom velika potosnja, bucnija karta.
Recimo ovaj TUF koliko god da je hvaljen, kvalitet izrade, radi sve kako je deklarisano bez greske, kvalite tipa pre ce mi da umremo nego ta karta (koda je to bitno kad ce za 2~3 god da bude zamenjena), toj karti fali malo masvniji haldnjak koji bi ispratio 370W na adekvatan nacin... Karta je precenjena trenutno jer cak i kada se svede na 320W za koji stepen je toplija od ventusa, kada se nasvira na maskismum jedino u frizder da se izmesti pa da zadrzi tempreature ispod 75c kako bi dosle do izrazaja performnanse 370w karte.
Kartu treba zadrzati ispod 73~75c da bi se postigli najbolji rezultati, sa 83~85c 450w karta radi kao da je 320w karta sa temperaturom ispod 71c, perfomanse su takve na kraju a potrosnja kud i kamo veca, recimo ventus moze da se zadrzi ispod 70c uz maksimalni overklok...

Ko hoce maksimalne performanse, tisu kartu neka juri ove vece masivnije modele...Sa malim kucistima koliko god da su dobro provetrena mozete da se pozdravite cak i u kombinaciji sa 320w kartama, sem ako te karte nemaju dosta masivan hladnjak... Najbolji odnos cena performanse od svih karti koje sam imao na test je sa 3080 ventus kartom, a verovoatno najbolje peroformanse postize 3080 aorus zato sto je to ogromna karta a to je bas potrebno da se ohladi model 370~450w... Problem nastaje bas u tom odnosu, "jaca" karta tipa 370~450w nedovoljno dobro hladjenje rezultat je performanse jako bliske 320w kartama a pritom velika potosnja, bucnija karta.
Recimo ovaj TUF koliko god da je hvaljen, kvalitet izrade, radi sve kako je deklarisano bez greske, kvalite tipa pre ce mi da umremo nego ta karta (koda je to bitno kad ce za 2~3 god da bude zamenjena), toj karti fali malo masvniji haldnjak koji bi ispratio 370W na adekvatan nacin... Karta je precenjena trenutno jer cak i kada se svede na 320W za koji stepen je toplija od ventusa, kada se nasvira na maskismum jedino u frizder da se izmesti pa da zadrzi tempreature ispod 75c kako bi dosle do izrazaja performnanse 370w karte.
Kartu treba zadrzati ispod 73~75c da bi se postigli najbolji rezultati, sa 83~85c 450w karta radi kao da je 320w karta sa temperaturom ispod 71c, perfomanse su takve na kraju a potrosnja kud i kamo veca, recimo ventus moze da se zadrzi ispod 70c uz maksimalni overklok...

BF V 2h cepanja,kad bih odvrno vent. na 100% izgurala bi na 2150 MHz ilil 2200Mhz:)
MSI Suprim.gif:D

Poslednja izmena:
^
Probaj ali mislim da ne bi... Svakako ovo je primer ide u prilog onome sto sto sam napisao, pun potencijal 370~450w karti moze da se pokaze samo ako se adekvatno rashlade... Ocigledno MSI zna nesto sto drugi ne znaju :) Karta je ako sam nasao tacne specifikacije dosta masivnija od TUF modela, i to je bas to sto treba da bi se ohladila, tuf ne postize svoj maksimum u odnosu na hardverski potencijal koji ima kao 370W karta, probija 75c kada se nasvira na maksimum, gledano samo sa te strane karta je precenjena.

Poslednja izmena:
probao sam i to, isto zabolo na tom koraku, ali posle 5-6 min proslo je, tako dam je sad to instalirano... na starom windowsu
evo jedan brzi test, temp su visoke.... deinstalirao sam juce u onom cimanju msi afterburner, moram da ga vratim da probam undervolt i neki fan curve da namestim :)

edit:
evo i jedna sa Msi afterburnerom

Prilozi

• evgayyyy.jpg
    evgayyyy.jpg
    238.5 KB · Pregleda: 112
  • ev.jpg
    ev.jpg
    549.5 KB · Pregleda: 95
Poslednja izmena:
Pa da vidimio....

Ne mogu čekam Radeone...

acd7af20f03ac60d5598a4e407f64d12.jpg

Poslednja izmena:
probao sam i to, isto zabolo na tom koraku, ali posle 5-6 min proslo je, tako dam je sad to instalirano... na starom windowsu
evo jedan brzi test, temp su visoke.... deinstalirao sam juce u onom cimanju msi afterburner, moram da ga vratim da probam undervolt i neki fan curve da namestim :)

edit:
evo i jedna sa Msi afterburnerom

Pogedaja postoji velika verovatnoca da ti sa Msi afterburnerom rade samo 2 venta, a vidim i da cita samo 2 venta... Ako ne radi treci ce proraditi kada instaliras X1, ali onda nema nista od overkloka jer sve moras da radis preko X1 a to je masiranje mozga sto ces i sam videti :p

Poslednja izmena:
mali off,
@zayebani cime hladis taj cpu?

^
Vodom, nista posebno... Fractal-design Celsius S36, svidja mi se kako su resili kablove, samo se jedan iz vodenog bloka usteka u kuciste i cao, sve ide preko tog kabla i ventovi i pumpa, a ventilatori se ustekaju u radijator... Sto pitas ?

porucih ga i ja, treba da stigne do nove godine. imam d15 noctuu posto ne volim vodu u masini pa rekoh da vidim cime ga hladis i kako se drze temperature. javim kad uzmem i plocu kako je sve ispalo.

^
Probaj ali mislim da ne bi... Svakako ovo je primer ide u prilog onome sto sto sam napisao, pun potencijal 370~450w karti moze da se pokaze samo ako se adekvatno rashlade... Ocigledno MSI zna nesto sto drugi ne znaju :) Karta je ako sam nasao tacne specifikacije dosta masivnija od TUF modela, i to je bas to sto treba da bi se ohladila, tuf ne postize svoj maksimum u odnosu na hardverski potencijal koji ima kao 370W karta, probija 75c kada se nasvira na maksimum, gledano samo sa te strane karta je precenjena.
Evo ovaj sto sam mu prodao Amp Holo nakacio sa Aquacomputer neznam tacno koji model vodeno kaze 2070mhz stabilno max 60c Temp

^
Taj je pobedio sa izborom koju kartu da stavi pod vodu :d Pod vodu samo 400w+ modeli sa modovanim biosima... Za tu namenu evga je neprikosnovena, jos nem sta da se moduje, oni ti sami daju bios za tu namenu :)

Poslednja izmena:
^
Taj je pobedio sa izborom koju kartu da stavi pod vodu :d Pod vodu samo 400w+ modeli sa modovanim biosima... Za tu namenu evga je neprikosnovena, jos nem sta da se moduje, oni ti sami daju bios za tu namenu :)
Bas me briga ja mu utrapio:D
Gledao Svajcarac da prodje sto jeftinje nije hteo da uzme tipa Strix Evgu od preporodavaca za 1300Evr
jedan Drugar porucio Tuf 3080 17.09 za 650 Evr. tek u sledeci Ponedeljak stize:d

TUF 3080 za 650€? Čekao bih je mesec dana ako treba, kamo li 10-ak...

Evo kako Ampere radi AV1 video dekoding. Instalirao sam "VP9 video extensions" za windows 10 i sada u browserima AV1 i VP9 se dekoduju na 3080. U Chromu radi i AV1 i VP9 hardverski dekoding a u Firefoxu samo VP9 za sada. Za 8k 60fps dekoding kartica trosi nekih 110w, dok u idle-u trosi nekih 25-30w.

hvala na ovome. znači, AV1 šljaka. pretpostavljam da taj "VP9 video extensions" koristi NVDEC.
drugo je pitanje što AV1 guraju i na 8K kad je konkurent HEVC-u koji (takođe) nije za 8K

@jurodivi, 17.9. je bio pre više od 3 meseca :D

Poslednja izmena:
IMG-3936.jpg

\(-_-)/

ja sam hteo da probam taj TUF ra zbudžim u moje kuciste, al me mrzelo. Inache ova Evga XC3 Ultra je sjajna kartica (posebno za tu lovu), bas lepo radi. Malo je toplija, ali kad bolje razmislim mislim da je najmanja na trzistu... manja cak i od founders edition.
kolega neka je sa srećom :))

Sent from my SM-N9860 using Tapatalk

Da prilicno je malena, ako se to uzme u obzir odlicno su odradili hladjenje... Mislim da nema nista od toga da radi kao 370w kao sto je deklarisana, ali setovana do 320w radi kao sat sa temepraturama do 78c...

Poslednja izmena:
@Kakashi Srećno [emoji41]

Koliko te je koštalo to zadovoljstvo?

Sent from my GM1900 using Tapatalk

@core.graphics
Aj pa javi mad mislim da ces morati mnogo da je degradiras da bi radila na 72c... Ne moras za to da smanjujes voltaze, juris neku krivu ili ne znam sta... Bas naprotiv, odvrni sve do maksimuma a uradi sledece... Ogranici u AB ako ti rade sva 3 venta sa AB, znaci ako ti AB radi kako treba, temperaturu na 72c (mada mi nije jasno zasto bas na 72 :p), a probaj do kog ti je nivoa buke prihvatljivo da odvrnes ventilatore, i ostavi tako da to bude maksimalna vrednost do koje moze da ide, bios ce sam da regulise sve ostale parametre da bi ispratio to podesavanje, smanji ce sve sto treba da bi karta radila prema tim parametrima :) To smanjivanje napona ima smisla ako hoces da ogranicis potrosnju po svaku cenu da ne prelazi odredjene vrednosti, a ovako kako sam ti predlozio bukvalno karta ce raditi uvek sa maksimalnim performansama u odnosu na predefinasiane parametre, 72c i mislim da je sve preko 80~85% za vent malo bucnije, pocinje da zuji, nema tako lep zvuk kao tuf ili ventus, mada ne znam kako to zvuci u zatvorenom kucistu. Eto mala pomoce da se ne mucis bezveze :p

Ovo sto sam ti napisao izmislila je Nvidia da pomogne proizvodjacima u tome da manje upuceni korisnici nikada ne provale da im se karta recimo pregreva zbog lose provetrenog kucista, jednostavno uvek ce raditi i kao sve je u redu a to sto ima perfomans kao 3070 koga je briga, sto je i pametno, jer ipak PC nije kozola, treba nesto i da se zna o hardveru, a koga mrzi da nauci neke misli da je sve u redu, to je taj sistem :p Biznis bez reklamacija sem ako karta bas ne radi, testovi na netu koji lazu svi do jednog vezano za radne temeperature ako za tim ima potrebe, i vozi misko :d

Poslednja izmena:
@MilanNBA23 Samo 127,990.00 RSD. Imaju ih na stanju u jednoj radnji na M.

Hvala svima. Prezadovoljan sam karticom, mada uzeo sam lose kuciste za vaduzno hladjenje (NZXT H510) pa je malo toplija, idle 40-45 a kad igram nesto zahtevnije, tipa Control, max bude 80.

Poslednja izmena:
*******i@
ne moram bas da drzim na 72c... nego, navika!
Prosla karta se vrtela na tim temperaturama, dosta je to, a ventovi su bili u velikim obrtajima.
Ova nova 3080 mi odgovara kada se vrti oko 2000-2200 rpm. Vec na 2500 mi je bučno, mada ove igrice koje ja igram MK11 i SF V su na oko 75% GPU usage _ nekih 47c, ali ako poželim malo neki BF ili Doom onda je na velikoj iskorišćenosti i samim tim idu ventovi (buka) i temp. Ja trenutno ne mogu da gledam tu kratu ubodenu u plocu a sistem star preko 3 god. Uzeo sam jos i dva ssd-a jedan QVO 2TB i jedan EVO 1TB, pa cu lepo pretrkeljišem iznova. Imao sam do sada jedan evo od 250 i jedan od 500gb to je par igrica i ćao... užas.
Takodje pošto ja imam nCase M1 verziju 5.0 ona dole ima malo zatvoreno dno, to cu da isečem, te na 3D printeru da napravim nogice duže za 1.3cm i da lepo grabi vazduh odozdo gpu. ovo je sve pirlicno lose, ali opet malo je.

Sent from my SM-N9860 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Ah, izgleda da ću morati da sačekam da padne cena još...

Sent from my GM1900 using Tapatalk

@Kakashi
Isprati putem CPU-z zaokruzenu vrednost, ta karta bi trebalo pri overkloku da dobaci do 366w, ili bez podizanja napona i PL (mada mislim da je PL zakucan na 100 i da ne moze preko toga) do 340W, sa tom temeperaturom bost bi trebao da ide do najvise 2050mhz, u proseku 1850~1950mhz... Ako karta bez overkloka pocne da pokazuje temperaturu od 82~83c da znas da neprimetno pocinje da obara performanse kako ne bi presla tu vrednost, mada i 80c osetno degradira maksimalni bost klok, bilo bi dobro da uradis nesto po tom pitanju...
Ako hoce da vidis koliko u igrama karta moze maksimalno da se zagreje prvo u drjaverima iskljuci vertical sync, setuj na off, pokreni Borderlands3 isto uradi u podesavanjima igre i nadji scenu gde je gpu zauzece 100%, ne 99%, nego bas 100% i gledaj kako se ponasa, sta se desava sa temperaturama, moze i neka druga igra koja uspeva da drzi zakucano 100% zauzece gpu-a ;) Cisto da znas na cemu si sa kartom i da li trebas nesto da menjas ako postoji problem, mad 80c to je vec problem.

123 - C.jpg

Nailazim na vesti o raznim verzijama 3k serije - 3060 sa 12gb, 3080 sa 20gb, itd. Što me navodi da će definitivno u Q2/Q3 biti mnogo bolji izbor, a verujem i cene. Opet 4k serija se najavljuje 'uskoro', što liči na tržište mobilnih telefona - flagship svake godine. S' druge strane, ne videh ništa 'novo' od AMD-a, mada sam siguran da će biti i toga. Da li će na kraju ova generacija GPU-ova ispasti kao poligon za 'pravu borbu' tamo početkom 2022?
Vidim već ima dosta forumaša sa 3k serijom, a sva ona briga oko količine ram-a je pala u drugi plan. Da li uopšte ima mesta brinuti o tome, ako nas nova generacija sačeka pre nego se pojave realni scenariji upotrebe 10gb+ vram-a?

Vidim već ima dosta forumaša sa 3k serijom, a sva ona briga oko količine ram-a je pala u drugi plan. Da li uopšte ima mesta brinuti o tome, ako nas nova generacija sačeka pre nego se pojave realni scenariji upotrebe 10gb+ vram-a?

Ja jos nisam video da je za neku igru potrebno vise od 10gb vram u 4k, cyberpunk 2077 u 8k koristi oko 12 gb vram. Cak i sa 3070 8gb vram ja teram neke igre u 4k a one koje ne mogu tu sam ogranicen samom snagom graficke tako sa mi vram nece pomoci.

Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk

Po meni to vazi ako kupujes karticu sad, pa odmah sledecu generaciju opet uzimas, mada opet zavisi i koliko te kosta taj VRAM. Ako mislis da je zadrzis 2-3 generacije tipa 760 > 1060 > 3060 onda gledati i VRAM ako je u rangu 20-30 eur doplate...
Nego su opet u$rali imenovanje u 3060 kao sa 1060. Ovde pre da su 3050 nazvali 3030 a ostavili kako je inicijalno bilo 3060 i 3050Ti.

Vrh Dno