Šta je novo?

geforce ili ... bsod

• Začetnik teme Začetnik teme nigoc
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

nigoc

Slavan
Učlanjen(a)
23.12.2008
Poena
301
Pozdrav svima, a posebno onima koji pokusaju da mi pomognu,

Nedavno sam masinu nadogradio na 8GB rama i grafickom geforce 9600 gt. Do tada mi je racunar (sa 4GB i Atijevom x1300) radio perfekno stabilno (ponekad je nod32 3 izazivao bsod prilikom logovanja, ali priznali su gresku i navodno je resili u novim bildovima - hm, da li su?).

Otkako sam nadogradio masinu (detalji hardvera u potpisu) periodicno mi se javlja BSOD (par puta dnevno). Koristim vistu x64, koja sve regularno prepoznaje (kolicinu memorije i slicno), instalirao sam drajver za karticu 178.24 (na novijim mi se cini da jos vise puca) i sve lepo radi, ali eto ponekad paf, iritirajuce poplavi ekran.

Ne igram bas igice, ali sam isprobavao neke, ali ni jednom nije pukao sistem u toku igranja igrica (ili pustanja demoa igrice). Najvise bsod dobijam prilikom rada u 3d max 2009 x64 i to u directx 9 modu. Directx 10 mod bas i nije od neke vajde, jer je spor i cesto sam max puca u njemu (samo pukne program ne bsod). Desava mi se da radim ceo dan i sve ok, a sutradan bsod po nekoliko puta. Nekoliko puta je sistem pukao bez podignutog ijednog 3d programa, cisto tako dok sam bio na internetu. Cak sam reinstalirao vistu i ubrzo po instaliranju drajvera... opet BSOD.

Licno sumnjam na drajver za graficku. Guglao sam za pomoc na netu i neki kazu za slicne probleme da je u pitanju mozda i sistemska memorija (trenutno je skeniram na greske), mozda neko podesavanje...

Ako neko ima neku ideju ili kompletno resenje problema molim da mi pomogne.

Hvala u napred!

Hm, to sto za vreme igara ne puca u BSOD, a za vreme rada u Max-u puca, mi veoma lici na memoriju.A Max je veoma osetljiv sto se tice memorije.Plus Vista, takodje.Proveri podesavanja za RAM u biosu, mozda neko od podesavanja pravi probleme.
Zatim procesor- imas li instaliran drajver za njega -dual core optimizer?
Koju poruku izbaci na BSOD-u (mada taj tekst i nije bas pouzdan indikator, ali..).

Sta ti ispise na BSODu? nvDisp.dll greska?
Postoji nVdisp fix, probaj da ga izguglas, mada mrka kapa da radi navisti x64.
Si probao da menjas drivere?
A moguce da je i ram, mada i K9 ploce nisu bas idealne za 8GB rama.
Koja su ti setovanja za latenicije/ brzinu rama? Mozda je i to, olabavi sve do kraja.
...
Evo rece NEX, da ne brisem....

Poslednja izmena:
U BSOD-u ne pise bas nesto preterano informativno, doduse nisam zapisivao, ali onako po secanju, nije bio naveden ni jedan dll, kao uzrocnik, jednom je pisalo nesto kao "IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL" a za to sam pronasao navodno da neki drajver (pretpostavljam graficki) pogresno pokusava da alocira deo memorije. Par puta mislim da je pisalo da je sistemski servis otkazao... kazem nisam zapisao, ali cim se opet desi gledacu da zapisem.

Probao sam nekoliko drajvera od 178.24, pa navise i ovi noviji serije 180.xx cini mi se vise - ucestalije pucaju. Probacu neke jos nize.

Drajver za procesor i dual core optimizer u visti ne treba, ona ga ima, potreban je samo za xp, bar je tako pre bilo na amd-ovom sajtu. Pogledacu da nema nekih novih informacija u vezi toga.

Probacu to oko setovanja memorije u biosu, moguce i tu da je problem. Posto sam kompletno 4 od po 1 GB, zamenio sa 4 od po 2GB, pa mozda ploca nesto ne setuje dobro automatski. Inace ploca dobro prepoznaje svih 8GB (bar tako prijavljuje u inofrmacionom delu biosa).

Nikako da se javim da sam resio problem.

Hardver je bio skart. Kupis novu graficku, memoriju i jos dve stavke i od toga dva proizvoda neispravna. Sto bi rekao jedan moj poznanik - prodavac radi sa 50% skarta.

Fala Bogu pa mi nije trebalo ni mesec ipo dana da to skontam i reklamiram. Uz muke koje kod nas nosi reklamacija (umesto samo da se izvinu i daju nov uredjaj - gledaju te cudno, kao da nemas pojma o cemu pricas) dobih novu ispravnu memoriju i graficku.

Zbunjivalo me je to sto na xp sve naizgled radi ok, a na visti ne. Ali graficka se sama odala, posto joj je (izmedju ostalog) riknula kontrola obrtaja kulera, pa je pocela neprestano da huci jace nego ves masina, pa nije bilo vise sumnje da li je ili ne pokvarena. Par dana kasnije sam utvrdio da je i memorija neispravna i to sa programcicem BurnItTest pro, koji izmedju ostalog ima opciju za njakanje memorije sa vise procesa, pa sam gotovo trenutno dobijao plave ekrane. Tako vadeci i vracajuci memorijske module utvrdih koji pravi problem. Cudno je bilo da programi za skeniranje memorije nisu pronalazili nikakvu gresku u modulima.

Dakle kad sam sve (graficku i memoriski modul) zamenio ispravnim komponentama opet mi se vratio moj racunar stabilan kao stena. Nije problem u visti, nije problem u ploci (kad podrzava 8GB onda podrzava).

Pozdrav!

Nazad
Vrh Dno