Šta je novo?

GeForce GTX480, GTX470 & GTX465 thread

Samo otklanjam ono sto su nvidia inzenjeri trebali ucinjeti in the first place.
Zrtvujem izgled za tisinu, a i temperature su mnooogo nize, sve je cool. Zatvorim stranicu kucista i uzivam u brzini, tisini i prihvatljivim temperaturama. To se zove cooliranje...

Osim toga, promenio sam TIM i stavio AC Ceramique, dobio par stepeni nize temperature, i okrenuo kuciste TT Mambo upside down, pa se napajanje ne greje toliko, jer je disipacija toplote sa graficke unutar kucista, a sada mi je napajanje u donjem dijelu..Ma milina.

Samo otklanjam ono sto su nvidia inzenjeri trebali ucinjeti in the first place.
Zrtvujem izgled za tisinu, a i temperature su mnooogo nize, sve je cool. Zatvorim stranicu kucista i uzivam u brzini, tisini i prihvatljivim temperaturama. To se zove cooliranje...

Osim toga, promenio sam TIM i stavio AC Ceramique, dobio par stepeni nize temperature, i okrenuo kuciste TT Mambo upside down, pa se napajanje ne greje toliko, jer je disipacija toplote sa graficke unutar kucista, a sada mi je napajanje u donjem dijelu..Ma milina.

pa ti napisi jednu disertaciju nvidijinim frikovima , i objasni im sta i kako trebaju ubuduce ! :wave:

KFA2 GeForce GTX 480 Anarchy review

Final words and conclusion

...Alright, so noise levels are excellent, but can be brilliant, let's keep it at that. The cooling performance is very impressive. Even with added GPU voltage and an overclock towards 900 MHz on the GPU core we still did not pass 65 Degrees C with that GPU humped, stressed and dominated with a whip. If you take a reference baseline GTX 480 and compare it to this product at a 900 MHz clock frequency then that's 20 to 25% extra performance over the baseline NVIDIA product and in the world of high-end that is a mighty lot of extra perf...

Samo 65c @ 900mhz gpu ? Woot! :bottle:

i to je ispod 500e ..ne znam kakva je sad situacija, al cini mi e da su sve oko 500

GTX 480 je vec odavno ispod 500 eur,tacnije oko 400-450 eur je kod nas dok je na zapadu vec oko 400 Eur i ispod i cena mu spada i dalje..Bice sve nize jer ce jos malo da se povuce ta serija zbog nadolazecih kartica..

http://www.asus.com/compare.aspx

Da li neko moze da mi objasni po cemu je 480 jaca od 460, osim sto ima vise memorije i 384 bita. Ostale specifikacije su cak i jace od 480. Cak se i bolje pokazala od 470. Vidim da ovde ima dosta strucnjaka pa bi da mi ukratko to objasne. Prvenstveno zainteresovan sam za neku od ovih kartica. Ja bi to za ozbiljan posao, MAYA, AFTER .....

HVALA!!!

http://www.asus.com/compare.aspx

Da li neko moze da mi objasni po cemu je 480 jaca od 460, osim sto ima vise memorije i 384 bita. Ostale specifikacije su cak i jace od 480. Cak se i bolje pokazala od 470. Vidim da ovde ima dosta strucnjaka pa bi da mi ukratko to objasne. Prvenstveno zainteresovan sam za neku od ovih kartica. Ja bi to za ozbiljan posao, MAYA, AFTER .....

HVALA!!!

Hm..Fermi GF100 je punokrvni chip,tacnije bio bi sa 512cc (cuda cores odnosno shader jedinica)
GF104 je derivat GF100,nastao od tog chipa daljom rekonstrukcijom i samim tim sto spada u srednji segment i sto je derivat znaci da su odredjene funkcije pogasene i da ce biti slabiji od GF100 odnosno GTX480.
Stvar kao laiku ce ti biti jasna samo da uporedis magistrale karti,tj memorijski bus i ostale specifikacije kao sto su shader jedinice (brzinu),broj shader jedinica,memorijski bandwidth ,teksture fill rate i sl..Ides logicnim putem do istine..A za sve ostalo sluzi net i grafikoni koji mogu jasno da ti docaraju ono sto zelis da saznas u neke odredjene detalje..
GTX470/GTX480 su Hi End karte,znaci karte visoke klase i kao takve su prestiz u brzini,ostalo su derivati podeljeni o ostale segmente,srednji,nizi i sl..

Sta da kazem osim razocarenja za 4xx. Probao sam 480 i 470 i mogu da kazem da moja stara 8800 kartica radi mnogo bolje. Kada otvorim mayu sa 500 poligona vec pocinje da usporava i brlja, dok stara 8800gts kartica mogla je da izvuce i 4k i da radi lepo. Obe kartice nisu mi pokazale neko veliko poboljsanje u odnosu na moju staru 8800 karticu. Ocekivao sam da ce adobe raditi brze i da ce cuda tehnologija pomoci, nazalost po mojoj proceni cak render u afteru je sporiji. Sve u svemu ili da poprave drajvere ili da ovo bace u zaborav i krenu na nove kartice.

Ne znam za Mayu (nisam probao niti cu), ali reci da GTX470/480 ne donosi nikakav poseban pomak u odnosu na 8800GTS mi ne deluje kao da ima veze sa zivotom... najiskrenije.
I to jos ako se ima u vidu da sam ATi fan (postao).

Buka, potrosnja, zagrevanje... sve to na stranu, ali sto se samih performansi tice - nema sta da se ospori.

Sta da kazem osim razocarenja za 4xx. Probao sam 480 i 470 i mogu da kazem da moja stara 8800 kartica radi mnogo bolje. Kada otvorim mayu sa 500 poligona vec pocinje da usporava i brlja, dok stara 8800gts kartica mogla je da izvuce i 4k i da radi lepo. Obe kartice nisu mi pokazale neko veliko poboljsanje u odnosu na moju staru 8800 karticu. Ocekivao sam da ce adobe raditi brze i da ce cuda tehnologija pomoci, nazalost po mojoj proceni cak render u afteru je sporiji. Sve u svemu ili da poprave drajvere ili da ovo bace u zaborav i krenu na nove kartice.

A mozda i korisnik nema pojma i prica nebuloze... takodje za mayu i ostale progreme koristi se Tesla i zna se koliko kosta gde su takve podrske omogucene kroz quadro drivere...

Drugar je koristio GTX470 za profi namene i uposlio CUDA jedinice i odusevio se brzinom rada.
Nemoguce da jedan stari 8800 GTS G80 radi bolje od najnovijeg GT300 chipa,apsurd je tako nesto i pomisliti.

Vrlo je moguce da mu uopste nije ni bila uposljena grafika za te poslove a da je subjektivno ocenio kako radi sporije dok se sve izvrsavalo na procesoru.

Za ove stvari je najbolje upitati Nex-a :)

Zeljko, nemoj odmah napadati ljude.

Moguce je da to sto covek prica jeste tacno. Kad je viewport prikaz u Mayi / Maxu u pitanju, tu graficka i njeni drajveri dosta znace.
ALI - do sada je bio slucaj (kad je recimo Max u pitanju), da je razlika u performansama kad je hi-poly scena u pitanju izmedju 7900GTO i novijih karti bila ...da kazem, disproporcionalna onoj u igrama. To nije cudno, jer Autodeskovi i profi alati ostalih firmi rade malko drugacije od game developera:p Tu ima dosta faktora, od optimizacija koje oni koriste, do saradnji sa proizvodjacima hardvera, i tu ce naravno prednost uvek imati quadro / fireGL ...
No to ne znaci da karte kakve mi imamo u svojim masinama budu beskorisne. Sasvim fino rade i u tim alatima i ocekujem da ce tako i biti i dalje.
Ja bi rekao da covek jednostavno nije ocekivao da posle par godina gejming kartice ne prikazuju boost u viewpotu kakav je u igrama, pa je razocaran.
Ja licno ne verujem da GTX4xx karte rade slabije u viewportu od serije 8...ali ni ne ocekujem neko veliko poboljsanje. Uostalom, sutra (nadam se) cu imati prilike da istestiram 8800GT vs GTX460 u razlicitim programima (osim igara/markova), jer ovo i mene veoma zanima.

Uostalom, Max ima i OGL, DX9, DX10 enabled viewport. Tako da treba isprobati...kod mene DX9 mod ubedljivo najbolje radi, iako je karta DX10. Kod mog drugara, na low-mid-end laptopu, nv chip daje bolje rezultate u DX10 sto je jako neobicno, i meni neshvatljivo, ali je tako. Dalje, zavisi i od verzije Maxa...na nekim masinama Max nece da radi kako treba jer, jednostavno masina ima Bad Mojo, lol, zatim OS...itd itd.

Za ostale CUDA-enabled aplikacije, tu ulogu ima i koja je verzija CUDA-e koriscena za njih. Za GF100 je najvise prilagodjena 3.1 , a za GF104 - CUDA 3.2, tako da od toga prilicno zavisi hoce li aplikacija iskoristiti resurse kako treba. No koliko sam ispratio po netu, 470/480 rade kako treba, gde se ocekivao boost, tu ga i ima...

Iskreno se nadam da ne ispadne onaj najcrnji slucaj, da geforce karte budu sputane u tim programima kako bi ljudi koristili quadro / tesla, pa da bude slucaj da 4xx karta u viewportu radi slabije od 8xxx ... no to cu razresiti sutra , ako bitch stigne na vreme:)

Poslednja izmena:
nex999 realno je ocekivat da oni koji zele ovakvu primenu kartice da kupe quadro/tesla verziju a ne da ocekuju preko hleba pogace od igracke kartice

..a sta je sad ovo prvo ili drugo?... bezveze izvredja coveka

I jedno i drugo... neko ko koristi mayu i kupi GTX 470/480 treba da zna u sta se upusta a ako mu se nesvidi da ne siri dezinformacije...

jer reci da je GTX 470/480 sporiji od 8800GT u mayi je u blagu ruku smesno...

Poslednja izmena:
potrazio sam malo po internetu, pun je internet razocarenja oko toga. Cak i na samom Autodesk forumu ljudi se masovno zale.

zeljko je napisao(la):
nex999 realno je ocekivat da oni koji zele ovakvu primenu kartice da kupe quadro/tesla verziju a ne da ocekuju preko hleba pogace od igracke kartice

Kako da ti objasnim...

Stos je da nova karta NE RADI SPORIJE od one od pre 2-3 godine, jer to bi bilo suludo i veoma kvarno, ako je namerno osakaceno bez vidnog razloga.
DA LI JE ta igracka kartica dovoljna nekome da zaradi pare na svom radu, u to ne zalazim, sve zavisi od "Mandusica Vuka" ...
DA LI JE to "hleb preko pogace" ? Paaa...svi bi voleli da u njivi vozimo John Deere traktor sa klimom, ali u pravim rukama i jedan IMT ce da radi sasvim dobro;) Istina, ono sto preore IMTejac za 1 dan, to JD uradi za pola, uz manje znoja, ALI to ne znaci da ovaj sto zivi u ovoj zemlji i NEMA PARA ZA KREDIT, tj ne moze da zaradi pare kakve bi zaradio preko grane, tj. profesija kojom se bavi ovde nije bas "shvacena" - zeli hleba preko pogace. Jednostavno, snalazi se sa cim moze, i za posao koji radi za sebe i svoju porodicu, ne treba mu masina kakvu koristi poljoprivredni kombinat...

Problem bi nastao kad bi odredjena njiva zahtevala JD, samo zato sto na njoj stoji tabla sa natpisom "JD only", iako je zemlja ista:D

Da zavrsim sa zemljoradnjom, Quadro / FireGL / Tesla su proizvodi koji kupuju FIRME a ne pojedinci za kucnu radinost i manufakure. To ne znaci da jedino firme smeju i imaju pravo da se bave tim poslom, jer da nije pojedinaca...

@metalpirat

Voleo bi da vidim nesto konkretnije u tvom slucaju, daj screenshot sa FPS-om iz viewporta recimo, sa jednom i drugom kartom, podesavanja u programu...Autodesk forum je zatrpan zalbama otkako postoji Autodesk, tako da s te strane i nista nema novo...

Poslednja izmena:
nex999 slazem se ali ti onda nemaju prava da se zale :)
NV je pukla gomilu para u razvoj Fermia bas zbog cuda/gpgpu-a pa je i realno ocekivat da to i zele naplatiti.. barem im nemozes zamerit zasto u igrackoj karti ne povecaju performanse 2-3x puta vec mozda za jadnih 20-30% i to povecanje kontrolise driverom jer znamo da je HW "identican"

Ovde sam samo da konstantujem i da kazem svoje misljenje i ono sto sam sam iskusio, a ne da vredjam. Prvo ja ne sirim dezinformacije, samo sam reko da sam jako razocaran. Ocekivao sam da ce sve to raditi lepse i brze. Ja ne ocekujem da ce sada ova kartica raditi kao quadro, nego kazem da mi je cudno, da se moja stariaj kartica bolje ponasala. Moguce da drajveri nisu uredu ili cuda nije proradio kako treba. Sve u svemu probacu ponovo. Malo mi je cudno kada sma cak i na samom autodesk sajtu naso ljude sa slicnim problemima.

@zeljko:
Pa imaju pravo da se zale ako naidju na onu tablu sa onim natpisom:) To je prljavo... Ako je stvar kao sto je i dosad bila, radio je 7900GTO skroz OK, radi i ovaj 4xx, no problem. Samo da ne bude LOSIJE. Quadro ce da radi standardno dobro, kao sto je i uvek bilo, i to je normalna stvar, za to su i namenjene.
Videcu i sam iz prve ruke, u svakom slucaju.

Poslednja izmena:
Ovde sam samo da konstantujem i da kazem svoje misljenje i ono sto sam sam iskusio, a ne da vredjam. Prvo ja ne sirim dezinformacije, samo sam reko da sam jako razocaran. Ocekivao sam da ce sve to raditi lepse i brze. Ja ne ocekujem da ce sada ova kartica raditi kao quadro, nego kazem da mi je cudno, da se moja stariaj kartica bolje ponasala. Moguce da drajveri nisu uredu ili cuda nije proradio kako treba. Sve u svemu probacu ponovo. Malo mi je cudno kada sma cak i na samom autodesk sajtu naso ljude sa slicnim problemima.

Izgleda da i drugi ljudi imaju probleme kao i ti sudeci po linku http://forums.nvidia.com/index.php?showtopic=173517.
Verovatno je problem zbog neoptimizovanog drajvera.

This set of new drivers is tagged as Quadro driver (for NVIDIA's professional series graphics cards) however we added extensive support for most common GeForce graphics cards including series 9, 200 and GTX 470 and 480.

Da probas GeForce Forceware 258.49 WHQL , mozda ti pomogne ?

http://www.guru3d.com/news/geforce-forceware-25849-whql-64bit-available-for-download/

Za Mayu je obavezan Hotfix3, a ovde se mogu naci i modovani quadro drajveri koji se mogu isprobati. Razlika je samo u .inf fajlu koji omogucava da se quadro drajver instalira za geforce.

Takodje, treba imati u vidu da nijedna karta iz 4xxx serije nije jos dobila Autodesk-ov sertifikat, jer je to firma poznata po "brzim" promenama i "blagovremenom" resavanju problema...(u principu, kad se nakupi dovoljno problema, oni to rese sa novom verzijom programa, otprilike svakog proleca :d ).

EDIT-

Test sa raznim quadro/firepro/radeon/geforce karticama u 3d/2d alatima - http://www.cgarchitect.com/news/newsfeed.asp?nid=4960 U principu, nista neobicno.

Poslednja izmena:
Update...

Sad sam na GTX460 - i 3DSMax istu scenu sa ~500k trouglova vrti identicno kao 8800GT, i to skoro U FREJM (bilo da je smooth shaded ili edged face prikaz) sto potvrdjuje moje sumnje da 3DS Max jednostavno ima viewport limite vec odavno i da je bottleneck na drugom mestu.
Tako da ostaje "pravilo" da je za viewport prikaz obicnom korisniku dovoljna kartica ranga 7900GTO, ili nesto jace, ili pak igranje sa modovanim drajverima kako bi dosao do boljih performansi.

Nazad
Vrh Dno