Šta je novo?

GeForce GTX 980 Thread

Ma kome jos treba napredni anti-aliasing na 1080p i visim rezolucijama... :D

pitam posto sa isklucenim antialajzingom ima jedva 23fps, sa ukjucenim bi imala 10fps, a GTX970 ima 4fps i koristi 4022mb tako da ne znam u kojim igrama izazivaju da napuni do 4000mb..... a i na kom fps-u igraju kad
https://www.youtube.com/watch?v=EbMSpDXw658
ovde na 780 6GB uzima mu 5500mb
https://www.youtube.com/watch?v=s1Y-YYoIc0M

ja mislim da je nVidia u pravu sto se tice performansi na istim rezolucijama u odnosu na 980

Aberzichenen,:beat:, kako mislis da je "nVidia u pravu sto se tice performansi na istim rezolucijama u odnosu na 980", ne znam bas tacno sta si teo da kazes, ajd ako hoces da objasnis bas me interesuje.

probleem je sto i kad dodju do tog zauzeca maximalnog sve karte su slabe sa fps-om, a razlika gtx970 u odnosu na 980 je onako kako bi trebala da bude, jos 10-15%manje. Onaj grafikon gde porede tri igrice glupi Shadow od mordor,Battlefield 4 i jos nesto mislim da je sve ok.
Msi Kombustor Gpu Memory Burner na maximumu obe karte ,fluidno radi, obe imaju neke male varijacije u frejmovima. .. 970 radi od 43-51 ova radi npr. od 46-58npr i to je to.
ne vidim ja tu nikakvu razliku u smislu da 970 nesto ne valja...

Aha, da, ali mislim da su dokazali da ipak 970 gubi na perfomansama od nekoliko procenata kad se puni preko 3.5Gb u odnosu na 980, kada se puni preko 3.5GB.
A, onako laicki kolko pratim temu, pitanje je i da li dolazi kod 970, kada se napuni preko 3.5GB, do, manjeg GPU Usage-a, a stim u vezi i do neke vrste stuttering-a.

@ *******i je sa onim svojim novim Asus ROG SWIFT PG278Q monitorom pokrenuo, po meni, jednu zanimljivu temu, o kvalitetu monitora i za mene vrlo bitno TV-a, jer ja cepam igre na njemu.
Kako se ono kaze djaba nama neki besan BMW kad nemamo auto-put na kome ces moci da ga teras kako treba. Mislim da je takav isti odnos i izmedju grafike i monitora. Djaba ti najaca grafika i dobro optimizovana igra sa super grafikom kada nemas kvalitetan monitor koji ce moci da isprati sva ta next-gen graficka podesavanja.
Citajuci neke review za ovaj monitor, a sam je @*******i iz prve ruke rekao, trenutno mozda i sam vrh pri izboru monitora. Odziv i lag, minimalni, G-sync tehnologija kao trenutni vrhunac tkz. smooth gaminga, zaista vrhunska tehnologija.
Sobzirom da ja koristim za gaming TV, moze da se nadje neki kompromis i da se napravi nesto slicno kao gore navedeno, i to, preko Adaprtive Sync i kalabracije TV i jedne funkcije koja se zove Clear Motion Rate ...........

Igranje na TV-u je fenomenalno iskustvo, doba tv ima fantasticene boje 60hz osvezenje, dobar kontrast, velika dijagonala, sveukupno kavalitet slike, i sam dozivljaj tokom igranje je bolji nego na bilo kom 60hz monitoru. Daleko je bolje igrati se na 60hz tv-u nego na 60hz monitoru, koliko god da je kvalitatan taj monitor. Meni je ovaj montor sada nasto kao TV koji sam koristio za igranje samo sto je manji, ima daleko ostriju sliku, a kvalitet prikaz je samim tim nesto bolji nego kod vrhunskog tv-a :)

Znaci, Adaptive Sync, jednostavno nesto sto je najblize G-Sync tehnologiji i plus je besplatna.:bottle:
Mislim, da je igranje igara bez nekih artifekata, stutteringa i tearinga, jednostavno neka buducnost gaminga.
Sa odredjenim garfickim podesavanjima Adaptive Sync odradjuje posao i zajedno sa TV Clear Motion Rate tehnologijom daje fantasticne rezultate.
Clear Motion Rate tehnologija, jednostavno novo-stara stvar ukoja odradjuje tkzv. Refresh Rate slike.
Evo sta je to:
CMR or Clear Motion Rate is a new concept introduced by Samsung that measures the capacity of an LCD to display fast moving objects smoothly. While there was only the refresh rate that decided the smoothness of images in a fast paced program.
Znaci, doprinosi pobosljanju obrade i jasnoce, i po nekom mom iskustvu koriscenja TV, dubine i realnosti same slike. Neka misljenja koja sam nasao na net-u uporedjuju kvalitet i fluidnost koja se dobija sa ovom tehnologijom, sa iskustvom igranja na monitorima od 120Hz.
Zakljucak je, odkako sam pre par meseci video razliku izmedju Adaptive Sync. i fluidnosti samog gameplay-a koja se dobija, mislim da je to buducunost gaminga, naravno kroz G-Sunc tehnologiju.

EDIT: @*******i, koliko sam procitao jedina mana monitora su uglovi gledanja, zamisli samo da je neki 32--inchni IPS- monitor, savrsenstvo.:p

Poslednja izmena:
Pa to je mana koju ima svaki TN koja ne moze da se prevazidje nikako, ali to meni ne smeta, a nije ni toliko izrazena da je slika bas bezvez :p Da necu da sednem ispod stola i da igram nesto pa mi je bitno kako se vidi pod nekim uglom sem iz centralne perspektive :p 32' mi je veliki ekran ne mogu da igram dotu na tako velikoj dijagonali, zato sam ga i promenio :p

Ova moja bestija referentna 980 ima otkljucan napon do 1.262 V :) Kakva je situacija sa nereferentnim ?

Ova moja MSI 980 ima otkljucan napon, tacno na 1.262 V. U Mvolt isto kao tvoja.:test:
Koliko sam ja video na net-u i koliko se secam neki prosek je do 1.255 V i to nereferentne.. Bas si dobio neki "cudan" primerak.
Da li si probao neki overclcok? Ako moze taj referentni cooler da se izbori sa temperaturama, mislim, da ce moci da imas neki klok, miminimalno 1550Mhz za GPU. Memorija treba da ide do 7800-8000mhz.
Ajd probaj neki klok.

Drzim je podesenu tako da je stalno na 1501 MHz, volim okrugle brojke :)

Ovako podesena je manje bucna nego 970 Strix na 60 % fan. U idle necujna. Fan auto, ide max 2500 rpm. pri overkloku. Svidja mi se zvuk koji daje, nema variranja, ujednacen je, nista ne odzvanja, zavija, klopara, cuje se samo huk vazduha. Konstantno je na 80-82 C.

Evo kako to izgleda

Prilozi

• OC.jpg
    OC.jpg
    521.5 KB · Pregleda: 74
Okey, to je to za referentnu karticu.
Mislim, da sto se tice hladjenja, mnogo je bolje da se napravi custom profil za brzinu coolera, sigurno ce da budu bolje temperature. Imao sam referentnu gtx780 i naprimer, leti, jedva sam odrzavao temperature na 82-83C sa fanom na 3000 obrtaja.
Neko moje iskustvo je, da je najbolje naci neku brzinu obrtaja koja ti najvise odgovara u odnosu na nivo buke i onda taj procenat brzine venta drzati fiksiran.

Okey, to je to za referentnu karticu.
Mislim, da sto se tice hladjenja, mnogo je bolje da se napravi custom profil za brzinu coolera, sigurno ce da budu bolje temperature. Imao sam referentnu gtx780 i naprimer, leti, jedva sam odrzavao temperature na 82-83C sa fanom na 3000 obrtaja.
Neko moje iskustvo je, da je najbolje naci neku brzinu obrtaja koja ti najvise odgovara u odnosu na nivo buke i onda taj procenat brzine venta drzati fiksiran.

Kod tebe definitivno nesto nije bilo u redu sa tom gtx780. Mozda je pasta bila losa ili sta vec. Ja tisu referentnu kartu od gtx780 nisam imao. Posle te karte uvek bih ponovo isao na nvidia referentnu. Evo review-a sa techpowerup. Msm njihovi reviewi su generalno losi sto se tice grafickih. Ali su najrealniji sto se tice nivoa buke i temperature jer testiraju u zatvorenom kucistu.

http://www.techpowerup.com/reviews/NVIDIA/GeForce_GTX_780/25.html

VIdi koliko je tisa od recimo Gigabyte G1 gtx980

http://www.techpowerup.com/reviews/Gigabyte/GeForce_GTX_980_G1_Gaming/26.html

Mozda ti je nizak asic bio na karti? Meni je bio 80+ koliko se secam. Mada ne mora da znaci da je do toga. Ali obicno sa nizim asicom su bucnije i toplije karte.

Nemam pojma koja je fora.
Gledaj, citao sam silne review-ove, i svi kazu, najlepsi izgled kartice i najbolji referentni cooler od svih kartica dosad. Takodje, sto se tice hladjenja, najbolje odradjeno hladjenje od svih referentnih kartica. Sto se tice buke, takodje najbolje odradjeno, ali ipak veci stepen buke se dobija u odnosu na ne-referentne kartice. Tako je i moje iskustvo.

Nesto sam sad pogledao taj test sa Techpowerup-a. Onako, na prvu loptu, mislim, ne moze da bude referentna kartica bolja u jacini buke, u odnosu na temperature, od ne-referentne kartice.
Evo ti poredjenje.
@Pike, kartica temperatura 80-82C., na u proseku 2.500rpm. Ja sam leti na 82-83C. morao da imam oko 3.000rpm. Zimi, je temperatura bila na 79-80C na istim brojem obrtaja. Isti je tip coolera kod obe karte. Znam kako radi na 2.500rpm. Bas kako je opisao @Pike, fin, konstantan , dubok, ne-iritirajuci zvuk. Vec na 3.000rpm i preko, postaje mnogo glasniji, ne-kvalitetniji zvuk, koji sigurno ne moze da se meri, ni sa jednom nereferentnom karticom.
Mislim, mozes postaviti da se ventilatori na 780 okrecu i na 2.000rpm. i da se ne cuju, ali onda ce temperatura otici, sigurno, na 90C.

Opet ti poredis babe i zabe. 780 je mnogo veci cip, vise trosi, druga arhitektura, i vise se greje nego 980.

Poslednja izmena:
Jos jedna zanimacija. CPU Core Parking Utility za unpark-ovanje jezgara na procesoru, radi boljeg i efikasnijeg rada samog procesora. Sve o ovome imate na temi o igrici Dying Light, gde je i objasnjeno o ovom tweaku. Hvala svima koji su objasnili ovaj tweak.:Klanjanje
Grafika gtx980 na default kloku, levo 3D Mark 11 sa park-ovanim jezgrima, desno, sa unpark-ovanim jezgrima.
ddddddd1111111111.png dddddddddd.png
Ima mali pomak, ce probamo da testiramo jos nesto, pa ce da vidimo.

U vezi unpark-ovanja jezgara, recimo, neki su primetili poboljsanja u Metro LL kod frametime merenja i sttuteringa kod benchmarka.
Grafa GTX 980 na kloku 1588|7950mhz, Metro LL Redux Benchmark, levo test sa park-ovanim jezgrima, desno sa un-parkovanim jezgrima.
mmmmm.jpg mmmm2222.jpg
Dakle, vidi se dosta bolji frametime, a takodje se tokom samog testa, vizualno moze videti bolji i fluidniji gameplay.

Zanimljivo ovo sa CPU Core Parking jezgara.
Batman Origins Benchmark, gtx 980 klok 1588|7950mhz, levo test sa park-ovanim jezgrima, desno sa un-parkovanim jezgrima.
batman.jpg BatmanOrigins_2015_02_01_17_57_36_805.jpg
Vidi se i ovde odredjeni napredak, takodje physx igra kao i Metro, i zaista lepo ovo deluje sa ovim tweakom.

To je pre onaj "high precision event timer" nego "pack/unpack cores". U ostalom kod vecine je vec i onako unpack, bar je kod mene tako bilo i kod 99% vlasnika i5/i7, za razliku od AMD kod kojih je vecimom "pack" po defaultu.

a moze detljnije pojasnjenje tog HPET tweak-a?

Vidi, to cudo sam iskljucio jos pre 4-5 meseci.(HPET)
3D Mark 11 od kad testiram sa gtx 980 nisam mogao na default da predjem 19100 poena, uvek izmedju 19040 i 19090 poena. Sad odjedanput preko 19200 poena.
Metro LL uvek isto, vrlo los frametime i vidljivo los gameplay. Samo kad sam testirao gtx750Ti za Physx kartu, mnogo bolji i frametime i gameplay. Sa unpackovanim jezgrima mnogo bolji frametime, ali za nijansu slabije od slucaja sa dedicate kartom.
I za kraj, Battlefield 4, kazu da tu ima naboljeg pomaka. Igrao sam sa 980 na 1585|7950mhz i 140% scale i ne moze da se igra. Sad probo sa unpackovanim jezgrima i mnogo je bolje, ali ima opet odredjenih padova u frejmovima i postavio sam na 135% i savrseno radi i grafika bas razbija, koliko li je dobro recimo na 150-160% i koja karta to treba da pokrene, bas me interesuje.

EDIT: Gledao sam u Registy, bilo je na 100( valjda to znaci da je ukljuceno), pa sam spostavio na nulu.

Poslednja izmena:
@ Umart,
Ne znam bas tacno kako fukcionise ali kad sam ga iskjlucio dobio sam nekoliko procenata( 1-3) bolje rezultate, recimo, u Ungine Heaven 4.0 i Tomb 2013 Benchmarku.
E sad koliko se dobije u realnom gamingu, to je pitanje. Moje subjektivno misljenje je, da se dobija, vido sam.;):D

Da ne bi ispalo da pricam napamet, kad sam rekao da je 980 jaca od 290X za 20-30% u zavisnosti od kloka, uporedio sam gtx980 na kloku 1588|7900mhz i MSI r9290X na kloku 1200|6400mhz. koju ima @Magny cours.
U 3D 11 razlika je oko 19% u 3D 13 razlika je oko 18% a u Heavenu 4.0 razlika je oko 24%. Klokovi ovih kartica su za nijansu veci od nekih prosecnih klokova za obe kartice. GTX 980 se klokuje u proseku na 1520-1540|7900mhz a R9 290X negde oko 1150-1170|6000mhz.
To je razlika u sintetici. Na ovom sajtu imaju vise benchmark testova koji odradjuju sami korisnici ovih karata.
overclock.jpg overclock 2.png
Kada se uporede 980 na kloku od otprilike 1590|7900mhz i 290X na kloku od otprilike 1200|6400mhz u game benchmark testovima sa ovog foruma, razlika je negde u proseku izmedju 25-30% u korist 980.
Recimo, Hitman koji je naklonjen Radeonu, razlika 15%. Bioshok Infinite koji je naklonjen Nvidiji, razlika preko 40%. Tomb 2013, razlika oko 30%. Alien Isolation, razlika je oko 25% itd.

A kakve su temperature 980 vs 290x sa klokom? Ima li bas "dramaticne" razlike?

Ne znam kako je kod 290X ali mislim da sve ne-referentne kartice imaju okey temperature.
Za ovu MSI 980 temperature su, recimo, izmedju 65-70C u zavisnosti od brzine obrataja ventova. U principu i MSI i Gigabyte i ASUS imaju okey temperature.

Evo pogledajte sad ovu situaciju.
Kupujes kartu, volis Far Cry 4, odes na net i trazis review-ove da pogledas kako stoji situacija sa performansama razlicitih kartica.
Sajt je TechSpot i rezultati za kartice.
tech.png
I onda zakljucak koji su izveli iz testiranja kartica.
tech 2.png
Znaci, 980 jaca nesto mizerno od 290X, zamislite r9 290 malo jaca od gtx970, a konacno, gtx 780 slabija i od R9 280X i od HD 7970.:vomit:
I sad odes na GameGPU.ru. i vidis sledece.
gamegpu.jpg gamegpu 2.jpg
Dakle, na Ultra settovanjima dobija se onaj odnos kartica kao na TechSpot sajtu. Medjutim, kada se igrica postavi graficki na maximum settings dobijaju se realni rezultati jacina grafickih kartica.
Gde je gtx 980 dosta jaca od R9 290X, a ne nesto malo, gde su i 970 i 780Ti jaci od 290X i sto je najbolja fora, gtx 780 je prakticno ista kao 290X, malo je jaca od 290 i, zamislite, jaca je i od 280X i od HD 7970.:banana:
Dakle, treba dobro paziti kada se gledaju testovi garfika na netu po raznim sajtovima. Mislim, pazi, oni onako, nonsalatno, rekose, gtx 780 slabija od HD 7970, strasno.:wall:

Poslednja izmena:
Treba uzeti u obzir i datum kada su vrseni testovi (sam izlazak igre?), verziju igre, verziju drajvera. ;)

Vrh Dno