Šta je novo?

GeForce GTX 970 Thread

Pa dobro, na kraju ipak nije džabe 980 onoliko skuplja, ume da iskoristi svu raspoloživu memoriju. :d Svaka im čast, ne volim da budem od onih koji mesecima nešto čekaju i smaraju po forumu kako će i šta da pazare, ali prvo odlaganje, pa fail sa 960, sad ovo sa 970... na kraju ću ostati na AMDu iako sam spremio pare da im dam, ali kao da se trude da ne uzmu. :D

Dobra je ona i sa 3.5GB. :D

A GTX960 nije fail. Samo je cena u Srbiji fail.

Ne znam, meni je fail jer je na granici upotrebljivosti za 1080p, cena me ne zanima, ona će se uvek menjati, ali po pitanju performansi nisam očekivao ovoliku razliku do 970. Definitivno nedostaje neki 960Ti sa 4GB (tj 3GB upotrebljiva kako su krenuli :d) i +15-20% da dođe na sredinu između 960 i 970, pa onda tek možemo da pričamo o cenama.

Da, sigurno ce napraviti tako nesto, 192/256bit. Samo mislim da ce to biti tek nakon sto AMD izbaci R9 370/380.

@danilo989: Dzabe objasnjavas, ono sto je coveku u glavi ne mozes mu izbiti :D

A iz one tabele, normalno je da je malo veci pad performansi kad se predje na 4K rezoluciju kod GTX-a 970 nego 980 jer ima vise resursa, nevezano za konfiguraciju memorije, pa moze bolje da 'istrpi'.
Tako je uvek i bilo do sada izmedju jace i slabije karte, primer:

perfrel_1920.gif

perfrel_3840.gif

Poredjenje GTX-a 970 i 980: u HD rezoluciji razlika je 13,69%, u 4K razlika je 15,38%

Poredjenje R9 290X i 290: u HD rezoluciji razlika je 7,46%, u 4K razlika je 8,44%

Oba para imaju jednake memorijske konfiguracije. Razlika kod nVidia karti je veca jer je i veca razlika u broju shejdera (kod nVidia-e 23% vise kod AMD-a 10% ima jaca karta vise sjejdera od slabije). Cak bih rekao da GTX 970 radi neocekivano dobro u 4K obzirom na razliku u broju shejdera.
Ne vidim problem oko particionisanja memorije, to sto se memorija ne koristi onda kada se ne koristi.

Ispravicu te. :) Imamo koristi od tih 0.5GB. Zbog konfiguracije SMM je optimalnije da se stalno koristi 3.5 GB (stacionarnih/predefinisanih) za aplikacije kojima ne treba vise memorije, a onih preostalih 0.5GB ce se koristiti ako aplikacija to zahteva jer je duzi "put" kojim podaci moraju da predju iz samog GPUa u taj deo VRAMa zbog pomenute SMM konfiguracije. Razlike u tom putu su prakticno zanemarljive kad se pogleda celina. Kad se sve svede na crtu, ukljucujuci manjak SMMa, "particionisane" memorije, 970 je par procenata sporiji od 980 u slucajevima kad se koristi vise od 3.5GB VRAMa. Kao sto sam napomenuo u drugom threadu, ako ne verujete nV izjavi o performansama to je vec vasa stvar. Sacekajte FCAT testove za >3.5 VRAM slucajeve i kraj. :)

Sustina je da karta NE VIDI vise od 3,5GB i da je onih 0,5 GB sistemska memorija, a to znaci da bi sa novim BIOS-om zakljucanim na 3,5GB bar osigurali da igra prilikom startovanja lepo vidi da je 3,5GB i da ne pokusava da napuni memoriju texturama do 4GB, primer je COD koji puni memoriju do kraja. Manja je sansa za stutteringom nego da se to ne radi, a na kraju krajeva, sad je to sve i nebitno, kad ce i ovako i onako MORATI da zamene svima karte sa GTX980 ili da vrate novac. Zivi bili pa videli da ce tako i biti. U suprotnom im preti zestoka tuzba. Sa jedne strane cena proizvodnje GTX970 i 980 je ista, ista tehnologija, isti GPU istih 4GB fizicke memorije na karti. Za njih je najbolje da upisu poen kao "posteni" i kao kompanija koja "brine" o kupcima zamenivsi kartu od 330$ onom od 500$ ;)

Poslednja izmena:
Sta kazu kad se pokrene skyrim sa onim teksturama cim predje 3.5GB pocne microstutter, znaci karta ima 4GB ali koristi 3.5, a oni 0.5GB samo joj pravi problem.
Najtuznije je sto su oni to znali od pocetka, ali su fino uzeli lovu od ljudi koji su je kupili Izreklamirali kartu kao 4GB, prevarili ljude i sad se pravdaju.
Dobro kolega kaze nije ona tako bas bez razloga jeftinija od GTX980 :D

Au, pa ovo meni nije potrebno, tek sad im nedam lovu. Bice sve vise igara koje traze >3.5gb a ja treba da gledam u pasulj da li ce i kako resiti problem sa novim biosem :(

Ovo pod hitno da reklamiraju kao 3.5Gb i cenu odseku za 100+ evra, posle ovog ko je u opste lud da takvu kartu plati 45000 din ???

ee nisam pogrijesio sto sam ipak uzeo 980, ovo ce biti veci problem za one koji imaju sli 970 gdje ce im vram biti usko grlo.

ok onda se ne reklamira da je 4gb nego 3.5gb jel tako ? Ja ako ovo ne srede cu traziti povracaj, jer po meni ovo je neispravna karta, a i po mnogima na forumima...

http://techreport.com/news/27721/nvidia-admits-explains-geforce-gtx-970-memory-allocation-issue
razlike su normalne, verovatno su namerno odradili tako da upravo postoji neka razlika u odnosu na 980 i tu cenu od 250e vise! Samo su trebali da nazovu 3.5GB a, videcemo sta ce nV da uradi po tom pitanju.

Vidi vidi. ;) To sto vecina ne vidi da cita sta im je napisano je glavni problem. :)

Bas. :D

Dajte te skart karte u oglase, nema vam druge. [emoji14] (pa da ja profitiram)
Mali problem, to ce resavati sud u propisanoj proceduri, sa sve gomilom vestaka iz struke a ne chika Tom Peterson, mada sam ja siguran da je i tebi i kolegi ti DAS-u jasno kako ce se ovo okoncati ;)

Zamislite situaciju npr. uzmete seasonic 600w napajanje sa svim certifikatima gold ovo ono :d i konfa povuce 500w napajanje se ugasi bi li reklamirali napajanje?
Ovde uzmete GTX970 sa 4GB rama i igra na max podesavanjima napuni 3.51 i eto problema da li je za reklamaciju?

Mali problem, to ce resavati sud u propisanoj proceduri, sa sve gomilom vestaka iz struke a ne chika Tom Peterson, mada sam ja siguran da je i tebi i kolegi ti DAS-u jasno kako ce se ovo okoncati ;)

Okoncace se isto kao kod asimetricnog memorijskog kontrolera na 660Ti. Oh, wait... :)

Leon4 ^
nece to biti usko grlo, to je tako kako je. Gledao sam po netu 970SLI i npr Unity ima ocekivan broj frejmova na 4K od 29-45 npr. dok bi 980 imala nesto veci kao bi opravdala cenu - normalno!....

Hoce itekako biti usko grlo, imao sam gtx 680 u sli-u 2gb verzije vram ih je tusio u novijim igrama, seckanje i stopanje zbog popunjenog vrama, stalno se praznio, dzaba ti jako auto ako su ti tockovi slabi, to ti je to :d

Nvidia se vec ogradila. Pocinje zavlacenje polako hehe.

http://www.guru3d.com/news-story/does-the-geforce-gtx-970-have-a-memory-allocation-bug.html

Uporedjivali su kao performanse sa >3.5gb i nema padova. 4gb je podeljeno u dva segmenta tako da ako igrica zahteva vise od 3.5gb onda se koristi i drugi segment tj taj od 0.5gb... Msm sramota stvarno. Reklamiraju kartu 4gb vrama i da je indenticna kao gtx980 osim u shaderima i sad se ovo desi.
Ako ostane ovako, a sve mi mirise da hoce, ja vracam kartu.

Ogradjuju se , nego sta. E sad vracate karte a sta drugo uzeti u rangu gtx970 ?

Pa jesu li ono fejk rezultati ili pravi? U cemu je onda problem, u stutteringu?

Nvidia se vec ogradila. Pocinje zavlacenje polako hehe.

http://www.guru3d.com/news-story/does-the-geforce-gtx-970-have-a-memory-allocation-bug.html

Uporedjivali su kao performanse sa >3.5gb i nema padova. 4gb je podeljeno u dva segmenta tako da ako igrica zahteva vise od 3.5gb onda se koristi i drugi segment tj taj od 0.5gb... Msm sramota stvarno. Reklamiraju kartu 4gb vrama i da je indenticna kao gtx980 osim u shaderima i sad se ovo desi.
Ako ostane ovako, a sve mi mirise da hoce, ja vracam kartu.

Dzaba im ogradjivanje, samo se zakopavaju. Sta ikoga ima da zanimaju njihove izjave od "testiranim" igrama. Ako je problem tu, a jeste onda bolje da se skoncentrisu na njega. Zabijanje glave u pesak im nece pomoci. Ja koristim CUDA i verujem da gubim deo brzine zbog ovog problema i sta ce sad oni sa tim? DO sutra ce se pojaviti jos 10 aplikacija koje jasno pokazuju problem i dzaba im sve sto kazu. Ostaje im da expresno rese problem ili da vracaju novac/zamene karte. Svi prodavci i vendori ce biti u problemu jer ce kupci slati karte na zamenu jer karta nije ono sto je pisalo da jeste (na svim kutijama), a to neko mora da plati/resi.

samo kao podsetnik sta se tu ZVANICNO tvrdilo i reklamiralo:

Prilozi

• gtx970 spec.png
    gtx970 spec.png
    511.3 KB · Pregleda: 131
Poslednja izmena:
Ima vise ovdje: https://forums.geforce.com/default/topic/803518/geforce-900-series/gtx-970-3-5gb-vram-issue/11/

From the Nai's Benchmark, assuming if the allocation is caused by disabled of SMM units, and different bandwidth for each different gpus once Nai's Benchmark memory allocation reaches 2816MiBytes to 3500MiBytes range, I can only assume this is caused by the way SMM units being disabled.

Allow me to elaborate my assumption. As we know, there are four raster engines for GTX 970 and GTX 980.
Each raster engine has four SMM units. GTX 980 has full SMM units for each raster engine, so there are 16 SMM units.

GTX970 is made by disabling 3 of SMM units. What nvidia refused to told us is which one of the raster engine has its SMM unit being disabled.
I found most reviewers simply modified the high level architecture overview of GTX 980 diagram by removing one SMM unit for each three raster engine with one raster engine has four SMM unit intact.

First scenario
What if the first (or the second, third, fourth) raster engine has its 3 SMM units disabled instead of evenly spread across four raster engine?

Second scenario
Or, first raster engine has two SMM units disabled and second raster engine has one SMM unit disabled?

Oh, please do notice the memory controller diagram for each of the raster engine too. >.< If we follow the first scenario, definitely, the raster engine will not be able to make fully use of the memory controller bandwidth

64bit memory controller, total 4 memory controllers = 256 bit memory controller.
Assuming if there are 3 raster engines with each three has one SMM disabled leaving 1 raster engine with 4 SMM intact.
Mathematically ;
16 SMM = 256 bit = 4096 Mb
13 SMM = 208 bit = 3328 Mb

208 bit = effective width after disabling SMM with 256 bit being actual memory controller width

IT is hardware problem=GTX970 is 208bit card.

znaci ispada da je MIW 208bit a ne kao sto su govorili (pisali)

Ako je tako onda moraju da nam zamene karte. Jer je karta jasno reklamirana kao 256bit. Klasicna obmana sto je dovoljan razlog za vracanje proizvoda a bogami i tuzbu u nekoj normalnoj zemlji.

Am pocevsi od sinoc temperature na grafi su pocele da prelaze moji standard 64/65 na 67c. Ne vidim da je u sobi nesto toplije, nije nista ni komp diran. Da li je moguce da prasina napravi to bukvalno kroz 24h ? Nisam cistio komp 2 meseca sto je najduzi period iz razloga sto nemam intake fanove vec samo 4-5 outtake. Znam da je besmislica 2c, ali mi zabada u oci na drugom monitoru kada vidim 67 a ne 65c :) Da se cimam, otvaram sve to ili je moguce da i ovi najnoviji drajveri imaju uticaj na to ?

Brate ti si zesce paranocian lik, pratim malo sta pises, i sta ti pada na pamet da pitas od kad si pazario 970. Malerises sam sebi nalazis neke probleme koji ne postoje pa cak i kada postoje jasno ti je o cemu se radi i sta ces sa tim, nije samak sveta da se toliko bavis time, na kraju ce ti komp eksplodirati zato sto ga smaras hahahah :D

Evo ti odgovor na pitanje. Nije moguce :p

Nazad
Vrh Dno