Šta je novo?

GeForce GTX 970 Thread

Da gtx770 je sa 2gb, tisina je na prvom mestu , garant cu siznuti sa coilwhine,mada ako bude suvise iritantno prodacu kartu.
Probacu sa MSI ;)

Ako ti je 770 2gb verzija ja kazem uradi to bez kajanja. Iz mog iskustva. Ja sam to uradio isto pre ne znam, mesec i po dana, dva mozda. Doplatio sam malo vise jer sam je prodao prijatelju a nije imao dovoljno kesa. Videces drasticnu razliku u novim igrama a i olaksanje u starijim. Budi spreman na moguci coilwhine, javlja se pri vecem fps-u preko 200/300 nesto kao zujanje zavojnica, desi se na nekoj karti, nekad ne. Ne racuna se kao problem jer ne utice na performanse. A i nije bucno, ako koristis sluske ili zvucnike taman da cujes igru sve je normalno.

@Solajam
Koliko sam ja upoznat, coilwhine se uglavnom desava u menijima od igrica kada se nagura odjedanput nekoliko stotina frejmova(500-1000). U igricama, ako imas 200-300fps-a, nema coilwhine. A, ako kojim slucajem i ima, ( ja jos nisam cuo za takav slucaj), ova 970 ima mogucnost postavljanja 4K rezolucije( DSR), na HD monitoru, i onda sa 200f. na HD-u, dobijes, recimo, oko 100fps. na 4K, i uzivas. Nemas coilwhine, a igrica razbija na 4K i maximalnim grafickim podeasavanjima.

@Mazi7
taj Unity je njesra kao i Black Flag, vazda su traljavo radile.... j*bes igricu kad sa grafikom od 400-500 eur ne mozes da igras ko covek....

@reviewsrb
upravo tako, a najvise se cuje kad izlazi iz Heavena i Valley-a hahahahahahahaaaaaaaa kako ix mrzim. :D

Poslednja izmena:
@Solajam
Koliko sam ja upoznat, coilwhine se uglavnom desava u menijima od igrica kada se nagura odjedanput nekoliko stotina frejmova(500-1000). U igricama, ako imas 200-300fps-a, nema coilwhine. A, ako kojim slucajem i ima, ( ja jos nisam cuo za takav slucaj), ova 970 ima mogucnost postavljanja 4K rezolucije( DSR), na HD monitoru, i onda sa 200f. na HD-u, dobijes, recimo, oko 100fps. na 4K, i uzivas. Nemas coilwhine, a igrica razbija na 4K i maximalnim grafickim podeasavanjima.

Ne mora da znaci. Samo sto je tada uglavnom najvise izrazen.

@Mazi7
taj Unity je njesra kao i Black Flag, vazda su traljavo radile.... j*bes igricu kad sa grafikom od 400-500 eur ne mozes da igras ko covek....

Mozes sada, izbacili su par patcheva.

Da, coil whine je relativan. Ja ga nisam imao uopste dok nisam klokovao karticu. U heavenu ga nemam nikada, u firestrike-u ga ima. U poslednje vreme kada sam prebacio komp u drugoj sobi bilo ga je i na 60fps-u u Black Flag-u, medjutim kada sam ga prebacio ponovo u trecu sobu :D ponovo ga nema. CSGO koji radi na 300fps nikada ne potisne coilwhine dok neka igra koja je zahtevnija a ima samo 200 napravi malo buke. Sve u svemu zanemaris to.

Probao sam Unity pre 3-4 dana, uglavnom se vrti 50-60 u gradu gde je guzva, sve max i fxaa. Ali me to ne brine kad znam da recimo isti Ubisoft naslov FC4 radi daleko bolje sa daleko vise opcija koje su dosta zahtevnije. Treba imati u obzir i optimizaciju, nece sve nove igre raditi na stabilnih 60+ pa i na 980. Klasican test za 770 2gb na 970 4gb je Evolve bio. Samo sam na mediumu mogao da ga guram na stabilnih 55-60. Sada max out iako je i dalje u beti 60fps-a zakucano a igra nije preterano zahtevna u poredjenju sa Ubisoft naslovima. A da i Watch Dogs nije bajan :)

Zato sam i kupio ps3 dzojstik za Ubisoft naslove specijalno. Uvalim se 2-3m od monitora i ne primetim taj fps drop, dok misem osetim svaki frejm :d

Poslednja izmena:
Imao sam karticu sa coilwhine. U meniju ima coilwhine, i neki put u uvodnim scenama igre, u igrici ga nema. Mislim, igras igru tri sata i desava se coilwhine, ne bi kartica izdrzala, ma eksplodirala bi od toga.:exploder:

Mazi7, malo sam bio sarkastican.
Recimo, coilwhine koji sam ja imao u menijima igrica, je stvarno bio strasan i nepodnosljiv. U igri se desi da se po neki put cuje da zavojnice pomalo zacvrce,:cuss:, ali nista nije strasno.
Neznam, kakav ti to imas coilwhine, i to konstantan u Black Flagu. Po meni, recimo, ovaj coilwhine koji sam opisao da sam imao u menijima igara, ako bi ga imao i u samoj igrici, mislim da ne bi nikako bio dobar za graficku karticu.
Otprilike o tome pricam.

EDIT: Gde nestade, post od @Mazi7, na koji sam dao ovaj odgovor.:S:

Poslednja izmena:
Recimo, coilwhine koji sam ja imao u menijima igrica, je stvarno bio strasan i nepodnosljiv. U igri se desi da se po neki put cuje da zavojnice pomalo zacvrce,:cuss:, ali nista nije strasno.
Neznam, kakav ti to imas coilwhine, i to konstantan u Black Flagu. Po meni, recimo, ovaj coilwhine koji sam opisao da sam imao u menijima igara, ako bi ga imao i u samoj igrici, mislim da ne bi nikako bio dobar za graficku karticu.
Otprilike o tome pricam.

Sry mislio sam da previse idem u offtopic hvala na odgovoru :) Ranije je to bilo, ili barem u furmarku na 2000 fps-a je pistanje, bas bas pistanje iz daljine, tako najbolje mogu da ga opisem. A u Black Flag-u moram da prislonim glavu na nekih 20-30cm ka zadnjem delu kucista da bih cuo nesto kao elektricitet. U principu jesu zavojnice samo je nekako tupo pistanje, cim izadjem iz igre alt/f4 istog trenutka prestane. Startovao sam Unity odmah sada nakon toga tamo ga nema. A u csgo gde je fps 300 konstantno isto nema kao ni u drugim igrama za sada.

Ipak se javlja i u Unitiju ali meni neprimetno ovako jer imam sluske na glavi a i komp mi je malo dalje. I sa vsyncom i bez. U fifi15 koju igram poslednjih par dana po 5-6 sati dnevno nema uopste. Jos 2 kompa rade 24/7 u sobi koji su stariji i bucniji pa mi ne pravi problem. Samo se nadam da ne napravi problem sa grafom, reklamacija i to cekanje ah.

https://www.youtube.com/watch?v=NUhwFpPKnXI

Ovo imam na 2000 fps sto je ocigledno, ovo sto sada imam je 5x tise ali tupo, bez tog pistanja.

Poslednja izmena:
Sry za double post ali eto https://www.youtube.com/watch?v=MQbc-0y7GGE

Ovo lik ima coil whine na napajanju kada mu je gpu under load. Sada nisam siguran da li je grafa ili napajanje, ne otvara mi se kuciste, tonu kablova skockani i svi kuleri samo cu da iskomplikujem. Kontam da u svakom slucaju zaje*** da se cimam i cao.

Otprilike o tome pricam.

Coil whine nikako nije stetan za graficku kartu. To je fabricka "mana".

Ja bi je razbio kad bi mi cvrcala nasao bi neki razlog da je reklamiram, nisi pljuno 350€ da slusas zavojnice kako cvrce, ako hoces brate buku i ne smeta uzmes referentni R9 290X :d

Zato se naruci preko neta, pa imas zakonsko pravo da vratis/zamenis bilo koji proizvod u roku od 15 dana.

Ne moj te da menjate podesavanja za paging file u winu, neka ostane na default podesavanje, i problem resen ako ga neko ima....

blagi off,ja sam muku mucio sa ovim,,mada i dan danas u pojedinim matorijim igrama imam problem sa low memory upozorenjem,pa te molim mozes da elaboriras sta kako?trenutno je podeseno 400mb-2048mb,na ssd-u je,to podesavanje preporucuje sljamsung.

http://www.guru3d.com/news-story/does-the-geforce-gtx-970-have-a-memory-allocation-bug.html

For a week or two now in our forums there have been allegations that users of the GeForce GTX 970 have a darn hard time addressing and filling the last 10% of their graphics memory. The 4 GB card seems to run into issues addressing the last 400 to 600 MB of memory, which is significant.

Two weeks ago when I tested this myself to try and replicate it, some games halted at 3.5 GB while others like COD fill the 4 GB completely. These reports have been ongoing for a while now, then got dismissed. However a a new small tool helps us to indicate and verify a thing or two, and there really is something going on with that last chunk of memory for the GeForce GTX 970 and its memory usage. We have to concur the findings, there is a problem that the 970 shows, and the 980 doesn't.

Meanwhile an Nvidia representative here at the Guru3D forums already stated that "they are looking into it". The tool we are talking about to verify a thing or two was made by a German programmer under the name Nai, he has made a small program that benchmarks vram performance and we can see the 970 memory utilizing around the 3.3GB, while the GTX 980 does not show such behavior

https://forums.geforce.com/default/topic/803518/geforce-900-series/gtx-970-3-5gb-vram-issue/1/

Poslednja izmena:
Nai's tool je nepouzdan, posto i GTX Titan ima isti "problem" (i u headless mode-u):
https://i.imgur.com/tmDq1E7.gif
http://i.imgur.com/V98OnlJ.gif

90% ljudi sire FUD jer ne znaju kako da testiraju. Ocigledno nije problem u arhitekturi jer ima ljudi sa 970 koji nemaju stutter/perf. drop sa >3.5GB memory usage.

Poslednja izmena:
Eto kako je kod mene galama osim kad ne radim pa "ispraznim" sobu :)

https://www.youtube.com/watch?v=GTHeloeM3a8&feature=youtu.be

Zanemarite muziku, nakon onog skljoca pocinje da se cuje blago zujanje, tada sam priblizio digitalac izmedju napajanja i grafe ka zadnjem delu. To se desava samo tokom zahtevnih igara, pa kontam da je klasican coil whine iako nije pistanje. Ipak je to na 60fps u Black Flag bez vsynca doduse jer vsync obori na 40fps. Ne cuje se tu gde sedim osim ako nije mrtva tisina, a i kao sto rekoh imam 4-5 fanova na kucistu tako da to potone sto se tice zvuka ali opet kad se zakacim na neku temu pocnem da se cimam.

Nisu fanovi jer grafi uopste i ne rade, temp je meni uvek ispod 60c. A ne mogu da provalim da li je napajanje ili ne, u svakom slucaju nema pada performansi.

Poslednja izmena:
Није проблем, него су је такву направили...
Не верујем да ће се то променити, онда би била још мања разлика између 970 и 980...

Pa vise nije. Negirali su to. Navodno pravili su to sa idejom da 0.5gb bude rezervisano za sistem. To sto igre stucaju na preko 3.5gb to je drugi problem. Ne vidim kako 970-ica ima prednost sa tim kada 980 gura do 4gb bez problema. Sve u svemu imamo GTX970 3.5GB, new edition.

Odakle ti to da je 0.5GB rezervisano za sistem? Citiraj mi recenicu sa pcper i techreport gde je nV to rekla. :)

Odakle ti to da je 0.5GB rezervisano za sistem? Citiraj mi recenicu sa pcper i techreport gde je nV to rekla. :)

Sistem ili ne, lajicki receno podeljeno je u 2 dela. Kako taj benchmark ne prepoznaje to tako ni igre, dovoljno je da se skapira da kartica radi kasvetno do 3.5gb. Ne pricam kao veliki poznavaoc grafickih kartica, gledam na sve ovo kao obican nemocan korisnik istih, niti se trudim da ulazim u detalje. Ispravi me ako gresim. Od tih 0.5gb-a mi nemamo nikakve koristi. Stize mi 720p monitor naredne nedelje pa cu ga lepo kao primary monitor i cao.

Taman kada sam se odlucio da pogasim msi afterburner OSD i ostala ****** preko igre nakon godinu,dve, sada moram da motrim da li mi igra prelazi 3.5 i da podesavam po tome umesto da su ih bar fabricki napravili na 3.5 pa da vidim performanse. Sve bolje do boljeg. Prodam sve, kupim konzolu kao sto sam i planirao, samo sada ni ove 970-ice nece da vrede ovih 46 crvenih.

Poslednja izmena:
Pa kako nije problem covjece? :) Koliko se ja sjecam GTX 970 je oglasavana kao 4GB karta? I par mjeseci kasnije izlazi se sa pricom da je navodno da memorija od 4GB podjeljena na dva dijela 3.5GB i 0.5GB, naravno od kojih je samo pvaj prvi dio ustvari upotrebljiv.
Znaci imamo GTX 970 3.5GB a to se zaove LAZNO OGLASAVANJE :) i tako bih volio da ih bar 10% kupaca tuzi zbog toga :mad:

i to je to, znaci da je fabricki tako?

Пази, она "стварно има" 4 гига и они су то рекламирали, е сад то што је меморија подељена на два дела је нека друга ствар. :)

GTX 970 Up to 4GB Edition :D

Kraju sala, kako sada stvari stoje ovo ce biti jedna od najvecih blamaza ikada, posebno problematicno je to sto je nV sve vreme svesno isla sa laznim specifikacijama u prodaju i po ovome sto se sada pise po forumima doveli su sebe u situaciju da ce ih advokati bukvalno samleti ako pod hitno ne urade neki zestok refund/rma jer ljudi vec sada masovno zahtevaju povracaj. Kataklizma.

Sistem ili ne, lajicki receno podeljeno je u 2 dela. Kako taj benchmark ne prepoznaje to tako ni igre, dovoljno je da se skapira da kartica radi kasvetno do 3.5gb. Ne pricam kao veliki poznavaoc grafickih kartica, gledam na sve ovo kao obican nemocan korisnik istih, niti se trudim da ulazim u detalje. Ispravi me ako gresim. Od tih 0.5gb-a mi nemamo nikakve koristi. Stize mi 720p monitor naredne nedelje pa cu ga lepo kao primary monitor i cao.

Ispravicu te. :) Imamo koristi od tih 0.5GB. Zbog konfiguracije SMM je optimalnije da se stalno koristi 3.5 GB (stacionarnih/predefinisanih) za aplikacije kojima ne treba vise memorije, a onih preostalih 0.5GB ce se koristiti ako aplikacija to zahteva jer je duzi "put" kojim podaci moraju da predju iz samog GPUa u taj deo VRAMa zbog pomenute SMM konfiguracije. Razlike u tom putu su prakticno zanemarljive kad se pogleda celina. Kad se sve svede na crtu, ukljucujuci manjak SMMa, "particionisane" memorije, 970 je par procenata sporiji od 980 u slucajevima kad se koristi vise od 3.5GB VRAMa. Kao sto sam napomenuo u drugom threadu, ako ne verujete nV izjavi o performansama to je vec vasa stvar. Sacekajte FCAT testove za >3.5 VRAM slucajeve i kraj. :)

Poslednja izmena:
:d
VWmi2v7.png

Vrh Dno