Šta je novo?

GeForce GTX 970 Thread

Fresh OS treba da se odradi update, to ume da potraje, ali dobro ako mislis da treba ti odradi... Sve je to igra :)
Nemoj da koristis Furmark , neces nista da utvrids tim testom vezano za gaming.

Poslednja izmena:
Fresh OS treba da se odradi update, to ume da potraje, ali dobro ako mislis da treba ti odradi... Sve je to igra :)
Nemoj da koristis Furmark , neces nista da utvrids tim testom vezano za gaming.

Ispraksirao sam ja to odavno, imam sve spremno tako da kroz 45 minuta imam sve spremno za benchmarkove ali dobro, volim fresh OS kada stavim nov hardver iako cu mozda opet morati kada uzmem ssd. Da cuo sam za Furmark tako da mi ne pada na pamet da se igram sa njim (dosta sam mucio 7950 sa njim). Hvala jos jednom za tipove, verovatno bih jos bio na google-u i zeznuo nesto veliko do sada. Danas uvece/ujutru pokusacu da sve odradim i onda smestim u jednom postu jer osecam da sam mogao da otvorim blog umesto da napumpam ovu temu postovima.

Ova tem sluzi za ovakve stvari. :) A nebi nista stetno napravio za kartu ni da si guglao informacije jer to prosto ne moze da se desi softverskim overklokom ;)

@ Mazi7
Jedno glupo pitanje, da li si u msi afterburneru povecao GPU Power Target do maximuma.
Neznam, ja koristim EVGa precision, mozda da probas sa njim. Reistaliraj sistem. I meni deluje kao da je do napajanja. Ako mozes probaj karticu kod nekog drugara sa jacim napajanjem da vidis kako se ponasa, tako ces da vidis i da li ima coil whine. I taj proc. ako radi na default, treba mu neki clock, i sve skupa mislim da bi mozda trebalo bolje napajanje. Ali ako probas na drugoj masini sa boljim napajanjem i ako sve radi kako treba znaces da je mozda do napajanja pa se snadjes i kupis drugo. :laugh:

Poslednja izmena:
@Mazi7

1500/3800 je strasna snaga, poteraj samo taj CPU koliko moze da ide. Ja se licno ne bih bunio uopste, karta je mogla da ne ide preko 1450 recimo ;) Vidi samo taj coil wine da resis, koliko vidim retko se javlja i nije glasan? Taj tvoj GTX970@1507/3800 i pr tome necujan, strasno... ,)

@reviewsrb, Nadam se da mislis na Power Limit, onda jesam na 110% koliko je maksimum, default je 100%. Probacu mada ovde po Leskovcu ja koje poznajem su odavno na AMD niskobudzetu tako da su i napajanja dosta jeftinija tj slabija.

@Ljanmi, ma ne smeta meni coil, navikao sam na buku :) Sa druge strane mi je zenin komp gde hd5670 radi kao traktor tako da je ovo necujno pogotovo sa ventilatorima na kucistu. Samo sam se iscimao kada sam video tudji rezultat sa Tomb Raiderom i FC4 i kada sam ja osetio na istom mestu 30 fps-a vise u Unitiju dok trcim gradom 3 puta uzastopno sa restartom igre na nestabilnom kloku (iako je losa optimizacija, izgledalo mi je malo nerealno i onda sam utripovao da ne koristim pun potencijal :)

@ Mazi7
Leskovaac, tamo sam dolazio pre 6-7 godina u Beba Pharm kliniku da lecim cireve na zeludac.:D
Da li imas na tom procu custom ventilator. Ako imas mogao bi da ga cloknes do recimo 4.2-4.4Mhz. Mislim da ce pomoci dosta u stabilizaciji framerate( narocito minimalnog) i fluidnosti samih igara.

@ Mazi7
Leskovaac, tamo sam dolazio pre 6-7 godina u Beba Pharm kliniku da lecim cireve na zeludac.:D
Da li imas na tom procu custom ventilator. Ako imas mogao bi da ga cloknes do recimo 4.2-4.4Mhz. Mislim da ce pomoci dosta u stabilizaciji framerate( narocito minimalnog) i fluidnosti samih igara.

Hehe, okej je ovde samo nema se para ovako sa lokalnim poslovima i tesko mozes da nadjes nekog da filozofiras o ovome u praksi. Imam Evo212, nisam ni skidao turbo ali da ne idem sa tim ovde u Nvidia podforumu, prvo ovo da sredim i da se smirim :) Da protestiram ovaj overklok 1507/3800 sa (mozda) svezim sistemom kasnije jer sam tek ustao.. A sada cu samo uninstall drajvere i ponovo nove, pa otom potom sa procesorom. Vise mi je njega da oc zbog resursa koji uzimaju softveri tokom streama. Sada kada znam da ShadowPlay radi podmazano i to u 1080p60fps ne cimam se za youtube posao.

@*******i

Ti imas 2x GTX970, najbolja izdanja, koliko max OC mozes da ides sa jednom kartom da nema problema?

@Mazi7

Platio si kartu 42k ili 43k, sada vidim da je skocila cena(i to samo zahvaljujuci nama i ovom threadu :) ), druga stvar ustedeo si u odnosu na G1 5k, garancija 3 godine tj jednaka i cekam *******og da vidim koliko imas manji performance za tih 5k. Po meni je u svakom slucaju BEST BUY u tom trenutku bila tvoja karta i koliko sam citao nesto mislim da je neku nijansu tisa tvoja karta od G1 tj imas najtisu GTX970 kartu napravljenu do danas, neka me neko ispravi ako gresim.

@*******i

Ti imas 2x GTX970, najbolja izdanja, koliko max OC mozes da ides sa jednom kartom da nema problema?

@Mazi7

Platio si kartu 42k ili 43k, sada vidim da je skocila cena(i to samo zahvaljujuci nama i ovom threadu :) ), druga stvar ustedeo si u odnosu na G1 5k, garancija 3 godine tj jednaka i cekam *******og da vidim koliko imas manji performance za tih 5k. Po meni je u svakom slucaju BEST BUY u tom trenutku bila tvoja karta i koliko sam citao nesto mislim da je neku nijansu tisa tvoja karta od G1 tj imas najtisu GTX970 kartu napravljenu do danas, neka me neko ispravi ako gresim.

Sa coilom i nije verovatno tisa, mada opet to je uglavnom loading screen. Mislim da se coil javlja kada je vram usage ili gpu usage zajedno sa fps-om visok, jer u csgo gde bukvalno grafa odmara na low nema coila sa 300-400fps-a. Ali dobro, samo da mi se ne desi deja vu sa fx8350-icom kao OVDE Na papiru sve okej, super procesor ali fps u igrama katastrofa i overklok ni 1mhz da mrdne. Tad sam puko 200eura na nista da bih posle isprodavao pola svojih stvari da uzmem Intel. Da igram igrice za svoju dusu ne bi se ni cimao sa oc-om, ma ne bi ni pogledao FPS, ali moram za svaki dinar da izvucem najbolje sto mogu i da spavam mirno.

Poslednja izmena:
Uff, daj probraj sa clokom ako ti je vazno, mozda ako imas srece sa primerkom mozda mozes da poguras i do 4,5-4,6Mhz. A za grafu nadji stabilan klok i uzivaj penjajuci se po zgradama Pariza.:exploder:

Uff, daj probraj sa clokom ako ti je vazno, mozda ako imas srece sa primerkom mozda mozes da poguras i do 4,5-4,6Mhz. A za grafu nadji stabilan klok i uzivaj penjajuci se po zgradama Pariza.:exploder:

Jos da volim AC serijal :) Ali eto ako nadolaze takve igre sledece godine stvarno se cimam da necu moci da uradim normalan stream :) Dzaba meni patchevi i ostala cuda par dana kasnije kad mi trebaju odmah po izlasku ili cak i narodnoj verziji iako imam preorder. Vise sam odigrao AC Unity i FC4 na narodnoj nego sto cu na steamu a cekaju me vec mesec dana. Probacu, samo prebacicu se na drugi podforum za to kad utvrdim da je ovaj klok skroz okej. Moram i tamo guidova da se nacitam za intela, amd sam pokusavao i znam lepo ali intel mi je uvek bio problem :) #offtopic

8350 nece da se klokuje?pa ja sam 4,5ghz izvlacio na 1,425v na 4+1 faze na ga990fxa d3 bez da stucne,kamoli na ozbiljnijoj ploci.pogasi c6,ako treba i c1 i c'n'q i obavezno apm,pa vidi minimume opet.takodje,ako je igra na hdd-u,pregledaj ga i defragmentuj,ako je spr eto ti razlog losih minimuma u igrama.

8350 nece da se klokuje?pa ja sam 4,5ghz izvlacio na 1,425v na 4+1 faze na ga990fxa d3 bez da stucne,kamoli na ozbiljnijoj ploci.pogasi c6,ako treba i c1 i c'n'q i obavezno apm,pa vidi minimume opet.takodje,ako je igra na hdd-u,pregledaj ga i defragmentuj,ako je spr eto ti razlog losih minimuma u igrama.

Nisi me skontao to je bilo pre godinu dana :) Veruj mi sve sam probao. Imao sam plocu koja nije imala LLC (ja mislim da se tako zove), pa sam kupio bolju plocu, onda sam na kontu prijateljstva u WinWin radnji zamenio fx8350 za isti nov fx8350 da utvrdim da je taj cpu problem medjutim ponovo isto. Menjao sam i memorije, slotove, jedan stick, dva sticka i sta sve ne. Dokupio novo tj ovo napajanje, promenio hard disk alii nista. Sve te opcije u biosu sam znao napamet, 3 razlicita lika su dolazila da pokusavaju i nisu uspeli. Na kraju sam kupio i novo kuciste (mada mi je to bilo u planu za naredni upgrade). Jedino da mi je struja katastrofa u stanu, jeste da je napon dosta jaci nego sto treba da bude ali ja tu nista ne mogu kao ni pola grada. Ali to je bilo tada, linkovao sam link u prethodnom postu gde sam 3 stranice lupao na tomshardware forumu bez resenja sa brojnim tipovima i sugestijama. Neobjasnjeno je ostalo i do danasnjeg dana.

Meni u principu hdd na kome je sistem jeste malo sporiji jer je SATA i ima 37 bad sektora koji u sentinelu pokazuje kao acceptable, ali mimo njega imam samo SATA2 koji je 500gb. GB nisu problem, ali ne znam da li cu moci na jednom hardu i sistem, i igru i preko toga record/stream. Mozda dodje do max disk usage-a ? A onda kada dokupim SSD do nove godine samo bi pustio ponovo nov sistem na njemu ili jednostavno igre startao od njega jer mi boot time nije bitan, ionako ga upalim ujutru/uvece dok odem da se umijem :D

@ Ljanmi
Nisam bas pretestirao da novom verzijom biosa, sa osnovnom 1548mhz pretestirano, a posle sam se bacio na SLI, sada u sli imam 1520mhz za gpu 2000 za memoriju, stim da sam imao 1548 sa prvim driverima za 970, sa ovim novijim verzijama nece da ide na 1548 stabilno :p Tih 50mhz vise u odnosu na neki prosek za 970 od 1500mhz nista ne znace, tako da je 1500mhz odlican overklok za ovu kartu. Ja ih drzim na 1500 i miran sam da ne razmisljam sa kojim drajverima hoce, a sa kojima nece da rade na 1548mhz :p

Ja sam svoje karte platio 47000din kom, samo zato sto nisam hteo da pravim kompromis upravo zbog toga sto se ovaj model pokazao kao najbolji. Cena jeste jaca od normalene za 5000din, al kada se ima ne marim mnogo za to :p kad se nema i tetris je super za mene :D

@ Ljanmi
Nisam bas pretestirao da novom verzijom biosa, sa osnovnom 1548mhz pretestirano, a posle sam se bacio na SLI, sada u sli imam 1520mhz za gpu 2000 za memoriju, stim da sam imao 1548 sa prvim driverima za 970, sa ovim novijim verzijama nece da ide na 1548 stabilno :p Tih 50mhz vise u odnosu na neki prosek za 970 od 1500mhz nista ne znace, tako da je 1500mhz odlican overklok za ovu kartu. Ja ih drzim na 1500 i miran sam da ne razmisljam sa kojim drajverima hoce, a sa kojima nece da rade na 1548mhz :p

Ja sam svoje karte platio 47000din kom, samo zato sto nisam hteo da pravim kompromis upravo zbog toga sto se ovaj model pokazao kao najbolji. Cena jeste jaca od normalene za 5000din, al kada se ima ne marim mnogo za to :p kad se nema i tetris je super za mene :D

E o tome Mazi7 pricamo ovde, 1500/3800 je strasna snaga. To je BEST BUY karta i ti si je platio jeftino u odnosu na cenu koja je sada + si dobio DOBAR primerak karte(1500 za GPU :zgran:) , za memoriju ne znam sta da kazem, da li je svaki MSI takav ili samo tvoj ali opet 3800 je dobro, nije lose uopste. U Nemackoj su te karte od 300 za Zotac nereferntni model do nekih 350e za MSI Gaming i 355 za G1, zamislite Palit Jetstream kosta 320e tamo a kod nas 370e :hair:

Voleo bih da vidim tu ogromnu razliku o kojoj pricas izmedju +50MHz-a za GPU u frejmovima na nekom testu. Napucaj ti taj CPU na 4500MHz-a(bez HT-a) i minimalni ce da odlepi.

Update:

Evo cena u majndfaktori-u , ova radnja mi je uvek bila reper za cene, pogledajte kakav izbor i sta sve moze covek da kupi za 330e, ovo kod nas je malo vise bzv situacija, realno ... :(

Poslednja izmena:
E o tome Mazi7 pricamo ovde, 1500/3800 je strasna snaga. To je BEST BUY karta i ti si je platio jeftino u odnosu na cenu koja je sada + si dobio DOBAR primerak karte(1500 za GPU :zgran:) , za memoriju ne znam sta da kazem, da li je svaki MSI takav ili samo tvoj ali opet 3800 je dobro, nije lose uopste. U Nemackoj su te karte od 300 za Zotac nereferntni model do nekih 350e za MSI Gaming i 355 za G1, zamislite Palit Jetstream kosta 320e tamo a kod nas 370e :hair:

Voleo bih da vidim tu ogromnu razliku o kojoj pricas izmedju +50MHz-a za GPU u frejmovima na nekom testu. Napucaj ti taj CPU na 4500MHz-a(bez HT-a) i minimalni ce da odlepi.

Eto ss-a gde izvlacim sa istim podesavanjima cak 85 fps-a sa tim +50mhz ali nestabilnim
http://www4.slikomat.com/13/1116/hh1-lol.png

Dok eto video klipa sa istim tim podesavanjima gde ne prelazi 60-62 (cak ni kada se ne desava nista)

Ali opet, kao sto rekosmo to je losa optimizacija i necu da obracam paznju na to. Nagledacu se guidova u medjuvremena za cpu klok tok testiram ovaj trenutni klok na grafici i dalje pa cu samo da skoknem do drugog podforuma ako imam nekog problema. Mrzim taj 100% stress na procesoru da radim sa onim prime95 testom blah ali dobro. Hvala svima :)

Jedini sada "problem" koji mi je ostao jeste da grafa ide do 67/68c u testovima pa i u igricama i da se dosta sporije hladi dok dostigne default idle temperaturu.

Poslednja izmena:
Pa napravis profil za fun speed u msi afterburneru da bude malo agresivniji profil, recimo okrece ventove malo brze recimo od 40C do 70C. Pretpostavljam da na auto postavkama iskljucuje ventove na recimo oko 60C pa se zbog toga sporije hladi gpu do idle temperature.

@ Ljanmi
Pa je sam rekao da je razlika zanemraljiva a ne ogromna ??? Cpu je kod mene na 4.6 ht off 4960x... Ne znam na koga si mislio kada si ovo napisao ali mene is citirao :p

To sto je on primetio dosta veci fps na nestabilnom kloku moze upravo zbog toga da bude, meni se desilo jednom da dobijem 3DMark rez nesto bas dosta veci u odnaosu na predhodni koji sam odradio sa 10-20mhz manjim klokom... To sigurno nije zbog tih 10mhz vise vece karta nesto ne renda kako treba pa se zato javlja takav rez.

Sve u svemu procesljao sam 3dmark, procesljao Heaven, sta je tu je u igrama, mozda neki mali boost medjutim zanemarljiv. Kako god ionako ne igram na tim podesavnjima na kojima sam radio test :)

Ovo je poslednji i zvanicni Heaven test bez ikakvih anomajlija

heaven.png

4-5 stranica ja mislim ali sam barem uradio nesto sa karticom. Za sada je to maksimum ie ne zelim da pokusavam memoriju pa da opet gledam ta svetlucanja i sl :) Kazete mi da iskljucim hyperthreading, da mi je samo gejming u pitanju iskljucio bih ga, ali kada radim render klipova konstantno a i stream donekle mi i koristi :) Nasao sam ovaj tutorial za pocetak sa mojom plocom i mislim da je lik sve okej rekao ? https://www.youtube.com/watch?v=7mLP3pGvnDU&list=WL&index=14

Sada sam probao Son Ryse of Rome posto mi je to bila malo ubitacna igra za GTX770. Igrao sam je tada na medium podesavanjima ja mislim sa nekih 40-50fps-a, sada sve high sa AA 8x imam pa nekih 45-60fps-a konstatno. Ocigledno je da sam ja previse ocekivao u ovim naslovima jer imam 1080p monitor i da sa 4gb vrama necu imati problema.

Poslednja izmena:
@ Ljanmi
Pa je sam rekao da je razlika zanemraljiva a ne ogromna ??? Cpu je kod mene na 4.6 ht off 4960x... Ne znam na koga si mislio kada si ovo napisao ali mene is citirao :p

Nisi me razumeo, pokusavao sam da objasnim Mazi7 da je dobio TOP performanse i vrhunsku kartu za najmanje moguce para. Dakle ni taj G1 ne moze ono sto ne moze ni njegova karta tj da treba da bude extra zadovoljan sa njom, bar bih ja bio... :guitar:

Poslednja izmena:
Mazi7 koliko sam shvatio sa 770 nisi imao AA 8x. Uopste AA8x bilo koje vrste dosta ubija performance. Ako si sa 970 i AA8x imao u recimo u proseku 50fps sa 770 bi imao otprilike u proseku oko 30fps-a. Racunaj da je i prosecan fps vrlo mali pa je svaki frejm ovde vrlo bitan:guitar:
Tako da mislim da je ovaj rezultat okey.

Mazi7 koliko sam shvatio sa 770 nisi imao AA 8x. Uopste AA8x bilo koje vrste dosta ubija performance. Ako si sa 970 i AA8x imao u recimo u proseku 50fps sa 770 bi imao otprilike u proseku oko 30fps-a. Racunaj da je i prosecan fps vrlo mali pa je svaki frejm ovde vrlo bitan:guitar:
Tako da mislim da je ovaj rezultat okey.

Zadovoljicu se ovime :) To je to. Ako nekog interesuje i ima vremena za help, eto teme u kojoj bi pokusao i7 4770k da poteram malo vise http://forum.benchmark.rs/showthread.php?341525-i7-4770k-MSI-G45-Z87-Gaming-OC&p=3981633#post3981633

Eto tek toliko da dodam, zadovoljan sam nakon 2 dana gejminga :) Far Cry 4 ~70fps average, max temp 67/68c ali fanovi autio oko 50%.

Eto tek toliko da dodam, zadovoljan sam nakon 2 dana gejminga :) Far Cry 4 ~70fps average, max temp 67/68c ali fanovi autio oko 50%.

Smekeru da li si ukljucio sav onaj Nvidia goodies koji reklamiraju uz igru tipa ono krzno na zivotinjama koje je samo dostupno za Nvidiu, god rays itd...? Mislim taj fps koji pominjes je sa svim Nvidia glupostima ukljucenim?

Smekeru da li si ukljucio sav onaj Nvidia goodies koji reklamiraju uz igru tipa ono krzno na zivotinjama koje je samo dostupno za Nvidiu, god rays itd...? Mislim taj fps koji pominjes je sa svim Nvidia glupostima ukljucenim?

Da da sve sam ukljucio :)

Ovo je pre drajvera bilo sinoc, malo pre sam ih install pa probao ponovo, vidi se boost.

Poslednja izmena:
Ode na 40 tj napravi shuttering nekad ali citam komentare da nije nista cudno. Uglavnom kada gameplay treba da predje u cutscenu a i dalje drzi isti engine onda iz nekog glupog razloga zasteka na 40-45 ali nista ispod 40 nisam video nakon 3 sata igranja, doduse malo vise mp-a. Pa dobro ipak je bila narodna verzija, dosta su sredili na steamu optimizaciju. Ja sam se tada istripovao jer neko sa foruma imao ove sada performanse sa tom verzijom. Ali vise nego zadovoljan, cak sta vise kada startujem stream fps je maltene isti, ali iz navike smanjim post processing na high i jos par sitnica kao sto su god rays etc i lockam na 60fps i onda mi je bas ono sto trazim. Ovo je meni luksuz i ne zelim da se upustam u to :d Ali volim da znam da mogu.

Ne znam dal je bolje od toga ali eto snimio sam sa ShadowPlay u kojeg sam debelo sumnjao da moze da radi ovo sto radi..cemu onda bacanje po 120-150 dolara na kartice za snimanje kad ShadowPlay radi vise od 18000, i to u 60fps-a na 1080p rezoluciji. Smatram da sam jednom kupovinom odradio dve. Sada dodje mi da probam bez kloka kako ide ali..necu :) Bar dok mi ne stigne ssd pa uradim svez OS, ipak sam zaobisao to. Mislim da je 67/68c okej nakon 3 sata igranja da ne povecavam fanove na manual. Hladjenje i to do idle temperature me ne brine, ako je vec tako napravljena neka se hladi polako, ionako je zima.

Poslednja izmena:
ShadowPlay skine 2-3 fps-a, praktično ništa, zaista fenomenalna stvar za ono što ti radiš :)

Vrh Dno