Šta je novo?

GeForce GTX 660 Thread

Obicno na hardwercnuksu GTX6xx karte se dobro klokuju dok na drugim testovima nisu ovakvi rezultati.
GTX660 nije pretjerano raspolozen kloker oko 150mhz za gpu je prosjek neki cak i manje.
200mhz idu najbolji primjerci, takodje nije ni memorija kao recimo na gtx660ti, procitao sam da se stavljaju samsung memorijski chipovi dok na gtx660ti idu hynix vjerovatno to igra ulogu prilokm oc-a.
Ono sto se da primjetiti na vecini testova je da gtx660 sa oc-om dolazi na nivo gtx660ti u nekoj igri malo manje u nekoj vise ali kad se gtx660 nakloka dolazi u rang gtx660ti, neko ce reci malo neko puno, ali mislim da je prosjecan kloker s obzirom na cjenu dobra kartica.
Jos sam procitao da ni jedan sotfwer ne podrzava trenutno voltage monitoring, pitanje je oce li biti omoguceno podizanje napona na ovim gtx660 karticama, zbog toga vjerovtno nesto nizi overclok.

Obicno na hardwercnuksu GTX6xx karte se dobro klokuju dok na drugim testovima nisu ovakvi rezultati.
GTX660 nije pretjerano raspolozen kloker oko 150mhz za gpu je prosjek neki cak i manje.
200mhz idu najbolji primjerci, takodje nije ni memorija kao recimo na gtx660ti, procitao sam da se stavljaju samsung memorijski chipovi dok na gtx660ti idu hynix vjerovatno to igra ulogu prilokm oc-a.
Ono sto se da primjetiti na vecini testova je da gtx660 sa oc-om dolazi na nivo gtx660ti u nekoj igri malo manje u nekoj vise ali kad se gtx660 nakloka dolazi u rang gtx660ti, neko ce reci malo neko puno, ali mislim da je prosjecan kloker s obzirom na cjenu dobra kartica.
Jos sam procitao da ni jedan sotfwer ne podrzava trenutno voltage monitoring, pitanje je oce li biti omoguceno podizanje napona na ovim gtx660 karticama, zbog toga vjerovtno nesto nizi overclok.

Koliko sam ja saznao preko ASUS-a, NVIDIA insistira na tome da ne bude manualnu promenu napona... :/

Iovako je maltene ravna sa 660Ti kad se grune na ~1200+Mhz. Da je NV dozvolila manuelnu promenu napona ugrozili bi prodaju 660Ti. ;)
Pročitao sam u nekom review da npr. Asus izbacuje nove biose koji popravljaju power pa će i oc biti bolji.
Kako god cene idu dole u etapama i to je najavljeno već. Oko nove godine (a možda i pre) minimum 20 evra niže.

Narucio sam i ja, stize ili sutra ili u ponedeljak. Planiram da narucim i drugu cim prodam 560Ti.

D3 chudo

Jos juce nakon prvih opisa na TechPowerup-u (izasla su 4 testa razlicitih modela uporedo, Asus, MSI, Gigabyte i Zotac) postavio sam pitanje na forumu tamo odakle ovolika razlika u fps-u izmedju navedenih kartica u igri Diablo 3. Jos uvek nisam dobio nikakav odgovor dok se clanovi tamo prepucavaju nekakvim besmislicama.
Konkretno Asusov i MSI-jev model u pojedinim rezolucijama (1280x800) su i do 50% brze od referentnog modela, sto je prosto neverovatno. Asus i MSI jesu overklokovane (i nereferentne pride), ali kako to da Gigabyte koji je isto fabricki overklokovan, pokazuje rezultate slicne referentnoj kartici?
Autor testova navodi nekakve extra BIOS optimizacije u odnosu na ostale modele kod Asus i MSI kartica, ali ovo ipak izgleda nerealno.

Asus GeForce GTX 660 DC2 - Diablo 3
2n72q1s.jpg

MSI Geforce GTX 660 TF3
30cpogw.jpg

Gigabyte Windforce GTX 660
ig985g.jpg

Zotac GeForce GTX 660
99gzup.jpg

Poslednja izmena:
Jos juce nakon prvih opisa na TechPowerup-u (izasla su 4 testa razlicitih modela uporedo, Asus, MSI, Gigabyte i Zotac) postavio sam pitanje na forumu tamo odakle ovolika razlika u fps-u izmedju navedenih kartica u igri Diablo 3. Jos uvek nisam dobio nikakav odgovor dok se clanovi tamo prepucavaju nekakvim besmislicama.
Konkretno Asusov i MSI-jev model u pojedinim rezolucijama (1280x800) su i do 50% brze od referentnog modela, sto je prosto neverovatno. Asus i MSI jesu overklokovane (i nereferentne pride), ali kako to da Gigabyte koji je isto fabricki overklokovan, pokazuje rezultate slicne referentnoj kartici?
Autor testova navodi nekakve extra BIOS optimizacije u odnosu na ostale modele kod Asus i MSI kartica, ali ovo ipak izgleda nerealno.

Asus GeForce GTX 660 DC2 - Diablo 3
Pogledajte prilog 96104

MSI Geforce GTX 660 TF3
Pogledajte prilog 96106

Gigabyte Windforce GTX 660
Pogledajte prilog 96105

Zotac GeForce GTX 660
Pogledajte prilog 96107

Bice pre da je neka greska ili nije nesto istestirao kako treba, tolika odstupanja izmedju istih modela na slicnim klokovima nisu moguca.

Steta je ovo za dizanje napona. Ja sam to citao i ovih dana, slicna je prica i za 660TI. MSI je za sada siguran igrac, oni nisu zakljucali napon.

^verovatno ce se otkljucavati napon, ali ne vredi to klokovati. Min. fps je los i takav ostaje i kada se klokuju, a izgleda da bustuje samo u nezahtevnim delovima igre(gledanje u beton, praznine i sl.). Otud max fps bolji od ATi konkurencije, a min losiji. To znaci da bi igre trebale lepse da klize na ATi karticama.

edit:
Cak je i u BF3 takva situacija, a igra naginje NV karticama.

GTX-660-83.jpg

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Ok, da se ispravim, mislio sam na MSI Power Edition. Ako bi uzimao nV, opcija za dizanje napona bi bila obavezna. Naravno pod uslovom da ne kosta 20% skuplje od ostalih ili slicno ;)

Ali s obzirom da MSI 7850 OC ima za 150e ja se nebih razmisljao. 50e je razlika u ceni. Ati spusta cene kao lud, mora i 660 hitno dole bar za 20e ako misle da prodaju sta.
Tako su zakuvali rat sa cenama da je ovo nenormalno. Svakodnevno se menja situacija sa ratista i vise ne znam sta da preporucim nekome kada sutra vec ima bolja kupovina.

Ali s obzirom da MSI 7850 OC ima za 150e ja se nebih razmisljao. 50e je razlika u ceni. Ati spusta cene kao lud, mora i 660 hitno dole bar za 20e ako misle da prodaju sta.
Tako su zakuvali rat sa cenama da je ovo nenormalno. Svakodnevno se menja situacija sa ratista i vise ne znam sta da preporucim nekome kada sutra vec ima bolja kupovina.

Ima samo jedan problem omasio si kolicinu ram-a 2GB prema 1GB sto itekako kosta... a verzija sa 2GB kod nas je koliko vidim skuplja, takodje poznavajuci NV ili ce spustiti cene 2GB verzije a verovatno ce izbaciti i model sa manje ram-a

Uh da. Bilo mi sumnjivo sto je tolika razlika ali pazi kad nisam obratio paznju.

Takodje neverujem da ce AMD izvrsiti vece snizenje cena vec ce samo parirati GTX660 a i NV neko malo pojeftinjenje ocekujem tek posle nove godine, mislim da se nece upustati u ratu cena ponajvise jer ih TSMC 28nm dere.. za sad

Ove simpaticne kartice zaista obecavaju i prosto mi je neverovatno da sem ovih MSI nema nigde nijedne druge u ponudi. Ako uzmemo da je jacih GTX 6xx modela zaista bilo na stanju na prvi dan izlaska (doduse po malo vecim cenama, npr. Gainward GTX 680 65k RSD) cudno da ovih pristupacnijih modela nema. (i GTX 670 i 660 Ti je mogao da se nadje maltene odmah.)
Uglavnom ovaj MSI model je zaista jedna slatka bonbonica i ja ozbiljno razmatram jednog ili dva koma't'a.

Dok cekamo prvog, domaceg, srecnog vlasnika da podeli svoja iskustva sa karticom na ovom linku ima jedan korisnicki, slikoviti opis u povoju: (max gpu oc 1118MHz, memorija 1757 MHz)
http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?282962-MSI-GTX-660-testing

Tih 1118MHz mu je base clock kozna na kolko je bustovala kad saban nije snimio sa GPUz :D

Ove simpaticne kartice zaista obecavaju i prosto mi je neverovatno da sem ovih MSI nema nigde nijedne druge u ponudi. Ako uzmemo da je jacih GTX 6xx modela zaista bilo na stanju na prvi dan izlaska (doduse po malo vecim cenama, npr. Gainward GTX 680 65k RSD) cudno da ovih pristupacnijih modela nema. (i GTX 670 i 660 Ti je mogao da se nadje maltene odmah.)
Uglavnom ovaj MSI model je zaista jedna slatka bonbonica i ja ozbiljno razmatram jednog ili dva koma't'a.

Dok cekamo prvog, domaceg, srecnog vlasnika da podeli svoja iskustva sa karticom na ovom linku ima jedan korisnicki, slikoviti opis u povoju: (max gpu oc 1118MHz, memorija 1757 MHz)
http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?282962-MSI-GTX-660-testing

Nije mu se vala proslavila sa OC-om u 3dmarku11 7200 za gpu nije lose, ali recimo poredjenja radi HD7870 daje 7900 za gpu.
HD7870.png
Bar sam mislio da u cmarku gtx660 gazi HD7870, ali izgleda nije,... mali oc potencijal kod gtx660.

zeljko je napisao(la):
Takodje neverujem da ce AMD izvrsiti vece snizenje cena vec ce samo parirati GTX660 a i NV neko malo pojeftinjenje ocekujem tek posle nove godine, mislim da se nece upustati u ratu cena ponajvise jer ih TSMC 28nm dere.. za sad

Ne znam dali si video ali AMD je najavio zvanicno smanjenje cena svih modela do kraja godine. Meni to zvuci kao otvoreni rat cenama.

Ma jedno je sigurno, kome nije hitno ne treba da je kupuje uopšte i nek pričeka malo dok se uvoznici ne snabdeju i preplave tržište sa raznim brandovima.
Sad imamo samo MSI koji je 208€ a "sutra" će se pojaviti ASUS, Gainward, Gigabyte, Palit, Leadtek,... a gde je još i AMD konkurencija u vidu 7850 i 7870, ma idi.

Kartica ih u izradi košta jeftinije bar po PCB-u a i u naponskom delu, ako ništa drugo, a 7850/70 komplikovanija kartica za napraviti a i više troši.
NV može slobodno da krene u rat sa cenama jer ga glat dobija. Ako imaju dobar yield sa GK106 mogu da obore cenu samo tako.

Onda možda ćemo videti neki 650 Ti/660SE sa 4 GPC-a aktivna u GK106 tj. 768sp:64tx:16rop(24rop) sa 128bit (192-bita) jer nekako imam utisak da je preveliki gap izmedju 650 i 660. On bi trebao da oduva 7750 i 7770.

GK106 sa 6 SMX bi bio interesantan jer bi to bio neki gtx660-1152sp (isto kao 660 OEM) slično kao što je bio 560ti-448sp ali nije imao neku slavu. Ova kartica bi bila vrlo blizi 660 ti.

Pitanje je da li taj 6. SMX postoji i samo je ugašen kod 660.
Ne bi ništa čudilo da ovim gašenjem jednog smx nv povećava broj "ispravnih" gk106 za 660 kartice još ako nije bitno u kom je gpcu ugašen 1 smx onda je računica jasna. Defektan smx se ubije gde god da je i teraj.

Nego ako i postoji taj gpu 6smx gk106 on bi imao možda imao 256-bit magistralu tj. bio bi 1152sp:96tx:32rop(pre 24rop) ali mislim da može da mu se prišije i uža 192-bitna magistrala ako nije u direktnoj zavisnosti sa brojem gpc-ova. Mislim kad 192-bita može da tera 1344sp na 660ti što ne bi terala i 1152sp.

Ovo je samo domen spekulacija ali nv je upravo pokazala sa 560ti-448sp da se ništa što je ispravno ne baca ako zatreba.

Poslednja izmena:
Ma jedno je sigurno, kome nije hitno ne treba da je kupuje uopšte i nek pričeka malo dok se uvoznici ne snabdeju i preplave tržište sa raznim brandovima.
Sad imamo samo MSI koji je 208€ a "sutra" će se pojaviti ASUS, Gainward, Gigabyte, Palit, Leadtek,... a gde je još i AMD konkurencija u vidu 7850 i 7870, ma idi.

Kartica ih u izradi košta jeftinije bar po PCB-u a i u naponskom delu, ako ništa drugo, a 7850/70 komplikovanija kartica za napraviti a i više troši.
NV može slobodno da krene u rat sa cenama jer ga glat dobija. Ako imaju dobar yield sa GK106 mogu da obore cenu samo tako.

Onda možda ćemo videti neki 650 Ti/660SE sa 4 GPC-a aktivna u GK106 tj. 768sp:64tx:16rop(24rop) sa 128bit (192-bita) jer nekako imam utisak da je preveliki gap izmedju 650 i 660. On bi trebao da oduva 7750 i 7770.

GK106 sa 6 SMX bi bio interesantan jer bi to bio neki gtx660-1152sp (isto kao 660 OEM) slično kao što je bio 560ti-448sp ali nije imao neku slavu. Ova kartica bi bila vrlo blizi 660 ti.

Pitanje je da li taj 6. SMX postoji i samo je ugašen kod 660.
Ne bi ništa čudilo da ovim gašenjem jednog smx nv povećava broj "ispravnih" gk106 za 660 kartice još ako nije bitno u kom je gpcu ugašen 1 smx onda je računica jasna. Defektan smx se ubije gde god da je i teraj.

Nego ako i postoji taj gpu 6smx gk106 on bi imao možda imao 256-bit magistralu tj. bio bi 1152sp:96tx:32rop(pre 24rop) ali mislim da može da mu se prišije i uža 192-bitna magistrala ako nije u direktnoj zavisnosti sa brojem gpc-ova. Mislim kad 192-bita može da tera 1344sp na 660ti što ne bi terala i 1152sp.

Ovo je samo domen spekulacija ali nv je upravo pokazala sa 560ti-448sp da se ništa što je ispravno ne baca ako zatreba.

Na tomi su poredili GTX660 OEM sa 1152 (GK104) i ovu gtx660 960 (GK106) - cak je ova gtx660 bolje se pokazala.
http://www.tomshardware.com/reviews/geforce-gtx-660-geforce-gtx-650-benchmark,3297-17.html
Ova sto je namjenjena OEM ima manje taktove 832/1400 za memoriju tako da je vjerovatno zbog toga slabija.
Mozda do kraja godine vidimo neku verziju gtx660 sa 1152(GK106) sa mozda nesto nizim taktovima kako se ne bi ugrozila pozicija gtx660ti, samo ne znam kako bi je nazvali, imaju: GTX660 - GTX660ti trecu bi mogli nazvati GTX660 "ati" :banana:

Možda neki GTX665 ili GTS 660ti ili GTX660ti SE zasnovan ana GK106. Ako im poraste yield za GK104 i obore cene onda što bacati ispravne čipove na 660Ti. Ubace Second edition sa sličnim performanasama i nižoj ceni. Pošto bi ova grafika možda bila bolja od orginalnog 660Ti to bi ograničili taktovima isl. Naravno onda da odrešene ruke vendorima da prave OC verzije i gruvaju.

U oktobru/novembru nas očekuje garant GTX660SE/GTX650ti/GTX655 sa 4 gpc-a u GK106 samo nv ćuti o tome za sada i čeka da se isprazne lageri od 550,550ti,560,560ti.

Kad je mogla da u GK104 ugasi 1 gpc za gtx660 OEM onda može i kod GK106 isto da se uradi.

GK106 je naverovatnije nativno 192-bita 3gpc sa gde na svaki otpada po 64-bita memoriske magistrale, kao kod GK104 što je 4gpc/256 bita

GK 106 je chip srednje klase trenutno na njemu imaju jednu kartu to je ova gtx660, vjerovatno je da ce se pojaviti jos jedna kartica na ovom GK106 koja ce biti slabija (negdje sam procitao da ce se zvati gtx650ti), sad je samo pitanje hoce li predstaviti jacu karticu zasnovanu na GK106 od ove trenutne GTX660.
Cinjenica je da konkurencija u ovom srednjem segmentu trenutno ima jacu karticu HD7870 je brza od ove gtx660, hoce li nvidia predstaviti brzu karticu na ovom GK106 to ostaje da se vidi.
Kad su vec kasnili za konkurencijom pola godine bar su trebali predstaviti karticu koj ce biti u egalu sa HD7870 ili brza.

Vrh Dno