Šta je novo?

GeForce GTX 580 Thread

Tako da ako analiziramo videcemo da cpu jeste ipak usko grlo i na visokim rezolucijama i setovanjima ali rezultat toliko procentualno ne skalira kao kod nizih rezolucija i setovanja , pa je zato izveden zakljucak kako cpu ne utice, odnosno nije usko grlo za visoke rezolucije...

Bogami si ga zakomplikovao. Jednostavan odgovor bi glasio da u 19x12 i višim rezolucijama procesor nije usko grlo.

To što GPU score blago raste po meni nije za zaključak da "skalira". Na stranu što dva jezgra ne doprinose uopšte. Kakva matematika opravdava tvoj zaključak da povećanje od 30% performansi procesora ima za posledicu povećanje od 5% GPU performansi.

Ako nesto raste dizanjem nekog parametra onda to u odnosu na taj parametar skalira, koliko skalira to je vec neko drugo pitanje. Testiranje je odradjeno, pa da pustimo publiku da sam izvlaci svoje zakljucke.

Slažem se sa ovim što si rekao. Različito tumačimo te podatke koje si inače lepo prezentovao.

Slažem se sa ovim što si rekao. Različito tumačimo te podatke koje si inače lepo prezentovao.

Paradigma, uz duzno postovanje, nije mi jasno na koji drugi nacin dobijeni rezultati mogu da se tumace osim tacno i precizno onako kako ih kvalifikuje Perica_Barii?
Ne znam kakav prostor imas za neko "kreativno tumacenje" rezultata ako su oni onako jasni??
Ako dizanjem takta sa 4.5 na 5.3GHz(sto su vec jako visoke frekvencije same po sebi) u 3D Marku njemu skor(i to GPU skor!) raste za neverovatnih vise od 4000 poena, sta tu konkretno moze da se zakljuci osim onog sto je istina-da CPU na tim setovanjima za ovakav SLI setup-jeste usko grlo?
Naravno da ovako nesto ne moze da raduje prosecne korisnike, jer ako najjaci postojeci procesori ne mogu da izvuku maksimum iz vec vremesnih 40nm karata, sta nas tek ceka sa next gen grafikama cija ce procesorska zahtevnost biti jos mnogo veca, ali to nije razlog da se zmuri pred realnoscu.
Mislim ,mozemo mi da negiramo da problem postoji koliko god hocemo, ali problem-ostaje.

Poslednja izmena:
Da krenemo od tvog utiska da trenutni hit što se procesora tiče (2500K, 2600K) neće biti dovoljni za nex gen grafiku. Taj zaključak si obrazložio time da će nex gen grafika biti duplo brža od tekuće generacije, a da je za tekuću u SLi režimu procesor usko grlo. Naravno da zaključak ne stoji jer su ti pretpostavke netačne. Nešto što ne mogu da potkrepim činjenicama već samo iskustvom je da nex gen grafika neće doneti dvostruko veće performanse opovrgava tvoju prvu pretpostavku. Druga pretpostavka ne stoji jer kao što sam već rekao 30% povećanja performansi procesora proizvodi 5% povećanja GPU performansi. Sve se to može videti u tabeli i slažem se sa tobom da te rezultate nije moguće interpretirati drugačije. Ono što jeste moguće interpretirati drugačije jeste rezolucija u kojoj sve to posmatraš. Rekao bih da je današnji standard 19x12 (19x10), a da se na SLi odlučuju oni koji imaju 30" display i 25x16 rezoluciju. Dakle performace test je out of scope barem što se mene tiče.

Ne sporim da je deplasirano kao reper uzimati performance preset(iako to zapravo jeste najbolji pokazatelj snage CPUa), ali bojim se da gubis iz vida nesto sto je jos manje karakteristicno u Pericinom testu, a to su frekvencije. On je posao od 4.5GHz na 990X i na toj frekvenciji je imao bottleneck problem, istina na niskoj rezoluciji u kojoj niko nece terati ni single a kamoli sli setup, ali prosecan korisnik ce, priznaces, jos teze zamislivo terati 5.3GHz na i7-990X na single stage hladjenju kako bi nahranio grafiku.
Sto se pretpostavke o snazi i cpu zahtevnosti sledece generacije grafickih, sve sto je u domenu pretpostavki jeste naravno u domenu-nagadjanja, mozda si u pravu da snaga nece biti bas 2x, ali nekih najava o veoma znacajnom ubrzanju odavno ima, posebno od nVidia-e. Treba imati u vodiu i da se prelazi na znatno sitniji proizvodni proces i menja arhitektura tako da su velika pomeranja moguca. Ati je npr imao pri prelasku sa 4xxx na 5xxx seriju vrlo veliko ubrzanje, 5870 je radila skoro kao 4870X2 svojevremeno.
Ali kao sto rekoh-to su ipak nagadjanja, ali mislim da ima osnove rezon da ce sa sadasnjim CPU-ovima biti bogme povuci potegni za high end grafike sledece generacije.

na Extreme setovanju nema ni "u" od uskog grla i Paradigma je lepo objasnio zasto. i da radi procesor na 10Ghz pa bi dobitak ponovo bio zanemarljiv. uz to, bilo bi interesantno da se spusti CPU na 3-3.5Ghz. gotovo bih se kladio da ni na tom kloku ne bi bio usko grlo vec da vi se skor blago spustio za 500-1000 markova, sto je i logicno.

a to za next gen grafike je tezak SBB-KBB koje najverovatnije nece biti brze kao 580 Sli. sve i da budu, lepo se vidi da nema uskog grla. ko za gaming uzima prejake procesore i ima maniju uskog grla ima tezak psihicki problem (there, I said it) :)

Mislim da treba prvo razjasniti pojam uskog grla. Ako je to komponenta u racunaru koja koci rad druge komponente/ sistema , ili se usled njenog rada ne ostvaruje maximalni ucinak druge komponente /ostatka sistema , onda se valjda za nju konstatuje da je usko grlo. Ovde mozemo ostaviti otvoreno koliki je uticaj njen na ostatak sistema i na osnovu toga zanemariti ga ili proglasiti da ne utice na rad ostatka u meri da bi znacajno dovela do usporenja. Tako da ako je neko usled navedeng proglasio da nesto nije usko grlo to je subjektivni osjecaj tog pojedinca , cinjenice govore nesto drugo....
Oprema na kojoj sam radio poredjenja predstavlja high segment i rezultati govore dovoljno sami za sebe. Nadam se da cu odvojiti vremena u narednom periodu da probam ovo na SB platformi kao i na 775 socket sa 8600 i qx9650 procesoru da bi se mozda dobila bolja perspektiva.

Nadam se da cu odvojiti vremena u narednom periodu da probam ovo na SB platformi kao i na 775 socket sa 8600 i qx9650 procesoru da bi se mozda dobila bolja perspektiva.

I ja se nadam da ćeš naći malo vremena, tvoje testove uvek sa zadovoljstvom čitam, a verujem i još dosta njih :)

Tako da ako je neko usled navedeng proglasio da nesto nije usko grlo to je subjektivni osjecaj tog pojedinca , cinjenice govore nesto drugo....

Do sad nisam verovao da ovo ne može biti predmet subjektivnog osećaja, sad vidim da može.

Poslednja izmena:
Mislim da treba prvo razjasniti pojam uskog grla. Ako je to komponenta u racunaru koja koci rad druge komponente/ sistema , ili se usled njenog rada ne ostvaruje maximalni ucinak druge komponente /ostatka sistema , onda se valjda za nju konstatuje da je usko grlo. Ovde mozemo ostaviti otvoreno koliki je uticaj njen na ostatak sistema i na osnovu toga zanemariti ga ili proglasiti da ne utice na rad ostatka u meri da bi znacajno dovela do usporenja. Tako da ako je neko usled navedeng proglasio da nesto nije usko grlo to je subjektivni osjecaj tog pojedinca , cinjenice govore nesto drugo....
Oprema na kojoj sam radio poredjenja predstavlja high segment i rezultati govore dovoljno sami za sebe. Nadam se da cu odvojiti vremena u narednom periodu da probam ovo na SB platformi kao i na 775 socket sa 8600 i qx9650 procesoru da bi se mozda dobila bolja perspektiva.

Dusane, ako ti nije tesko i ne mrzi te, spusti jos klok na tom 990X. Stavi 3500Mhz ili tako nesto da vidimo koliko ce da opadne skor. Extreme preset se podrazumeva.
edit: inace, test je jako zanimljiv. hvala za trud.

Poslednja izmena:
EVGA GTX 580 Classified 3072MB/1.6 Ghz

I wanted a graphics card that overclocked to hell and back without limits," said Vince "k|ngp|n" Lucido.
"With the EVGA GeForce GTX 580 Classified, we were able to reach GPU clockspeeds at over 1.6GHz."

"With the EVGA GeForce GTX 580 Classified, we focused on the key elements that the GPU and Memory need when overclocking.
Power, stability, noise ripple reduction and extreme OC mode without limits. The design was created with overclocking in mind." Said Illya "TiN" Tsemenko.

The EVGA GeForce GTX 580 Classified is engineered and designed to perform for everyone, from gamers to the top overclocking enthusiasts in the world.
The dual slot top cooled design means that you do not need to worry about space or motherboard layout limitations, and this card supports everything from single card up to 4-way SLI out of the box.

evga%20promo%20page.jpg

03g-p3-1588-ar_lg_1.jpg

03g-p3-1588-ar_lg_7.jpg

1.6 Ghz :

Poslednja izmena:
Opasno parce hardvera, veoooma rado bih ga posedovao!

Planiram da rasprodam neke stare komponente koje mi skupljaju prasinu pa bi da pazarim ovu kartu sa linka http://www.itsvet.com/proizvod/asus...r5-engtx580-2di-1536md5/comp_comp_vga/20/2409 interesuje me da li bi mi napajanje koje sad imam bilo malo Cooler Master Real Power 620W staro oko 2-3 godine i ako bi koje bi mi preporucili.

moze to napajanje da izdrzi gtx580...Samo nemoj uzimati tu kartu,vec za iste pare imas Gainward Phantom,Asus DCII,MSI Twin Frozr II...Izaberi neku od njih,razlika mozda 10e izmedju njih,a dosta bolje hladjenje na ovim nereferentnim modelima...

Ma bre, EVGA je zakon. Lider u Americi sto se tice Nvidia. e zato ima i cenu dobru u odnosu na konkurenciju.
Ja inace koristim Gainward gtx460, SLI.

Ali sigurno prelazim na EVGA ... i naravno 580 SLI, mi je cilj.

Ma bre, EVGA je zakon. Lider u Americi sto se tice Nvidia. e zato ima i cenu dobru u odnosu na konkurenciju.
Ja inace koristim Gainward gtx460, SLI.

Ali sigurno prelazim na EVGA ... i naravno 580 SLI, mi je cilj.
A da malo razmislis izasla 7970 koja je puno brza od 580ke:) mozda i da malo sacekas keplera koji bi trebo u naredna 3-4 meseca izaci:trust:

Nema smisla prelaziti na EVGA samo zbog toga shto je to "EVGA"... Josh manje smisla ima prelaziti na EVGA 580 SLi poshto ce to da koshta. Skoro sam bio u dilemi - da li da uzmem GTX590 ili da dodam josh jednu GTX570 i napravim SLi. Posle dugog razmishljanja sam ipak izabrao SLi zbog toga shto: a) dve GTX570 cu mnogo lakshe da prodam nego jednu GTX590, b) skoro treba da se pojavi sledeca generacija nvidija karti tako da necu dugo koristiti SLi. Iskreno da kazem GTX570 SLi je mnogo bolja nego prethodna SLi konfiguracija (2 x GTX470), karte se skoro i ne chuju (jedino BF3 i Crysis mogu da probude ventilatore), a u idle-u temperatura toplije karte ne prelazi 45 stepeni.

Sve u svemu, sada nije vreme kupovati GTX580, vec je najbolje sachekati GTX680 i tada kupiti ili nju ili 7970.

Poslednja izmena:
zerbah je napisao(la):
Sve u svemu, sada nije vreme kupovati GTX580, vec je najbolje sachekati GTX680 i tada kupiti ili nju ili 7970.

Tacno Tako , svako rezonuje stvari na svoj nacin. Po meni je uvek bolje malko sacekati i kupiti kartu nove generacije, sto u ovom slucaju donosi sa sobom
i manji proizvodni prozes, vece OC mogucnosti i podrsku tj. dalju optimizaciju kroz nove drajvere...

Poslednja izmena od urednika:
Sta moze biti problem sa ovom grafickom kad Fraps pokazuje dobar FPS,ali se oseti da igra ne radi glatko (na 60 ili vise FPS)? U BF3 dolazi do padova GPU usage-a samo tako.

Napajanje je Chieftec CTF750W, Win7 64 svez, 4GB DDR3, i5 na 3,8 Ghz, zadnji driveri (mada se svakom probanom verzijom isto desava).

Jel moguce da ovo napajanje ne daje dovoljno jak/cist napon grafickoj?

Inace grafika je Gainward GTX580 obicna, stara 3 meseca mozda.

Sinoc sam u Crysis Warhead primetio bas to sto ti opisujes. Fraps prijavljuje konstantnih 40 fps a ja jasno vidim da se neki frameovi gube i prema vizuelnoj proceni bih rekao da ide u 23-24 framea. Igra je setovana na 1920x1200, entusiast (maximalno) + 16xAA. Konfiguracija: Gigabyte GeForce GTX 580 1.5GB Super Overclock (default FQ), 3x2gb DD3, i-7 920, win7 64x. Jedino na sta sumnjam je hdd. Zapravo imam dva komada, jedan je WD green 1tb @ 5400rpm, to mi je sekundarni i na njega je instalirana igra a drugi vrljavi Maxtor DiamondMax Plus 9 @ 7200rpm (u testovima visestruko sporiji od WDa, al ****ga tako ispalo da sam na njega stavio sistem). Koji je hdd kod tebe?

PS: Napajanje LC Power Prophecy 750w, modularno

Poslednja izmena:
Sinoc sam u Crysis Warhead primetio bas to sto ti opisujes. Fraps prijavljuje konstantnih 40 fps a ja jasno vidim da se neki frameovi gube i prema vizuelnoj proceni bih rekao da ide u 23-24 framea. Igra je setovana na 1920x1200, entusiast (maximalno) + 16xAA. Konfiguracija: Gigabyte GeForce GTX 580 1.5GB Super Overclock (default FQ), 3x2gb DD3, i-7 920, win7 64x. Jedino na sta sumnjam je hdd. Zapravo imam dva komada, jedan je WD green 1tb @ 5400rpm, to mi je sekundarni i na njega je instalirana igra a drugi vrljavi Maxtor DiamondMax Plus 9 @ 7200rpm (u testovima visestruko sporiji od WDa, al ****ga tako ispalo da sam na njega stavio sistem). Koji je hdd kod tebe?

PS: Napajanje LC Power Prophecy 750w, modularno

Imaš odličnu mašinu ali sistemski disk pod hitno zameni za SSD.

Imaš odličnu mašinu ali sistemski disk pod hitno zameni za SSD.

I planirao sam, ali me gpu osiromasio pa sam trenutno blokiran. Mislis da ova pojava u igrama moze da bude uzrokovana HDDom? Nikada ranije nisam primetio slicno ponasanje u igrama, ali iskreno nikada nisam ni terao igre u ovako visokim podesavanjima...

Crysis Warhead je zahtevna igra pa sa tim setapom možeš da očekuješ framerate drop u pojedinim situacijama. Obzirom da si uključio 16xAA moguće da u toj rezoluciji 1.5GB lokalne memorije ne bude dovoljno pa se onda karica pomaže sistemskom memorijom što može da utiče na performanse. Disk ne učestvuje u toj priči osim inicijalno kad se učitava mapa, teksture i inicijalizuje engine.

16xAA ubije svaku igru realno

Nazad
Vrh Dno