Šta je novo?

GeForce GTX 580 Thread

Pa kazem na osnovu gtx480 FTW, koja je na 750 Mhz radila na oko 50C. Block bi trebalo da je dobar, mozda je vise pitanje ostatka sistema.

GTX580 ima najbolje referentno hlađenje u klasi i ove varijante su preko hleba pogača.

ko se cena bude korigovala na 350-320 evra, bice to dobra kupovina(barem ja tako mislim).

Malo je slabija od HD5970, u nekim situacijama i nije, eto, meni je prosto drago da je bolja u Crysis, koliko vidim. :)

Ipak, single GPU vs dual GPU, impresivno je, barem po mom misljenju... :)

Nisam nikakav fan decak, al` oduvek su mi bili lepsi drajveri za nevidiu. :- P

dobra karta :) mada GTX480 i nije tesko bilo optimizovati :D kada bi kostala do 400e mozda bi je neko i kupio. kapiram da ce Cayman XT karte toliko kostati i biti tu negde po snazi.

Poslednja izmena:
Pasce na ispod 400e u narednih nekoliko meseci, samo da ovi crveni nesto ne skenjaju caymana. Inace u ovom testu koji sam gore linkovao, u nekim igrama skaliranje je vece od 100%. 772MHz na 980MHz je oko28-29 % veci klok, a fps je za nesto preko 30% veci, cini mi se u AvP, i u jos nekoliko igara:)

Pasce na ispod 400e u narednih nekoliko meseci, samo da ovi crveni nesto ne skenjaju caymana. Inace u ovom testu koji sam gore linkovao, u nekim igrama skaliranje je vece od 100%. 772MHz na 980MHz je oko28-29 % veci klok, a fps je za nesto preko 30% veci, cini mi se u AvP, i u jos nekoliko igara:)

Sto je naravno nemoguce :)
Vecu computing snagu mora ispratiti veci bandwidth, tako da su morali nasvirati memoriju da se tako nesto dobije (ne mogu sada da pregledam link)...

Demonstaracija sile bez kompomisa ovoga puta. Predpostavljam da će cena ukoliko budu mogli da proizvedu dovoljan broj komada biti u intervalu 350-400€ što nije puno za ovako dobar proizvod. Ovo je pravi naslednik GTX285 filozofije i ko je sada kupi miran je par godina.

dobra karta :) mada GTX480 i nije tesko bilo optimizovati :D kada bi kostala do 400e mozda bi je neko i kupio. kapiram da ce Cayman XT karte toliko kostati i biti tu negde po snazi.

Kako nije? :) Ja koliko se secam kad je GTX 480 lansiran, pricalo se da mu nema spasa, ne moze da se 'popravi', pravi Fermi kakav je zamisljen tek za godinu i po dana u 28nm......

pa realno gledano 580 je sve sto je 480 trebao da bude ......

ali Nvidia je htela da siluje da ne bi bila bez konkurentnog proizvoda predugo ..... i na 480 se cekalo ..... a evo kad tek izlazi karta koja je vredna svih pohvala (osim u kategoriji cena tu su zaretardirali kao po obicaju)

Ima ih na lagerima:

http://www1.anobo.de/articledetail....C80F791C38BD3B.www1?aid=39644&agid=707&ref=13

http://www4.hardwareversand.de/arti...FF0AA0F49F7F07.www4?aid=39644&agid=707&ref=13

http://www.caseking.de/shop/catalog...GTX-580-1536MB-DDR5-HDMI-DVI-PCIe::15470.html

Anand je objavio SLI test:

http://www.anandtech.com/show/4012/nvidias-geforce-gtx-580-the-sli-update/1

Sta kazu:

Prior to the actual launch of the GTX 580, we were concerned about what the availability would be like. With NVIDIA engaging in such a quick development cycle for GF110 and being unwilling to discuss launch quantities, we didn’t think they could do it. We’re glad to report that we were wrong, and the GTX 580 has been in steady supply since the launch yesterday morning. Kudos to NVIDIA for proving us wrong here and hitting a hard launch – it’s the kind of action that helps to make up for the drawn out launch of the GTX 480 and GTX 470.

Ono sto je zanimljivo:

Our reference GTX 580 shipped with a load voltage of 1.037v, notably higher than the sub-1v load voltages of the GTX 480 and a solid example of how NVIDIA has been able to reduce leakage on their GPUs. By luck our Asus GTX 580 comes with a different voltage, 1.000v, giving us some idea of what the VID range is going to be for the GTX 580 and what a card with a “good” GPU might be like.
Not surprisingly, with a lower load voltage our Asus card consumes less power in all of our tests. We’ll just jump right in to the charts here and dissect things.

I zaista:

33985.png

Cak 20W manje od referentne zbog nize voltaze! Asus GTX 580 je prakticno na nivou GTX 470 po potrosnji, i samo malo jaci od GTX 285.

Normilized pefrormance to GTX 480;Separating Architecture & SMs from Clockspeed Increases:

33984.png

Ovo moze da bude novi G92... Sachekacu da se pojave derivati, pa cu da rasporedim ove moje 470-ice u razne kompove i kupim "new and polished" Fermi. Kapiram da ce GTX570 da bude sweetspot za novi SLi.

Kako nije? :) Ja koliko se secam kad je GTX 480 lansiran, pricalo se da mu nema spasa, ne moze da se 'popravi', pravi Fermi kakav je zamisljen tek za godinu i po dana u 28nm......

htedoh reci da je GF100 bio toliko los proizvod da ga nije bilo tesko poboljsati :) samo sam malo zavio da ne bude flame :D :p

Uzimajući vremensku distancu od bezmalo dve godine od zadnjeg (potpuno ispravnog) nVidijinog high end modela i oko godinu dana od očekivanog izlaska prvog Fermija (uzimam Jen-Hsun Huang-ovu potvrdu sa GPU Technology Conferencije gde odgovara na pitanja zbog čega je Fermi toliko kasnio te njegovo predstavljanje više puta odlagano) po meni je ovo nije veliki uspeh već Pirova pobeda.
Ovim GTX580 nisu napravili korak napred već samo ispravili svoju brljotinu.

to se i meni motalo po glavi ali nisam hteo da lajem. realno, GTX580 izgleda dobro samo zato sto je prethodnik bio fail (ima li ga iko na forumu?). dobro je odskalirao i smanjena je potrosnja i to je to. ali dobro, pomak je ocigldan i dobro je sto se desio.

Hm..A stelim se za jedan Asus i neki test..Divota..Samo da jos prepeglaju drivere.

P.S.Kad ste navalili sa "pljuvanjem" hajde da sacekamo sta ce Cayman da kaze pa onda komentarisite kako nVidia kasni 2 godine.Kada izadje Cayman onda dobro izvagajte u koji polozaj je sebe nVidia dovela sad i ako je toliko kasnila.
Sta ste hteli,space shuttle?!40nm,Fermi arhitektura,nezaboravite to!

Poslednja izmena:
A da bi izgledao dobro bez loseg prethodnika treba da bude kakav? 50% brzi od konkurencije, sta?

Uzimajući vremensku distancu od bezmalo dve godine od zadnjeg (potpuno ispravnog) nVidijinog high end modela i oko godinu dana od očekivanog izlaska prvog Fermija (uzimam Jen-Hsun Huang-ovu potvrdu sa GPU Technology Conferencije gde odgovara na pitanja zbog čega je Fermi toliko kasnio te njegovo predstavljanje više puta odlagano) po meni je ovo nije veliki uspeh već Pirova pobeda.

GTX 580 ne mozes nazvati pirovom pobedom. Pirova pobeda moze jedino da bude GTX 480, jer je bio brzi od 5870 po cenu mnogo vece potrosnje i zagrevanja.

Ovim GTX580 nisu napravili korak napred već samo ispravili svoju brljotinu.
OK, necu reci nista dok ne vidim koliki ce korak napred biti Cayman u odnosu na Cypress. A od njega se ocekuje vise jer je potpuno novi chip ;)

to se i meni motalo po glavi ali nisam hteo da lajem. realno, GTX580 izgleda dobro samo zato sto je prethodnik bio fail (ima li ga iko na forumu?). dobro je odskalirao i smanjena je potrosnja i to je to. ali dobro, pomak je ocigldan i dobro je sto se desio.

Samo zbog toga?? ;)

Poslednja izmena:
Samo zbog toga?? ;)

pa ne vidim zbog cega drugo? konkurent ce trositi solidno manje i imati solidno manju povrsinu a slicne performanse. kada se bude uporedio sa njim nece izgledati kao the next best thing since sliced bread kako sada svima izgleda :) osim kao Cayman debelo na fail-uje.

Pa cekaj malo, ako je GTX 580 karta koju je nVidia trebalo da izbaci pre godinu dana kad je Ati izbacio Cypress, i ako sada posle godinu (i nesto vise) Ati izbacuje naslednika Cypress-a, kako je sada ok to sto taj naslednik Cypress-a nece biti brzi od ove karte koja je trebala da se pojavi pre godinu dana??

GTX 580 ne mozes nazvati pirovom pobedom. Pirova pobeda moze jedino da bude GTX 480, jer je bio brzi od 5870 po cenu mnogo vece potrosnje i zagrevanja.

U pravu si. GTX580 nema veze sa pobedom. Jedino šta su pobedili je GTX480 koji je i ovako, složili smo se, bio nedonošče.

OK, necu reci nista dok ne vidim koliki ce korak napred biti Cayman u odnosu na Cypress. A od njega se ocekuje vise jer je potpuno novi chip ;)

Važi. Znači ako Cayman bude brži od GTX580 (a time i imao bolji napredak jer je GTX480 bio brži od Cypress-a) složićeš se da je AMD napravio bolji posao od nVidije?

Ne. Jer je Cayman potpuno novi chip, a GF110 popravljeni GF100 u letu ;)
Cayman mora da bude 50% brzi od Cypress-a da bi opravdao ~15 meseci razlike.

Poslednja izmena:
Pa cekaj malo, ako je GTX 580 karta koju je nVidia trebalo da izbaci pre godinu dana kad je Ati izbacio Cypress,
akcenat je na trebalo je. umesto toga je izbacila GTX480 .

i ako sada posle godinu (i nesto vise) Ati izbacuje naslednika Cypress-a, kako je sada ok to sto taj naslednik Cypress-a nece biti brzi od ove karte koja je trebala da se pojavi pre godinu dana??

nije sve u brzini, zar ne? osim toga ATI je uradio facelift vec dobre karte a nvidia je ispravila stvar koliko je to realno bilo moguce u odnosu na GTX480. kada se pojavi Cayman moci cemo da podvucemo crtu i da kazemo koja je karta bolja kada se uracuna cena, brzina, potrosnja i dostupnost (ako uzmemo da krajnjeg kupca bas briga za povrsinu cipa).

Cayman mora da bude 50% brzi od Cypress-a da bi opravdao ~15 meseci razlike.

zasto? ako se zna da je radjen u istom proizvodnom procesu, da li mislis da je realno i lako iscediti jos 50% performansi? uz to, ako povrsina ne bude nesto veca od Cypress-a i cip bude imao samo 1536SP onda je sasvim neralno to ocekivati. zasto mi se cini da klizimo u offtopic? :D

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno